Дієтичні напої: Як вони впливають на здоров’я та чи можуть сприяти схудненню?

Дієтичні напої: Як вони впливають на здоров’я та чи можуть сприяти схудненню?

Дієтичні напої, які також називають низькокалорійними, часто є популярним вибором для багатьох із нас, коли ми хочемо чогось солодкого, але не хочемо вживати традиційний цукор. Ці напої, із їхньою відсутністю калорій, можна розглядати як промінь надії, особливо під час подорожей для схуднення, коли ми прагнемо підтримувати дефіцит калорій. Однак чи означає це, що ми можемо споживати їх без обмежень? Хоча вони можуть не містити цукру, вони містять низку інших речовин, часто суперечливих штучних підсолоджувачів. Тож що це означає для нашого здоров’я в цілому, коли йдеться про включення цих напоїв у щоденний раціон?

Що таке низькокалорійні напої?

До цієї групи напоїв належать напої зі зниженим вмістом цукру, а також напої без цукру, про які ми сьогодні поговоримо більш детально. Їх часто називають дієтичними напоями. По суті, до цієї категорії можна віднести будь-який напій, який має солодкий смак, але не містить цукру або будь-якого іншого джерела енергії (калорій). Замість цукру їх підсолоджують не поживними підсолоджувачами. Сюди відносяться різні полегшені версії газованих напоїв, лимонади, ароматизовані мінеральні води та інші рідини. Реальність така, що майже кожен відомий напій, такий як Coca-Cola, Sprite або Fanta, тепер має свою версію без цукру.

Завдяки своїй нульовій або незначній енергетичній цінності ці напої стали популярною альтернативою підсолодженим цукром напоям. Ми звертаємося до них, коли намагаємося схуднути або просто хочемо уникнути споживання надмірної кількості простих цукрів. Різниця в енергетичній цінності між ними досить значна. Наприклад, звичайна Coca-Cola містить приблизно 11 г цукру та 45 калорій на 100 мл. Натомість варіанти без цукру, такі як Coca-Cola Zero або Coca-Cola Light, містять 0 г цукру та 0 калорій. Їхній солодкий смак досягається завдяки штучним підсолоджувачам, але вони також містять різні інші речовини.

Які речовини зазвичай містять дієтичні напої?

  • підсолоджувачі
  • харчові барвники
  • вуглекислий газ
  • консерванти
  • органічні кислоти (надають напою кислуватого смаку)

В статті ви дізнаєтесь більше про наступні штучні підсолоджувачі:

Чому дієтичні напої так популярні?

Відсутність цукру та незначна або навіть нульова калорійність створюють враження, що ці напої є чудовим вибором для тих, хто прагне вести здоровий спосіб життя. Вони вважаються ідеальною альтернативою звичайним напоям, особливо для тих, хто прагне схуднути або уникнути споживання порожніх калорій. Вони також дуже популярні серед діабетиків та людей, які повинні пильно стежити за рівнем цукру в крові (глікемією).

Проте всі вищезгадані фактори можуть іноді створювати враження, що дієтичними напоями можна балуватися скільки завгодно та включати їх в щоденне споживання рідини без жодних побоювань. Однак це не зовсім так. Навіть в цьому випадку надмірне споживання певних речовин, що містяться в низькокалорійних напоях, може мати вплив на здоров’я. Наприклад, слід взяти до уваги добре відомий вплив різних органічних кислот (таких як фосфорна кислота) на зубну емаль та здоров’я кісток. Іншим важливим аспектом є постійні дискусії та дослідження навколо штучних підсолоджувачів, які, згідно із проведеними дослідженнями, можуть потенційно впливати, серед іншого, на мікробіоту кишківника. [11,13]

що таке низькокалорійні напої

Що таке нехарчові підсолоджувачі, та які із них найчастіше зустрічаються в дієтичних напоях?

Непоживні підсолоджувачі – це речовини, які надають солодкого смаку, але не містять цукру або енергії. Насправді, вони часто значно солодші та мають вищу цукрозамінність порівняно із традиційним цукром. Тому для досягнення бажаної солодкості потрібна лише невелика кількість. В більшості випадків наш організм взагалі не засвоює ці підсолоджувачі. Вони задовольняють наші смакові рецептори, проходять через організм та зрештою виводяться абсолютно незмінними.

Інша група підсолоджувачів називається поживними підсолоджувачами, які включають такі речовини, як ксиліт або популярний сироп цикорію. Хоча ці підсолоджувачі містять калорії, вони зазвичай присутні в меншій кількості порівняно із цукром. Однак в дієтичних напоях такі підсолоджувачі зазвичай використовуються рідше, ніж некалорійні.

підсолоджувачі в дієтичних напоях

Непоживні підсолоджувачі, що використовуються в дієтичних напоях

Дієтичні напої переважно виготовляються із застосуванням нехарчових підсолоджувачів, які зазвичай виробляються синтетичним шляхом. Як правило, вони мають набагато вищу підсолоджувальну здатність порівняно із сахарозою (звичайним цукром), що часто зумовлює необхідність їхнього поєднання через притаманний їм гіркий смак. Важливо зазначити, що лише ті підсолоджувачі, які пройшли ретельні дослідження, визнані безпечними та схвалені регуляторними органами, такими як Європейське агентство із безпеки харчових продуктів (EFSA) та Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), можуть використовуватися у виробництві напоїв та харчових продуктів. Затверджені підсолоджувачі в ЄС позначаються літерою “Е”, за якою слідує цифра, відома як “Е-номер”.

1. Ацесульфам К

Ацесульфам К (Е950), також відомий під кодом Е950, приблизно в 180-200 разів солодший за сахарозу. Однак його зазвичай використовують в поєднанні з іншими підсолоджувачами, оскільки сам по собі він залишає характерний гіркий присмак. Однак ця гіркота зменшується в поєднанні з іншими підсолоджувачами. Організм швидко засвоює цей підсолоджувач, а оскільки він не метаболізується, тому виводиться з організму в незміненому вигляді. Допустимою добовою нормою споживання (ДДВ) ацесульфаму К вважається 9 мг/кг маси тіла (МТ). Для людини вагою 70 кг це відповідає 630 мг підсолоджувача. Орієнтовне середньодобове споживання коливається в межах 14-119 мг/добу, що значно нижче значення ADI. [3,4,7]

2. Аспартам

Аспартам (Е951) складається із двох амінокислот – фенілаланіну та аспарагінової кислоти. Цей підсолоджувач приблизно в 200 разів солодший за цукор. Однак він не підходить для термічної обробки, оскільки є термічно нестабільним та набуває гіркого смаку під впливом тепла. Незважаючи на це, він широко використовується в багатьох харчових продуктах, включаючи жувальну гумку, десерти та морозиво, на додаток до легких напоїв. Однак особам із фенілкетонурією, станом, при якому організм не може метаболізувати амінокислоту фенілаланін, що утворюється в результаті метаболізму фенілаланіну, слід уникати його вживання. Встановлена допустима добова норма споживання (ДДН) для здорової людини становить 40 мг/кг маси тіла (МТ). Таким чином, людина вагою 70 кг може безпечно споживати до 2800 мг, тоді як типове споживання коливається в межах 14-287 мг, що значно нижче значення ADI. [4,7,15]

3. Цикламат

Цикламат (Е952) має відносно низьку підсолоджувальну здатність порівняно з іншими підсолоджувачами (він в 30 разів солодший за цукор). Він також має злегка гіркуватий смак, тому його часто використовують в поєднанні із іншими підсолоджувачами. Хоча його використання було заборонено на певний час через потенційний канцерогенний ефект, зараз він вважається безпечним. Дослідження, які вказували на ризик розвитку раку сечового міхура, проводилися на гризунах із застосуванням високих доз цикламату. Однак дослідження на людях не підтвердили такого ризику. Допустима добова доза становить 7 мг/кг маси тіла (МТ), що для людини вагою 70 кг становить 490 мг. Середньодобове споживання становить приблизно 28-168 мг. [4,7,16]

4. Неотам

Неотам (Е961) хімічно схожий на аспартам, але його підсолоджувальна здатність в 7000-13000 разів вища, ніж в сахарози. За смаком він схожий на звичайний цукор та навіть має здатність покращувати загальний смак їжі. Цей підсолоджувач метаболізується в організмі, але, на відміну від аспартаму, це не призводить до вивільнення фенілаланіну, що робить його безпечним для людей із фенілкетонурією. Його допустима добова норма споживання (ДДН) встановлена на рівні 2 мг/кг маси тіла (МТ). Для людини вагою 70 кг це становить 140 мг підсолоджувача, тоді як середнє споживання коливається від 3,5 до 12 мг. [4,7]

Вас можуть зацікавити ці продукти:

5. Сахарин

Сахарин (Е954) – перший штучно створений підсолоджувач, який має здатність підсолоджувати до 300 разів більше, ніж сахароза. Ви можете знайти його у вигляді маленьких таблеток або порошку, який зазвичай продається як підсолоджувач для людей з діабетом. Вчені були стурбовані потенційним канцерогенним впливом цього підсолоджувача, зокрема, підвищеним ризиком розвитку раку сечового міхура. Однак подальші дослідження спростували ці твердження. Початкові дослідження проводилися на мишах, а подальші дослідження на людях спростували ці припущення. Сьогодні вживання сахарину вважається безпечним. Його допустима добова норма споживання (ДДН) становить 2,5 мг/кг маси тіла (МТ). Таким чином, людина із масою тіла 70 кг може безпечно споживати 175 мг сахарину на добу, в той час як середнє споживання коливається приблизно від 7 до 140 мг. [4,7]

6. Сукралоза

Сукралоза (Е955) має в 500-600 разів вищу підсолоджувальну здатність, ніж сахароза. На відміну від більшості підсолоджувачів, вона не має неприємного присмаку, завдяки чому широко використовується в харчовій промисловості. Ви навіть можете придбати його як самостійний підсолоджувач у вигляді крапель або в поєднанні з іншими підсолоджувачами в різних сиропах та продуктах. Як і інші непоживні підсолоджувачі, сукралоза не метаболізується організмом. Після споживання вона швидко всмоктується та виводиться із організму в незміненому вигляді. Допустима добова норма споживання (ДДН) сукралози становить 5 мг/кг маси тіла (МТ) на добу. Таким чином, людина вагою 70 кг може безпечно споживати 350 мг сукралози, в той час як середньодобове споживання коливається приблизно від 7 до 140 мг. [4,7]

7. Стевіозиди

Стевіозиди, також відомі як стевіолглікозиди (E960) – це солодкі на смак речовини, отримані із рослини Stevia rebaudiana. Вони дуже популярні завдяки своєму природному походженню та підсолоджувальній здатності, яка приблизно в 200-300 разів перевищує солодкість цукру. Подібно до сукралози, стевіолові глікозиди доступні в різних формах, таких як краплі, порошок або таблетки, які можна використовувати для підсолоджування їжі та напоїв. Допустима добова норма споживання (ДДН) встановлена на рівні 4 мг/кг маси тіла (МТ). Таким чином, людина вагою 70 кг може споживати до 280 мг стевіолових глікозидів на добу, тоді як середньодобове споживання коливається приблизно від 91 до 238 мг. [17]

Огляд нехарчових підсолоджувачів та їхніх властивостей

Підсолоджувач

E номер

Підсолоджувальна здатність

ADI (мг/кг маси тіла)

Орієнтовна добова норма споживання (мг/кг маси тіла)

Ацесульфам КE950В 180-200 разів солодший за цукор9 мг/кг маси тіла0,2-1,7 мг/кг маси тіла
АспартамE951В 200 разів солодший за цукор40 мг/кг маси тіла6,8 мг/кг маси тіла
ЦикламатE952В 30 разів солодший за цукор7 мг/кг маси тіла0,4-2,4 мг/кг маси тіла
НеотамE961В 7 000-13 000 разів солодший за цукор2 мг/кг маси тіла0,05-0,17 мг/кг маси тіла
СахаринE954В 300 разів солодший за цукор2,5 мг/кг маси тіла0,1-2 мг/кг маси тіла
СукралозаE955В 500-600 разів солодший за цукор5 мг/кг маси тіла0,1-2 мг/кг маси тіла
СтевіозидиE960В 200-300 разів солодший за цукор4 мг/кг маси тіла1,3-3,4 мг/кг маси тіла

Чи шкідливі підсолоджувачі для здоров’я чи вони мають місце в здоровому харчуванні?

Цілком ймовірно, що ми знайдемо дуже мало речовин, які не мають негативного впливу на здоров’я, якщо споживати їх в надмірних кількостях. Те саме стосується і підсолоджувачів, оскільки споживання їх в непропорційних дозах потенційно може призвести до певних небажаних наслідків. Тому для всіх підсолоджувачів, схвалених FDA та EFSA, встановлені допустимі добові норми споживання (ADI), які вказують на їх безпечну добову норму споживання. За умови дотримання цих обмежень вони вважаються безпечними для здоров’я.

Однак насправді досить важко перевищити ці значення ADI за допомогою звичайної дієти, тому не потрібно турбуватися про те, що регулярне вживання їжі може призвести до проблем зі здоров’ям. Проте, як і раніше, ваша дієта повинна бути різноманітною, базуватися, в першу чергу, на свіжих та цільних продуктах, а вода повинна бути основою вашого споживання рідини. Потенційні проблеми можуть виникнути, якщо весь ваш раціон та вибір напоїв буде побудований на продуктах та літрах напоїв, що містять ці підсолоджувачі.

підсолоджувачі та здоров'я

Вплив низькокалорійних напоїв на здоров’я

Окрім вищезгаданих підсолоджувачів, дієтичні напої також містять інші інгредієнти, такі як органічні кислоти та консерванти. Сьогодні вчені вивчають вплив цих напоїв на здоров’я, і попередні результати показують, що вони можуть мати потенційний негативний вплив на певні сфери здоров’я.

1. Здоров’я зубів

Важливість зубів та їхнього здоров’я часто не береться до уваги, хоча вони контактують із всім, що ми їмо або п’ємо. Багато продуктів та напоїв можуть мати негативний вплив на зуби, і дієтичні напої не є винятком. Вони часто містять різні органічні кислоти, які надають їм кислий смак. Однак ці кислоти також можуть сприяти ерозії зубів. Ерозія зубів виникає, коли пошкоджується зубна емаль, що трапляється, коли середовище в ротовій порожнині занадто довго залишається кислим (низький рівень pH).

Найбільший ризик полягає в багаторазовому вживанні цих напоїв протягом дня, оскільки організм не встигає відновити рівень рН в ротовій порожнині до оптимального діапазону. Тому бажано вживати ці напої не тільки в невеликих кількостях, але й бути уважними, а в ідеалі – споживати їх за один прийом. [13]

дієтичні напої та здоров'я зубів

2. Здоров’я кісток

Надмірне споживання цих напоїв, ймовірно, також негативно впливає на здоров’я кісток. Особливо це стосується кока-коли, яка містить фосфорну кислоту, що може сприяти демінералізації кісток. Демінералізація відбувається, коли кальцій, що зберігається в кістках, вивільняється в надмірній кількості, що призводить до зниження щільності та міцності кісток. Крім того, напої з колою часто містять кофеїн, який може зменшити всмоктування кальцію в кров. Тому надмірне вживання цих напоїв може потенційно збільшити ризик остеопорозу (слабких кісток), тому рекомендується вживати їх лише зрідка. [5]

3. Серцево-судинне здоров’я

Дослідження також пов’язують дієтичні напої зі здоров’ям серцево-судинної системи. Малоймовірно, що ці напої безпосередньо пошкоджують серце та судини, але вони можуть впливати на них через різні інші механізми. Наприклад, вищезгадані підсолоджувачі, ймовірно, впливають на метаболізм глюкози, чутливість до інсуліну та склад мікробіоти кишечника, що згодом впливає на здоров’я серця та судин. [6]

Проте, споживання дієтичних напоїв саме по собі не можна вважати основним фактором, що впливає на здоров’я серцево-судинної системи. Загальні харчові звички, фізична активність та генетична схильність відіграють більш важливу роль в цьому питанні.

4. Травний тракт

Споживання дієтичних напоїв також може впливати на травлення, а головним чинником цього є процес газування. Досить важко знайти підсолоджений низькокалорійний напій без бульбашок. Однак бульбашки, що утворюються при газуванні, можуть викликати дискомфорт в людей із більш чутливим травленням. Це може призвести до здуття живота та погіршити симптоми шлунково-стравохідного рефлюксу (відомого як печія). Якщо це стосується вас, і ви звикли регулярно вживати ці напої, можливо, варто спробувати обмежити їх вживання на деякий час. [2]

дієтичні напої та підсолоджувачі

5. Мікробіота кишечника

Останнім часом зростає увага до підсолоджувачів та їхнього потенційного впливу на склад мікробіоти кишечника. Це пов’язано із тим, що оптимальний склад мікробіоти кишківника відіграє життєво важливу роль в загальному стані здоров’я людини. Він впливає не лише на здоров’я травної системи, але й на такі важливі аспекти, як імунна функція та психічне благополуччя. [1]

Дослідження показали, що підсолоджувачі, які містяться в низькокалорійних напоях, зокрема сахарин та сукралоза, потенційно можуть сприяти зменшенню кількості корисних бактерій в кишечнику. Це створює можливість для розмноження шкідливих бактерій, що може призвести не лише до погіршення травлення, але й спричинити інші ускладнення для здоров’я. [8,11]

6. Вплив на рівень цукру в крові

Оскільки підсолоджувачі не є цукром, вони не можуть всмоктуватися в кров та підвищувати рівень цукру в крові таким же чином. Однак, схоже, що, незважаючи на це, вони все ж таки мають певний вплив на рівень цукру в крові. Ймовірно, це пов’язано із гормоном інсуліном, який організм виділяє не тільки у відповідь на всмоктування цукру в кров, але й у відповідь на смак або запах їжі. Таким чином, виявляється, що просто солодкий смак напоїв, які містять підсолоджувачі, може потенційно стимулювати вироблення інсуліну. Інсулін, в свою чергу, може знижувати рівень цукру в крові, полегшуючи транспортування глюкози із кровотоку в клітини.

Тому деякі дослідження вказують на зв’язок між підсолоджувачами та підвищеним апетитом і потягом до солодкого. Коли рівень цукру в крові падає, а з їжею не надходить цукор, щоб відновити його до нормального рівня, організм може почати відчувати потяг до цукру у вигляді солодкого. Підсолоджувачі також можуть впливати на секрецію інших гормонів, таких як GLP-1, які сигналізують про відчуття голоду. Однак ці ефекти до кінця не вивчені, тому не можна однозначно стверджувати, що підсолоджувачі підвищують апетит або потяг до солодкого. [5]

Цікаво, що деякі підсолоджувачі можуть мати потенційний ефект підвищення рівня цукру в крові. Це можна пояснити їхнім впливом на склад мікробіоти кишківника, який згодом впливає на рівень цукру в крові. Однак цей ефект є дуже складним, і ще не до кінця зрозуміло, які саме фактори задіяні. Тому для отримання більш точних відповідей необхідні подальші дослідження. Тим не менш, людям із діабетом або тим, хто повинен контролювати рівень цукру в крові, слід вживати ці напої в помірних кількостях. [11,12]

Чи підходять дієтичні напої для схуднення?

Низькокалорійні напої сприймаються як чудовий союзник, коли людина не може відмовитися від солодких напоїв, але водночас має обмежити споживання цукру та калорій. Вони дозволяють досягти цієї мети, не жертвуючи приємним солодким смаком. Тому ці напої корисні для схуднення, оскільки вони допомагають зменшити загальне споживання енергії та створити дефіцит калорій, необхідний для успішного зниження ваги. Солодкі напої містять значну кількість енергії, тому, вилучивши їх зі свого раціону, ви можете значно зменшити загальне споживання калорій.

Вміст калорій та цукру в підсолоджених напоях

Підсолоджені цукром напої

Підсолоджені цукром напої

Вміст цукру / 500 мл

Coca-Cola225 ккал56 г (приблизно 11 кубиків цукру)
Fanta140 ккал34,5 г (приблизно 7 кубиків цукру)
Підсолоджена мінеральна вода100 ккал25 г (приблизно 5 кубиків цукру)
Холодний чай100 ккал22,5 г (приблизно 4-5 кубиків цукру)

Вміст калорій та цукру в напоях без цукру

Напої без цукру

Калорійність / 500 мл

Вміст цукру / 500 мл

Coca-Cola1 ккал0 г
Fanta5 ккал0 г
Підсолоджена мінеральна вода5 ккал0 г
Холодний чай5 ккал0 г

Перейшовши від щоденного споживання літри звичайної Coca-Cola до її Zero або Light варіантів, ви можете значно зменшити щоденне споживання енергії – до 450 ккал. Протягом місяця ви можете заощадити близько 13 500 ккал, що еквівалентно енергії, яка зберігається приблизно в 1,85 кг жиру (враховуючи, що 1 кг жиру містить 7 700 ккал). Таким чином, лише виключивши зі свого раціону один літр солодких напоїв, ви можете позбутися майже 2 кг жиру.

Хоча деякі дослідження припускають, що штучні підсолоджувачі можуть потенційно стимулювати апетит, багато людей використовують їх як спосіб задовольнити свою тягу до солодкого. В такі моменти вони допомагають обдурити смакові рецептори та забезпечити бажаний солодкий смак, не збільшуючи при цьому споживання калорій. Таким чином, ці напої можуть допомогти полегшити дотримання дієти та забезпечити солодкий смак, коли потрібно уникати цукру та висококалорійних продуктів. [14]

Тим не менш, результати деяких досліджень вказують на потенційний негативний вплив штучних підсолоджувачів. В одному із мета-аналізів їх споживання навіть було пов’язане з підвищеним ризиком ожиріння. Одним із можливих пояснень цього може бути передбачуваний вплив штучних підсолоджувачів на секрецію інсуліну та гормонів голоду. В довгостроковій перспективі штучні підсолоджувачі можуть призвести до збільшення споживання калорій та подальшого збільшення ваги в деяких людей. [9,10]

Це означає, що дієтичні напої дійсно можуть допомогти в схудненні, але при надмірному споживанні вони можуть мати негативний вплив на ваше здоров’я. Тому важливо, щоб вони були частиною добре спланованого, різноманітного та збалансованого раціону.

Чи є низькокалорійні напої доречним доповненням до здорового харчування?

Напевно, для вас не стане несподіванкою, що основою споживання рідини для кожного має бути чиста вода. Ви також можете доповнити її мінеральною водою або несолодким чаєм. Крім того, ви можете урізноманітнити споживання рідини чашкою кави. З іншого боку, слід уникати солодких напоїв, наскільки це можливо. Низькокалорійні напої можна розмістити десь посередині цієї ієрархії. Вони не містять цукру і тому не мають стільки негативних наслідків, як звичайні підсолоджені напої, але здається, що вони все ж мають деякі небажані ефекти при надмірному споживанні. В ідеалі, вони повинні слугувати епізодичним доповненням до вашого раціону, коли вам хочеться солодкого напою.

Як завжди, важливо пам’ятати, що індивідуальні вподобання та реакції можуть відрізнятися, тому ці напої можуть підходити не всім. Наприклад, деякі люди можуть мати більш чутливу травну систему та відчувати проблеми зі здуттям живота або газами при вживанні цих напоїв. Так само ви можете виявити, що дієтичні напої не допомагають задовольнити вашу тягу до солодкого, а навпаки, посилюють її. В таких випадках варто подумати, чи варто вам їх вживати. Однак, якщо ви не відчуваєте жодної із зазначених проблем, немає причин повністю відмовлятися від цих напоїв. Якщо інші рідини складають основу вашого раціону, і ви вживаєте ці напої в помірних кількостях (наприклад, 2-3 склянки Coca-Cola на тиждень), це дійсно не викликає занепокоєння.

Ви також можете використовувати їх як підтримку для поступового зменшення кількості цукру в раціоні та переходу до більш здорового споживання рідини. Якщо ви звикли до підсолоджених напоїв, не обов’язково одразу переходити на звичайну воду. Окрім додавання лимону або трав у воду для покращення смаку, ви можете поступово замінити підсолоджені напої цими легкими альтернативами.

дієтичні напої в здоровому харчуванні

Які основні висновки можна зробити?

Низькокалорійні напої – це просто частина дієти, яку люди сприймають як солодкі ласощі. Вони задовольняють вашу тягу до солодкого, не надаючи вам цукру чи калорій. Дослідження показують, що ці напої можуть бути гарним союзником під час дієти та допомагають задовольнити вашу тягу до солодкого. Однак надмірне споживання може мати несприятливі наслідки, наприклад, впливати на травлення або навіть посилювати бажання їсти солодке. Важливо пам’ятати, що ефекти можуть відрізнятися в різних людей, але періодичне вживання цих напоїв, як правило, вважається нормальним.

Джерела:

[1] BULL, M.J. - PLUMMER, N.T. Part 1: The Human Gut Microbiome in Health and Disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566439/

[2] CORMIER, R.E. Abdominal Gas. In WALKER, H.K. et al. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK417/

[3] EFSA PANEL ON FOOD ADDITIVES AND NUTRIENT SOURCES ADDED TO FOOD (ANS) Safety of the proposed extension of use of acesulfame K (E 950) in foods for special medical purposes in young children. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2016.4437

[4] FITCH, C. - KEIM, K.S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212267212003255

[5] FUNG, T.T. et al. Soda consumption and risk of hip fractures in postmenopausal women in the Nurses’ Health Study. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25099544/

[6] KRITTANAWONG, C. et al. Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages Consumption and Risk of Cardiovascular Health. – https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(22)00737-9/fulltext

[7] MORTENSEN, A. Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects. – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17482970600982719

[8] PANG, M.D. et al. The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.598340

[9] PETERS, J.C. et al. The effects of water and non‐nutritive sweetened beverages on weight loss and weight maintenance: A randomized clinical trial. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4744961/

[10] QIN, P. et al. Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32529512/

[11] RUIZ-OJEDA, F.J. et al. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30721958/

[12] SUEZ, J. et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25231862/

[13] TAHMASSEBI, J.F. et al. Soft drinks and dental health: A review of the current literature. – https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0300571204001885

[14] WILK, K. et al. The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8954878/

[15] Aspartame | EFSA. – https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame

[16] Revised opinion on cyclamic acid and its sodium and calcium salts. – https://www.sweeteners.org/scientific_studies/revised-opinion-on-cyclamic-acid-and-its-sodium-and-calcium-salts/

[17] Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive | EFSA. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *