Дефіцит калорій: Як можна худнути і насолоджуватися життям?

Дефіцит калорій: Як можна худнути і насолоджуватися життям?

Дефіцит калорій – основна вимога для успішного схуднення. Хоча, на жаль, багато людей зосереджуються на скороченні споживання глютену, молочних продуктів або залишають лише “дозволені продукти” у своєму раціоні, але невблаганний закон термодинаміки, виражений енергетичним балансом, неможливо обдурити. Дефіцит калорій може бути схожим на позаземне життя. Всі так чи інакше вірять, що воно існує, але ніхто ще не бачив його на власні очі. Звичайно, якщо ви стежете за споживанням макроелементів, то ви можете опосередковано побачити його в додатку для харчування. У сьогоднішній статті ми розповімо, що таке цей сумнозвісний дефіцит калорій, як розпізнати, що у вас дефіцит калорій, і, головне, як ним керувати, не стаючи рабом підрахунку калорій.

Їжа є джерелом енергії, а також інших важливих поживних речовин, необхідних для зміцнення здоров’я.

Як впоратися з дефіцитом калорій і схуднути?

Їжа містить енергію, а також вітаміни, мінерали, біологічно активні речовини, такі як антиоксиданти, і, можливо, речовини, які ще потрібно відкрити. Дуже спрощено дивитися на їжу лише як на джерело енергії. Людський організм – це не двигун внутрішнього згоряння, для якого зрозуміло, скільки кілометрів ви проїдете на повній швидкості. Це неймовірно складний і динамічний інструмент, який реагує на споживання поживних речовин.

У певному сенсі їжа є чимось на кшталт тригера для специфічних біохімічних реакцій в організмі, які є досить різними для кожного окремого макроелемента. Наприклад, вуглеводи є переважно джерелом енергії, а протеїн, зі свого боку, необхідний для росту і підтримання м’язової маси або як основний будівельний матеріал для клітин імунної системи.

Кожна їжа, яку ми їмо, впливає на наше самопочуття в короткостроковій перспективі та на наш зовнішній вигляд у довгостроковій перспективі, а також на наше здоров’я. Їжа повинна всебічно допомагати нам бути максимально здоровими, підтримувати спортивні результати, допомагати жити довгим і активним життям. Тому немає жодного сенсу дотримуватися, наприклад, неправильно зрозумілого підходу IIFYM (гнучкого харчування), коли люди не дбають про якість їжі, а в першу чергу зосереджуються на тому, щоб “їсти продукти, поки вони вписуються в рамки макроелементів”. Якщо вас цікавить, як можна побалувати себе, наприклад, гамбургером і водночас схуднути, то читайте нашу статтю “Як їсти піцу, солодощі і водночас худнути завдяки IIFYM?“.

Навіть в умовах дефіциту калорій ви можете їсти напрочуд багато і впевнено втрачати вагу

Це не космонавтика і не чорна магія. Коли ви заміните продукти з високим ступенем промислової обробки, які зазвичай містять велику кількість енергії в невеликому об’ємі, якомога більшою кількістю свіжих і мінімально оброблених продуктів, то ви, майже не помічаючи цього, зменшите споживання енергії, одночасно покращивши свій раціон. Загалом, люди зазвичай здивовані тим, скільки їжі вони можуть їсти і водночас худнути.

Як це виглядає в реальності? Петро і Павло – двоє друзів, які регулярно ходять разом поїсти. Петро зазвичай не дуже піклується про своє харчування, тому зазвичай закінчує свій день у фаст-фуді, з’їдаючи калорійну бомбу, в той час як Павло думає про те, що він їсть, і завдяки цьому він здатен робити здоровий вибір навіть у ресторані швидкого харчування.

  • Петро замовляє їжу в МакДональдзі: Подвійний Біг Тейсті з беконом (1022 ккал) з великою картоплею фрі (434 ккал) і 0,5 л кока-коли (208 ккал). Це 1 684 ккал для Петра і, крім того, майже вичерпаний запас калорій на цілий день.
  • Павло замовляє їжу в МакДональдзі: МакВрап з куркою-гриль (363 ккал) і салат Цезар з куркою-гриль (209 ккал), 0,5 л Кока-Коли Зеро (0 ккал) і еспресо (0) на обід. Це 572 ккал для Павла та нагорода за “Правильний вибір харчування”.

У чому різниця? Переважно в 1112 ккал, вмісті окремих поживних речовин, а також у самопочутті, яке виникає після їжі. Після обіду Петро дуже втомлений і без сил, тоді як Павло почувається добре і може й далі працювати. І якщо ви думаєте, що можете просто потренуватися, щоб відігратися на неправильному харчуванні, то забудьте про це відразу. Для того, щоб середньостатистична жінка вагою 65 кілограмів (143 фунти) і чоловік вагою 80 кілограмів (176 фунтів) спалили енергію, приховану в обіді Петра, жінці доведеться бігти зі середньою швидкістю 10 км/год близько 2,5 годин, а чоловікові – трохи більше, ніж 2 години. Значно краще навчитися харчуватися відповідно до своїх потреб, ніж намагатися робити додаткові вправи, щоб позбутися надлишку енергії.

Як правильно харчуватися у фаст-фуді?

Як успішно впоратися з дефіцитом калорій і схуднути?

При дефіциті калорій організм звертається до енергетичних запасів, які є в його розпорядженні. Мета схуднення – активізувати жирову тканину, спалити її для отримання енергії і позбутися від неї. Існує кілька способів, які допоможуть вам у цьому, якщо ви будете послідовними та наполегливими. Майте на увазі, що занадто високий дефіцит калорій так само шкідливий, як і занадто низький. Дефіцит калорій, що становить близько 15-20% від поточного споживання енергії, вважається стійким у довгостроковій перспективі.

Якщо ви хочете розрахувати калорійність раціону для схуднення, то вам стане в нагоді онлайн-калькулятор у нашій статті “Онлайн-калькулятор споживання енергії та макроелементів“.

1. Їжте більше овочів, фруктів та інших продуктів з низькою енергетичною щільністю

Як їсти більше і водночас худнути?

Раніше ми вже торкалися теми густини енергії. Це, по суті, кількість енергії на одиницю ваги. Що містить більше калорій, 100 грамів шоколаду чи 100 грамів яблук? Інтуїтивно ви знаєте, що однозначно шоколад, але чи знаєте ви, що різниця може становити близько 430 ккал?

Достатнє споживання фруктів та овочів асоціюється з більш ефективним схудненням. Можливо, вам цікаво, чи пов’язано це з відносно низьким вмістом енергії та низькою енергетичною щільністю? Ні, фрукти та овочі є багатим джерелом клітковини, завдяки якій ви відчуваєте себе більш ситими після їжі, а отже, з’їдаєте менше їжі.

Розчинна клітковина також уповільнює травлення, а це означає, що рівень цукру в крові підвищуватиметься повільно, і ви не відчуєте голоду незабаром після їжі.

Ви повинні з’їдати щонайменше 400 грамів овочів і 200 грамів фруктів на день. Майте на увазі, що фрукти слід вживати переважно у твердому вигляді, а не в напоях. Намагайтеся додавати до свого раціону більше овочевих салатів або ферментованих овочів. Існує так багато різних способів їсти більше овочів, ви навіть можете спробувати дедалі популярнішу корейську кімчі.

Завдяки вмісту пробіотиків (корисних бактерій) і пребіотиків (харчових волокон для корисних бактерій), вони також сприятливо впливають на склад вашого мікробіому та здорове травлення. Склад мікробіоти кишечника також може впливати на втрату ваги, імунну систему та захисні механізми організму від хвороб.

2. Спробуйте низькокалорійні гарніри ZERO

Навіщо це їсти і що це таке? Секрет майже безкалорійних гарнірів криється в сировині у вигляді безглютенового борошна коньяку з рослини Amorphophallus konjac. Як результат, гарніри ZERO містять розчинну клітковину глюкоманнан, яка, як і інші види розчинної клітковини, зв’язує воду в травній системі і таким чином збільшує об’єм травлення. Знову ж таки, глюкоманнан допомагає вам відчувати себе більш ситими після їжі, оскільки він може зв’язати до 50 разів більше води, ніж його вага.

Ви можете спробувати, наприклад, локшину ZERO, рис ZERO або спагеті ZERO . Але майте на увазі, що ці продукти мають специфічний смак і потребують правильного приготування та приправ. І якщо це все одно не для вас, то не намагайтеся наполягати на своєму і оберіть інший підхід.

Які гарніри мають найменшу кількість калорій?

3. Зосередьтеся на протеїні

Якщо коротко, то протеїн є важливим макроелементом у багатьох сферах життєдіяльності людського організму. Під час схуднення ви оціните важливість підвищеного споживання протеїну, особливо завдяки його позитивному впливу на відчуття ситості після їжі, а також завдяки тому, що він може допомогти вам впоратися з неконтрольованим потягом до їжі. Достатнє споживання протеїну під час схуднення також захистить ваші м’язи від перетворення в енергію, а крім того, сприятиме оптимальному захисту організму.

З усіх поживних речовин протеїн має найбільший тепловий ефект. Це означає, що організм витрачає близько 20-30% їхньої енергетичної цінності на свій метаболізм, в залежності від виду протеїну. Зі 100 ккал ви реально отримаєте близько 70-80 ккал. Так, оптимальне споживання протеїну може прискорити метаболізм. Ваша добова норма протеїну повинна бути в широкому діапазоні 1,2-2 грами протеїну на кілограм ваги тіла, залежно від вашої фізичної активності. Ви можете підтримати споживання протеїну якісним сироватковим або рослинним протеїном, а також, протеїновими батончиками. Зважаючи на можливості сучасного західного світу, не обов’язково покладатися лише на тваринні джерела протеїну. Хоча б частково замінивши тваринні джерела рослинними, ви принесете користь собі, завдяки вищому вмісту клітковини, і планеті, завдяки меншому вуглецевому сліду, який ви залишаєте по собі.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

4. Частково замініть гарніри на овочеві альтернативи

Якщо вам потрібно зменшити енергетичну цінність ваших великих щоденних прийомів їжі, то ви знову можете використовувати овочі. Цього разу ми представимо продукти, якими ви можете принаймні частково зменшити або повністю замінити гарніри. Це ще раз означає, що ви можете з’їсти більше з меншою кількістю калорій.

  • Спагеті → Спагеті з цукіні. Крім заміни класичних спагеті, цукіні можна використовувати для збільшення об’єму вівсяної каші або як інгредієнт у випічці. Найчастіше, наприклад, у брауні. У 100 грамах цукіні в середньому міститься 18 ккал.
  • Рис → рис з цвітної капусти. Цвітну капусту потрібно лише подрібнити до потрібної консистенції, а потім можна обсмажити, наприклад, в сухому вигляді або на невеликій порції олії зі спеціями, щоб надати їй смаку особливого відтінку. У 100 грамах цвітної капусти міститься близько 27 ккал.
  • Картопля фрі → селера фрі. Якщо ви любите картоплю фрі і не можете встояти перед нею, то спробуйте приготувати селеру фрі вдома в духовці. Просто наріжте селеру розміром картоплі фрі і змішайте її в мисці з мінімальною кількістю олії та спецій, викладіть на деко і поставте в духовку. У 100 грамах селери в середньому міститься 35 ккал. Якщо ви не любите селеру, то просто спечіть домашню картоплю фрі зі звичайної картоплі з мінімумом олії та спецій на свій смак.

Якщо з якихось причин ви вирішили відмовитися від випічки, то можна приготувати “булочки для гамбургерів” з грибів портобелло або кількох листочків салату айсберг. Кулінарному мистецтву немає меж, і тільки від вас залежить, як ви будете готувати свою їжу.

Їжа, яка може замінити гарніри та допомогти вам схуднути

5. Забезпечте достатнє споживання клітковини

Достатнє споживання клітковини сприяє здоровому травленню, мікробіому, а також зниженню ваги. Зокрема, розчинна клітковина, зазвичай, сприяє насиченню, сповільнює травлення, завдяки чому ви відчуваєте себе більш ситими після їжі і з’їдаєте менше їжі. Зазвичай рекомендується вживати близько 30 грамів клітковини на день через її користь для здоров’я.

  • Тому зосередьтеся на цільнозернових, бобових, неочищених овочах і фруктах (огірок, яблуко або домашня морква), горіхах і насінні. Ви також можете використовувати сироп цикорію для підсолоджування їжі, оскільки він містить близько 70% розчинної клітковини під назвою інулін. Як наслідок, у 100 грамах сиропу міститься близько 5 грамів цукру.
  • Ви також можете звернутися до дієтичних добавок, що містять клітковину. Серед найпопулярніших – клітковина подорожника піщаного, більш відомого як псиліум. Яблучна клітковина також корисна. Обидва ці джерела клітковини можна додавати, наприклад, до молочних продуктів, вівсяної каші або сухих сніданків на молоці.
  • Пам’ятаєте глюкоманнан? Це тип клітковини, який може зв’язувати до 50 разів більше води, ніж його вага, і таким чином збільшувати об’єм у вашому травному тракті. Як наслідок, це одна з найпопулярніших дієтичних добавок для підтримання схуднення. Якщо вам не подобається його смак, то ви можете спробувати капсули глюкоманнану.

Навіть EFSA (Європейське агентство з безпеки харчових продуктів) схвалило такі твердження про поживні властивості глюкоманнану:

  • Глюкоманнан в контексті дієти з обмеженням енергії сприяє зниженню ваги. При щоденному споживанні не менше 3 грамів глюкоманнану.
  • Глюкоманнан допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину в крові. При щоденному споживанні не менше 4 грамів глюкоманнану.
Як їсти більше клітковини і легше худнути? Псиліум може бути корисним.

6. Не пийте порожні калорії і навчіться скорочувати кількість калорій за допомогою підсолоджувачів.

Нормально вживати протеїн, щоб поповнити запаси поживних речовин, або як перекус, щоб замінити один денний прийом їжі. Але регулярно випивати літр кока-коли або іншої підсолодженої газованої води – це ненормально. Без потреби ви отримуєте стільки ж енергії, скільки містить середньостатистичний обід. Побудуйте свій питний графік на воді та максимально обмежте рідкі калорії.

Не уявляєте свого життя без солодкого? Тоді навчіться підсолоджувати з розумом і навіть без калорій. Все, що вам потрібно зробити, це хоча б частково замінити цукор, наприклад, безкалорійним підсолоджувачем еритритом, який має майже таку ж солодкість, як і цукор, і міститься в деяких фруктах у природному вигляді. Ви також можете спробувати ксиліт, сироп цикорію, стевію або безкалорійні сиропи аби прикрасити млинці або інші солодкі десерти.

Як розумно підсолодити їжу, щоб вона була менш калорійною? Еритрит, ксиліт, стевія, безкалорійні сиропи або сироп цикорію допоможуть.

7. Контролюйте порції їжі та не перекушуйте

Навчіться контролювати дефіцит калорій. Контролюйте свої порції їжі та не перекушуйте.

Коли йдеться про оцінку споживання калорій, навіть дієтологи та терапевти вважають, що вони споживають менше енергії, ніж насправді. Хороший спосіб стежити за своїм харчуванням – це щонайменше два тижні зважувати їжу та зареєструватися в додатках для підрахунку калорій, таких як MyFitnessPal або Yazio. Це дасть вам значно ширший огляд вашої їжі, і вам не доведеться ставати рабом підрахунку калорій.

А якщо ви не хочете цього робити? Створіть систему харчування, яка вам підходить. Ви можете почати з 2-3 великих прийомів їжі, доречно доповнюючи їх перекусами, і почати користуватися меншими тарілками.

У сучасному суспільстві все стає більшим. Зокрема, більшими стають харчові упаковки чи тарілки. Одне дослідження показало, що розмір сучасних тарілок на 44% більший, ніж у 1990 році. А більші тарілки призводять до більшого споживання енергії, а отже, до збільшення ваги.

Спробуйте зробити навпаки і подавайте їжу на меншій тарілці принаймні 1 або 2 рази на день. А якщо ви все ще голодні після їжі, то з’їжте ще трохи. Але пам’ятайте, що потрібен час, щоб в мозку з’явився імпульс, що ви “наїлися”. Зачекайте хоча б кілька хвилин, перш ніж отримати наступну порцію, і ви можете виявити, що насправді більше не голодні. Це може бути кращою стратегією, ніж з’їсти велику порцію, яка викличе харчову кому і змусить вас лінуватися.

8. Розумно використовуйте олію та спробуйте низькокалорійні соуси

Ви можете буквально вбити будь-яку низькокалорійну дієтичну їжу, використовуючи надмірну кількість олії або майонезу. Прикладом для всіх є салат “Цезар”, який може мати стільки ж калорій, скільки і хороший гамбургер. Але в такому разі, чи відчуєте ви себе більш ситими після гамбургера або салату?

Використовуйте мінімальну кількість олії для приготування страв, ідеальним варіантом для цього є аерозольна олія. А замість різних калорійних соусів дайте шанс безкалорійним соусам і сиропам.

Як зменшити калорійність їжі? Використовуйте аерозольну олію та безкалорійні соуси.

9. Займайтеся спортом, але не перегинайте палицю…

Який вид спорту найкраще підходить для схуднення?

Правильно підібрана фізична активність може ефективно боротися з вашими бажаннями. У цьому контексті варто говорити про позитивний ефект силових тренувань. Але навіть види спорту на витривалість – це те, що варто враховувати. Проблема в тому, що надмірне навантаження у вигляді вправ на витривалість може фактично стимулювати апетит.

На жаль, всі люди різні, тому ви, швидше за все, спостерігатимете дещо різний вплив на себе. Загалом, люди, які регулярно займаються спортом, можуть покращити свою “внутрішню систему стимулювання апетиту”. Ви можете почати, наприклад, з 2-4 силових тренувань протягом тижня, доповнивши їх улюбленою вправою на витривалість або іншим видом спорту.

Пам’ятайте, що коли мова йде про силові вправи, не потрібно надто наполягати на тренуванні витривалості. Приблизно години аеробної активності у вільні від тренувань дні та, наприклад, активних вихідних може бути достатньо. Приділяйте достатньо часу і відновленню також, адже після виснажливого тренування воно просто необхідне організму. Через деякий час ви навчитеся прислухатися до свого тіла і знатимете, коли настав час відпочити замість тренування.

Але не забувайте отримувати якомога більше природного руху протягом дня. Це один з найважливіших факторів, який визначає успіх схуднення.

10. Більше спіть

Знову ми говоримо про сон. Але насправді він дуже важливий. Інакше ми б не проводили близько третини свого життя уві сні. Можна сказати, що сон – це один з найефективніших джерел бадьорості, а також спалювачів жиру. Нестача сну тісно пов’язана зі збільшенням ваги та ожирінням. Він впливає на гормони голоду і ситості (лептин і грелін), що змушує вас хотіти більше їжі і відчувати себе менш задоволеними після їжі. А коли ви не висипаєтеся, ви навіть не думаєте про тренування, чи не так? Це лише кілька з багатьох причин, чому ви повинні більше спати.

Тому приділяйте собі приблизно 7-9 годин спокійного та якісного сну щоночі. Ви побачите, що відчуєте себе значно енергійнішими.

Чому сон так важливий під час схуднення?

Які висновки можна зробити?

Їжа – це не просто звичайне паливо для того, щоб добре мислити, займатися спортом та оптимально функціонувати всьому організму. Це значно більше. Тому дефіцит калорій не можна розуміти як “можна їсти все, що завгодно, аби це відповідало вашим макро”. Кожна поживна речовина має визначену метаболічну долю, а також, ідеальний план харчування повинен містити достатню кількість усіх макроелементів, вітамінів, мінералів, мікроелементів, фітохімічних речовин, пробіотиків, пребіотиків та інших біологічно активних речовин, які позитивно впливають на здоров’я людини.

Ви можете легко підтримати втрату ваги і дефіцит калорій, споживаючи достатню кількість протеїну і клітковини з різних джерел, контролюючи свої порції або не випиваючи зайвих калорій. Фізична активність є обов’язковою, а достатня кількість сну – це ключ до підтримання гарного здоров’я та успішного схуднення.

А як ви боретеся з дефіцитом калорій? Діліться своїми порадами в коментарях. Якщо вам сподобалася стаття, то підтримайте її поширенням, щоб ваші друзі також могли дізнатися, як сприяти схудненню та дефіциту калорій.

Джерела:

[1] Ralf Jäger, Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., … Antonio, J. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: Protein and exercise – https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8

[2] Kurpad, A. V. – The requirements of protein & amino acid during acute & chronic infections – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17015927/

[3] Slavin, J., & Carlson, J. – Carbohydrates1. – https://doi.org/10.3945/an.114.006163

[4] Speakman, J. R., & Mitchell, S. E. – Caloric restriction. – https://doi.org/10.1016/j.mam.2011.07.001

[5] Sharma, S. P., Chung, H. J., Kim, H. J., & Hong, S. T. Paradoxical Effects of Fruit on Obesity. – https://doi.org/10.3390/nu8100633

[6] Tapsell, L. C., Dunning, A., Warensjo, E., Lyons-Wall, P., & Dehlsen, K. – Effects of vegetable consumption on weight loss: A review of the evidence with implications for design of randomized controlled trials. – https://doi.org/10.1080/10408398.2011.642029

[7] Nour, M., Lutze, S. A., Grech, A., & Allman-Farinelli, M. – The Relationship between Vegetable Intake and Weight Outcomes: A Systematic Review of Cohort Studies. – https://doi.org/10.3390/nu10111626

[8] Althani, A. A., Marei, H. E., Hamdi, W. S., Nasrallah, G. K., Zowalaty, E., E, M., Al Khodor, S., Al‐Asmakh, M., Abdel‐Aziz, H., & Cenciarelli, C. – Human Microbiome and its Association With Health and Diseases. – https://doi.org/10.1002/jcp.25284

[9] Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., Gänzle, M., Kort, R., Pasin, G., Pihlanto, A., Smid, E. J., & Hutkins, R. – Health benefits of fermented foods: Microbiota and beyond. – https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010

[10] Slavin, J. L. – Dietary fiber and body weight. – https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.08.018

[11] Keithley, J. K., Swanson, B., Mikolaitis, S. L., DeMeo, M., Zeller, J. M., Fogg, L., & Adamji, J. – Safety and Efficacy of Glucomannan for Weight Loss in Overweight and Moderately Obese Adults. – https://doi.org/10.1155/2013/610908

[12] Pesta, D. H., & Samuel, V. T. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[13] Astrup, A., Raben, A., & Geiker, N. – The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities. – https://doi.org/10.1038/ijo.2014.216

[14] Westerterp-Plantenga, M. S., Lemmens, S. G., & Westerterp, K. R. – Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. – https://doi.org/10.1017/S0007114512002589

[15] Champagne, C. M., Bray, G. A., Kurtz, A. A., Monteiro, J. B. R., Tucker, E., Volaufova, J., & Delany, J. P. – Energy intake and energy expenditure: A controlled study comparing dietitians and non-dietitians. – https://doi.org/10.1016/s0002-8223(02)90316-0

[16] Benton, D. – Portion size: What we know and what we need to know. – https://doi.org/10.1080/10408398.2012.679980

[17] Rolls, B. J., Morris, E. L., & Roe, L. S. – Portion size of food affects energy intake in normal-weight and overweight men and women. – https://doi.org/10.1093/ajcn/76.6.1207

[18] Dorling, J., Broom, D. R., Burns, S. F., Clayton, D. J., Deighton, K., James, L. J., King, J. A., Miyashita, M., Thackray, A. E., Batterham, R. L., & Stensel, D. J. – Acute and Chronic Effects of Exercise on Appetite, Energy Intake, and Appetite-Related Hormones: The Modulating Effect of Adiposity, Sex, and Habitual Physical Activity. – https://doi.org/10.3390/nu10091140

[19] Coughlin, J. W., & Smith, M. T. – Sleep, obesity, and weight loss in adults: Is there a rationale for providing sleep interventions in the treatment of obesity? – https://doi.org/10.3109/09540261.2014.911150

[20] Luboshitzky, R., Zabari, Z., Shen-Orr, Z., Herer, P., & Lavie, P. – Disruption of the nocturnal testosterone rhythm by sleep fragmentation in normal men. – https://doi.org/10.1210/jcem.86.3.7296

[21] Beccuti, G., & Pannain, S. – Sleep and obesity. – https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3283479109

[22] Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., Hazen, N., Herman, J., Katz, E. S., Kheirandish-Gozal, L., Neubauer, D. N., O’Donnell, A. E., Ohayon, M., Peever, J., Rawding, R., Sachdeva, R. C., Setters, B., Vitiello, M. V., Ware, J. C., & Adams Hillard, P. J. – National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: Methodology and results summary. – https://doi.org/10.1016/j.sleh.2014.12.010

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *