Чи корисне молоко для здоров’я та чи потрібне воно всім? Ви повинні це знати!

Чи корисне молоко для здоров’я та чи потрібне воно всім? Ви повинні це знати!

Пити молоко і вживати молочні продукти, безсумнівно, дуже важливо для дітей, оскільки вони є джерелом поживних речовин для їхнього правильного розвитку. А як щодо нас, дорослих? Чи повинні ми пити молоко, чи нам краще пити молоко, чи нам краще не пити молоко, чи не повинні ми пити молоко? Чи є молоко та молочні продукти для нас лише закускою? Про те, чи корисно пити молоко навіть дорослим, що в ньому міститься та багато іншої інформації читайте у статті.

Що таке молоко?

Якщо ви боїтеся, що ми почнемо зі шкільного опису білої непрозорої рідини, то ви помиляєтеся. Але, по суті, це непогане запитання. Чим ви готові вважати молоко? Чи це виключно продукт тваринного походження, чи “горіховий сік” ви також віднесете до молока? На цьому етапі ви напевно почали замислюватися над тим, що ж насправді належить до категорії молока. Це не філософське питання. Якщо у нас є стандарти щодо вмісту томатів у продукті, щоб його можна було назвати кетчупом, то чи не є це аналогічним і у випадку з молоком?

Що таке молоко?

Звичайно, і в Сполучених Штатах, і в Європейському Союзі є директиви щодо молока та молочних продуктів. Натомість, ми дізналися, що це питання розглядав Скотт Готтліб – комісар FDA (Управління з контролю за продуктами та ліками). Він заявив, що серед стандартів є посилання на тварину в період лактації, що є проблемою, оскільки мигдаль не має лактату. Він навіть попередив, що маркування немолочних продуктів як молока може мати наслідки для здоров’я.

Як ви ставитеся до цього? Чи вважаєте ви соєвий напій молоком, чи це має бути справжнє незбиране молоко? У цій статті ми зосередимося на коров’ячому молоці, яке є найпопулярнішим і найдоступнішим видом молока.

Молоко – один з найпопулярніших напоїв на нашому континенті, і це чудово, адже, окрім чудового смаку, воно також є джерелом поживних речовин. Однак, якщо взяти з самого початку, то молоко у тваринному світі – це продукт молочних залоз ссавців, які вигодовують молодняк молоком, доки він не зможе споживати тверду їжу. Люди також є ссавцями, про що, мабуть, не варто нагадувати. Однак тема статті пов’язана і з цим, молоко необхідне дітям, але чи повинні ми, “старші ссавці”, також його пити?

Поживні речовини в молоці

Коров’яче молоко є переважаючим видом молока у світі і становить 83% його загального виробництва. Молоко є частиною раціону близько 6 мільярдів людей у світі. Це чудове джерело енергії, протеїну, амінокислот, а також мінералів і вітамінів. Вміст поживних речовин у молоці широкий і може бути розділений на кілька категорій:

  • Протеїни – сироватковий та казеїновий
  • Вуглеводи – переважно лактоза
  • Жири– ключаючи моно- і поліненасичені жири (омега-3 і -6 жирні кислоти)
  • Вітаміни – A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, фолієва та пантотенова кислоти, бетаїн, холін
  • Мінерали – кальцій, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, селен, залізо
склад коров'ячого молока

Протеїн – молоко вважається високоякісним джерелом протеїну, а молочний протеїн можна розділити на 2 основні категорії:

  1. Казеїн – становить близько 80% протеїну в молоці. Однією з властивостей казеїну є його здатність підвищувати засвоєння кальцію і фосфору.
  2. Сироватковий протеїн – близько 20% протеїну в молоці. Це група глобулярних протеїнів, більшість з яких – альфа- і бета-лактоглобуліни, і в сироватковому вони становлять близько 70-80%. Додатковою цінністю є вміст амінокислот з розгалуженим ланцюгом – БЦAA. Крім того, сироватковий протеїн є одним з найпопулярніших джерел протеїну в світі харчових добавок. Однак, сироваткові протеїни також важливі для імунітету. 10% сироваткового протеїну представлені імуноглобулінами, що нейтралізують віруси і бактерії та стимулюють імунні клітини. Сироватковий протеїн є джерелом амінокислоти – глютаміну, точніше він містить близько 30% його. Глутамін в організмі виконує роль “палива” для імунної системи.

Різні види молока відрізняються за вмістом поживних речовин. Тому для кращого огляду ви знайдете конкретні значення в таблицях, взятих з порталу milkfacts.info, який є компіляцією, упорядкованою відповідно до бази даних поживних речовин Міністерства сільського господарства США (USDA Nutrient database). У першій таблиці ви знайдете основні поживні речовини, вітаміни та мінерали. Оскільки споживання амінокислот є важливим для спортсменів та фізично активних людей, у другій таблиці наведено вміст окремих амінокислот. Вміст поживних речовин вказано на, ймовірно, найбільш типову міру молока – 1 склянку (244 г).

Таблиця 1 – Вміст макроелементів, води та деяких вітамінів і мінералів у коров’ячому, козячому та овечому молоці.

коровʼяче молококозяче молокоовече молоко
жирне (3,25 % жирності)знижений вміст жиру (2 % жиру)1з низьким вмістом жиру (1 %)1збиране1
Енергетична цінність (ккал)14612210283168265
Вміст води (г)215.50217.97219.4222.56212.35197.72
Протеїн (г)7.868.058.228.268.6914.65
Вуглеводи (г)211.0311.4612.1812.1510.8613.13
Жири (г)7.934.812.370.2010.1017.15
Вітамін А (мкг)68134142149139108
Вітамін В1 (мг)0.1070.0950.0490.1100.1170.159
Вітамін В2 (мг)0.4470.4510.4510.4460.3370.870
Вітамін В3 (мг)0.2610.2240.2270.2300.6761.022
Пантотенова кислота (мг)0.8830.8690.8810.8750.7560.997
Вітамін D (МО)9810512710029Не визначено
Кальцій (мг)276285290306327473
Фосфор (мг)222229232247271387
Залізо (мг)0.070.070.070.070.120.25
Цинк (мг)0.981.051.021.030.731.32

1 – Доданий вітамін А

2 -Вуглеводи, визначені за різницею.

Таблиця 2 – таблиця з вмістом амінокислот у коров’ячому, козячому та овечому молоці.

КОРОВʼЯЧЕ МОЛОКОКОЗЯЧЕ МОЛОКООВЕЧЕ МОЛОКО
ЖИРНЕ (3,25 % ЖИРНОСТІ)ЗНИЖЕНИЙ ВМІСТ ЖИРУ (2 % ЖИРУ)З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ ЖИРУ (1 %)ЗБИРАНЕ 
Лейцин (г)0.6470.8080.9150.8010.7661.438
Ізолейцин (г)0.4030.4470.4560.3670.5050.828
Валін (г)0.4680.5320.5290.4410.5861.098
Аргінін (г)0.1830.2610.2340.1760.2900.485
Гістидин (г)0.1830.1780.2050.1840.2170.409
Лізин (г)0.3420.5690.7000.6170.7081.257
Метіонін (г)0.1830.2030.2030.1520.1950.380
Фенілаланін (г)0.3590.3950.4070.3550.3780.696
Треонін (г)0.3490.2510.2170.2010.3980.657
Триптофан (г)0.1830.0980.0980.0980.1070.206
Аланін (г)0.2510.2710.2590.2450.2880.659
Гліцин (г)0.1830.1490.1540.1230.1220.100

Переваги та недоліки споживання молока

Окрім чудового джерела поживних речовин, зокрема протеїну, вітамінів і мінералів, молоко має й інші переваги, пов’язані з його вживанням.

Молоко та здорові кістки

Одна з ключових переваг вживання молока пов’язана зі здоров’ям кісток. Це пов’язано з вмістом кальцію, вітамінів D і K, калію, фосфору та протеїну. У наших кістках і зубах міститься до 99% кальцію. Вміст кальцію в раціоні важливий для дітей для розвитку, щільності та міцності кісток, а також для профілактики втрати кісткової маси у літніх людей. Крім того, дослідження показують, що споживання молока пов’язане з профілактикою пародонтозу. Кальцій важливий, але не всі дослідження погоджуються з цим.

Прикладом може слугувати дослідження 2019 року, що дійшло висновку, що підвищене споживання молока або молочних продуктів не пов’язане зі зниженням ризику переломів стегна або остеопорозу.

Інше дослідження (Feskanich, Bischoff-Ferrari, Frazier, Willett, 2014) стверджує, що дорослі чоловіки мали вищий ризик перелому стегна в дорослому віці, що було пов’язано з більшим споживанням молока. Зокрема, кожна додаткова чашка молока щодня в підлітковому віці збільшувала зазначений ризик переломів на 9%. З іншого боку, дослідження, проведене на дівчатах-підлітках (Sonneville, Gordon, Kocher, Pierce, Ramappa, Field, 2012), повідомляє про інші результати. У ньому зроблено висновок, що споживання вітаміну D знижує ризик переломів у дівчат-підлітків з високим рівнем активності з високими навантаженнями. Крім того, в ньому також зазначається, що споживання кальцію та молочних продуктів не було пов’язане з ризиком переломів.

молоко та здорові кістки

Молоко та серце

Споживання молока та молочних продуктів важливе не лише для кісток, але завдяки вмісту калію також і для серця. Підвищене споживання калію і водночас зменшення натрію може знизити артеріальний тиск. Однак молоко потрібно пити в помірних кількостях, оскільки воно також містить холестерин і насичені жири, які, зі свого боку, підвищують ризик серцевих захворювань.

молоко і серце

З молоком пов’язані різні дослідження. Згідно з деякими дослідженнями, молоко може бути шкідливим для серця. Однак у дослідженні 2014 року було проаналізовано до 18 спостережень і встановлено, що споживання молочних продуктів не сприяє розвитку серцево-судинних захворювань або не спричиняє смерть від них.

Завдяки калію молоко корисне, але потрібно бути обережним з насиченими жирами в ньому. Занадто багато насичених жирів так само “погано” для серця, як і занадто багато рафінованих вуглеводів.

Молоко проти депресії

Звичайно, молоко – це не панацея від усього, завдяки якій після склянки молока можна позбутися сумнозвісних хвороб. З іншого боку, це правда, що достатня кількість вітаміну D позитивно впливає на вироблення серотоніну, який також впливає, наприклад, на настрій людини. Щоб ви не думали, що ми пов’язуємо лише біологічні процеси, зв’язком між депресією та вітаміном D у 2020 році також займалися вчені Менон, Кар, Сутар та Небхінані. Збагачення ліків від депресії вітаміном D у людей з дефіцитом вітаміну D видається потенційною перевагою.

Чи корисні молочні продукти?

Скільки молока в день – це занадто багато?

Як ми вже згадували в попередніх розділах, молоко багате на поживні речовини, але водночас воно містить і насичені жири, і з їхнім споживанням точно не варто перебільшувати. Але що означає – не варто перебільшувати?

скільки молока на день - це забагато

Один з критеріїв викладений у звіті з конгресу Європейського товариства кардіологів 2018 року. Звіт базувався на 20 дослідженнях і показав, що вони не виявили зв’язку між хворобами серця та споживанням більшості молочних продуктів. Однак є один виняток, що становить ризик. Згідно з результатами, споживання високих доз молока, а точніше майже літра на день, пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань. Водночас Американська асоціація серця (AHA) рекомендує дорослим орієнтуватися на нежирні або знежирені молочні продукти. Любителі молока, ймовірно, будуть розчаровані, але якщо ви вже не дитина, то намагайтеся вживати молоко в помірних кількостях.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Йогурти – чи корисні вони?

Безумовно, так, йогурти – цікавий з точки зору харчування компонент раціону, але не всі йогурти можна назвати корисними. Причини – додані ароматизатори та цукор. На полицях магазинів часто можна зустріти десятки йогуртів, але як вибрати правильний? Ось кілька порад для вас при виборі правильного йогурту:

  1. Читайте, що написано на упаковці – таблиця поживних речовин і склад йогурту можуть дати вам детальне уявлення про те, що ховається під кришкою. Ви знайдете вміст жирів, вуглеводів і протеїнів, а також частку кальцію або вітаміну D. У складі також згадується, наприклад, доданий цукор, якого, ймовірно, слід уникати при здоровому способі життя.
  1. Жирні чи знежирені? – Якщо ви стежите за калоріями, то спробуйте зосередитися на продуктах зі зниженим вмістом жиру, але і з ними будьте обережні. Вони можуть містити доданий цукор як компенсацію жиру. Просто перевірте це на етикетці йогурту. З іншого боку, жирні йогурти не обов’язково повинні бути суцільним “злом”. У них можна знайти корисні жири, наприклад, кон’юговану лінолеву кислоту (CLA), яка корисна для нашого організму.
  1. Що стосується йогурту, то з “живими” культурами – пробіотичні бактерії – це буквально “живі” організми, які важливі для мікрофлори в нашому кишечнику. Ви, напевно, чули про них з різних рекламних оголошень, які часто вказують на вміст корисних бактерій. Тому, якщо ви відчуваєте, що вашому травленню потрібна допомога, то обирайте йогурт, що містить пробіотичні бактерії. Крім того, смак такого йогурту гіркуватий, тому що бактерії в йогурті перетворюють лактозу на молочну кислоту.
Йогурти - чи справді вони корисні?

Здоров’я та сир

Ви належите до тих людей, які не можуть відмовитися від сиру? У такому разі вам напевно цікаво знати, чи не “псуєте” ви свій здоровий спосіб життя, споживаючи його. Про сир можна було б написати окрему статтю, тому в цьому підрозділі ми підсумуємо 2 важливі поради, пов’язані з сиром і здоров’ям.

  • Зверніть увагу на вміст жиру – як і у випадку з молоком, сир може бути повноцінним джерелом жиру, навіть насиченого, з яким потрібно бути обережним. Ви любите чеддер? Це чудово, але 28 грамів чеддеру можуть містити до 6 грамів насичених жирів і 120 калорій.
  • Сир і сіль – ще однією речовиною, на яку ви повинні зважати в сирі, є вміст натрію. Занадто багато солі в раціоні – це проблема, тому намагайтеся знайти на етикетці вміст натрію на додаток до калорій і жирів і порівняйте кілька видів сиру, щоб зробити правильний вибір. Це пов’язано з тим, що деякі сири можуть мати низький вміст натрію.
найкорисніші сири

Альтернативи молока

Молоко є загальнодоступним і популярним продуктом, але значна частина населення не може або не хоче його пити. Якщо у вас непереносимість лактози, ви веган або маєте етичні проблеми зі споживанням продуктів тваринного походження, то для вас є рішення. Окрім звичайного тваринного молока, на ринку є також “альтернативи”рослинні замінники. До них належать різні види молока, виготовлені з мигдалю, кокосів або рису. Вони відрізняються за смаком та вмістом поживних речовин.

Альтернативи молоку

Ми не знаємо, як підібрати для вас молочну альтернативу відповідно до вашого смаку, але можемо принаймні вказати на переваги та недоліки окремих джерел рослинного молока:

перевагинедоліки
Соєве молоко– Порівняно з незбираним молоком, має приблизно вдвічі менший вміст вуглеводів і жирів. – Містить таку ж кількість протеїну, як і незбиране молоко.– містить рослинні естрогени та гормони
Рисове молоко– низький вміст жиру– високий вміст вуглеводів – низький вміст протеїну та поживних речовин
Мигдальне молоко– високий вміст вітаміну Е – високий вміст кальцію (якщо молоко збагачене ним) – низький вміст жиру– мала частка протеїну – вміст фітинової кислоти, яка погіршує засвоєння мінералів в організмі.
Вівсяне молоко– високий вміст клітковини – низький вміст жиру– низький вміст протеїну – високий вміст вуглеводів
Кокосове молоко– низький вміст вуглеводів і калорій.– висока частка насичених жирів – відсутність протеїну

Кому слід уникати вживання молока?

Трохи сумно це говорити, але молоко підходить не всім. Якщо ви підпадаєте під один з пунктів цього розділу, то уникайте вживання молока або замініть його іншим напоєм.

  • Люди з непереносимістю лактози – непереносимість лактози є відносно поширеною проблемою здоров’я, пов’язаною з проблемою перетравлення лактози. Хоча алергія на молоко зустрічається дуже рідко, до 75% населення світу страждає від непереносимості. Найбільше від неї страждають жителі Азії та Південної Америки.

Її частими симптомами є проблеми з травленням, такі як метеоризм, судоми або діарея. У разі підозри, безумовно, краще звернутися за професійною допомогою, оскільки лікар найкраще може діагностувати цю проблему. Ви страждаєте на непереносимість лактози? Не впадайте у відчай, ви все ще можете споживати, наприклад, йогурти з пробіотиками або тверді сири, які зазвичай не містять лактози. Вживання ферменту лактази також корисний для людей з непереносимістю лактози. Це пов’язано з тим, що непереносимість лактози виникає при низькому виробленні лактази в організмі. У багатьох людей з непереносимістю, проблеми проявляються при вживанні більшої кількості молочного цукру і вони можуть приймати менші дози лактози (близько 55 – 115 г). Вживання лактази як харчової добавки може допомогти запобігти здуттю живота, проблемам зі шлунком або діареї.

  • Люди з проблемами після вживання молока – може здатися, що це те ж саме, що і з непереносимістю лактози, але навіть після негативного тесту на непереносимість у вас можуть виникнути проблеми після вживання молока. Можуть виникнути проблеми зі шлунком, але ви також можете відчувати нездужання і навіть здуття. Якщо ви відчуваєте будь-який з цих симптомів, то знайте, що це може бути непереносимість лактози. Щоб переконатися в цьому, проконсультуйтеся з лікарем або спробуйте вилучити молочні продукти на деякий час і самі оцініть, чи покращилося ваше самопочуття.

Третя категорія людей, які мають проблеми з молоком і молочними продуктами, – це ті, хто їх просто не любить. Можливо, ваші батьки дуже наполегливо пояснювали вам, що пити молоко обовʼязково. Якщо ви відчуваєте докори сумління і повинні буквально змушувати себе пити молоко через споживання кальцію, то краще обирати ті продукти і форми молочної їжі, які вас не бентежать. Спробуйте молоко на смак або знайдіть сир, який вам “до смаку”. Турбуєтеся про рівень кальцію? Ви можете поповнити його запаси за допомогою листових овочів, бобових або завдяки харчовим добавкам.

непереносимість лактози

Наостанок, кілька цікавих фактів про молоко:

  • Молоко також має свій день: 1 червня – Всесвітній день молока.
  • Індія є найбільшим виробником молока.
  • Молоко запобігає підвищенню кислотності та зменшує стрес і втому.
  • Молоко виняткове за вмістом вітаміну А, важливого для шкіри та імунітету.
  • Це чудове джерело вітаміну B12, важливого для нашої нервової системи.

У цій статті ми розповіли вам про вміст поживних речовин, які ви можете отримати, споживаючи молоко. Є велика кількість досліджень щодо користі молока для здоров’я, і наша мета полягала в тому, щоб представити як позитивні, так і негативні висновки вчених. Незалежно від того, чи п’єте ви коров’яче або мигдальне молоко, чи наливаєте трохи в каву, чи випиваєте склянку в день, ми віримо, що нам вдалося розширити ваші знання про молоко. Хочете, щоб ваші друзі теж дізналися інформацію на цю тему? Не соромтеся підтримати статтю, поділившись нею.

Джерела:

[1] Kathleen Doheny – Food Fight: So, What Is ‚Milk‘? – https://www.webmd.com/food-recipes/news/20180730/food-fight-so-what-is-milk

[2] Standards of Identity for Dairy Products – http://milkfacts.info/Milk%20Processing/Standards%20of%20Identity.htm

[3] Milk & Milk Products – https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/milk_en

[4] Atli Arnarson BSc, PhD – Milk 101: Nutrition Facts and Health Effects – https://www.healthline.com/nutrition/foods/milk

[5] Nutrient Content of Milk Varieties – http://www.milkfacts.info/Nutrition%20Facts/Nutrient%20Content.htm

[6] Megan Ware, RDN, L.D. – What to know about milk – https://www.medicalnewstoday.com/articles/273451

[7] Hanna Górska-Warsewicz,* Krystyna Rejman, Wacław Laskowski, and Maksymilian Czeczotko – Milk and Dairy Products and Their Nutritional Contribution to the Average Polish Diet – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723869/

[8] Milk, whole, 3.25% milkfat – https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2

[9] Seyed Hossein Davoodi, Roghiyeh Shahbazi, Saeideh Esmaeili, Sara Sohrabvandi, AmirMohamamd Mortazavian, Sahar Jazayeri, Aghdas Taslimi – Health-Related Aspects of Milk Proteins – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5149046/

[10] Noreen Iftikhar, MD – Pros and Cons of Drinking Cow’s Milk – https://www.healthline.com/health/is-milk-bad-for-you

[11] Ashish Roy – Healthy Benefits of Drinking Milk Regularly – https://www.medlife.com/blog/healthy-benefits-drinking-milk-regularly/

[12] Jillian Kubala, MS, RD – 5 Ways That Drinking Milk Can Improve Your Health – https://www.healthline.com/nutrition/milk-benefits

[13] Debjani Arora – Is drinking milk good for your heart? – https://www.thehealthsite.com/fitness/is-drinking-milk-good-for-your-heart-d1117-535247/

[14] Beth H. Rice – Dairy and Cardiovascular Disease: A Review of Recent Observational Research – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006120/

[15] Vikas Menon, Sujita Kumar Kar, Navratan Suthar, Naresh Nebhinani – Vitamin D and Depression: A Critical Appraisal of the Evidence and Future Directions – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31997861/

[16] Barbara Brody – MILK ISN’T BAD FOR YOU (BUT 6 TYPES OF PEOPLE MAY WANT TO AVOID IT) – https://www.bornfitness.com/is-milk-bad-for-you/

[17] Helen West, RD – 6 Dairy Foods That Are Naturally Low in Lactose – https://www.healthline.com/nutrition/dairy-foods-low-in-lactose

[18] Hanieh Malmir,Bagher Larijani, Ahmad Esmaillzadeh – Consumption of milk and dairy products and risk of osteoporosis and hip fracture: a systematic review and Meta-analysis – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2019.1590800

[19] White Lies? Five Milk Myths Debunked – https://www.pcrm.org/news/blog-0

[20] Diane Feskanich, Heike A Bischoff-Ferrari, A Lindsay Frazier, Walter C Willett – Milk consumption during teenage years and risk of hip fractures in older adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24247817/

[21] Kendrin R Sonneville, Catherine M Gordon, Mininder S Kocher, Laura M Pierce, Arun Ramappa, Alison E Field – Vitamin d, calcium, and dairy intakes and stress fractures among female adolescents – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22393172/

[22] Types of Fat – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[23] Matthew Solan – Dairy: Health food or health risk? – https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849

[24] Taylor Jones, RD – How to Choose The Best Yogurt for Your Health – https://www.healthline.com/nutrition/best-yogurt-for-health

[25] Megan Ware, RDN, L.D. – Is cheese good or bad for you? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/299147

[26] Charles Crawford – Reasons Why Eating Cheese Is Bad for You – https://www.lifehack.org/324436/reasons-why-eating-cheese-bad-for-you

[27] Megan Ware, RDN, L.D. – What substitutes are there for dairy milk? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/273982

[28] Robert Child – The missing piece: Whey protein’s role in the immunity jigsaw puzzle – https://www.arlafoodsingredients.com/the-whey-and-protein-blog/research/the-missing-piece-whey-proteins-role-in-the-immunity-jigsaw-puzzle/

[29] Lactase Enzyme – https://www.webmd.com/drugs/2/drug-5506/lactase-enzyme-oral/details

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *