Яке насіння найбільш поживне та які переваги для здоров’я воно має?

Яке насіння найбільш поживне та які переваги для здоров’я воно має?

Насіння – це маленькі вітамінні бомби. На перший погляд, вони непомітні, але містять масу корисних поживних речовин. Будь то насіння чіа, гарбузове насіння або інші види, його можна легко додавати в їжу, щоб ідеально збагатити свій раціон цінними мікроелементами. Яке насіння ви повинні обов’язково ввести у свій раціон?

У цій статті ви дізнаєтеся про переваги такого насіння:

Що робить це насіння таким унікальним?

Насіння відіграє життєво важливу роль у рослинному світі, оскільки воно необхідне для розмноження. Саме з насіння розвивається нова рослина. Це робить його чудовим доповненням до вашого раціону, завдяки надзвичайно різноманітному вмісту поживних речовин. Його можна порівняти, наприклад, з яйцем, з якого розвивається пташеня. Як і яйце, насіння є джерелом незліченної кількості корисних речовин, необхідних для розвитку нового життя.

Незалежно від того, говоримо ми про насіння льону, соняшнику чи кунжуту, всі вони мають щось спільне. Воно багате на корисні жири, а більшість з них також мають цікаву пропорцію клітковини або протеїну. У них не бракує вітамінів, мінералів та інших корисних біологічно активних речовин. Всі ці поживні речовини йдуть пліч-о-пліч з користю для здоров’я, що робить їх вартими того, щоб додати їх до свого раціону. Крім того, насіння не містить глютену, тому його можуть вживати люди з целіакією, алергією на глютен або непереносимістю глютену як частину безглютенової дієти.

властивості насіння

Яке насіння найпоживніше та найкраще?

1. Насіння чіа

Насіння чіа походить з рослини під назвою шавлія іспанська, яка росте в регіонах Мексики та Гватемали. Це крихітні чорні кульки, які люди використовують для харчування та в косметиці вже понад 5 000 років.

Які переваги для здоров’я має насіння чіа?

  • Доведено, що воно сприятливо впливає на серцево-судинну систему, головним чином завдяки вмісту корисних жирів у вигляді поліненасичених жирних кислот.
  • Воно також може бути задіяне в імунній функції.
  • Також говорять про його вплив на контроль запалення в організмі або, наприклад, на згортання крові. Жирні кислоти, що містяться в чіа, виробляють простагландини, лейкотрієни та інші речовини, що беруть участь у протизапальних і коагуляційних процесах.
  • Воно також може бути ефективним для зниження рівня холестерину в крові.
  • Під час вагітності воно може бути корисним для мозку плоду, що розвивається.
  • Ваша травна система також оцінить його. Воно можуть стати в нагоді при проблемах із закрепами або синдромі подразненого кишківника.
  • Також чіа корисне при схудненні, оскільки завдяки своїм властивостям, допомагає відчувати себе ситими, тим самим допомагаючи приборкати неприємне відчуття голоду.

Що містить насіння чіа?

Чіа цінується за свій чудовий поживний профіль. Воно багате на високоякісний протеїн, що також має сприятливий спектр незамінних амінокислот, тобто тих амінокислот, які наш організм не може виробляти самостійно і повинен отримувати з їжею. Вони містяться в чіа в майже оптимальних пропорціях, які зазвичай не зустрічаються в рослинних джерелах.

Чіа також багате на клітковину. Ви, мабуть, знаєте, як це насіння розбухає, коли його занурюють у рідину. Вода зв’язується з клітковиною, а це означає, що насіння може збільшити свою вагу до 15 разів. Ця властивість корисна, наприклад, для правильного травлення, а також сприяє схудненню.

Вони також виділяються своїм вмістом корисних жирів. Насправді вони багаті на корисні поліненасичені жири, зокрема на добре відому мононенасичену жирну кислоту омега-3 та альфа-ліноленову кислоту (ALA). З них організм виробляє ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК) і докозагексаєнову кислоту (ДГК), які необхідні для здоров’я мозку, зору і серця.

Насіння чіа також містить різні активні речовини, такі як поліфеноли, зокрема, кверцетин і хлорогенову кислоту. Ці та багато інших речовин відомі своїми антиоксидантними властивостями, які допомагають організму боротися з окислювальним стресом.

Серед мінералів і вітамінів варто згадати кальцій, калій, магній, фолієву кислоту та вітамін Е.

користь насіння чіа

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні чіа

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність486 ккал
Жири30.7 г
– мононенасичені жирні кислоти2.3 г
– поліненасичені жирні кислоти23.7 г
Вуглеводи42 г
Клітковина34.4 г
Протеїни16.5 г
[14]

Як правильно їсти насіння чіа?

Ви можете додавати це крихітне насіння практично в будь-яку страву, не змінюючи її смаку та аромату. Наприклад, воно ідеально підходять для таких страв.

  • йогурт з фруктами
  • каші з різних видів зернових
  • пироги, кекси, печиво
  • батончики з мюслі
  • млинці
  • смузі

Найвідоміша з них – смачний чіа-пудинг. Її готують, замочивши насіння в йогурті, воді, молоці або овочевому напої і давши йому набрякнути. Потім просто прикрасьте його інгредієнтами за смаком.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

користь насіння льону

2. Лляне насіння

Льон – квіткова рослина з дрібними фіолетово-блакитними квітками, з яких отримують жовте або коричневе насіння. Наразі його вирощують у понад п’ятдесяти країнах, зокрема в Індії, Китаї та Ефіопії. Насправді, насіння льону надзвичайно поживне і додає додаткову цінність продуктам харчування.

З нього також виготовляють лляну олію. Однак вона підходить лише для холодного приготування (наприклад, як заправка для салату), оскільки при нагріванні корисні речовини, що містяться в ній, можуть руйнуватися, а це, звичайно, не те, чого ви хочете.

Яку користь для здоров’я має насіння льону?

  • Воно позитивно впливає на здоров’я серцево-судинної системи, завдяки вмісту омега-3 жирних кислот. Наприклад, доведено, що воно знижує рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину та триацилгліцеринів у крові.
  • Високий вміст клітковини корисний для людей з діабетом. Це пов’язано з тим, що вона допомагає знизити рівень цукру в крові (глікемію).
  • Дослідження показують, що воно також можуть мати позитивний вплив на профілактику раку. Наприклад,  спрямовані на боротьбу з раком молочної залози.
  • Його позитивний вплив на травлення також добре відомий. Часто використовується для полегшення закрепів.
  • Насіння льону також корисне для мозку.

Що містить насіння льону?

Це насіння є одним з найкращих рослинних джерел омега-3 жирних кислот, які особливо цінуються за їхній вплив на мозок і серце. Воно багате на вищезгадану альфа-ліноленову кислоту (АЛК), на яку припадає близько 70 % загального вмісту жирів у насінні. У 100 г насіння міститься приблизно 22 г АЛК.

EFSA (Європейське агентство з безпеки харчових продуктів) рекомендує, щоб АЛК становила 0,5% від загального споживання енергії. Так, для еталонного споживання 2000 ккал достатньо 1 г АЛК на день. Саме стільки міститься в 4,5 г насіння льону (приблизно 1 чайна ложка).

Крім того, насіння льону багате на клітковину, що складається з розчинних і нерозчинних компонентів. З одного боку, це може бути корисно, коли ми хочемо покращити дефекацію, наприклад. Однак у травному тракті воно може зв’язувати, наприклад, цукор і таким чином сповільнювати його засвоєння.

Що стосується мікроелементів, то це насіння має особливо високий вміст калію, цинку, магнію, кальцію та заліза. Воно також багате на фолієву кислоту.

Насіння льону характеризується наявністю лігнанів, які разом з флавоноїдами та фенольними кислотами, як вважається, сприяють антиоксидантним властивостям насіння. Так, воно допомагають організму боротися з вільними радикалами, спричиненими окислювальним стресом.

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні льону

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність534 ккал
Жири42 г
– мононенасичені жирні кислоти7,5 г
– поліненасичені жирні кислоти28.7 г
Вуглеводи29 г
Клітковина27 г
Протеїни19.3 г
[14]

Як правильно їсти насіння льону?

Ви можете їсти його цілим, але краще вживати в їжу в подрібненому вигляді. Так ваш організм зможе засвоїти і використати більше поживних речовин. Ви можете використовувати насіння в обох формах, щоб покращити, наприклад, такі страви.

  • кашу з зернових, йогурт або кисломолочний сир з фруктами
  • смузі
  • банановий хліб або інші популярні пироги
  • крекери або різні солоні закуски
  • салатів

Насіння льону (особливо в меленому вигляді), як і лляну олію, слід зберігати в холодильнику. Через високий вміст омега-3 жирних кислот воно може дуже швидко окислюватися і ставати прогірклим при кімнатній температурі або під впливом світла. У такому стані його не можна вживати.

Ознайомтеся з нашими бестселерами:

3. Кунжут

Кунжут походить від індійського кунжуту, рослини з білими, схожими на дзвіночки квітками. Це одна з чотирьох основних олійних культур, що вирощуються в Китаї. Насіння кунжуту, яке може бути білим, чорним, коричневим або червоним, популярне завдяки своєму смаку та аромату, який посилюється при обсмажуванні. Його також можна вживати у вигляді кунжутної олії або популярної пасти тахіні.

У чому користь кунжуту для здоров’я?

  • Вчені говорять про його антиоксидантну дію, завдяки вмісту багатьох речовин, які, як було доведено, здатні ефективно боротися з вільними радикалами.
  • Дослідження також підкреслюють його вплив на зниження рівня холестерину.
  • Вживання кунжуту також пов’язане зі зниженням кров’яного тиску.
  • Кунжут також може мати протизапальну дію.

Що містить кунжут?

Кунжут, як і інше насіння, багате на корисні жири. Воно має приблизно рівні пропорції мононенасичених і поліненасичених жирних кислот. Саме завдяки олеїновій кислоті, що є МНЖК, та іншим ненасиченим жирним кислотам кунжут корисний для нашого серця і судин.

У випадку з кунжутом варто також згадати про вміст незамінних амінокислот. Вони містяться в оптимальних пропорціях, а якість кунжутного протеїну схожа до якості протеїну тваринного походження.

Серед мінералів – найбільше заліза, кальцію та цинку. Серед вітамінів – лідирує вітамін Е, відомий антиоксидант. Насіння кунжуту містить також інші активні речовини, про які варто згадати. Наприклад, сезамін, сезамол та інші лігнани, які мають антиоксидантні властивості. Наприклад, сезамін, як показали дослідження, позитивно впливає на кров’яний тиск.

Користь кунжуту для здоров'я

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні кунжуту

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність573 ккал
Жири49.7 г
– мононенасичені жирні кислоти18.8 г
– поліненасичені жирні кислоти21.8 г
Вуглеводи23.4 г
Клітковина11.8 г
Протеїни17.7 г
[14]

Як правильно їсти кунжут?

Кунжут широко використовується в традиційних китайських стравах. Мало того, що вони використовують кунжутну олію або пасту тахіні, вони також використовують насіння для приготування солодощів і тістечок. Ви теж можете поекспериментувати з традиційними або менш традиційними стравами і додати кунжут, наприклад, до таких страв.

  • салатів
  • супи
  • несолодка випічка
  • солоні батончики та інші снеки
  • печиво
  • подрібнена м’ясна скоринка
  • мʼясні соуси

4. Соняшникове насіння

Насіння соняшнику походить з красивої та популярної рослини соняшника. Свою назву ця рослина отримала завдяки своїй схожості на сонце або здатності обертатися за сонцем. Ця рослина походить з Північної Америки і була завезена до Європи іспанцями в 15 столітті.

Соняшникова олія виробляється з насіння соняшнику. Вона доступна в рафінованій формі, яка особливо підходить для теплої кулінарії. Однак існує також олія холодного віджиму, яка більше підходить для використання в холодній кулінарії.

Які переваги насіння соняшнику для здоров’я?

  • Вчені підкреслили його антиоксидантні властивості. Воно містять численні антиоксиданти, такі як стерини, токофероли та інші вітаміни.
  • Воно також можуть допомогти знизити рівень холестерину, ймовірно, завдяки вмісту фітостеролу або ненасичених жирних кислот.
  • Загалом, воно може сприяти покращенню здоров’я серцево-судинної системи.
  • Воно може бути корисним при остеоартриті, ревматоїдному артриті та інших запальних захворюваннях.

Що містить соняшникове насіння?

Насіння соняшнику багате на протеїн і корисні жири. Серед жирів, як і у випадку з попереднім насінням, переважають ненасичені жири. Найпоширенішими жирними кислотами є олеїнова та лінолева, які відомі своїм позитивним впливом на здоров’я серця та судин.

Насіння також містить насичену стеаринову кислоту. Деякі види соняшникової олії навіть містять до 30% цієї кислоти. Ви, можливо, знаєте, що деякі насичені жири при надмірному споживанні можуть мати досить негативний вплив на здоров’я серцево-судинної системи. Однак стеаринова кислота, зокрема, відома своїм нейтральним впливом. Навпаки, вона робить олію більш стабільною і більш придатною для термічної обробки.

Насіння соняшнику також багате на цинк, калій, марганець, залізо та селен. Селен необхідний для функціонування однієї з найважливіших антиоксидантних систем в організмі – глутатіону. Антиоксидантні властивості цього насіння також зумовлені, наприклад, токоферолами (вітамін Е) або каротиноїдами. Воно також містять значну частку фолієвої кислоти та вітамінів групи В.

Часто згадують про вміст фітостеролів у насінні соняшнику. Вони відіграють позитивну роль у впливі на рівень холестерину. Вони мають схожу з холестерином структуру і всмоктуються з кишечника замість нього. Рекомендується щоденне споживання 0,4-2 г фітостеролів, щоб продемонструвати ефект зниження рівня холестерину ЛПНЩ. Насіння соняшнику містить близько 270 мг/100 г, тому воно значно допоможе вам у виконанні рекомендованої норми споживання.

Користь соняшникового насіння для здоров'я

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні соняшнику

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність584 ккал
Жири51.5 г
– мононенасичені жирні кислоти18.5 г
– поліненасичені жирні кислоти23 г
Вуглеводи20 г
Клітковина8.6 г
Протеїни20.8 г
[14]

Як правильно їсти насіння соняшнику?

Ви можете насолоджуватися ним як смачною закускою, або ж підсмажити його, що надасть йому цікавого смаку та аромату. Насіння також можна використовувати для приправлення улюблених страв.

  • салатів
  • домашніх батончиків мюслі або граноли
  • супів
  • намазок
  • тортів, наприклад, бананового пирога
  • зернових каш

5. Гарбузове насіння

Як випливає з назви, гарбузове насіння отримують з гарбуза. Його часто розглядають як відходи, що дуже шкода, адже воно містить багато корисних для здоров’я поживних речовин.

Не тільки гарбузове насіння, але й гарбузова олія, що виробляється з нього, є поживним продуктом з багатьма перевагами.

Яка користь гарбузового насіння для здоров’я?

  • Завдяки своєму складу, воно позитивно впливає на здоров’я серця і судин.
  • Воно допомагає знизити рівень цукру в крові, що робить його корисним для діабетиків.
  • Дослідження також згадують про його можливий антидепресивний ефект.
  • Воно також демонструє багатообіцяючий позитивний вплив на полегшення гіперплазії передміхурової залози (доброякісного збільшення передміхурової залози).
  • Також воно може мати протимікробну дію.

Що містить гарбузове насіння?

Гарбузове насіння також відоме своїм вмістом корисних жирів. За вмістом ненасичених жирних кислот лідирують омега-6 лінолева кислота та мононенасичена олеїнова кислота. Протеїн гарбузового насіння перевершує за вмістом незамінних амінокислот. Фактично, їхній спектр подібний до соєвого, що робить насіння відносно високоякісним джерелом рослинного протеїну.

Це насіння також багате на вітамін Е, магній, калій, фосфор і цинк. Воно також відоме своїм відносно високим вмістом заліза. Однак слід пам’ятати, що, як і з інших рослинних джерел, цей мінерал засвоюється гірше, ніж з тваринної їжі. Однак його засвоєння можна покращити, поєднуючи його з вітаміном С або тваринним протеїном.

Серед інших біологічно активних речовин, воно завдячує своєю корисною дією каротиноїдам, саонінам, фенольним речовинам та фітостеролам.

Користь гарбузового насіння для здоров'я

Середній вміст енергії та поживних речовин у гарбузовому насінні

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність559 ккал
Жири49 г
– мононенасичені жирні кислоти16.2 г
– поліненасичені жирні кислоти21 г
Вуглеводи10.7 г
Клітковина6 г
Протеїни30.2 г
[14]

Як правильно їсти гарбузове насіння?

У більшості випадків гарбузове насіння їдять самостійно, в натуральному вигляді або смаженим. Однак, як і інші продукти, ви також можете додавати його до своїх улюблених рецептів.

  • у салаті
  • у супи
  • у каші
  • в гранолу і батончики з мюслі
  • в песто
  • в домашню випічку, наприклад, морквяний хліб
Користь гарбузового насіння для здоров'я

6. Конопляне насіння

Конопляне насіння походить з рослини коноплі, тому через цей факт його довгий час не помічали. Однак, на відміну від інших частин рослини, воно містять лише незначну кількість психотропних речовин. Навпаки, воно може похвалитися великою кількістю корисних поживних речовин і переваг для здоров’я.

Які переваги конопляного насіння для здоров’я?

  • Воно може допомогти знизити рівень холестерину в крові і, таким чином, запобігти атеросклерозу.
  • Серцево-судинна система також може отримати користь від великої кількості аргініну, який бере участь у виробленні організмом оксиду азоту. Він сприяє розширенню та розслабленню кровоносних судин і зниженню кров’яного тиску.
  • Воно також позитивно впливає на шкіру. Може допомогти полегшити сухість або свербіж, пов’язані з екземою.
  • Дослідження також обговорюють його зв’язок з полегшенням симптомів менопаузи.

Що містить конопляне насіння?

Корисні жири складають найважливішу частину цього насіння. Це переважно ненасичені жирні кислоти, більшість з яких – ПНЖК. Співвідношення мононенасичених і поліненасичених жирних кислот становить від 3:1 до 5:1, що також є ідеальним співвідношенням цих двох типів жирних кислот у раціоні. Так, насіння конопель може допомогти поліпшити представництво корисних жирів у вашому раціоні. Це насіння також може похвалитися відносно високим вмістом протеїну, який також легко засвоюється. Так, конопляний протеїн може бути чудовим вибором рослинного протеїну для веганів.

Конопляне насіння також багате на мікроелементи. До них належать вітамін Е, фосфор, магній, кальцій, цинк і мідь. Воно також багаті на корисні фітостероли.

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні конопель

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність553 ккал
Жири48.8 г
мононенасичені жирні кислоти5.4 г
поліненасичені жирні кислоти27,5 г
Вуглеводи8.67 г
Клітковина4 г
Протеїни31.6 г
[14]

Як вживати конопляне насіння?

Це невибагливе насіння можна додавати як до солодких, так і до солоних страв. Спробуйте, наприклад, таке

  • для посипання крем-супу
  • у крекерах та печиві
  • у салаті
  • для виготовлення конопляного молока
  • у солодких тістечках, кашах або смузі

7. Насіння маку

Мак існує і культивується з давніх часів. Його використовували не лише в харчуванні, але й як лікарську речовину. Він містить опій, який має анальгетичні (знеболювальні) властивості. Рідина з недозрілого макового насіння також містить речовини, що викликають залежність. Натомість макове насіння не містить цих інгредієнтів, тому його можна безпечно вживати як частину звичайного раціону.

Яка користь маку для здоров’я?

  • Він може бути корисним для здоров’я серця завдяки вмісту ненасичених жирних кислот.
  • Мак може бути корисним у лікуванні остеопорозу.
  • Вчені також говорять про його антиоксидантну та антимікробну дію.

Що містить мак?

Насіння маку багате на клітковину та ненасичені жири. Серед них найбільше омега-6 жирних кислот.

З мікроелементів варто згадати марганець, цинк, мідь і фосфор. Також часто можна прочитати про мак у зв’язку з його високим вмістом кальцію. Однак кальцій засвоюється гірше, ніж з тваринних джерел (наприклад, молочних продуктів), через вміст антипоживних речовин (наприклад, фітинової кислоти). Про це слід пам’ятати, особливо якщо ви дотримуєтеся веганської дієти.

Користь маку для здоров'я

Середній вміст енергії та поживних речовин у насінні маку

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність525 ккал
Жири41.6 г
– мононенасичені жирні кислоти6 г
– поліненасичені жирні кислоти28.6 г
Вуглеводи28 г
Клітковина19.5 г
Протеїни18 г
[14]

Як правильно їсти мак?

З маком ви найбільше знайомі у зв’язку з випічкою та солодкими рецептами. Наприклад, його можна додавати до таких страв.

  • у ваші улюблені торти
  • чизкейк
  • у каші
  • у виробництво напоїв з маку, зокрема, макового молока
  • у картопляні вареники з маком або, наприклад, у булочки, приготовані на пару

Яким ще насінням можна урізноманітнити свій раціон?

Насіння, про яке ми згадували, найчастіше можна знайти в магазинах, і багато хто з вас додає його в їжу. Проте є й багато інших видів насіння, з якими ви можете зіткнутися.

  • Багато хто використовує насіння кіноа як гарнір, але це насіння рослини під назвою Chenopodium quinoa. Це псевдозлак, що не містить глютену.
  • Насіння кмину або фенхелю характеризується певним ароматом. Водночас, воно містить речовини, які можуть бути корисними при проблемах з травленням, таких як метеоризм і здуття живота.
  • Гранатові зерна вирізняються своїм характерним кисло-солодким смаком і соковитістю. Вони насичені антиоксидантами, клітковиною та калієм.
  • Абрикосові кісточки також належать до насіння. Можливо, ви стикалися з тим, що вони містять так званий вітамін В17, якому приписують, наприклад, протиракову дію. Однак цей ефект ніколи не був доведений. Навпаки, варто бути обережними. Цей “вітамін” насправді є амігдаліном, з якого в організмі утворюється токсичний ціаністий водень. Тому надмірні дози можуть бути отруйними. EFSA стверджує, що здорова доросла людина може з’їсти три ядра, не перевищуючи встановлену безпечну дозу.

Що таке насіння для пророщування?

Є багато насіння, яке не можна їсти сирим, але пророщування робить його більш засвоюваним. Це відбувається тому, що зменшується вміст антипоживних речовин. Крім того, пророщування ще більше збільшує частку корисних речовин у насінні.

Яке насіння можна проростити вдома?
  • насіння гірчиці
  • люцерну
  • насіння редиски
  • насіння броколі
  • насіння руколи та інше
Як проростити насіння?

Процес дуже простий. Перш за все, купіть або зробіть вдома миску або банку для пророщування. Потім важливо замочити насіння і підтримувати його у вологому стані під час пророщування. Насіння проросте приблизно за два дні. Точна процедура залежить від того, яке насіння і який метод пророщування ви обрали.

Скільки насіння потрібно з’їдати щодня?

Яка порція підійде саме вам, залежить від ваших цілей і поточного складу вашого раціону. Однак, якщо ви харчуєтеся різноманітно і збалансовано і просто хочете доповнити свій раціон корисними жирами та іншими поживними речовинами, то побалуйте себе приблизно 30 г насіння на день. Ця порція достатньо велика, щоб забезпечити вас важливими поживними речовинами, але водночас не містить занадто багато калорій.

Ви також можете насолоджуватися насінням під час схуднення, коли ви в дефіциті калорій. Однак особливо важливо контролювати розмір порції. Оскільки насіння досить калорійне через високий вміст жирів, легко переборщити з розміром порції. Тому переконайтеся, що порція насіння знаходиться в межах вашої оптимальної добової норми споживання енергії. Наш онлайн-калькулятор енергії та поживних речовин допоможе вам визначити ідеальну норму споживання калорій.

Які висновки можна зробити?

На перший погляд, це насіння непримітне, але містить напрочуд велику кількість поживних речовин. Перш за все, це корисні жири, але клітковина, вітаміни та інші антиоксиданти не відстають від них. Що б ви не обрали – льон, чіа, коноплі, гарбуз чи кунжут – ви неодмінно покращите своє здоров’я. Однак найкраще чергувати їх і регулярно включати у свій раціон. Тільки тоді ваш організм зможе отримати максимальну користь від їхнього позитивного впливу на серце, мозок, травлення та інші сфери здоров’я. Отже, до якої страви ви збираєтеся додати їх сьогодні?

Вам сподобалася сьогоднішня стаття? Якщо вона була вам цікавою або ви дізналися щось нове, то не забудьте поділитися нею з друзями та родиною.

Джерела:

[1] ADELEKE, B.S. - BABALOLA, O.O. Oilseed crop sunflower (Helianthus annuus) as a source of food: Nutritional and health benefits. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7500752/

[2] CERINO, P. et al. A Review of Hemp as Food and Nutritional Supplement. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7891210/

[3] DOTTO, J.M. - CHACHA, J.S. The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136

[4] FARINON, B. et al. The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400098/

[5] KAJLA, P. et al. Flaxseed—a potential functional food source. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/

[6] MELO, D. et al. Nutritional and Chemical Characterization of Poppy Seeds, Cold-Pressed Oil, and Cake: Poppy Cake as a High-Fibre and High-Protein Ingredient for Novel Food Production. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9562219/

[7] MUHAMMAD, A. et al. Review on physicochemical, medicinal and nutraceutical properties of poppy seeds: a potential functional food ingredient. – https://ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/836

[8] PARIKH, M. et al. Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/

[9] PHILLIPS, K.M. et al. Phytosterol composition of nuts and seeds commonly consumed in the United States. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16302759/

[10] RAUF, S. et al. The exploitation of sunflower (Helianthus annuus L.) seed and other parts for human nutrition, medicine and the industry. – https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/helia-2020-0019/html

[11] ULLAH, R. et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/

[12] WEI, P. et al. Sesame (Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9573514/

[13] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm

[14] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients

[15] Apricot kernels pose risk of cyanide poisoning | EFSA. – https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160427

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *