Штучні підсолоджувачі: Плюси та мінуси солодкого смаку без калорій

Штучні підсолоджувачі: Плюси та мінуси солодкого смаку без калорій

Штучні підсолоджувачі вже давно обплутані павутиною міфів та думок. Хтось уникає їх, побоюючись потенційних проблем зі здоров’ям. З іншого боку, є люди, які повністю замінили ними цукор та використовують їх майже у всьому. Яка ж правда про штучні підсолоджувачі та їхню придатність як замінників цукру?

У статті ви дізнаєтеся про ці штучні підсолоджувачі:

Ви дізнаєтеся, як впливають штучні підсолоджувачі:

Чому штучні підсолоджувачі – гаряча тема?

Куди не глянь, скрізь є продукти із додаванням цукру. Він ховається в солодощах, напоях, хлібобулочних виробах, крупах та ароматизованих молочних продуктах. Ось чому так легко перевищити здорову добову норму споживання цукру.

Проблема полягає в тому, що надмірне споживання цукру призводить до таких проблем, як карієс, надмірна вага, ожиріння та пов’язані з ними ризики, такі як діабет 2 типу та деякі види раку. Зменшення споживання цукру настійно рекомендується. В ідеалі, ви повинні поступово переходити на менш солодкі смаки, але заміна цукру альтернативними продуктами також є можливим варіантом. Існує кілька замінників цукру. [11,18]

Чим можна замінити цукор?

Хочете урізноманітнити рецепт, замінивши цукор однією з його альтернатив? Або просто хочете підсолодити їжу без додавання калорій? Як би там не було, у вас є варіанти.

  • Альтернативи натуральному цукру: Це, по суті, різні форми цукру. Вони відрізняються за смаком, ароматом та консистенцією, але містять таку ж кількість простих вуглеводів і калорій, як і білий цукор. Наприклад, тростинний цукор, кокосовий цукор, мед, кленовий сироп та інші солодкі сиропи.
  • Натуральні підсолоджувачі: Ці варіанти не містять цукру та часто мають менше або нульову калорійність. До них відносяться поліоли, такі як ксиліт та еритрит, а також добре відома стевія.
  • Штучні підсолоджувачі: Ці безкалорійні варіанти не містять цукру та енергії, і саме про них піде мова в цій статті.

Цікавитесь натуральними замінниками цукру? Перегляньте нашу статтю Альтернативи цукру: Що краще: тростинний цукор, мед, солодкі сиропи чи стевія?

Чим замінити цукор?

Що таке штучні підсолоджувачі?

Штучні підсолоджувачі – це некалорійні речовини, які надають солодкого смаку без вмісту цукру або калорій. Зазвичай вони мають вищий рівень солодкості, ніж звичайний цукор (сахароза), часто від ста до тисячі разів солодші. Їх зазвичай використовують в низькокалорійних (дієтичних) напоях, солодощах без цукру, жувальних гумках та інших продуктах харчування.

Як працюють штучні підсолоджувачі?

Здатність відчувати солодке забезпечується рецепторами на смакових рецепторах, розташованих на язиці. Коли молекули простих цукрів зв’язуються з цими рецепторами, вони посилають сигнал мозку про те, що ви з’їли щось солодке. Мозок швидко обробляє цей сигнал, дозволяючи вам відчути приємний солодкий смак на язиці.

Молекули штучних підсолоджувачів також можуть зв’язуватися з цими рецепторами. Хоча вони структурно схожі на цукор, вони достатньо відрізняються від нього, щоб організм не міг розщеплювати їх для отримання енергії. В результаті ви відчуваєте їх солодкість, але вони не слугують джерелом енергії. [1,12]

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Чи безпечні штучні підсолоджувачі?

Штучні підсолоджувачі мають репутацію потенційно шкідливих хімічних речовин. У минулому занепокоєння підживлювалися підозрами щодо негативного впливу на здоров’я, як-от зв’язок сахарину з раком сечового міхура. Однак з того часу наукове розуміння просунулося вперед, і тепер ми знаємо набагато більше.

Постійні дослідження продовжують відкривати нову інформацію, іноді висвітлюючи негативний вплив конкретних підсолоджувачів. Тим не менш, принцип залишається незмінним: нічого, що наукова спільнота вважає небезпечним, не повинно додаватися до продуктів харчування. Перш ніж використовувати штучні підсолоджувачі в продуктах харчування, їхній вплив на здоров’я має бути ретельно вивчений, а кожен підсолоджувач має бути схвалений експертними організаціями та установами. В США безпечність таких добавок оцінює Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA), в той час як в Європейському Союзі цю роль виконує Європейське агентство із безпеки харчових продуктів (EFSA), а у Великій Британії – Агентство зі стандартів харчових продуктів (FSA). В Європі продукти, схвалені EFSA, мають маркування “Е”. Отже, так звані “номера Е” не є небезпечними хімічними речовинами, а речовинами, які пройшли ретельну перевірку та марковані як безпечні для використання в харчових продуктах. [4]

Безпека штучних підсолоджувачів

Яка кількість цих підсолоджувачів є безпечною?

Кожен підсолоджувач, схвалений EFSA, FDA або FSA, має допустиму добову норму споживання (ADI) – дозу, яка вважається безпечною для щоденного вживання. Досягти такого споживання за допомогою звичайного раціону практично нереально, і ці дозволені кількості часто перевищують розрахункове добове споживання (EDI) кожного підсолоджувача. Отже, надмірне споживання є малоймовірним. [4]

Однак, як і в інших випадках, деякі підсолоджувачі можуть бути непридатними в індивідуальних ситуаціях. Специфічні проблеми з травленням або рідкісні метаболічні розлади можуть вимагати обережності. Наприклад, люди, які страждають на фенілкетонурію, повинні уникати аспартаму. Тим не менше, в рамках критеріїв ADI та EDI штучні підсолоджувачі вважаються безпечними для дорослого населення в цілому.

Ознайомтеся з нашими бестселерами:

Відомі штучні підсолоджувачі

На сьогоднішній день Європейський Союз дозволив використання десяти штучних підсолоджувачів у харчових продуктах. Нижче описані найпоширеніші з них. Часто їх комбінують в продуктах харчування, балансуючи їх смаки, щоб максимально наблизити до натуральної солодкості. [13]

1. Аспартам

Аспартам (Е951) – це дипептид, що складається з амінокислот фенілаланіну та аспарагінової кислоти. Ці амінокислоти природно присутні в нашому раціоні як компоненти білків. Однак людям з фенілкетонурією, які не можуть метаболізувати фенілаланін, слід уникати його вживання. [8,9]

Аспартам приблизно в 200 разів солодший за цукор. На відміну від інших підсолоджувачів, він не зовсім позбавлений енергії, але його калорійність (4 ккал/1 г) настільки незначна, що його споживання зі звичайного раціону практично неможливе. Таким чином, його можна класифікувати як некалорійний підсолоджувач. Під час його метаболізму утворюється метанол, але це не є небезпечним процесом. Утворення метанолу також відбувається при вживанні фруктів та овочів. [9]

Аспартам не міститься у випечених або термічно оброблених продуктах через його термічну нестабільність, що призводить до втрати ним своєї підсолоджувальної здатності. Він частіше зустрічається в жувальних гумках, начинках, дієтичних напоях та інших продуктах. [9]

  • Допустима добова норма споживання (ДДН) аспартаму становить 40 мг/кг маси тіла (МТ). Для людини вагою 70 кг це означає, що вона може безпечно споживати до 2800 мг аспартаму щодня.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) аспартаму становить приблизно лише 14 – 287 мг. [3,14]

2. Ацесульфам К

Ацесульфам К (Е950), також відомий як ацесульфам калію, був випадково відкритий хіміком, який спробував його в складі суміші, яку він досліджував. Незважаючи на те, що він в 200 разів солодший за цукор, його часто використовують у поєднанні з іншими підсолоджувачами через його злегка гіркуватий смак.

Він часто зустрічається в дієтичних напоях (кола та інші безалкогольні напої), розчинних напоях, заморожених десертах і навіть розчинній каві.

Він не метаболізується в організмі та виводиться в незміненому вигляді. [8,9]

  • Допустима добова норма споживання (ДДН) ацесульфаму К становить 9 мг/кг маси тіла. Таким чином, людина вагою 70 кг може споживати до 630 мг цього підсолоджувача щодня.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) ацесульфаму К коливається від 14 до 119 мг. [3,14]

3. Сукралоза

Сукралоза (Е955) походить від сахарози, але майже не метаболізується в організмі, тому не дає енергії. Більша її частина виводиться з організму в незміненому вигляді, і лише близько 2-3% переробляється в організмі (і згодом також виводиться з організму). [2]

Його солодкість навіть більша, ніж в попередніх підсолоджувачів, до 600 разів солодша за цукор. [9]

Сукралоза може асоціюватися у вас з брендом Splenda, який виробляє численні продукти харчування, підсолоджені цим підсолоджувачем. Сукралоза широко використовується в харчовій промисловості завдяки відсутності неприємних присмаків. Її можна знайти в широкому асортименті продуктів, від різноманітних солодощів, дієтичних напоїв, жуйок та морозива до хлібобулочних виробів. Ви навіть можете придбати його у вигляді крапель, щоб підсолодити йогурт або улюблені пластівці. Він також входить до складу різних сиропів та соусів. [8,9]

  • Допустиме добове споживання (ДДВ) сукралози становить 15 мг/кг маси тіла, що дозволяє людині вагою 70 кг споживати до 1050 мг.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) сукралози коливається від 7 до 140 мг на добу. [3,14]
Сукралоза

4. Сахарин

Сахарин (Е954) – найстаріший штучний підсолоджувач, випадково відкритий подібно до ацесульфаму К. Його солодкість в 300 разів вища, ніж в сахарози, але його часто використовують у поєднанні з іншими підсолоджувачами, щоб замаскувати його злегка гіркуватий смак. Ви можете впізнати його як замінник цукру для діабетиків, доступний в таблетках або краплях. [8,9]

Сахарин здобув погану репутацію через підозри щодо його зв’язку з раком сечового міхура. Однак цей потенційний негативний ефект не був підтверджений. Дослідження проводилися на гризунах, які отримували надзвичайно високі дози підсолоджувача. [8]

  • Допустиме добове споживання (ДДВ) сахарину становить 5 мг/кг маси тіла, що дорівнює 350 мг для людини вагою 70 кг.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) сахарину коливається від 7 до 140 мг. [14]
Сахарин

5. Цикламат

Цикламат (Е952) має найнижчу солодкість серед всіх підсолоджувачів – він лише в 30 разів солодший за сахарозу. Його часто використовують в поєднанні з іншими підсолоджувачами, значно підвищуючи їх загальну солодкість. Зазвичай його використовують разом із сахарином для створення прийнятного солодкого смаку.

Подібно до сахарину, цикламат колись вважався ризикованим щодо розвитку раку сечового міхура. Однак подальші дослідження не підтвердили цього, оскільки початкові дослідження проводилися на тваринних моделях із застосуванням високих доз цикламату. [8]

  • Допустиме добове споживання (ДДВ) цикламату становить 7 мг/кг маси тіла, що дорівнює 490 мг для людини вагою 70 кг.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) цикламату коливається від 28 до 168 мг. [14,17]

7. Неотам

Неотам (Е961) структурно схожий на аспартам. Він піддається метаболізму в організмі, але не утворює фенілаланін. На відміну від аспартаму, він підходить для людей з фенілкетонурією.

Неотам в 7000-13000 разів солодший за цукор, а за смаком схожий на звичайний цукор. Його використовують в напоях, йогуртах, жувальних гумках, продуктах швидкого приготування та дієтичних напоях. [14]

  • Допустиме добове споживання (ДДС) неотаму встановлено на рівні 2 мг/кг маси тіла, що становить 140 мг для особини вагою 70 кг.
  • Орієнтовне добове споживання (EDI) неотаму становить приблизно від 3,5 до 11,9 мг. [3,14]

Огляд властивостей неенергетичних підсолоджувачів

Підсолоджувач

E Номер

Солодкий

ADI (мг/кг маси тіла)

EDI (мг/кг маси тіла)

АспартамE951В 200 разів солодший за цукор40 мг/кг маси тіла0,2 – 4,1 мг/кг маси тіла
Ацесульфам КE950В 180 – 200 разів солодший за цукор9 мг/кг маси тіла0,2 – 1,7 мг/кг маси тіла
СукралозаE955В 600 разів солодший за цукор15 мг/кг маси тіла0,1 – 2 мг/кг маси тіла
СахаринE954В 300 разів солодший за цукор5 мг/кг маси тіла0,1 – 2 мг/кг маси тіла
ЦикламатE952В 30 разів солодший за цукор7 мг/кг маси тіла0,4 – 2,4 мг/кг маси тіла
НеотамE961В 7 000 – 13 000 разів солодший за цукор2 мг/кг маси тіла0,05 – 0,17 мг/кг маси тіла
[3,14,17]
Огляд штучних підсолоджувачів

Які переваги для здоров’я можуть мати штучні підсолоджувачі?

1. Схуднення та контроль ваги

Надмірне споживання цукру може сприяти надлишку калорій, що призводить до збільшення ваги. Надмірна вага та ожиріння є актуальною проблемою в сучасному світі, тому вкрай важливо знайти способи їх запобігання. Штучні підсолоджувачі є одним із таких засобів завдяки їхньому потенціалу зменшувати споживання цукру, а отже, і загальне споживання енергії.

Заміна цукру штучними підсолоджувачами може допомогти в контролі ваги та схудненні лише в тому випадку, якщо їх вживання призводить до зменшення споживання енергії. Однак виникають сумніви щодо того, чи дійсно ці підсолоджувачі є правильним вибором. Деякі дослідження припускають, що вони можуть призвести до підвищення апетиту або зниження чутливості до солодкого смаку, що може призвести до збільшення споживання калорій. Реакція організму на штучні підсолоджувачі є індивідуальною, тому бажано поспостерігати за тим, як ви реагуєте на них і чи допомагають вони вам у схудненні. [13]

Підсолоджувачі та схуднення

2. Допомога в контролі рівня цукру в крові

Рівень цукру в крові (глікемії) слід ретельно контролювати, особливо людям з цукровим діабетом або порушенням толерантності до глюкози. В обох випадках організм намагається підтримувати рівень цукру в крові в межах норми та потребує сторонньої допомоги.

В ідеалі, люди в таких ситуаціях повинні обмежити споживання цукру, щоб уникнути надмірних стрибків рівня цукру в крові.

Тут на допомогу можуть прийти штучні підсолоджувачі. Оскільки вони не містять цукру, вони не підвищують рівень глікемії. Люди, яким потрібно обмежити прості вуглеводи в своєму раціоні, можуть продовжувати насолоджуватися улюбленим солодким смаком. [5]

Навіть здорові люди можуть отримати користь від контролю рівня цукру в крові. Коливання рівня цукру в крові пов’язані з підвищеним потягом до солодкого та зміною рівня енергії. Більш стабільна глікемія може пом’якшити ці дискомфортні відчуття.

3. Здоров’я порожнини рота

Загальновідомо, що надмірне споживання цукру підвищує ризик розвитку карієсу. Бактерії в ротовій порожнині можуть виробляти кислоти з цукру, які згодом руйнують зубну емаль. [7]

Штучні підсолоджувачі, однак, не мають такого ефекту, що робить їх безпечними з точки зору стоматології. Якщо ви заміните цукор штучними підсолоджувачами, ви зможете зробити значний внесок в здоров’я порожнини рота. [7]

Однак будьте обережні з дієтичними напоями, які зазвичай містять штучні підсолоджувачі. Хоча вони не містять цукру, але часто містять органічні кислоти, які можуть пошкодити зубну емаль.

Більше про дієтичні напої, їх склад та вплив на здоров’я можна дізнатися зі статті Дієтичні напої: Як вони впливають на здоров’я та чи можуть допомогти при схудненні?

Чи мають штучні підсолоджувачі негативний вплив на здоров’я?

Цукрозамінники, безумовно, мають недоліки, і з ними пов’язано кілька потенційних негативних наслідків для здоров’я. Однак дослідження не є досконалими навіть сьогодні, і ми ще багато чого не знаємо. Крім того, багато досліджень, які вивчають підсолоджувачі, проводяться на тваринних моделях або включають надмірні дози підсолоджувачів, що обмежує висновки, які ми можемо зробити.

1. Вплив на апетит

Як згадувалося раніше, регулярне споживання штучних підсолоджувачів може вплинути на наш апетит. На наш апетит значною мірою впливає система винагороди мозку. Ця система вивільняє дофамін та інші подібні речовини після споживання смачної їжі, зазвичай з високим вмістом цукру та жирів, які викликають відчуття щастя. З’ївши, наприклад, шматочок шоколаду, ви задовольняєте цю потребу в заряді енергії.

У деяких дослідженнях вчені припускають, що штучні підсолоджувачі, які дають солодкість, але не енергію, можуть неадекватно стимулювати цю систему винагороди. Простіше кажучи, після споживання шоколаду з підсолоджувачами мозок може бути незадоволений та продовжувати шукати щось, що стимулюватиме систему винагороди до бажаного рівня. Це може проявлятися в підвищеному апетиті та бажанні з’їсти звичайний шоколад навіть після спроби “обдурити” себе шоколадом з підсолоджувачами, що може призвести до більшого споживання висококалорійної їжі та потенційного збільшення ваги. [13]

Вплив підсолоджувачів на апетит

2. Вплив на мікробіоту кишечника

Вплив продуктів харчування та різних речовин на склад мікробіоти кишечника останнім часом став однією із головних тем, і штучні підсолоджувачі не є винятком. Оптимальний склад мікробіоти кишечника є важливим аспектом нашого здоров’я і, як відомо, пов’язаний з функціонуванням імунітету, когнітивними здібностями і навіть масою тіла. [6]

Дослідження показують, що деякі підсолоджувачі можуть призвести до зменшення кількості корисних бактерій, водночас сприяючи зростанню шкідливих бактерій. Деякі бактерії, схоже, мають здатність метаболізувати підсолоджувачі, що може безпосередньо впливати на них.

Наприклад, в деяких дослідженнях згадується сахарин, який може змінювати склад мікробіоти та потенційно підвищувати ризик непереносимості глюкози. Однак інші дослідження не підтвердили цього ефекту. Більше того, лише близько 15% сахарину контактує з бактеріями кишківника, тому, ймовірно, вам доведеться споживати його у великих кількостях, щоб отримати негативний ефект від нього. Підозрювали, що аспартам та сукралоза також негативно впливають на кишкові бактерії, але одне дослідження за участю 17 учасників дійшло висновку, що жоден з них не впливає на чисельність мікроорганізмів у травній системі. Інші дослідження дали схожі результати. [1,10,20]

Потенційний вплив підсолоджувачів на мікробіоту кишечника, безумовно, цікавий, але це також відносно недосліджена область. Невизначеності можуть виникати, наприклад, через те, що багато досліджень проводяться на тваринах, і ці результати не завжди можна безпосередньо застосувати до людей. Згідно з тим, що ми зараз знаємо про підсолоджувачі та мікробіоту кишечника, якщо ви споживаєте їх в помірних кількостях, вам не потрібно боятися негативного впливу на корисні бактерії кишечника. Однак ця галузь досліджень все ще відносно молода, і для формування більш чіткої картини необхідні подальші наукові дослідження. [1]

3. Рак

Як згадувалося раніше, деякі підсолоджувачі раніше були пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку. Наприклад, цикламат та сахарин були пов’язані з раком сечового міхура. Однак ці підозри не підтвердилися в останніх дослідженнях за участю людей.

Нещодавно з’явилася інформація про те, що аспартам може бути пов’язаний з підвищеним ризиком раку печінки. В результаті Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувала його як потенційний канцероген (категорія 2B за класифікацією МАІР), що означає, що немає достатніх доказів його канцерогенності. Варто зазначити, що ця класифікація ставить його поряд з такими речовинами, як екстракт алое вера та мариновані овочі. З іншого боку, такі речовини, як алкоголь та куріння, відносяться до категорії доведених канцерогенів (група 1). ВООЗ навіть дійшла висновку, що, виходячи з нових даних, немає необхідності зменшувати його допустиме щоденне споживання (раніше використовувалося мг/кг маси тіла). [15,16]

Чи варто включати штучні підсолоджувачі до свого раціону?

Коли йдеться про зменшення кількості цукру у вашому раціоні, першим кроком завжди має бути поступове відвикання від солодкого смаку шляхом зменшення споживання цукру. Однак, якщо ви не хочете повністю відмовлятися від солодкого і хочете замінити цукор, хорошим варіантом можуть стати штучні підсолоджувачі. Вони можуть слугувати корисними помічниками, особливо якщо ви прагнете схуднути. Вони навіть можуть бути одними із найбільш підходящих підсолоджувачів для діабетиків, якщо ви обираєте варіанти, які не містять цукру або енергії. Якщо дотримуватися норм споживання, встановлених професійними установами, їх можна вважати безпечними.

Проте важливо визнати, що кожна людина може по-різному реагувати на підсолоджувачі. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) нещодавно опублікувала звіт, заснований на результатах дослідження, в якому йдеться про те, що штучні підсолоджувачі не підходять для тривалого вживання, якщо ви прагнете схуднути або запобігти метаболічним порушенням. Оскільки вони можуть негативно впливати на апетит і масу тіла в деяких людей, вони можуть бути не ідеальними в довгостроковій перспективі. Тому завжди варто оцінити, чи є вони правильним вибором для вас, і вживати їх розумно в рамках збалансованого та різноманітного харчування. [19]

Так само не варто лякатися висновків досліджень про потенційний підвищений ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження часто відстежують споживання підсолоджувачів у дієтичних напоях та подібних продуктах, які часто вживаються разом з іншими неправильними харчовими звичками. Це вводить численні змінні, які можуть сприяти погіршенню здоров’я серця та судин, потенційно спотворюючи загальну картину. [21]

Чи корисні штучні підсолоджувачі?

Про що варто пам’ятати?

Під час пошуку замінника цукру штучні підсолоджувачі здаються корисними союзниками. Наприклад, ви можете підсолодити каву краплями сукралози або придбати напої, що містять аспартам. Тим не менш, в деяких людей можуть виникнути сумніви щодо їхньої безпеки. Хороша новина полягає в тому, що ці підсолоджувачі ретельно контролюються регуляторними організаціями, і вони встановили ліміти споживання, які практично неможливо перевищити в звичайному раціоні. Тому їх можна вважати безпечними та потенційно корисними супутниками, особливо для контролю ваги. Звичайно, як і про будь-що інше, ведуться дискусії про потенційні негативні ефекти. Тому бажано вживати їх з розумом і лише як доповнення до здорового харчування.

Чи прояснили ми для вас інформацію про підсолоджувачі? Якщо стаття була для вас цікавою, не забудьте поділитися нею з друзями та близькими.

Джерела:

[1] AHMAD, S.Y. et al. The Effects of Non-Nutritive Artificial Sweeteners, Aspartame and Sucralose, on the Gut Microbiome in Healthy Adults: Secondary Outcomes of a Randomized Double-Blinded Crossover Clinical Trial. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7694690/

[2] BERRY, C. et al. Sucralose Non-Carcinogenicity: A Review of the Scientific and Regulatory Rationale. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5152540/

[3] FITCH, C. - KEIM, K.S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. – https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(12)00325-5/fulltext

[4] FITCH, S.E. et al. Use of acceptable daily intake (ADI) as a health-based benchmark in nutrition research studies that consider the safety of low-calorie sweeteners (LCS): a systematic map. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8138992/

[5] GARDNER, C. et al. Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402256/

[6] CHEN, Y. et al. Role and Mechanism of Gut Microbiota in Human Disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8010197/

[7] MANDEL, I.D. - GROTZ, V.L. Dental considerations in sucralose use. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11887514/

[8] MORTENSEN, A. Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects. – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17482970600982719

[9] NUTRITION, C. for F.S. and A. Aspartame and Other Sweeteners in Food. – https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/aspartame-and-other-sweeteners-food

[10] POZO, S. DEL et al. Potential Effects of Sucralose and Saccharin on Gut Microbiota: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9029443/

[11] STANHOPE, K.L. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/10408363.2015.1084990

[12] SYLVETSKY, A.C. et al. Development of Sweet Taste Perception: Implications for Artificial Sweetener Use. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28873386/

[13] WILK, K. et al. The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954878/

[14] Acceptable daily intake of sweeteners in the EU | Knowledge for policy. – https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/sugars-sweeteners-7_en

[15] WHO Aspartame hazard and risk assessment results released. – https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

[16] List of Classifications – IARC Monographs on the Identification of Carcinogenic Hazards to Humans. – https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications/

[17] International Sweeteners Association - Revised opinion on cyclamic acid and its sodium and calcium salts – https://www.sweeteners.org/scientific_studies/revised-opinion-on-cyclamic-acid-and-its-sodium-and-calcium-salts/

[18] WHO Sugars and dental caries. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sugars-and-dental-caries

[19] WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline. – https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline

[20] PLAZA-DIAZ, J. et al. Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231174/

[21] DEBRAS, C. et al. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. – https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *