ТОП переваги овочів, які змінять ваш погляд на їжу

ТОП переваги овочів, які змінять ваш погляд на їжу

Що ви кладете на тарілку, коли хочете додати їй кольору, смаку та вітамінів? Відповідь очевидна – овочі. Існує так багато варіантів та кольорових варіацій на вибір. Овочі є чудовим джерелом усіх видів вітамінів, мінералів та біологічно активних сполук, які відповідають за їхню забарвленість. Червоний і помаранчевий містять каротиноїди, за зелений колір листя відповідає хлорофіл, а, наприклад, фіолетовий – флавоноїди. Про те, як окремі види овочів можуть допомогти вам покращити здоров’я, ви дізнаєтеся з сьогоднішньої статті.

Овочі характеризуються не тільки високим вмістом мікроелементів, але вони також є хорошим джерелом клітковини. Овочі мають високий вміст води та низьку енергетичну цінність. Вони також досить добре насичують, що допомагає контролювати щоденне споживання енергії і водночас час збільшує споживання рідини. Рекомендована норма споживання овочів на день – 400 г, що приблизно дорівнює 1 великому помідору, 1 моркві та ⅓ огірка. Цю кількість ви можете легко додати до свого раціону, і ви також отримаєте близько 350 мл води з них.

1. Помідори

Помідори походять з Південної Америки і користуються популярністю завдяки своєму солодкому смаку та універсальному використанню на кухні. Хоча з ботанічної точки зору вони належать до фруктів, їх сприймають і використовують як овочі. Вони також нагадують овочі з низькою кількістю енергії та високою часткою води.

Вони є хорошим джерелом вітаміну С, фолієвої кислоти, калію і магнію. Калій, наприклад, впливає на м’язову активність і регулює кров’яний тиск, магній необхідний для правильного функціонування нервової системи.

Біологічно активна сполука, характерна для томатів, – це лікопін. Це їхній основний каротиноїд, який має антиоксидантну дію (бореться з вільними радикалами, що сприяють розвитку раку та інших захворювань). Згідно з дослідженнями, він може впливати на зниження ризику раку простати і зниження кров’яного тиску. Найкращими джерелами лікопіну є продукти з томатів, наприклад, пюре, кетчуп або сік (велика кількість фруктів захована в невеликій кількості їжі). Крім того, лікопін краще засвоюється при термічній обробці. Тому, щоб отримати ще більше користі від помідорів, варто пасерувати, запікати або варити їх.

Шкірка цього овоча багата на кверцетин, який, як і лікопін, має антиоксидантну та протизапальну дію.

Якщо ви хочете збільшити споживання цих антиоксидантів, то ви також можете звернутися до харчових добавок, що містять лікопін або екстракт кверцетину.

Середній вміст енергії та поживних речовин у помідорах (100 г):

Поживні цінності та водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність18 кккалВітамін C13.7 мг
Вуглеводи2.69 гФолієва кислота15 мкг
Протеїни0.88 гМагній11 мг
Жири0.2 гКалій237 мг
Клітковина1.2 гБета-каротин449 мкг
Вода94.5 глікопін2570 мкг

Навіть овочі можуть містити деякі шкідливі речовини. Якщо говорити про помідори, то мова йде про томатин. Це глікоалкалоїд, який міститься в стеблах і листі томатів, а також у зелених плодах. Однак несприятливі наслідки його вживання (блювота, біль у животі, слабкість, сплутаність свідомості) спостерігалися лише у тварин, і, схоже, він не впливає на людину після споживання невеликих кількостей (наприклад, після вживання кількох шматочків консервованих зелених помідорів). Тим не менш, варто пам’ятати про це і уникати, наприклад, більшої кількості зелених плодів.

Поживні речовини в помідорах

2. Болгарський перець

Болгарський перець походить з Центральної та Південної Америки, і кожен може вибирати з різних його видів. Червоний, жовтий, помаранчевий, зелений або білий – кожен з них буде відрізнятися на смак, а також містити різний набір вітамінів і мінералів. А ті, хто любить гостроту, можуть обрати перець чилі, який також має свої переваги для здоров’я.

Можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що болгарський перець є кращим джерелом вітаміну С, ніж цитрусові. Червоний перець містить у три-чотири рази більше вітаміну С, ніж лимон. Таким чином, 100 г червоного перцю містить 140 мг вітаміну С (140% рекомендованої добової дози вітаміну С), тоді як лимон – 50 мг (50% рекомендованої добової дози вітаміну С). Тож наступного разу, коли ви захочете підтримати свою імунну систему, покращити вироблення колагену або сприяти засвоєнню заліза, оберіть один із сортів перцю.

Болгарський перець також багатий на каротиноїди, з яких згодом утворюється вітамін А. Кількість каротиноїдів збільшується в міру дозрівання. Найбільше їх міститься в червоному перці (найбільше – в каротиноїді капсантині, який також відповідає за його червоний колір), трохи менше – в помаранчевому і жовтому перці, а найменше – в зеленому перці. Ці речовини мають антиоксидантну дію і таким чином підтримують, наприклад, здоров’я очей.

З іншого боку, каротиноїд лютеїн відсутній у червоному перці, але в зеленому його багато. Він також є важливим антиоксидантом і виконує свою захисну роль у сітківці ока, де захищає від вільних радикалів, що утворюються під дією синього світла.

Перець також є хорошим джерелом калію, вітаміну К, необхідного для згортання крові, і вітаміну Е, який взагалі є одним з найважливіших антиоксидантів.

Середній вміст енергії та поживних речовин у червоному перці (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність29 ккалВітамін C142 мг
Вуглеводи5.45 гВітамін E2.9 мг
Протеїни0.9 гФолієва кислота47 мкг
Жири0.13 гМагній13 мг
Клітковина1.2 гФосфор31 мг
Вода91.9 гКалій213 мг
Бета-каротин3165 мкг

Найважливішим компонентом перцю чилі є капсаїцин, і від його кількості залежить гострота. Гострота виражається за шкалою Сковілла – найгостріший перець “Подих дракона” має значення 2 480 000 SHU, водночас знаменитий халапеньо має 2 500-8 000 SHU.

Капсаїцин допомагає знизити апетит, що може зіграти важливу роль, якщо ви сидите на дієті. Він також сприяє розширенню кровоносних судин і, таким чином, може брати участь у зниженні кров’яного тиску. Капсаїцин також має протизапальну та антиоксидантну дію і допомагає прискорити метаболізм.

Поживні речовини в перці

3. Шпинат

Якби нам довелося обрати найпопулярніший овоч, то це був би, напевно, шпинат. Ви, мабуть, пам’ятаєте, якими великими виросли м’язи моряка Попая після того, як він з’їв одну банку шпинату. Попай допоміг поширити неправдиву інформацію про те, що в шпинаті міститься вдесятеро більше заліза, ніж в інших видах овочів. Залізо забезпечує перенесення кисню в організмі і відіграє важливу роль в нашому імунітеті.

Інформація про його високий вміст у шпинаті з’явилася ще в 1870-х роках, але, на жаль, помилково – через зміщення десяткової крапки. Насправді в шпинаті міститься така ж кількість заліза, як і в інших овочах, і він також містить велику кількість оксалатів, які знижують його засвоюваність. Приблизно тільки 5% заліза, що міститься в ньому, засвоюється.

Цей листовий овоч є хорошим джерелом фолієвої кислоти, яка відіграє дуже важливу роль у розвитку нервової системи та в процесі поділу клітин. Достатнє споживання фолієвої кислоти слід особливо враховувати жінкам, які планують вагітність. Шпинат також багатий на вітамін С, калій, кальцій та каротиноїди.

Середній вміст енергії та поживних речовин у шпинаті (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність24 ккалВітамін C26.5 мг
Вуглеводи1.04 гФолієва кислота116 мкг
Протеїни2.9 гКальцій68 мг
Жири0.6 гМагній92.9 мг
Клітковина1.6 гКалій582 мг
Вода92.5 гЗалізо1.26 мг
Бета-каротин3400 мкг

Вас можуть зацікавити ці продукти:

4. Морква

Цей овоч походить з Південної Азії і популярний переважно завдяки своєму солодкому смаку. Крім того, оскільки він має вищий вміст цукру, ніж більшість інших овочів, його часто використовують для приготування морквяного пирога.

Ще з дитинства батьки говорили вам, що якщо ви хочете мати здорові очі, то потрібно їсти багато моркви. І вони були праві, адже завдяки високому вмісту каротиноїдів, зокрема бета-каротину, морква позитивно впливає на якість зору. З бета-каротину утворюється вітамін А, який підтримує здоров’я очей і допомагає адаптувати зір до бачення в темряві. Він також впливає на роботу імунної системи, ріст, розвиток клітин тощо.

Морква також є хорошим джерелом розчинної клітковини пектину. Цей вид клітковини, окрім підтримки належної роботи травного тракту, також допомагає знизити рівень холестерину і цукру в крові та “годує” корисні бактерії у вашому кишечнику. Окрім клітковини та бета-каротину, вони також багаті на калій, вітамін К та вітамін В6. Вітамін В6 відіграє ключову роль у клітинному метаболізмі.

Середній вміст енергії та поживних речовин у моркві (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність42 ккалБета-каротин9938 мкг
Вуглеводи7.2 гКалій280 мг
Протеїни0.94 гВітамін B60.15 мг
Жири0.35 гФолієва кислота37 мкг
Клітковина3.1 г
Вода87.7 г

Поживні речовини в моркві

5. Цвітна капуста

Чи знаєте ви, що суцвіття цвітної капусти залишаються білими, тому що під час росту їх прикриває листя від сонця, яке перешкоджає утворенню хлорофілу? Незважаючи на цей невеликий “недолік”, цей овоч багатий на клітковину, вітамін С, вітамін К, фолієву кислоту, магній, фосфор, калій і кальцій.

У зв’язку з цвітною капустою та іншими хрестоцвітими овочами (броколі, капуста, капуста кале, кольрабі тощо) ви, можливо, вже чули про глюкозинолати, які належать до так званих тиреоїдних гормонів. Це речовини, які “конкурують” з йодом у виробленні гормонів щитовидної залози. У щитоподібній залозі ці гойтрогени зв’язуються замість йоду, що може зменшити вироблення гормонів. Однак, не варто турбуватися про те, що додавання цвітної капусти до свого раціону може спричинити проблеми. Згідно з дослідженнями, здається, що ризик може бути особливо у людей з нестачею йоду в раціоні і з надмірним споживанням продуктів, що містять глюкозинолати. Тож якщо ви не їсте лише цвітну капусту та хрестоцвіті овочі, то з вами все буде гаразд. Кількість цих речовин також зменшується при термічній обробці.

Ніщо не є чорно-білим. Глюкозинолати також мають певний позитивний вплив на здоров’я. Вони мають антиоксидантну дію, а дослідження показують можливий вплив на зниження ризику раку товстої кишки та легенів.

Середній вміст енергії та поживних речовин у цвітній капусті (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність26 ккалКальцій25 мг
Вуглеводи2.97 гМагній14 мг
Протеїни1.9 гФосфор44 мг
Жири0.28 гКалій299 мг
Клітковина2 гВітамін C48 мг
Вода92.1 гФолієва кислота57 мкг
Вітамін K15.5 мкг

Поживні речовини у цвітній капусті

6. Цукіні

Різновиди кабачків, до яких належать цукіні, походять з Америки, але саме цей сорт був виведений в Італії. Він має дуже низьку калорійність, і його цінність полягає не лише у високому вмісті поживних речовин, але й в універсальному використанні на кухні.

Кабачки багаті на каротиноїди, вітамін С, калій, кальцій і вітамін К. Завдяки високому вмісту води і клітковини, вони допомагають поліпшити травлення.

Дуже важливим є вміст так званих кукурбітацинів. Ці речовини не тільки надають кабачкам характерного смаку, але й мають антиоксидантну та цитотоксичну дію – вони беруть участь у знищенні пошкоджених клітин, які можуть призвести до розвитку раку.

Середній вміст енергії та поживних речовин в цукіні (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність13 ккалКальцій23 мг
Вуглеводи1.8 гФосфор27 мг
Протеїни0.8 гКалій201 мг
Жири0.1 гВітамін C12.8 мг
Клітковина1 гБета-каротин205 мкг
Вода95.8 г

Цукіні можна приготувати по-різному:

  • До вівсянки можна додати тертий кабачок, щоб надати їй об’єму та цікавої текстури.
  • Якщо ви хочете знизити енергетичну цінність страви, то замість макаронів, можна використовувати натертий сирий кабачок.
  • Додайте цукіні до млинців, фрикадельок або солоних пирогів (кіш тощо).
  • Ви також можете використовувати його для полегшення різних тортів, кексів або оладок.

Поживні речовини в цукіні

7. Салат-латук

Салат – популярний низькокалорійний листовий овоч. Характерний смак йому надають кислоти, що містяться в ньому, наприклад, лимонна кислота або такі речовини, як лактуцин чи лактопікрин.

Містить велику кількість вітаміну К, який необхідний для належного згортання крові та повноцінної мінералізації кісток. Це також джерело вітаміну С, вітамінів групи В, фолієвої кислоти, каротиноїдів, калію та магнію.

Будьте обережні з тим, як ви обробляєте та зберігаєте салат. Чим свіжішим ви покладете його на тарілку, тим краще, тому що він швидко псується і втрачає поживні речовини. Зберігайте його в холодильнику максимум два дні, в ідеалі – загорнутим у вологий рушник.

Середній вміст енергії та поживних речовин в салаті (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність16 ккалВітамін K102 мкг
Вуглеводи1.4 гВітамін C4.6 мг
Протеїни1.3 гФолієва кислота59 мкг
Жири0.2 гМагній13.7 мг
Клітковина1.4 гКалій253 мг
Вода94.7 гБета-каротин5230 мкг

Поживні речовини в салаті

8. Буряк

Буряк, який зазвичай називають мангольд, повинен бути у вашому раціоні значно частіше, ніж він з’являється. Він містить велику кількість поживних речовин і, згідно з дослідженнями, має певні специфічні переваги для здоров’я.

Позитивний вплив на серцево-судинну систему, такий як зниження кров’яного тиску та зменшення ризику атеросклерозу, значною мірою приписують буряку та буряковому соку. Вживання бурякового соку також може покращити вашу фізичну працездатність. Всі згадані позитивні ефекти пов’язані з вмістом нітратів, які перетворюються на оксид азоту. Він викликає розширення кровоносних судин (вазодилатацію) і позитивно впливає на якість стінки судин. Завдяки цьому механізму він також може покращувати спортивні результати, оскільки м’язи отримують більше кисню та інших поживних речовин для свого оптимального функціонування.

Буряк також є джерелом мінералів, переважно кальцію, фосфору, калію, магнію та заліза. Він також містить багато вітаміну С, фолієвої кислоти та каротиноїдів. Цей овоч, безумовно, є суперпродуктом, який варто відкрити для себе заново.

Середній вміст енергії та поживних речовин у буряку (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність41 ккалКальцій16 мг
Вуглеводи6.8 гМагній23 мг
Протеїни1.6 гФосфор40 мг
Жири0.2 гКалій325 мг
Клітковина2.8 гЗалізо0.8 мг
Вода87.6 гВітамін C4.9 мг
Фолієва кислота109 мкг
Бета-каротин20 мкг

Поживні речовини в буряку

9. Огірок

Як і помідори, огірок – це теж фрукт. Однак його енергетична цінність зовсім не схожа на фруктову. Він має меншу кількість калорій порівняно навіть з більшістю овочів.

Завдяки високому вмісту води (96%), це ідеальний овоч, який може сприяти достатньому щоденному споживанню рідини. До 20%, від загальної кількості рідини, ми отримуємо з їжею. Продукти, багаті на воду, можуть легко зробити цю кількість ще більшою. Основні вітаміни, мінерали і клітковина містяться в шкірці, тому, якщо є можливість, їжте огірки неочищеними. Однак завжди ретельно мийте їх перед цим, щоб позбутися потенційно шкідливих речовин і мікроорганізмів, які можуть бути на поверхні.

Високий вміст води, а також клітковини і дуже низька енергетична цінність огірків, є чудовим доповненням до дієт, спрямованих на зниження ваги. Огірки є хорошим джерелом вітаміну С, фолієвої кислоти, калію і кальцію.

Середній вміст енергії та поживних речовин в огірку (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність17 ккалКальцій16 мг
Вуглеводи3.1 гКалій147 мг
Протеїни0.65 гВітамін C13.7 мг
Жири0.1 гФолієва кислота7 мкг
Клітковина0.5 г
Вода95.2 г

Поживні речовини в огірках

10. Баклажан

Баклажани походять з Балкан, і крім типового фіолетового кольору, ви також можете знайти його чорну, зелену або навіть червону версію.

Його типовий фіолетовий колір зумовлений флавоноїдами, особливо так званим дельфінідином. Дельфінідин, разом з хлорогеновою кислотою, є одними з основних речовин, що зумовлюють його позитивні ефекти. Завдяки їм цей овоч впливає на якість судинної стінки. Він також має антигіпертензивну дію (вплив на зниження артеріального тиску), а також впливає на рівень холестерину в крові. Дослідження також вивчають його вплив на зниження рівня цукру в крові та загалом позитивний вплив на компоненти так званого метаболічного синдрому (цукровий діабет 2 типу, ожиріння, підвищений рівень ліпідів у крові, високий кров’яний тиск).

Баклажани також є хорошим джерелом кальцію, фосфору, магнію та калію. Однак, вам варто спробувати їсти його неочищеним. Знявши шкірку, ви втратите велику кількість вищезгаданих поживних речовин.

Ніколи не їжте цей овоч сирим. Він містить алкалоїди, такі як соланін, які можуть викликати проблеми з травленням. Однак не потрібно боятися термічно оброблених баклажанів, адже цей процес руйнує алкалоїди.

Вміст енергії та поживних речовин в баклажанах (100 г):

Поживна цінність і водаБіологічно активні сполуки
Енергетична цінність23 ккалКальцій9 мг
Вуглеводи2.9 гМагній14 мг
Протеїни0.98 гКалій229 мг
Жири0.18 г
Клітковина3 г
Вода92.3 г

Як використовувати баклажани на кухні?

  • Наріжте його кружальцями і поставте запікатися з продуктами за смаком.
  • Розріжте його вздовж навпіл, наповніть фаршем або продуктами на ваш смак і запечіть.
  • Використовуйте як гарнір до овочів, приготованих на пару або смажених на грилі.
  • Також смакує як частина запеченої пасти або лазаньї.
  • Додайте його до лечо, соусу для пасти або ризото.
  • Зробіть з нього соус або намазку.

Чи можна замінити свіжі овочі замороженими?

Свіжі овочі не завжди є під рукою, або ж у вас просто немає часу на їхнє приготування. У такому разі найпростіше дістати заморожені овочі з морозильної камери. І це нормально, адже заморожені овочі нічим не поступаються за якістю свіжим. Не варто хвилюватися, що при заморожуванні вони втратять більшість вітамінів. Навпаки, заморожені овочі зберігають їх у відносно високій кількості, оскільки заморожування відбувається на етапі, коли овочі найбільш стиглі і мають найвищий вміст поживних речовин.

Про що варто пам’ятати?

Овочі, безумовно, повинні бути частиною кожного здорового раціону. Вони містять незліченну кількість поживних речовин, які мають численні переваги для здоров’я. Це суміш речовин, які позитивно впливають на імунітет, серцево-судинну систему, зір, шкіру, травлення, фізичну працездатність та багато іншого. Щоб отримати максимальну користь від овочів, споживайте рекомендовані 400 г на день, а в ідеалі – чергуйте види овочів, щоб ваш вибір був якомога різноманітнішим.

Якщо вам сподобалася стаття і ви дізналися щось нове, то не соромтеся ділитися нею з друзями, щоб вони могли дізнатися про ТОП-користь овочів для здоров’я.

Джерела:

[1] AHMAD, T. et al. Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits—Review Article.– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31546950/

[2] AUTHORITY (EFSA), E.F.S. Nitrate in vegetables - Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food chain. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/689

[3] CLIFFORD, T. et al. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

[4] ČR, Ú. Hlávkový salát. – https://www.nzip.cz/clanek/1010-hlavkovy-salat

[5] ČR, Ú. Lilek (baklažán). In NZIP.cz.– https://www.nzip.cz/clanek/1058-lilek-baklazan

[6] ČR, Ú. Mrkev. In NZIP.cz. – https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev

[7] ČR, Ú. Rajčata. In NZIP.cz. – https://www.nzip.cz/clanek/1020-rajcata

[8] DUYFF, R.L. Complete Food & Nutrition Guide. – https://www.amazon.com/Academy-Nutrition-Dietetics-Complete-Guide/dp/0544520580

[9] HIGDON, J.V. et al. Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17317210/

[10] CHEN, P. et al. Lycopene and Risk of Prostate Cancer. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616444/

[11] CHENG, H.M. et al. Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28129549/

[12] LÓPEZ MORENO, M. et al. Antinutrients: Lectins, goitrogens, phytates and oxalates, friends or foe?– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622000081

[13] MATSUFUJI, H. et al. Anti-oxidant content of different coloured sweet peppers, white, green, yellow, orange and red (Capsicum annuum L.): Anti-oxidant content of coloured sweet peppers. – https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2006.01368.x

[14] ORMSBEE, M. et al. Beetroot juice and exercise performance. – https://www.dovepress.com/beetroot-juice-and-exercise-performance-peer-reviewed-fulltext-article-NDS

[15] PANCHAL, S.K. et al. Capsaicin in Metabolic Syndrome.– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986509/

[16] SAINI, R.K. et al. Folates: Chemistry, analysis, occurrence, biofortification and bioavailability. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996916302897

[17] SALEHI, B. et al. Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health.– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254783/

[18] SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU Referenční hodnoty pro příjem živin. – https://search.mlp.cz/cz/titul/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin/3762758/#/getPodobneTituly=deskriptory-eq:3864011-amp:key-eq:3762758

[19] USDA FoodData Central.– https://fdc.nal.usda.gov/

[20] WANG, X. et al. Cucurbitacins: elucidation of their interactions with the cytoskeleton. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452965/

[21] XU, D. et al. Antioxidant Activities of Quercetin and Its Complexes for Medicinal Application. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30901869/

[22] YARMOHAMMADI, F. et al. Effect of eggplant (Solanum melongena) on the metabolic syndrome: A review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8143715/

[23] Bezpečnost potravin A-Z. – https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92522.aspx

[24] Cuketa | Nutridatabaze.cz. – https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=52

[25] Salát hlávkový | Nutridatabaze.cz. – https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=73

[26] α-Tomatine and other steroidal glycoalkaloids in fruits of tomato lines resistant to the glasshouse whitefly (Trialeurodes vaporariorum West).– https://link.springer.com/article/10.1007/BF00041502

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *