Корисні жири
Корисні жири

Корисні жири Омега-3 жирні кислоти необхідні для організму, так як він не може синтезувати їх самостійно, тому повинен отримувати їх з раціону харчування або у вигляді харчових добавок. Омега-3 володіє багатьма функціями, такими як антиоксидантні властивості, покращує функцію мозку, увагу, пам'ять, а також протизапальні властивості, знижує рівень холестерину, нормалізує кров'яний тиск і запобігає діабету. Вони є важливим доповненням, а їх недолік може мати шкідливі наслідки.
При спостереженні за деякими народами, такими як ескімоси, які споживають велику кількість риби, було виявлено, що деякі хвороби, як наприклад інфаркт міокарда і атеросклероз у них зустрічаються в набагато меншій кількості, ніж у європейського населення. Ескімоси також споживають дуже мало вуглеводів, але при цьому велику кількість білків і жирів. Саме омега-3 жирні кислоти відіграють важливу роль у виробництві так званого простагландину, гормоноподобного речовини, яке регулює вазодилатацию, впливає на запальні реакції і інші процеси. Якщо ці простагландини складаються з омега-6 жирних кислот, вони дуже агресивні і їх ефектів недостатньо. І навпаки, коли простагландини складаються з омега-3 жирних кислот, вони менш агресивні і мають набагато сильніші позитивні ефекти.
Омега-3 разом з омега-6 жирними кислотами відноситься до групи поліненасичених жирів і має важливе значення, при цьому організм не може сам їх синтезувати, тому вони повинні надходити в організм з раціоном харчування або у вигляді харчових добавок. Число в назві визначає, де знаходиться перша подвійна вуглецевий зв'язок в ланцюзі жирних кислот. Омега-3 жирні кислоти, які містяться в основному в м'ясі риб живуть в холодних водоймах, в недостатній мірі присутні в нашому раціоні харчування.
Джерела omega-3 жирних кислот:
- сардини, макрель, лосось, оселедець
- насіння льону
- грецькі горіхи
- соя та ріпак
Переваги Omega-3 жирних кислот
- покращують серцеву діяльність і знижують ризик серцево-судинних захворювань
- знижують ризик розвитку діабету
- регулюють кров'яний тиск і холестерин в крові
- підтримують імунну систему
- покращують функцію мозку і знижують ризик розвитку деменції
- полегшують симптоми гіперактивності та дефіциту уваги у дітей
- лікують депресію і біполярний афективний розлад
- Поліпшують загальний стан і зменшують депресивні симптоми дегенеративних захворювань (хвороба Паркінсона)
- знижують ризик передчасних пологів, продовжують вагітність протягом декількох днів і, таким чином, підвищують здоров'я новонароджених
- захищають ДНК від УФ-пошкоджень і знижують ризик розвитку раку
- зменшують симптоми системного вовчака на 50%
- після фізичного навантаження збільшують виробництво оксиду азоту (NO), прискорюючи регенерацію АТФ, покращуючи фізичну працездатність і витривалість і прискорюючи регенерацію м'язів
- Дефіцит DHA викликає стрес і фізичну агресію, тому додавання омега - 3
- знижує стрес і фізичну агресію у дорослих і дітей
- знижують ризик інфаркту, особливо у літніх людей
- знижують рівень тригліцеридів крові
Доповнення омега-3 жирних кислот у вигляді харчових добавок дуже важливо для тих, хто не регулярно вживає в їжу рибу. Люди, які вживають рибу, по крайней мере 1 раз в день, не потребують доповнення омега-3
Скрыть описание