Чи справді молозиво – найпоживніший напій для зміцнення імунітету?

Чи справді молозиво – найпоживніший напій для зміцнення імунітету?

Спортсмени часто використовують молозиво для збільшення сили, прискорення росту м’язів, спалювання жиру та підвищення імунітету завдяки його унікальним поживним властивостям, яких не має жоден інший молочний продукт. Що робить молозиво таким особливим? Воно містить велику кількість антитіл, факторів росту та ферментів, які підтримують ріст і захист організму в боротьбі з хворобами. Давайте дізнаємося більше про молозиво та його реальний вплив на організм людини та спортивні результати.

Чому молозиво вважається найпоживнішим і найкориснішим напоєм у світі

Молозиво – це раннє молоко ссавців, яке утворюється в молочних залозах безпосередньо перед народженням, і його вироблення займає лише кілька днів. Склад молозива змінюється протягом перших днів і з часом воно стає грудним молоком. Це важливе джерело білків, гормонів росту та антитіл, необхідних для раннього розвитку новонародженого потомства.

Молозиво особливо багате на імуноглобуліни та інші біологічно активні речовини з антимікробною дією, які також містять високоякісний сироватковий білок у менших концентраціях. На відміну від інших молочних продуктів, молозиво – єдине, що містить фактори росту (особливо ІФР-1 та ІФР-2), які забезпечують швидкий ріст і розвиток. Завдяки широкому позитивному впливу на здоров’я людини, молозиво використовується у вигляді харчових добавок. [1-2]

У більшості випадків дієтичні добавки пропонують коров’яче або козяче молозиво. За своїм складом коров’яче молозиво дуже схоже на людське, але містить більше біологічно активних речовин, особливо тих, що позитивно впливають на імунні функції, наприклад, імуноглобулін IgG. [3-4]

Через високий вміст факторів росту, таких як ІФР-1 та ІФР-2 (інсуліноподібний фактор росту), та білків, що сприятливо впливають на імунну систему, завдяки імуноглобулінам, молозиво сприймається як добавка для підтримки імунних функцій, покращення спортивних результатів, боротьби з інфекціями та покращення здоров’я травної системи. [3-4]

Чому молозиво вважається найпоживнішим і найкориснішим напоєм у світі

Молозиво надзвичайно поживне

Ми вже говорили, що молозиво набагато багатше на поживні речовини, ніж звичайне молоко, і навіть у невеликій дозі ви можете отримати велику кількість корисних речовин, таких як вітамін А, Е і С, вітаміни групи В або магній. Однак магія молозива полягає в іншому – у вмісті специфічних білків, що сприяють здоров’ю. [2]

Які корисні для здоров’я речовини ми можемо знайти в молозиві?

  • Білки – молозиво містить в середньому приблизно в 2,5 рази більше білка, ніж звичайне молоко. Із загального вмісту білка молозиво може похвалитися 70-80% імуноглобулінів, що у 80 разів більше, ніж у молоці. Решта білка припадає на сироваткові та казеїнові білки. [1-2] [5]
  • Антитіла – це частинки білкової природи, що належать до групи імуноглобулінів, які імунна система використовує в боротьбі з хворобами у вигляді бактерій і вірусів. Антитіла здатні знаходити і знешкоджувати віруси. Імуноглобулінів IgG, IgM та IgA найбільше в коров’ячому молозиві. Саме IgG з коров’ячого молозива може бути використаний для захисту організму у вигляді пасивного імунітету. Завдяки високому вмісту IgG коров’яче молозиво також ефективно використовується для лікування діарейних інфекцій. [2] [8]
  • Фактори росту – це речовини, які стимулюють ріст, а гормони ІФР-1 та ІФР-2 (інсуліноподібні фактори росту) найбільш поширені в коров’ячому молозиві, і їх часто можна знайти під назвою соматомедини. Соматомедини загалом стимулюють протеосинтез (утворення нових білків). [7]
  • Антимікробні пептиди лактопероксидаза і лактоферин – це пептиди, які імунна система використовує для боротьби з інфекцією. Молозиво є найбагатшим джерелом лактоферину. [1-2]
  • Антибактеріальний фермент лізоцим може руйнувати клітинну стінку бактерій, що згодом може призвести до руйнування самої клітини. Лізоцим доповнює антибактеріальні властивості лактоферину. [2] [9-10]
  • Поліпептиди, багаті на пролін (PRPs), також відомі як колостринін. Вони є важливими регуляторами імунної системи, підтримують вироблення білих кров’яних тілець, а також можуть бути залучені до захисту клітин від оксидативного стресу. [26-27]
  • Альфа-лактальбумін і бета-лактоглобулін стимулюють активність імунних клітин проти антитіл. [17-18]

Молозиво насичене поживними речовинами, які позитивно впливають на імунну систему, ріст організму і можуть бути корисними для здоров’я людини протягом усього життя. Молозиво також містить 2,7-4,6% вуглеводів у вигляді лактози і близько 4,4% жирів у випадку свіжого молозива. Дієтичні добавки зазвичай містять менше жирів, близько 2%. [6]

Які корисні для здоров'я речовини можна знайти в молозиві?

Які переваги для здоров’я має молозиво?

Коров’яче молозиво – це концентроване джерело біологічно активних речовин, яке підтримує імунітет і здоров’я травної системи. Однак чи впливає воно на покращення спортивних результатів або більш ефективний ріст м’язів завдяки вмісту факторів росту?

Вас можуть зацікавити ці продукти:

1. Природна підтримка імунної системи

Які переваги для здоров'я має молозиво?

Білки, антитіла у вигляді імуноглобулінів IgG, IgM та IgA, антимікробні пептиди лактопероксидаза і лактоферин разом з антибактеріальним ферментом лізоцимом значною мірою відповідають за позитивний вплив молозива на імунну систему.

Молозиво також ефективне для профілактики грипу і допомагає зменшити його симптоми. Одне дослідження виявило триразове зменшення кількості епізодів грипу в групі людей, які приймали молозиво, порівняно з групою, що приймала плацебо. Єгипетське дослідження, в свою чергу, вивчало вплив вживання молозива на інфекції верхніх дихальних шляхів. Дослідники виявили, що в групі дітей, які отримували коров’яче молозиво протягом двох місяців, було на 37% менше випадків інфекцій верхніх дихальних шляхів порівняно з періодом до початку прийому молозива. [11-12]

12-тижневе дослідження, проведене в Новій Зеландії за участю 35 бігунів на витривалість, також підтвердило позитивний вплив молозива на імунітет. Щоденне вживання молозива підвищило рівень імуноглобуліну IgA в слині на 79%. Підвищений рівень IgA в слині може зміцнити імунну функцію і допомогти організму ефективніше боротися з інфекціями верхніх дихальних шляхів. [13]

Хоча результати досліджень у багатьох випадках є дуже багатообіцяючими, молозиво все ж можна розглядати як ще один шматочок загальної мозаїки комплексного підходу до підтримки імунної системи. Якщо вас цікавлять додаткові поради щодо зміцнення імунної системи, прочитайте нашу статтю “15 способів зміцнити імунітет і захистити своє здоров’я”.

2. Захист і частина вирішення проблем з травленням

Завдяки лактоферину, який має антимікробну активність у кишечнику, та іншим біологічно активним речовинам зі схожою дією, коров’яче молозиво також може бути ефективним для захисту травної функції та як частина розчину при лікуванні діарейних захворювань. У цьому випадку молозиво має походити від корів, які були імунізовані проти E. coli (кишкової палички), що є найпоширенішою причиною бактеріальної діареї. Ця стратегія також може бути ефективною для зниження ризику виникнення діареї мандрівників. Цей факт також підтверджує дослідження, проведене вченими з Польщі. Група з 30 здорових дорослих отримувала 1200 мг молозива, що містить антитіла проти кишкової палички (від імунізованої великої рогатої худоби), і в результаті у них на 90% знизився ризик розвитку діареї мандрівників. Молозиво також допомагає полегшити епізоди діареї, пов’язані з ВІЛ-інфекцією. [14] [28-29] [32]

Коров’яче молозиво може запобігти пошкодженню шлунково-кишкового тракту та проблемам з травленням, спричиненим тривалим прийомом нестероїдних протизапальних препаратів, таких як Ібальгін, Аспірин або Ібупрофен. Їх тривале застосування в основному пов’язане з проблемами опорно-рухового апарату. [15-16]

3. Зміцнення цілісності стінок шлунково-кишкового тракту та покращення травлення

Глютамін може покращити проникність кишечника

Виявляється, коров’яче молозиво може не тільки ефективно боротися з інфекцією в кишечнику, але й зміцнювати цілісність кишкової стінки. Це запобігає підвищенню проникності кишечника – стану, при якому бактерії і токсини здатні проходити через кишкову стінку в кровотік. І знову ж таки, лактоферин, разом з факторами росту, відповідає за цей ефект. [19-20]

Зміцнюючи цілісність стінок кишечника, молозиво може також полегшити симптоми запальних захворювань кишечника, як у випадку виразкового коліту. Дослідження показують, що це дійсно може бути так, але для підтвердження цього ефекту потрібні більш якісні та контрольовані дослідження. [21]

Амінокислота l-глутамін, яка використовується деякими клітинами слизової оболонки кишечника як джерело енергії, також позитивно впливає на цілісність шлунково-кишкового бар’єру. Глютамин, як і молозиво, зміцнює і відновлює нашу внутрішню захисну стіну від шкідливих речовин. Прийом глютамина рекомендується в дозі не менше 5 г на добу, а точніше близько 0,75 г глютамина на кілограм маси тіла. [22] [33]

Чи може молозиво покращити спортивні результати та прискорити ріст м’язів?

Дослідження впливу коров’ячого молозива на ріст м’язів мають різні результати. Розглядаючи використання коров’ячого молозива в порівнянні з сироватковим протеїном, дослідження не виявили достовірної різниці у впливі на ріст м’язів. Однак дослідження Антоніо (2001) показало, що після 8 тижнів втручання спостерігалося значне збільшення сухої м’язової маси в групі силових тренувань, яка використовувала молозиво, порівняно з групою, яка вживала сироватковий протеїн. [23-25]

Основними факторами росту м’язової маси є достатньо великий тренувальний стимул, оптимальне споживання калорій з правильним співвідношенням макроелементів, достатня кількість білка в раціоні (1,4-2 г на кілограм маси тіла) і мікроелементів.

Чи впливають фактори росту, що містяться в молозиві, на ріст м’язів?

Травна система новонародженої людини ще не повністю розвинена, і, як наслідок, фактори росту, що містяться в ній, можуть проходити через шлунково-кишковий бар’єр і діяти в клітинах-мішенях. Травна система дорослої людини розщеплює ці фактори росту за допомогою травних ферментів, перш ніж вони потрапляють у кров і тканини-мішені. Однак фактори росту все одно позитивно впливають на цілісність кишкової стінки. Це оцінять спортсмени, які за короткий час виконують високоінтенсивні фізичні навантаження, що негативно впливають на проникність шлунково-кишкового бар’єру. [9]

На додаток до цього факту, вживання молозива в спорті не є більш ефективним, ніж вживання якісного сироваткового протеїну.

Молозиво містить фактори росту. Чи може воно прискорити ріст волосся?

Які можливі недоліки молозива?

Добавки з молозивом видаються безпечними. Однак людям з алергією на білок коров’ячого молока не слід приймати молозиво. Для деяких людей етичне питання отримання яловичого молозива також може відігравати важливу роль.

Яка типова доза?

  • Рекомендована добова доза молозива становить близько 1,5 грамів на день.
  • Для підтримки спортивних результатів в якості заміни класичного сироваткового протеїну доза молозива знаходиться в діапазоні 20-60 грамів на добу. Якщо взяти до уваги співвідношення ціни та якості, то можна зробити однозначний висновок, що його використання для підтримки спортивних результатів не має сенсу для переважної більшості людей.
  • Доза для підтримки здоров’я травної системи також становить 20-60 грамів на день.
  • Як профілактичний засіб і частина лікування проблем з травленням (діарея, найчастіше викликана кишковою паличкою – поширена проблема діареї мандрівників), добова доза молозива повинна забезпечувати приблизно 400-3,500 мг імуноглобулінів. Це коров’яче молозиво має походити від корів або кіз, які були імунізовані проти E. coli. [29-31]

Про що варто пам’ятати?

Молозиво – це раннє молоко ссавців, яке утворюється в молочних залозах безпосередньо перед народженням і виробляється лише за кілька днів. Воно багате на антитіла (імуноглобуліни), білки, фактори росту та багато інших біологічно активних речовин, які природним чином підтримують імунну систему.

Його основні переваги включають підтримку захисту організму від бактеріальних і вірусних захворювань. Воно також запобігає проблемам з травленням і використовується як частина їх лікування. Коров’яче молозиво також позитивно впливає на зміцнення шлунково-кишкового бар’єру. Коли шлунково-кишковий бар’єр ослаблений, бактерії і токсини можуть проникати через кишкову стінку в кров. Однак, якщо стінка шлунково-кишкового тракту функціонує належним чином, вона перешкоджає цьому. Сьогодні коров’яче молозиво вважається суперпродуктом завдяки високому вмісту корисних для здоров’я речовин. Молозиво також може бути корисним, якщо ви довгостроково приймаєте знеболювальні препарати, які негативно впливають на здоров’я травної системи. Ми не маємо чіткої відповіді щодо спортивних результатів, але молозиво не є кращим джерелом білка, ніж якісний сироватковий білок.

Чи маєте ви досвід роботи з молозивом і чи використовуєте його? Якщо вам сподобалася стаття, підтримайте її, поділившись нею, щоб ваші друзі могли дізнатися про вплив молозива.

Джерела:

[1] Korhonen, H., & Pihlanto, A. – Technological options for the production of health-promoting proteins and peptides derived from milk and colostrum. – – https://doi.org/10.2174/138161207780363112

[2] McGrath, B. A., Fox, P. F., McSweeney, P. L. H., & Kelly, A. L. – Composition and properties of bovine colostrum: A review. – – https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x

[3] Uruakpa, F. O., Ismond, M. A. H., & Akobundu, E. N. T. – Colostrum and its benefits: A review. Nutrition – – https://doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00373-1

[4] Godhia, D. M. L., & Patel, N. – Colostrum – its Composition, Benefits as a Nutraceutical – A Review. – – http://www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/

[5] Lund, P., Sangild, P. T., Aunsholt, L., Hartmann, B., Holst, J. J., Mortensen, J., Mortensen, P. B., & Jeppesen, P. B. – Randomised controlled trial of colostrum to improve intestinal function in patients with short bowel syndrome. – – https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.93

[6] Gopal, P. K., & Gill, H. S. – Oligosaccharides and glycoconjugates in bovine milk and colostrum. – – https://doi.org/10.1017/s0007114500002270

[7] Velloso, C. P. – Regulation of muscle mass by growth hormone and IGF-I. – – https://doi.org/10.1038/bjp.2008.153

[8] Hurley, W. L., & Theil, P. K. – Perspectives on Immunoglobulins in Colostrum and Milk. – – https://doi.org/10.3390/nu3040442

[9] Shing, C. M., Hunter, D. C., & Stevenson, L. M. – Bovine colostrum supplementation and exercise performance: Potential mechanisms. – – https://doi.org/10.2165/11317860-000000000-00000

[10] Yamauchi, K., Tomita, M., Giehl, T. J., & Ellison, R. T. – Antibacterial activity of lactoferrin and a pepsin-derived lactoferrin peptide fragment. – – https://doi.org/10.1128/IAI.61.2.719-728.1993

[11] Cesarone, M. R., Belcaro, G., Renzo, A. D., Dugall, M., Cacchio, M., Ruffini, I., Pellegrini, L., Boccio, G. D., Fano, F., Ledda, A., Bottari, A., Ricci, A., Stuard, S., & Vinciguerra, G. – Prevention of Influenza Episodes With Colostrum Compared With Vaccination in Healthy and High-Risk Cardiovascular Subjects: The Epidemiologic Study in San Valentino. – – https://doi.org/10.1177/1076029606295957

[12] Saad, K., Abo-Elela, M. G. M., El-Baseer, K. A. A., Ahmed, A. E., Ahmad, F.-A., Tawfeek, M. S. K., El-Houfey, A. A., Aboul_Khair, M. D., Abdel-Salam, A. M., Abo-elgheit, A., Qubaisy, H., Ali, A. M., & Abdel-Mawgoud, E. – Effects of bovine colostrum on recurrent respiratory tract infections and diarrhea in children. – – https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004560

[13] Crooks, C. V., Wall, C. R., Cross, M. L., & Rutherfurd-Markwick, K. J. – The effect of bovine colostrum supplementation on salivary IgA in distance runners. – – https://doi.org/10.1123/ijsnem.16.1.47

[14] Boone, J. H., DiPersio, J. R., Tan, M. J., Salstrom, S.-J., Wickham, K. N., Carman, R. J., Totty, H. R., Albert, R. E., & Lyerly, D. M. – Elevated lactoferrin is associated with moderate to severe Clostridium difficile disease, stool toxin, and 027 infection. – – https://doi.org/10.1007/s10096-013-1905-x

[15] Playford, R., Floyd, D., Macdonald, C., Calnan, D., Adenekan, R., Johnson, W., Goodlad, R., & Marchbank, T. – Bovine colostrum is a health food supplement which prevents NSAID induced gut damage. – – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1727496/

[16] Playford, R. J., MacDonald, C. E., Calnan, D. P., Floyd, D. N., Podas, T., Johnson, W., Wicks, A. C., Bashir, O., & Marchbank, T. – Co-administration of the health food supplement, bovine colostrum, reduces the acute non-steroidal anti-inflammatory drug-induced increase in intestinal permeability. – – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11352778/

[17] Bounous, G., & Kongshavn, P. A. L. – Differential Effect of Dietary Protein Type on the B-Cell and T-Cell Immune Responses in Mice. – – https://doi.org/10.1093/jn/115.11.1403

[18] Jaziri, M., Migliore-Samour, D., Casabianca-Pignède, M. R., Keddad, K., Morgat, J. L., & Jollès, P. –Specific binding sites on human phagocytic blood cells for Gly-Leu-Phe and Val-Glu-Pro-Ile-Pro-Tyr, immunostimulating peptides from human milk proteins. – – https://doi.org/10.1016/0167-4838(92)90085-r

[19] Hałasa, M., Maciejewska, D., Baśkiewicz-Hałasa, M., Machaliński, B., Safranow, K., & Stachowska, E. – Oral Supplementation with Bovine Colostrum Decreases Intestinal Permeability and Stool Concentrations of Zonulin in Athletes. – – https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/370

[20] Blais, A., Fan, C., Voisin, T., Aattouri, N., Dubarry, M., Blachier, F., & Tomé, D. – Effects of lactoferrin on intestinal epithelial cell growth and differentiation: An in vivo and in vitro study. – – https://doi.org/10.1007/s10534-014-9779-7

[21] Filipescu, I. E., Leonardi, L., Menchetti, L., Guelfi, G., Traina, G., Casagrande-Proietti, P., Piro, F., Quattrone, A., Barbato, O., & Brecchia, G. – Preventive effects of bovine colostrum supplementation in TNBS-induced colitis in mice. – – https://doi.org/10.1371/journal.pone.0202929

[22] Rao, R., & Samak, G. – Role of Glutamine in Protection of Intestinal Epithelial Tight Junctions. – – https://doi.org/10.2174/1875044301205010047

[23] Hofman, Z., Smeets, R., Verlaan, G., Lugt, R. v d, & Verstappen, P. A. – The effect of bovine colostrum supplementation on exercise performance in elite field hockey players. – – https://doi.org/10.1123/ijsnem.12.4.461

[24] Brinkworth, G. D., Buckley, J. D., Slavotinek, J. P., & Kurmis, A. P. – Effect of bovine colostrum supplementation on the composition of resistance trained and untrained limbs in healthy young men. – – https://doi.org/10.1007/s00421-003-0944-x

[25] Antonio, J., Sanders, M. S., & Van Gammeren, D. – The effects of bovine colostrum supplementation on body composition and exercise performance in active men and women. – – https://doi.org/10.1016/s0899-9007(00)00552-9

[26] Janusz, M., & Zabłocka, A. – Colostrinin: A proline-rich polypeptide complex of potential therapeutic interest. – – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200016/

[27] Janusz, M., & Lisowski, J. – Proline-rich polypeptide (PRP)—An immunomodulatory peptide from ovine colostrum. – – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8010865/

[28] Berlutti, F., Pantanella, F., Natalizi, T., Frioni, A., Paesano, R., Polimeni, A., & Valenti, P. – Antiviral properties of lactoferrin—A natural immunity molecule. – – https://doi.org/10.3390/molecules16086992

[29] Otto, W., Najnigier, B., Stelmasiak, T., & Robins-Browne, R. M. – Randomized control trials using a tablet formulation of hyperimmune bovine colostrum to prevent diarrhea caused by enterotoxigenic Escherichia coli in volunteers. – – https://doi.org/10.3109/00365521.2011.574726

[30] Tacket, C. O., Losonsky, G., Link, H., Hoang, Y., Guesry, P., Hilpert, H., & Levine, M. M. – Protection by milk immunoglobulin concentrate against oral challenge with enterotoxigenic Escherichia coli. – – https://doi.org/10.1056/NEJM198805123181904

[31] Kamal Patel – Colostrum - – https://examine.com/supplements/colostrum/#how-to-take

[32] Kaducu, F. O., Okia, S. A., Upenytho, G., Elfstrand, L., & Florén, C.-H. – Effect of bovine colostrum-based food supplement in the treatment of HIV-associated diarrhea in Northern Uganda: A randomized controlled trial. –– https://doi.org/10.1007/s12664-011-0146-0

[33] Kamal Patel – Glutamine – – https://examine.com/supplements/glutamine/#how-to-take

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *