Чорний шоколад – які його переваги для здоров’я та схуднення?

Чорний шоколад – які його переваги для здоров’я та схуднення?

Що спадає вам на думку при слові “шоколад“? Плитка улюблених солодощів, морозиво чи темний напій? Шоколад по праву є одним з найпопулярніших солодощів, і його шанувальників можна знайти на кожному континенті. Я маю на увазі навіть наукову команду в Антарктиді. Можливо, досі ви вважали, що шоколад – це прямий шлях до ожиріння та проблем зі здоров’ям. Але якщо ми скажемо вам, що шоколад в принципі корисний і навіть має кілька переваг для здоров’я? Читайте статтю про походження, склад, переваги та недоліки цієї “їжі богів”.

Шоколад та його походження

Шоколад потрапив до Європи з американського континенту після повернення європейських мореплавців. Відомий іспанський конкістадор Ернан Кортес вважається одним з його першовідкривачів. Він особисто привіз шоколад королю Георгу V у 1528 році разом з іншими відкриттями з Мексики. А як щодо Колумба? Хоча Кортес привіз зразки до Європи, Христофор Колумб вже зустрічався з какао-бобами до нього. У 1502 році він захопив каное з “мигдалем дивного вигляду”, який вважався валютою в Месоамериці. Звісно, вони могли платити саме какао-бобами, адже вони мали велику цінність для тогочасних цивілізацій.

Шоколад та його походження

Для повноти викладу, термін “Месоамерика” стосується культурного простору Центральної Америки та Мексики. Це період існування таких цивілізацій, як майя, ацтеки чи тольтеки до прибуття Христофора Колумба та іспанців. Однак справжній початок шоколаду ми повинні шукати в культурі майя, які, ймовірно, першими почали вирощувати какао ще в 400 році. Майя готували напій з шоколаду, який вони називали “ксоколатль“. Це був напій з мелених какао-бобів, які розчиняли у воді з корицею і чорним перцем. Напій називали “їжею богів” і особливо обожнював його ацтекський правитель Монтесума II, він навіть ласував ним кілька разів на день. Однак це була не дуже поширена сировина, боби зберігали разом із золотом і дорогоцінним камінням і використовували як валюту.

Офіційну латинську назву Theobroma cacao рослина отримала від шведського вченого Карла Ліннея в 1753 році. Він використав для назви рослини її ацтекське походження, назва складається з латинського терміну “theobroma“, що буквально означає “їжа богів“, і ацтекського слова xocolatl.

Чи можете ви уявити сьогодні світ солодощів, кондитерських виробів і навіть продуктів харчування загалом, без шоколаду? Він є частиною нашого життя вже кілька поколінь, і багато хто з нас знайшов в його асортименті свої улюблені солодкі ласощі. Безумовно, варто згадати кілька солодких віх в історії:

1815 – Конрад Ван Хаутен створює какао-масло

1879 – Рудольф Ліндт виготовляє перший чорний шоколад методом конширування

1923 – Френк Марс винайшов легендарний Milky Way

1964 – На світ з’являється перша баночка Нутелли

1974 – Розпочато виробництво культового шоколадного яйця Кіндер

Споживання шоколаду у світі

Сьогодні какао є дуже популярною сировиною, а какао-продукти подобаються не тільки дітям. Шоколад навіть має власний міжнародний день – 29 листопада. За статистикою 2017 року, швейцарці посіли перше місце за споживанням шоколаду на душу населення, за ними йдуть австрійці та німці, а от в Японії та Китаї він не такий популярний:

  • Швейцарія – 8,8 кг
  • Австрія – 8,1 кг
  • Німеччина – 7,9 кг
  • росія – 4,8 кг
  • США – 4,4 кг
  • Франція – 4,3 кг
  • Японія – 1,2 кг
  • Китай – 0,1 кг

Популярність шоколаду в Швейцарії не така вже й несподіванка, адже сама країна відома своєю винятковою якістю шоколадних виробів. Якщо ви коли-небудь куштували деякі з їхніх легендарних продуктів, наприклад, Toblerone, то ви напевно погодитеся, що це вища ліга. Шоколад – це кінцевий продукт, але на початку є какао-дерево, на якому ростуть плоди з какао-бобами. Плоди какао-дерева нагадують соски, на одному дереві за рік виростає 20-30 сосків і в кожному з них по 20-40 бобів. Якщо порахувати, то з одного дерева виходить 400 – 1200 какао-бобів. Для виготовлення 450 г шоколаду потрібно близько 400 бобів, тобто з одного дерева можна зробити від 0,5 до 1,5 кг шоколаду.

Споживання шоколаду у світі

Недоліком шоколадної промисловості є низький заробіток працівників, які працюють у важких умовах. Вони заробляють в середньому менше 1 долара на день. Крім того, частка фермерів у роздрібній ціні плитки шоколаду становить близько 6%, тоді як виробники і трейдери залишають собі 80%. Бути фермером нелегко, адже їм доводиться самим збирати врожай, а також на їхні плечі лягає невизначеність, пов’язана з вирощуванням какао.

Шоколад і вміст поживних речовин у ньому

На ринку є різні види шоколаду з різним вмістом какао та інших інгредієнтів. Однак шоколад складається з какао-порошку, какао-масла та цукру. Звичайно, у випадку молочного шоколаду, він також містить молоко у вигляді порошку. У какао можна знайти багато корисних речовин, таких як поліфеноли, у більшій кількості, ніж у зеленому чаї та червоному вині. Для всіх важливо згадати флавоноїди та їхню підкатегорію флаваноли – олігомерні проціанідини та епікатехін. Є й інші інгредієнти, зокрема кофеїн, теобромін, триптофан і β-фенілетиламін.

Шоколад і вміст поживних речовин у ньому

Ви можете отримати краще уявлення про вміст поживних речовин у 100 г какао та порівняти його з чорним або молочним шоколадом завдяки наступній таблиці:

какаочорний шоколадмолочний шоколад
Енергетична цінність (ккал/кДж)335 / 1486515 / 2155545 / 2281
Жири (г)25,633,636,3
Вуглеводи (г)11,549,750,5
Цукор (г)незначна кількість49,750,5
Клітковина (г)83,2
Протеїн (г)20,46,67,3
Калій (мг)300420
Фосфор (мг)685186207
Кальцій (мг)5151262
Залізо (мг)14,353
Натрій (мг)11120
Вітамін В3 (ніацин) (мг)1,70,60,6
Вітамін В2 (рибофлавін) (мг)0,30,070,39
Вітамін В1 (тіамін) (мг)0,080,070,09
Вітамін А (мкг)7925
Феноли (мг)996 – 3781579160

Шоколад та його значення для здоров’я і схуднення

Лікування шоколадом?

Шоколад сьогодні є важливою частиною солодких полиць у магазинах. Але чи знали ви, що колись шоколад прописували і в медичних цілях? Ставлення до шоколаду змінювалося з часом, ейфорійний ефект шоколаду не змусив себе довго чекати і швидко поширився в Західній Європі. На думку церкви, вживання шоколаду було знеціненням релігійного посту, що змінилося в 1662 році, коли кардинал Бранкаччо визнав, що вживання шоколаду не є перешкодою для посту. До того часу жителі Європи мали можливість насолоджуватися цими ласощами лише за медичними показаннями. Такий підхід може бути пов’язаний з гіппократівсько-галенівським підходом до лікування. Цей підхід сильно вплинув на медичну науку протягом 17-18 століть і людей лікували лише за допомогою алопатичної системи. Чи можете ви уявити собі сьогодні, що ваш лікар призначив би вам холодні речовини при “темній” хворобі, а вологі ліки або їжу – при “сухій”?

Лікування шоколадом

Доказом того, що какао використовували в медичних цілях, є манускрипт Бадіануса (Badianius Manuscript) від 1552 року, який містив лікарські рослини. У ньому описані мексиканські хвороби, способи їхнього лікування та проблеми з харчуванням. У ньому також згадується какао та його похідні, які використовувалися як поживна речовина або ліки при лікуванні ангіни, закрепів, втоми або геморою.

У середині 19 століття спеціальний шоколад рекомендували людям після важких гострих захворювань, хворим на хронічний катар легенів або людям, які страждають від втоми. До складу цього аналептичного шоколаду входили какао з Каракки, цейлонська кориця і цукор Авана або “картопляне борошно”. Важко сказати, чи був це винятковий продукт лише для невеликої групи суспільства, і в якій мірі він полегшував труднощі. Що б ви сказали, якби сьогодні, вийшовши з клініки, взяли в аптеці такі смачні ліки?

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Переваги для здоров’я та зниження ваги

Багатий на поживні речовини

Ви прихильник якісного чорного шоколаду з вмістом какао не менше 70%? Споживання якісного шоколаду корисне для людини завдяки своїм поживним речовинам, але і в цьому випадку все має бути в міру. 101 г 70 – 85% чорного шоколаду – це близько 600 калорій, 24 г цукру і 43 г жиру, про це не слід забувати. Водночас, однак, 100 г шоколаду можуть значно збільшити споживання мінералів і клітковини. 100 г – це не мало, і ви точно не повинні з’їдати їх щодня, але слід додати, що ви знайдете 11 г клітковини або 67% і 58% від рекомендованої добової дози заліза і магнію.

Шоколад і артеріальний тиск

Дослідження 2017 року вивчало вплив шоколаду на артеріальний тиск і функціонування судин. Шоколад багатий на поліфеноли, і в цьому контексті кілька епідеміологічних досліджень вказують на певний зв’язок між щоденним споживанням какао та кращими серцево-судинними характеристиками. Клінічні інтервенційні дослідження демонструють позитивний вплив багатого на флаваноли шоколаду або какао на зниження артеріального тиску та покращення функціонування судин. Важливість споживання шоколаду для зниження артеріального тиску і поліпшення функції ендотелію була доведена не тільки на прикладі людей, які страждають на ішемічну хворобу серця, серцеву недостатність або гіпертонію, але і у здорових людей. Здорові кровоносні судини і нормальний артеріальний тиск дуже важливі для здоров’я і підтримання оптимальної ваги. Загальне переконання, що шоколад заспокоює, ймовірно, не є виправданням лише для любителів шоколаду.

Корисний для травлення

Однією з переваг шоколаду є його пребіотична властивість. Пребіотики – це унікальні речовини, які виконують функцію їжі для “корисних” бактерій у нашій травній системі. Шоколад має здатність діяти як пребіотик, сприяючи таким чином росту “хороших” бактерій. Належне здоров’я травлення дуже важливе для здоров’я і зниження ваги, адже від якості травлення також залежить здатність організму засвоювати поживні речовини. Серед іншого, невелика доза шоколаду до і після їжі “запускає” гормони, які повідомляють мозку, що ви вже ситі. Неправильна робота травлення – поширена проблема, і тому, звичайно, приємніше підтримати травлення цим делікатесом. Спробуйте трюк із ситістю – візьміть солодке як нетрадиційну “першу страву”, можливо, це вплине на вас.

Шоколад є корисним для травлення

Шоколад діє як пребіотик, але він також може бути пробіотиком. Про це свідчать результати дослідження 2018 року, яке стосувалося чорного шоколаду, збагаченого інкапсульованими пробіотичними бактеріями – Lactobacillus plantarum. Згідно з результатами, бактерії в шоколаді не вплинули на його зовнішній вигляд, текстуру або аромат, а крім того, вони мали хорошу життєздатність протягом 180 днів при 20° C.

Вас цікавить важливість пробіотиків для здоров’я? Все необхідне можна знайти в статті “Пробіотики: важливість корисних бактерій для імунітету та загального стану здоров’я спортсменів.|”

Говорячи про засвоєння поживних речовин, дослідження 2018 року вивчало взаємозв’язок між чорним шоколадом і рівнем цукру в крові. Результати свідчать, що 48 г 70% чорного шоколаду можуть знизити резистентність до інсуліну та рівень глюкози натщесерце. 48 г шоколаду на день недостатньо, але здатність запобігати резистентності та іншим ускладненням заслуговує на увагу.

Шоколад і холестерин

Ще однією перевагою чорного шоколаду, яка впливає на загальний стан здоров’я, є його дія на рівень холестерину ЛПВЩ і ЛПНЩ. Справді, було доведено, що какао-порошок значно знижує рівень окисленого холестерину ЛПНЩ у чоловіків. Крім того, він підвищує рівень “хорошого” холестерину ЛПВЩ і знижує рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ. Цікаво, чому ми згадуємо про окислений холестерин ЛПНЩ? Це означає, що холестерин вступив у реакцію з вільними радикалами, що робить його реактивним і здатним пошкоджувати тканини в організмі. Наприклад, може бути пошкоджена вистилка артерій в серці загалом.

Шоколад і холестерин

Шоколад і психіка

Шоколад – це не лише джерело поліфенолів, вітамінів та мінералів. Переважна більшість людей тягнеться до шоколаду через бажання солодкого. Можливо, вас не здивують результати дослідження, яке показало, що на шоколад припадає 49% всього апетиту у 25 учасників. Потяг до шоколаду був більш вираженим у жінок, особливо в передменструальний період.

Ще одне дослідження було присвячене шоколаду і депресії, в якому взяли участь 120 старшокласниць, які люблять шоколад. Згідно з результатами, депресивний настрій може посилювати смак шоколаду. Однак правда залишається в тому, що причини цього смаку в емоційних труднощах не зрозумілі.

Згідно з систематичним оглядом 2013 року, 5 з 8 досліджень показали вплив шоколаду на покращення настрою або полегшення негативних почуттів. Однак це ще не все, 3 з 8 досліджень також показали покращення когнітивних здібностей.

Шоколад і схуднення

Що ж це означає? Шоколад – це приємний “антидепресант”, який допомагає легше справлятися зі складними ситуаціями. Можливо, це одна з причин, чому правитель ацтеків Монтесума II так обожнював шоколад. Крім того, психічний стан важливий для мотивації займатися спортом і підтримувати правильну вагу тіла. Людина з пригніченими почуттями, ймовірно, не буде з ентузіазмом ставитися до добровільних фізичних навантажень і не буде вмотивованою до схуднення.

Добова доза шоколаду

Добова доза шоколаду

Ви дізналися про всі переваги, але залишається питання, скільки какао або чорного шоколаду може вживати людина в день, щоб не нашкодити собі ще більше. У статті 2011 року представлені результати дослідження, які дають відповідь на це питання. Добова доза 25 г чорного шоколаду незначно збільшувала масу тіла людини через три місяці вживання. Однак, щоденне споживання 6 г не призводило до збільшення ваги.

В іншому дослідженні, учасники споживали 20 г шоколаду з вмістом какао 90% або 55% протягом 30 днів. В обох групах спостерігалося зниження рівня артеріального тиску, але більше в учасників, які їли 90% шоколад. Рекомендація у висновках дослідження полягає в тому, що 20 г чорного шоколаду (90%) на день може мати сприятливий вплив на ваші артерії.

Шоколад, безумовно, корисний у правильних кількостях, але слід думати про калорії, а також про вміст цукру і жиру. В опитуванні 2011 року розглядалася не кількість, а частота споживання шоколаду. Загальна кількість учасників становила 114 000, і для людей, які їли шоколад більше двох разів на тиждень, були виявлені наступні факти:

  • На 37% нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань
  • На 31% нижчий ризик розвитку діабету
  • На 29% нижчий ризик інсульту

Для повноти картини слід додати, що у згаданому огляді не розрізнявся чорний і молочний шоколад, а були включені різні його форми.

Шоколад, а особливо чорний, має низку переваг для підтримання загального стану здоров’я та сприяння схудненню. І останнє, але не менш важливе: шоколад – це сировина, яка пропонує неймовірну кількість варіантів на ринку, і кожен знайде щось для себе. Хочете, щоб ваші друзі дізналися про шоколад і його важливість для здоров’я та схуднення? Не соромтеся підтримати статтю, поділившись нею.

Джерела:

[1] Maria Teresa Montagna, Giusy Diella, Francesco Triggiano, Giusy Rita Caponio, Osvalda De Giglio, Giuseppina Caggiano, Agostino Di Ciaula, Piero Portincasa – Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/

[2] HERNANDO CORTES: DISCOVERER OF COCOA – https://www.cocoahernando.com/hernando-cortes-discoverer-of-cocoa/

[3] What is the meaning of Mesoamerica? – https://www.maya-archaeology.org/glossary-dictionary-definitions-jargon/what-is-mesoamerica-how-to-define-mesoamerica-pre-columbian-pre-hispanic-mayan.php/

[4] Roberto VERNA – The history and science of chocolate – https://www.researchgate.net/publication/259449173_The_history_and_science_of_chocolate

[5] Abigail Abesamis – 8 unbelievable facts about the $103 billion chocolate industry – https://www.insider.com/chocolate-industry-facts-statistics-consumption-2019-11/

[6] Niall McCarthy – Switzerland Comes First For Chocolate Consumption – https://www.statista.com/chart/3668/the-worlds-biggest-chocolate-consumers/

[7] Magdalena Nowaczewska, Michał Wiciński, Wojciech Kaźmierczak, Henryk Kaźmierczak – To Eat or Not to eat: A Review of the Relationship between Chocolate and Migraines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146545/

[8] Donatella Lippi – Chocolate in History: Food, Medicine, Medi-Food – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/#B4-nutrients-05-01573/

[9] Kris Gunnars – 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate – https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate/

[10] Jamie Eske – What are the health benefits of dark chocolate? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324747/

[11] Valeria Ludovici, Jens Barthelmes, Matthias P. Nägele, Frank Enseleit, Claudio Ferri, Andreas J. Flammer, Frank Ruschitzka, Isabella Sudano – Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5539137/

[12] Anna Brooks – 8 Healthy Reasons to Eat Dark Chocolate – https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/delicious-reasons-to-eat-dark-chocolate.aspx#:~:text=Chocolate%20Is%20Good%20for%20Your%20Gut%20and%20May%20Help%20With%20Weight%20Loss&text=Eating%20chocolate%20every%20day%20probably,could%20help%20with%20weight%20loss./

[13] Milica Mirković, Sanja Seratlić, Kieran Kilcawley, David Mannion, Nemanja Mirković, Zorica Radulović – The Sensory Quality and Volatile Profile of Dark Chocolate Enriched with Encapsulated Probiotic Lactobacillus plantarum Bacteria – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111586/

[14] David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali – Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

[15] Andrew Scholey, Lauren Owen – Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nure.12065/

[16] Does eating a few squares of dark chocolate a day improve blood pressure? – https://www.nicswell.co.uk/health-news/does-eating-a-few-squares-of-dark-chocolate-a-day-improve-blood-pressure

[17] Sharon Basaraba – How Much Dark Chocolate Should You Eat to Live Longer? – https://www.verywellhealth.com/how-much-dark-chocolate-should-i-eat-to-live-longer-2223572/

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *