Хлорела: як вона допомагає в детоксикації організму та зміцненні здоров’я?

Хлорела: як вона допомагає в детоксикації організму та зміцненні здоров’я?

Хлорела – це багата на поживні речовини зелена водорость, яку багато хто з вас може знати як зелений порошок, що найчастіше використовується для очищення організму. Вона справедливо стає популярною добавкою, оскільки вченим давно відомо, що вона містить безліч корисних активних інгредієнтів. З ними пов’язано багато переваг для здоров’я. Як сьогодні наука розглядає її вплив на здоров’я і чи корисно її вживати?

У цій статті ви прочитаєте про вплив хлорели на такі конкретні сфери:

Що таке хлорела?

Хлорела – це прісноводна зелена водорість, яка вже багато років відома своїм поживним складом і користю для здоров’я. Її також вважають суперфудом завдяки поживним речовинам і сполукам, що входять до її складу. Завдяки високій концентрації поживних речовин і біологічно активних сполук її також вважають суперпродуктом. У минулому столітті вчені навіть обіцяли, що вона стане джерелом харчування для людей, які борються з голодом. Сьогодні про цю водорость говорять переважно як про добавку для очищення та детоксикації організму. Вперше її почали виробляти і споживати в Азії, зокрема в Японії. Два види – Chlorella vulgaris і Chlorella pyrenoidosa – використовуються в харчових добавках. Обидва мають схожі властивості та вміст поживних речовин.

Хлорела належить до групи так званих зелених суперфудів, де разом з нею також можна знайти, наприклад, морську водорость спіруліну, зелений ячмінь або шпинат.

Що таке хлорела?

Які переваги та ефекти вживання хлорели для здоров’я?

1. Допомагає з детоксикацією організму

Хлорела, мабуть, найбільш широко використовується для очищення та детоксикації організму. Дослідження також показують, що вона може відігравати цікаву роль у цьому процесі. Наприклад, вона може зв’язувати важкі метали (наприклад, ртуть) та інші токсини і таким чином допомагати виводити їх з організму.

У наукових дослідженнях також доведено, що вона допомагає організму позбутися сумнозвісних діоксинів. Це речовини, що утворюються внаслідок промислової діяльності і є відомими забруднювачами навколишнього середовища. Водночас вони швидко всмоктуються в організм і легко відкладаються в печінці, що ускладнює їхнє подальше виведення з організму. Це значно підвищує ризик не тільки проблем з печінкою, але й, наприклад, раку та інших захворювань. Так, хлорела може бути корисною добавкою, що допоможе вивести їх з організму.

Ця зелена водорость не допомагає печінці та ниркам у їхніх основних процесах детоксикації, які відбуваються 24/7, але вона однаково може бути корисною для очищення організму. Вона вписується як один із шматочків у мозаїку в тому, що людина намагається досягти міцного здоров’я. Хлорела може допомогти позбутися деяких токсинів, що потрапляють в організм з навколишнього середовища. Вона також може бути корисною для людей, які працюють у промисловості та в забрудненому середовищі.

Якщо вас цікавить, як відбувається детоксикація людського організму, то не пропустіть нашу статтю: Детоксикація та очищення організму: Що це таке і як підтримати природним шляхом?”

З чим можна поєднувати хлорелу для досягнення максимального ефекту?

  • Спіруліна і зелений ячмінь діють подібно до хлорели, тобто також допомагають виводити з організму різні шкідливі речовини.
  • Розторопша – рослинний екстракт, який, на думку вчених, позитивно впливає на печінку та її функції.
  • Комплексні добавки поєднують у собі кілька активних інгредієнтів, що допомагають піклуватися про здоров’я печінки і, таким чином, підтримують природну детоксикацію організму.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

2. Знижує рівень холестерину

Хлорела може зв’язувати не тільки важкі метали та інші токсини, але й інші речовини. Так, вона може затримувати, наприклад, жири і жовчні кислоти, що сприяє зниженню рівня холестерину і жирів (триацилгліцеринів) в крові. Вже в тонкому кишечнику вона може затримувати жири з їжі, зменшуючи таким чином їхнє всмоктування. Згодом, у товстому кишечнику, вона зв’язує жовчні кислоти. Вони складаються з холестерину, тому їхнє виведення змушує організм звертатися до своїх запасів холестерину для утворення нових жовчних кислот. Завдяки цьому процесу рівень холестерину в крові знижується.

Так, дослідження показують, що хлорела є однією з дієтичних добавок, що може бути корисною для профілактики гіперхолестеринемії (підвищеного рівня холестерину в крові). Однак вона також може бути корисною для лікування власне високого рівня холестерину.

З чим можна поєднувати хлорелу для досягнення максимального ефекту?

  • Клітковина, така як глюкоманнан або псиліум, також може зв’язувати жири і жовчні кислоти, допомагаючи знизити рівень холестерину.
  • Хітозан – це розчинна клітковина, що утворює в кишечнику гелевидну консистенцію і допомагає сповільнити всмоктування жирів.
  • Омега-3 жирні кислоти корисні для здоров’я серця і судин.
Вплив хлорели на рівень холестерину

3. Має антиоксидантну дію

Хлорела містить багато речовин, що належать до антиоксидантів. Зокрема, вітаміни, каротиноїди та зелений пігмент хлорофіл. Саме ці речовини надають хлорелі антиоксидантних властивостей і, таким чином, допомагають їй боротися з вільними радикалами, що спричинені окислювальним стресом.

Антиоксидантна дія хлорели може допомогти захистити ваше здоров’я від захворювань, пов’язаних з окислювальним стресом. До них належать рак або метаболічні захворювання, такі як діабет 2 типу. Японські дослідники також вказують на позитивний вплив вживання хлорели на хворобу Альцгеймера. Вона також може бути корисною для профілактики передчасного старіння і бути частиною антивікового підходу.

З чим можна поєднувати хлорелу для досягнення максимального ефекту?

  • Вітаміни, що належать до антиоксидантів, – це, наприклад, вітамін Е або вітамін С, який також корисний для імунітету або вироблення колагену.
  • Селен, сприяє нормальному виробленню сперматозоїдів.
  • Цинк, крім того, необхідний для здоров’я нігтів і волосся. Чоловіки також оцінять його вплив на нормальний рівень тестостерону.
  • Біоактивні речовини з антиоксидантними властивостями, такі як кверцетин або ресвератрол.
  • Комплексні добавки, що пропонують поєднання декількох антиоксидантів.

4. Допомагає знизити кров’яний тиск

Дослідження також говорять про вплив хлорели на рівень артеріального тиску. Ця зелена водорість допомагає знизити його переважно завдяки комбінованому впливу речовин, що містяться в ній.

  • Аргінін сприяє виробленню оксиду азоту (NO), що спричиняє розширення кровоносних судин (вазодилатацію). Це, зі свого боку, призводить до зниження артеріального тиску.
  • Омега-3 жирні кислоти та інші речовини з протизапальною дією позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи та судин.
  • Калій – важливий мінерал, що допомагає регулювати кров’яний тиск.
  • Вплив на рівень холестерину автоматично пов’язаний з артеріальним тиском. Насправді, накопичення холестерину (та інших компонентів крові) в стінках кровоносних судин може призвести до атеросклерозу (затвердіння кровоносних судин) і звуження кровоносних судин, що спричиняє підвищення артеріального тиску

З чим можна поєднувати хлорелу для досягнення максимального ефекту?

Хлорелу можна поєднувати з речовинами, корисними для загального здоров’я серцево-судинної системи, такими як вищезгадані омега-3 жирні кислоти. Однак здоровий спосіб життя, зосереджений на цих напрямках, дуже важливий для оптимального рівня артеріального тиску.

  • Різноманітне та збалансоване харчування
  • Регулярна фізична активність
  • Достатній та якісний сон
  • Боротьба зі стресом
Вплив хлорели на артеріальний тиск

5. Має імуномодулювальну дію

Хлорела також позитивно впливає на імунну систему за допомогою різних механізмів.

  • Доведено, що вона впливає на вироблення цитокінів – речовин, які мають вплив на запальні процеси в організмі.
  • Таким чином, вона може допомогти усунути запальні процеси в організмі.
  • Схоже, що вона підвищує активність деяких імунних клітин.
  • Вона також впливає на оптимальний склад кишкового мікробіому. Зараз добре відомо, що правильний склад мікроорганізмів у кишечнику важливий для імунної функції.

Щоб мати здоровий імунітет, що правильно функціонує, потрібно робити значно більше, ніж просто вживати біологічно активні добавки. Однак хлорела, завдяки своїм властивостям, може стати цікавим помічником до турботи про вашу імунну систему. Так, вона може доповнити правильне харчування, фізичні вправи, якісний сон та інші важливі фактори.

Якщо вам цікаво, як ще можна зміцнити імунітет, то прочитайте нашу статтю: 15 способів покращити імунітет і захистити своє здоров’я“.

З чим можна поєднувати хлорелу для досягнення максимального ефекту?

  • Доведено, що вітамін С, вітамін D і фолієва кислота позитивно впливають на імунну функцію.
  • Імбир, ехінацея та інші рослинні добавки, які, на думку вчених, впливають на захисні сили організму.
  • Пробіотики, що дбають про правильний склад кишкового мікробіому.
  • Комплексні добавки – це поєднання декількох активних інгредієнтів, що допомагають подбати про роботу імунітету.

Ознайомтеся з нашими бестселерами:

Які ще переваги має хлорела?

Інші перспективні ефекти для здоров’я також показані в наукових роботах, що досліджують хлорелу.

  • Очевидно, вона допомагає знизити рівень цукру в крові.
  • Вона також корисна для травлення.
  • Вона також може допомогти з аеробними вправами. Це вправи на витривалість, такі як біг, їзда на велосипеді або плавання. Вчені пояснюють цей ефект економією запасів глікогену і водночас впливом на вироблення NO, що розширює кровоносні судини. Це дозволяє організму більше насичувати м’язи киснем і краще працювати.
  • Дослідження також описують позитивний вплив на гепатоцити (клітини печінки) і здоров’я печінки.
  • Наукові дослідження також стверджують, що вона збільшує вироблення колагену в шкірі.
Користь хлорели для здоров'я

Що містить хлорела?

Хлорела є особливо винятковою завдяки своєму різноманітному набору макро- і мікроелементів та інших біологічно активних речовин. Вона багата на протеїн, але також містить клітковину та корисні жири. Вона також містить практично всі вітаміни.

Протеїни

Протеїн становить найбільшу частку цієї зеленої водорості. В середньому його вміст становить до 60 г/100 г, водночас вона має широкий спектр незамінних амінокислот. Ці амінокислоти повинні надходити з їжею, оскільки організм не може створювати їх самостійно. Водночас необхідно стежити за тим, щоб у їжі, яку ви вживаєте, була правильна пропорція цих амінокислот, оскільки тільки тоді організм може ефективно використовувати їх для створення білків тіла. Спектр амінокислот у хлорелі близький до цього правильного співвідношення. Він навіть кращий, ніж у сої, що вважається найякіснішим рослинним джерелом протеїну.

Жири

Хлорела, з іншого боку, має відносно низький вміст жиру. Вона містить лише близько 10 г жиру на 100 г. З них приблизно 70% складають корисні поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Найбільшу частку складають альфа-ліноленова кислота (ALA) та лінолева кислота. Хоча водорості також зазвичай багаті на ЕПК (ейкозапентаєнову кислоту) і ДГК (докозагексаєнову кислоту), хлорела, на відміну від спіруліни, не містить цих жирних кислот.

Вуглеводи

Вуглеводи складають досить низьку частку в складі хлорели. Вона становить близько 15 г/100 г, причому до 65% її вмісту становить неперетравлювана клітковина.

Середній вміст макроелементів у хлорелі

Вміст поживних речовин

100 г
Протеїни60 г
Жири10 г
Вуглеводи15 г
Клітковина9 г
[2,3]

Вітаміни

Ця зелена прісноводна водорість виняткова завдяки широкому спектру вітамінів. Вона містить такі вітаміни групи В, як тіамін (вітамін В1), рибофлавін (вітамін В2), ніацин (вітамін В3) або піридоксин (вітамін В6). Вона також багата на біотин, вітамін С, токоферол (вітамін Е) або вітамін К.

Вона особливо відома своїм вмістом фолієвої кислоти, яка важлива, наприклад, для нормального кровотворення і розвитку тканин. Вона містить близько 2,5 мг/100 г. При зазвичай рекомендованій дозі 6 г це приблизно 150 мкг, що становить близько половини добової дози для дорослої людини. Це робить її чудовим джерелом фолієвої кислоти, оскільки цей вітамін нечасто зустрічається в продуктах харчування в таких концентрованих кількостях.

Хлорела також може містити значну частку вітаміну В12. Він необхідний, наприклад, для нормальної роботи нервової системи або імунітету. Однак це змінна кількість, що може коливатися від 0 до 500 мкг. Тому завжди рекомендується читати етикетки добавок, які ви вживаєте. Якщо хлорела містить цей вітамін, то вона може досить легко покрити рекомендовану добову дозу в 4 мкг. Це робить її чудовим джерелом цього вітаміну для веганів, оскільки він міститься лише в продуктах тваринного походження.

Цікаво, що ця зелена водорость також містить вітамін D, який в іншому випадку міститься переважно в продуктах тваринного походження. У той час як тваринні джерела містять вітамін D3 (холекальциферол), водорості та гриби містять вітамін D2 (ергокальциферол). Обидві ці форми важливі, наприклад, для гарної мінералізації кісток.

Мінерали

Так само, як і на вітаміни, хлорела багата на мінерали. Зокрема, вона може похвалитися високим вмістом заліза та калію. Однак вона також багата на кальцій, фосфор, мідь і магній.

Вона також містить значну кількість селену. Це речовина, що є важливою частиною антиоксидантного захисту організму. Продукти харчування відносно бідні на цю речовину, але хлорела може містити до 300 мкг селену на 100 г. Так, доза 6 г хлорели може містити приблизно 18 мкг, що становить майже третину рекомендованої добової дози селену.

Інші біологічно активні речовини

Хлорела – це суміш незліченної кількості активних речовин, кожна з яких має свої специфічні властивості. Сьогодні вчені ще не знають про всі корисні речовини, приховані в хлорелі. Однак про деякі з них їм відомо більше, ніж про інші.

  • Бета-каротин або лютеїн є ефективними антиоксидантами.
  • Бета-глюкани корисні для імунної та травної систем.
  • Хлорофіл – це зелений пігмент, який надає хлорелі колір, а також має антиоксидантні властивості.

Як вживати хлорелу?

Точного протоколу дозування не існує, але зазвичай рекомендується вживати 6-10 г хлорели на день. Ви можете приймати її у вигляді порошку, таблеток або екстракту.

Якщо ви обираєте таблетки, то просто запивайте їх водою або іншим улюбленим напоєм. Якщо ви обираєте порошок, то ви можете розмішати його у воді, але не соромтеся додавати його в їжу або напої. Наприклад, його можна додавати в овочеві чи фруктові смузі, а також використовувати для приготування тортів, кексів або млинців.

Хлорелу можна вживати в рекомендованій дозі в будь-який час доби. Однак краще не приймати її натщесерце, щоб більш чутливі з вас не створювали собі зайвих проблем з травленням.

Як вживати хлорелу?

Чи має хлорела побічні ефекти?

Відомо, що хлорела не має значних побічних ефектів. Однак у більш чутливих людей можуть виникнути проблеми з травленням, такі як нудота, блювота, спазми або метеоризм. Ці неприємні явища спостерігалися навіть при рекомендованих дозах, але вони не є поширеними.

Кому не підходить хлорела?

Хлорела, загалом, є безпечною добавкою, але все ж є групи людей, яким з різних причин слід уникати її вживання.

  • Люди, які приймають препарати для розрідження крові, такі як варфарин.
  • Алергікам також слід бути обережними, оскільки трапляються випадки алергії на морські водорості.
  • Вагітні та жінки, які годують груддю, повинні проконсультуватися з лікарем, щоб бути впевненими.

Про що варто пам’ятати?

Хлорела – популярна добавка, багата на протеїн, вітаміни, мінерали та інші біологічно активні речовини. Саме вони надають їй численні переваги для здоров’я. Хоча хлорелу ще належить вивчити вченим, щоб отримати уявлення про всі її властивості, ми вже знаємо, що вона корисна, наприклад, для імунітету або рівня холестерину. У поєднанні з якісним харчуванням та здоровим способом життя вона може стати чудовим доповненням до турботи про ваше здоров’я.

Сьогоднішня стаття вас зацікавила? Тоді не соромтеся поділитися нею з друзями та родиною.

Джерела:

[1] AMPOFO, J. - ABBEY, Lord Microalgae: Bioactive Composition, Health Benefits, Safety and Prospects as Potential High-Value Ingredients for the Functional Food Industry. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222421/

[2] BITO, T. et al. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

[3] CANELLI, G. et al. Biochemical and Nutritional Evaluation of Chlorella and Auxenochlorella Biomasses Relevant for Food Application. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.565996

[4] JAMES, C. et al. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2

[5] JANUSZEWSKI, J. et al. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/

[6]6 JIN, J.B. et al. Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate-producing bacteria in in vitro human gut fermentation. In Journal of the Science of Food and Agriculture . 2020. Vol. 100, no. 7, s. 2938–2945. .

[7] KIM, S. et al. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10321

[8] KWAK, J.H. et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

[9] MIYAZAWA, T. et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200934/

[10] MORAIS, M.G. DE et al. Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/

[11] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/

[12] PANAHI, Y. et al. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915001016

[13] WATANABE, F. et al. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. In Nutrients . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/

[14] A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. – https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=7&ArticleId=2319

[15] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm

[16] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[17] Chlorella - PubMed. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882

[18] Research Breakdown on Chlorella - Examine. – https://examine.com/supplements/chlorella/research/#yQZy12O-sources-and-composition

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *