Яка дія рейші, гливи та інших лікарських грибів?

Яка дія рейші, гливи та інших лікарських грибів?

Рейші, шиітаке, майтаке або чага. Ще не чули про жодне із них? Не хвилюйтеся, це не японське заклинання, яке змусить вас відростити ще одну руку. Це назви лікарських грибів, які можуть бути корисними для вашого організму багатьма способами. Не дивно, що останнім часом вони стають все більш популярними. Давайте краще зрозуміємо, що вони собою являють, а також ближче познайомимося із тим, що про них говорить наука.

Що таке лікарські гриби?

Їстівні лікарські гриби належать до так званих функціональних продуктів харчування. Будь-який харчовий інгредієнт, який позитивно впливає на функції організму, можна вважати функціональним. Ці переваги для здоров’я тоді перевищують поживну цінність їжі. Це може бути посилення певної фізіологічної реакції або, навпаки, зниження ризику захворювання. Лікарські гриби однозначно відповідають цим критеріям. Крім чудового смаку, вони часто виділяються вмістом антиоксидантів, полісахаридів та інших біологічно активних сполук, що мають незаперечний позитивний вплив на організм. Давайте разом розглянемо найпопулярніші лікарські гриби. Про кожен із них ми розповімо, як він виглядає, що в ньому міститься, яких ефектів від нього можна очікувати, а також розглянемо його дозування та застосування. [1-2] [89]

1. Рейші – гриб безсмертя, здатний підвищувати клітинний імунітет

Рейші (Ganoderma lucidum) – це гриб родом з Азії, який ви також можете знати як лінчжі. Це темний гриб із дерев’янистою структурою, який має блискучу поверхню. Зазвичай його можна знайти на вмираючих деревах або пнях листяних порід. В китайській мові його назва асоціюється із духовною силою, безсмертям, успіхом, благополуччям та довголіттям. В минулому цей гриб був доступний переважно серед багатих привілейованих верств китайського суспільства, але сьогодні він набагато доступніший в різних формах. [3-4] [90]

Що міститься в рейші?

Більшу частину цього гриба становить вода (до 90%). Однак його поживний профіль також включає вуглеводи, білки та жири. Крім того, рейші також відомий своїм вмістом біологічно активних сполук, які включають терпеноїди, стероїди, феноли та нуклеотиди. Переважна більшість ефектів рейші відбувається саме завдяки їм. Великою перевагою грибних білків є також вміст незамінних амінокислот, особливо лізину та лейцину. Ми вважаємо полісахариди, пептидоглікани та тритерпени трьома основними фізіологічно активними компонентами рейші. [4-7]

Які ефекти має рейші?

Завдяки вмісту полісахаридів, рейші має протизапальну, антиоксидантну, гіпоглікемічну та імуностимулюючу дію. Він може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові (глікемію) та підтримати захисні сили організму. Однак триптени, що містяться в грибі, також відіграють свою роль, оскільки вони також пов’язані із підвищенням стійкості організму до хвороб. Однак полісахариди та триптени, що містяться в рейші, мають і ряд інших ефектів. Наприклад, вони мають хіміопрофілактичні або тумороцидні (вбивають пухлини) здібності. Це було перевірено навіть під час дослідження на більш ніж ста пацієнтах із запущеними формами раку. Учасники отримували 1800 мг екстракту цього гриба щодня протягом 12 тижнів. Це значно підвищило клітинний імунітет у 80% пацієнтів, а отже, збільшило активність клітин, які борються із пухлиною. [4] [8-10]

Крім того, дослідження також підтверджують, що рейші може допомогти зменшити симптоми неврастенії – захворювання, симптоми якого включають головний біль, дратівливість, втому та порушення концентрації уваги. [11]

Тому цей гриб також популярний серед людей, які намагаються підвищити свій імунітет, боротися із запаленнями або хочуть максимально підтримати вуглеводний обмін та оптимальний рівень глюкози в крові.

Як використовувати рейші?

Для рейші дозування варіюється залежно від того, як ви його приймаєте. Слід зазначити, що екстракт приблизно в 10 разів сильніший за сам гриб. Тому 5 г екстракту відповідає приблизно 50 г цілого гриба. Найпоширеніша доза – 5,2 г екстракту рейші на день. [12]

Окрім популярного екстракту у вигляді таблеток або капсул, ви також можете використовувати порошок рейші, який можна додавати в улюблений напій, смузі, кашу на сніданок або будь-яку іншу страву. Втім, ви також можете спробувати розчинну каву із рейші.

Рейші - гриб безсмертя, здатний підвищувати клітинний імунітет

2. Шиітаке – “еліксир життя” із високим вмістом вітаміну В

Шиітаке (Lentinula edodes) – один із найпопулярніших грибів у всьому світі, який регулярно з’являється в раціоні багатьох людей. Він росте на гнилих деревах, і ви також можете знати його як чорний лісовий гриб. Він має коричневий капелюшок із типовим діаметром 5-10 см. Однак на його поверхні також можуть з’являтися світліші та неправильні частини. Шиітаке вирізняється своєю м’ясистістю та насиченим смаком, завдяки чому його використовують в їжу протягом сотень років, особливо в Азії. Його назва китайською мовою означає “запашний гриб”, особливо в минулому він вважався еліксиром життя. [91]

Що міститься в шиітаке?

Шиітаке має високий вміст клітковини. Крім того, він містить вуглеводи, білки та невелику кількість жирів. До активних інгредієнтів також належать терпеноїди, стерини та ліпіди, які мають багато позитивних ефектів. Їх кількість залежить від тривалості вирощування, зберігання та приготування. Однак шиітаке також відрізняється високим вмістом вітамінів та мінералів. Ми можемо назвати, наприклад, вітамін B5 (пантотенова кислота), вітамін B2 (рибофлавін), вітамін B3 (ніацин), вітамін B6 та вітамін B9 (фолієва кислота). Крім того, профіль харчування також включає мідь, селен, магній та цинк. [13-15]

Які ефекти має шиітаке?

Шиітаке має багато переваг для нашого організму. Результати досліджень показують, що він може позитивно впливати на рівень холестерину. В основному це пов’язано із вмістом еритаденіну, стеринів та бета-глюканів. Він також може підтримувати належне функціонування імунітету. Це підтвердило, наприклад, дослідження 50 здорових жінок та чоловіків у віці 21-40 років, які вживали гриб щодня. Шиітаке також має протиракову дію. В основному це пов’язано із активністю полісахаридів, які здатні активувати нашу імунну систему. [16-19]

Однак певні ефекти цього гриба також пов’язані із вмістом вітамінів. Наприклад, завдяки вітаміну В6 регулярне вживання шиітаке може призвести до зменшення втоми та виснаження, правильного функціонування нервової системи, психіки, імунітету, а також сприяти регуляції гормональної активності. Завдяки вітаміну В5, шиітаке також впливає на здорову розумову діяльність. Вітамін В3, з іншого боку, сприяє підтримці здоров’я шкіри та слизових оболонок. Мінерали в цьому грибі також відіграють важливу роль. Мідь сприяє здоровій пігментації волосся, шкіри, правильному перенесенню заліза в організмі, а також захищає клітини від окислювального стресу та підтримує функцію імунітету. Цинк, що міститься в цьому грибі, впливає на підтримання нормального рівня тестостерону, а магній, в свою чергу, допомагає правильному функціонуванню м’язів та нервової системи. [20]

Завдяки можливим ефектам шиітаке, цей гриб популярний серед людей, які хочуть знизити рівень “поганого” холестерину, підтримати імунну функцію, зменшити втому або допомогти зі здоровим виглядом шкіри та волосся.

Як правильно вживати шиітаке?

Загальних рекомендацій щодо вживання екстракту гриба шиітаке не існує. Деякі джерела рекомендують вживати 1000-2000 мг на день. Для сушених грибів порція може становити близько 15 г, що відповідає 150 г сирих грибів. Шиітаке також чудово смакує в різноманітних стравах. Ви можете приготувати різотто, суп або додати його в соус до м’яса або його рослинних аналогів. [21-23]

Шиітаке - "еліксир життя" із високим вмістом вітаміну В

Вас можуть зацікавити ці продукти:

3. Чага – хоч і нагадує купу бруду темного кольору, але корисна для здоров’я серця та судин

Гриб чага (Inonotus obliquus) також може бути відомий як чорна маса. Це дереворуйнівний гриб, який росте на березах та нагадує купу бруду темного кольору. Але його можна відрізнити за помаранчевою частиною. Чага росте під корою дерев, яка поступово починає відпадати. Її можна знайти, наприклад, в Північній Європі, Росії та Азії. [24-25]

Що містить чага?

Чага містить поліфеноли, тритерпеноїди та полісахариди. Вона також може похвалитися пристойною порцією антиоксидантів, які позитивно впливають на наш організм. [26]

Які ефекти має чага?

Чага найбільш відома своєю потенційною здатністю знижувати рівень “поганого” холестерину, який пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку серцевих захворювань. Він також може сповільнювати ріст ракових клітин або пухлин. Деякі дослідження також припускають, що цей гриб може позитивно впливати на нашу імунну систему. Однак для того, щоб із впевненістю сказати, що він має ці ефекти, необхідно провести більше досліджень на людях. Експерименти із вивчення гриба чага переважно проводилися на гризунах або in vitro, на культурі клітин, вирощених в пробірці або на чашках Петрі. [27-29] [92]

Тож якщо ви належите до людей, які хотіли б знизити рівень “поганого” холестерину, ризик розвитку серцевих захворювань або підтримати роботу імунної системи, то чага може бути корисним вибором.

Як вживати чагу?

Наразі не з’ясовано, яка оптимальна доза чаги. Оскільки ви можете приймати чагу у вигляді порошку, капсул або трав’яного чаю, завжди дотримуйтесь рекомендацій на упаковці. [30]

Чага - хоча своїм зовнішнім виглядом нагадує купу глини, вона корисна для здоров'я серця та судин

4. Hericium erinaceus – схожий на левову гриву та популярний завдяки своїм ноотропним властивостям

Мавпяча голова (Hericium erinaceus) – це, на перший погляд, дуже нетиповий гриб, який іноді називають левовою гривою. Він має білий колір та розділений на безліч звисаючих ниток. Це їстівний гриб, який вирізняється своїм смаком, що нагадує лобстера або інші морепродукти. Крім того, він росте в хвойних лісах північної півкулі, таких як Канада, Росія та Північна Європа. В даний час він популярний в основному завдяки своїм ноотропним властивостям. [31-33]

Що містить герицій?

Цей гриб відомий головним чином завдяки вмісту полісахаридів бета-глюканів, які мають низку позитивних ефектів на організм людини. Інші корисні речовини, що містяться в гериціумі, включають еринацини та гериценони, які відомі, наприклад, своїми нейропротекторними ефектами. Однак, поживний профіль hericium erinaceus також включає низку антиоксидантів. [34-35]

Які ефекти має hericium erinaceus?

Дослідження показують багатообіцяючі ефекти цього гриба в багатьох сферах. Можна згадати, наприклад, позитивний вплив на когнітивні функції, такі як пам’ять або увага. Це відносить його до категорії ноотропів. В дорослих із легкими когнітивними порушеннями 16 тижнів прийому гриба призвели до значного покращення цих функцій порівняно із тими, хто приймав лише плацебо. Доведено також вплив hericium erinaceus на психіку. В одному із досліджень, присвячених жінкам в менопаузі, симптоми депресії та тривожності зменшилися після місяця регулярного вживання цього гриба. В іншому дослідженні зроблено висновок, що левова грива може бути потенційною альтернативою для лікування депресії. Подальші дослідження припускають, що вона може мати ефект в боротьбі із лейкемією. Дослідження на гризунах також показали можливий позитивний вплив на здоров’я серця, контроль рівня цукру в крові, підтримку шлунково-кишкового тракту та загоєння ран. Однак, знову ж таки, для підтвердження цих здібностей необхідні додаткові дослідження на людях. [36-43]

Завдяки своїм властивостям герицій дуже популярний серед менеджерів, студентів та інших людей, які щодня потребують максимальної розумової працездатності. Однак він також популярний серед людей, які люблять пробувати різні замінники кави.

Як використовувати герицій?

Невідомо, якою є оптимальна доза споживання цього гриба. Однак одне дослідження працювало із щоденною дозою 3000 мг 96% екстракту. Ця кількість виявилася ефективною. Крім типових капсул або порошку, ви також можете використовувати його у вигляді настоянки або пити як добавку до різних напоїв. [44]

Hericium erinaceus - схожий на левову гриву та популярний завдяки своїм ноотропним властивостям

5. Кордицепс – гриб в формі гусениці, який може мати протизапальну та знеболювальну дію

В стародавніх китайських книгах кордицепс (Ophiocordyceps sinensis) описувався як буквально скарб. Ви також можете знати його як китайську гусеницю. Цей гриб за формою нагадує гусеницю і, як відомо, паразитує на личинках комах. Найпоширенішим господарем для цих грибів є гусениці метеликів. Спори грибів потрапляють в організм тварини, звідки вони отримують поживні речовини. Потім гриб поступово замінює тканини гусениці своїми власними. Коли гусениця заривається під землю та гине, із її тіла виростає плодове тіло гриба. Хоча існує понад 400 видів кордицепсів, дослідження зосереджені на впливі на здоров’я Cordyceps sinensis та Cordyceps militaris. [45] [93]

Що містить кордицепс?

Кордицепс відомий своїм вмістом нуклеозидів, полісахаридів, стеринів, білків, амінокислот, а також поліпептидів. Інші біологічно активні інгредієнти включають кордицепін, ергостерин, маніт та аденозин. Як результат, він може похвалитися багатьма позитивними ефектами на людський організм. [51]

Які ефекти має кордицепс?

Дослідження показують, що кордицепс може мати як протизапальну, так і знеболювальну дію, головним чином завдяки вмісту кордицепіну. Дослідження на людях похилого віку навіть показало, що лише 12 тижнів прийому добавки допомогли цим учасникам покращити працездатність та самопочуття. Результати досліджень також показують, що кордицепс можна використовувати як супровідний засіб при лікуванні раку завдяки вмісту в ньому кордицептину. Ця біологічно активна речовина може певною мірою пригнічувати поширення метастазів в організмі. Також кордицепс може допомогти зменшити окислювальний стрес завдяки антиоксидантам, що містяться в ньому. Позитивний ефект також спостерігається в зв’язку зі здоров’ям серця та імунітетом. [46-50]

Завдяки своїм ефектам кордицепс популярний серед людей, які намагаються позбутися запалення, хочуть поліпшити свою працездатність та фізичне самопочуття або хотіли б полегшити біль без застосування ліків.

Як використовувати кордицепс?

Оптимальна доза кордицепсу не визначена. Однак в дослідженнях на людях часто використовували 1000-3000 мг на добу. Ви можете приймати його, наприклад, у вигляді капсульної добавки.

Кордицепс - гриб в формі гусениці, який може мати протизапальну та знеболювальну дію

6. Майтаке – танцюючий гриб, який допомагає зменшити втому та виснаження

Майтаке (Grifola frondosa) – це патогенний гриб, який також відомий під назвою “лісова курка”. Однак іноді його називають “танцюючим грибом”. Однак його мета не в тому, щоб змусити вас танцювати із вечора п’ятниці до ранку неділі. Назва нібито виникла, коли буддійські монахині шукали їжу та випадково знайшли цей гриб. Оскільки це був великий делікатес, вони відсвяткували знахідку танцями. Його плодове тіло виглядає як велике гроно із декількох сотень зрощених капелюшків, кожен розміром близько 3-4 см. Їх можна знайти, наприклад, на пеньках дерев. Гриб процвітає в Азії, Європі та Північній Америці. Вважається адаптогеном. [52-54]

Що міститься в майтаке?

Основними біологічно активними сполуками в грибах є бета-глюкани. Однак також присутні різні полісахаридні фракції. Завдяки своїй структурі він має високий вміст води, крім якої в ньому містяться вуглеводи та білки. Звичайно, є і пристойна кількість амінокислот. Майтаке також може похвалитися високим вмістом вітаміну В3 (ніацину) [55-56]

Які ефекти має майтаке?

Як вже було сказано, майтаке є одним із адаптогенів. Тому його зазвичай використовують для підвищення стійкості організму до стресів та інших зовнішніх впливів. Гриб також часто вживають як допоміжну добавку при лікуванні онкологічних захворювань. Дійсно, деякі дослідження показують, що D-фракції, які містяться в грибі, можуть мати потенційний вплив на знищення ракових клітин. [57-59]

Результати досліджень також показують, що регулярне вживання цього гриба може допомогти підвищити чутливість до інсуліну, тобто здатність тканин реагувати на вироблений інсулін та отримувати цукор із крові в клітини. Це бажано, наприклад, для людей, які страждають на діабет 2 типу. Також можна припустити, що гриб може позитивно впливати на рівень холестерину. Однак поки що існує лише обмежена кількість досліджень на людях в цій галузі. [60-63]

Оскільки майтаке також є джерелом вітаміну В3, можна сказати, що він сприяє правильному метаболізму, який важливий для вироблення енергії та оптимального функціонування нервової системи та психіки. Він також допомагає підтримувати здоров’я шкіри, слизових оболонок і зменшує втому та виснаження. [20]

Завдяки своїм ефектам, майтаке особливо популярний серед людей, які хочуть знизити рівень холестерину, підтримати роботу нервової системи або хотіли б зменшити втому.

Як вживати майтаке?

Рекомендована кількість для вживання цього гриба ще чітко не встановлена. Однак, за деякими даними, дорослі найчастіше приймають 1-1,5 г концентрованого екстракту на добу. Втім, в першу чергу слід дотримуватися рекомендацій виробника. Втім, не обов’язково вживати майтаке лише у вигляді екстракту. Завдяки тому, що він має чудовий смак, ви, безумовно, можете використовувати його також і на кухні. Із нього можна приготувати багато смачних страв. Він чудово смакує на піці, із пастою, а також в складі соусів. Оскільки це смачні гриби, люди також додають порошкоподібні майтаке до своїх страв, щоб досягти кращого смаку. [55] [64]

Майтаке - танцюючий гриб, який допомагає зменшити втому та виснаження

7. Хвіст індички – блискучий гриб, який може покращити імунну функцію

Хвіст індички (Trametes versicolor) – це гриб, також відомий як Polyporus versicolor. Ви можете знайти його, наприклад, на стовбурах дерев, гілках та пнях. Він має блискучий смугастий капелюшок шириною 2-8 см, на якому можна знайти відтінки червоного, коричневого, чорного, синього та білого кольорів. [65]

Що містить хвіст індички?

Цей гриб може похвалитися пристойною кількістю амінокислот, таких як лейцин, ізолейцин, метионін, тирозин, глутамін або аспарагін. Він також містить вітамін B3 (ніацин) та жирні кислоти. Однак, поживний профіль поліпори також включає пристойну частку полісахаридів та антиоксидантів, таких як феноли та флавоноїди. [66-68]

Які ефекти має хвіст індички?

Результати досліджень показують, що хвіст індички може діяти як допоміжний засіб в боротьбі із онкологічними захворюваннями. Наприклад, якісне дослідження підтвердило можливе покращення імунної системи в жінок із діагнозом рак молочної залози. Мета-аналіз також був присвячений лікуванню раку, і він підтвердив потенційний позитивний вплив гриба на онкохворих. Завдяки антиоксидантам, що містяться в ньому, Polyporus також може захищати клітини від окислювального стресу, що може позитивно впливати на наш імунітет. Наша травна система також може отримати користь від споживання Polyporus. Полісахаридопептиди, що містяться в ньому, функціонують в кишечнику як пребіотики (їжа для кишкових бактерій). [69-72]

Хвіст індички може бути корисним для людей, які мають проблеми із кишечником або хочуть підтримати оптимальну імунну функцію.

Як використовувати хвіст індички?

Найбезпечніший спосіб вживати хвіст індички – як харчову добавку. Не рекомендується безпосередньо вживати гриб, який зустрічається в природі, оскільки він може бути забруднений шкідливими бактеріями. Не існує рекомендованої добової норми споживання хвоста індички. Тому завжди дотримуйтесь інструкцій на упаковці.

Хвіст індички - блискучий гриб, який може покращити імунну функцію

8. Глива – добавка для підтримки імунітету, але також смачний гриб, який приправить будь-яку страву

Глива (Pleurotus ostreatus) – популярний, легкодоступний гриб, який ви також можете знати як гіратаке. Ви можете впізнати його за білим або світло-коричневим плодовим тілом в формі воронки, яке має діаметр приблизно 5-25 см. Іншою характерною особливістю є коротка ніжка, а також той факт, що він росте гронами. Ми можемо знайти його переважно влітку або восени, на колодах або вмираючих деревах. Він має ніжний смак та оксамитову структуру – саме тому він такий популярний як інгредієнт в стравах. [74]

Що містить глива?

Глива відома своїм вмістом біологічно активних речовин, таких як полісахариди, пептиди, білки, терпеноїди, ефіри жирних кислот або поліфеноли. Однак він також має високий вміст води (понад 80%), якої можна легко позбутися шляхом сушіння. Гриб також є джерелом вітаміну B3 (ніацин) та вітаміну B2 (рибофлавін), завдяки яким він має багато ефектів на наш організм. Ви також знайдете в цьому грибі важливі антиоксиданти. [75-76]

Які ефекти має глива?

Антиоксиданти, що містяться в цьому грибі, допомагають нашому організму впоратися із окислювальним стресом. Завдяки наявності лінолевої кислоти та ергостерину, він може допомогти знизити рівень “поганого” холестерину в крові. Існує також дослідження, яке стверджує, що вони допомагають поліпшити кров’яний тиск та рівень глюкози в крові у пацієнтів із цукровим діабетом. Однак глива також може бути корисною для людей, які хочуть зміцнити свій імунітет. Результати досліджень показують, що вона може певною мірою стимулювати імунну систему, і таким чином допомагати захиститися від різних інфекційних захворювань. [76-80]

Вітаміни, що містяться в цьому грибі, також впливають на організм. Завдяки вітаміну В3 глива допомагає зменшити втому та виснаження. Крім того, він підтримує оптимальне функціонування психіки, нервової системи та допомагає підтримувати здоров’я шкіри та слизових оболонок. Вітамін В2, що міститься в ньому, сприяє правильному функціонуванню обміну речовин, що важливо для виробництва енергії, оптимального функціонування нервової системи, підтримання здорових еритроцитів, шкіри та хорошого зору. Він також допомагає захистити клітини від окислювального стресу та сприяє зменшенню втоми і виснаження. [20]

Гливу регулярно вживають переважно люди, які хочуть підтримати належне функціонування імунітету. Він також підходить, якщо ви страждаєте від втоми або високого рівня “поганого” холестерину.

Як використовувати гливу?

Невідомо, якою має бути оптимальна добова норма споживання цього гриба. Якщо ви вирішили включити його до свого раціону у вигляді харчових добавок, завжди дотримуйтесь рекомендацій виробника, які ви можете знайти на упаковці. Однак ви також можете використовувати його як чудовий інгредієнт на кухні та приготувати із нього багато смачних страв. Він чудово поєднується із супами, соусами, пастою, салатами, а також із рисом або гуляшем. Тільки від вас залежить, чи включите ви його в свій раціон, щоб скористатися його перевагами.

Глива - добавка для підтримки імунітету, а також смачний гриб, який прикрасить будь-яку страву

9. Сніжний гриб – популярний гриб, який використовують для зміцнення здоров’я та довголіття

Білий гриб або сніжний гриб (Tremella fuciformis) також відомий як білий желейний гриб. Це гриб від білого до прозорого кольору, середній розмір якого становить приблизно 7 см. На перший погляд він може злегка нагадувати желе або желатин. Він росте, наприклад, в Азії, Австралії або Новій Зеландії. В минулому цей гриб використовували для зміцнення здоров’я та довголіття. [81-82]

Що міститься в білому грибі?

Із поживної точки зору, цей гриб може похвалитися полісахаридами, білками, клітковиною, вітамінами, антиоксидантами та мінералами, які відіграють важливу роль в організмі. Однак він також містить моносахариди, такі як маноза, ксилоза, глюкоза або галактоза. Цей гриб також містить багато біологічно активних речовин, таких як жирні кислоти, білки, ферменти, феноли, флавоноїди та клітковину. [83-84]

Які наслідки білого грибка?

Результати досліджень показують, що регулярне споживання цього гриба може допомогти зменшити розвиток запалення. Це також допомагає зменшити окислювальний стрес. Дослідження також припускають, що речовини, які містяться в білих грибах, можуть також мати нейропротекторну функцію. Це означає, що білий желейний гриб можна використовувати як допоміжний засіб для лікування різних нейродегенеративних захворювань. Цей гриб також може функціонувати як потенційно функціональна дієтична добавка для людей, які хочуть сприяти захисту шкіри або боротися із раком. В зв’язку із його зовнішнім виглядом, ви, безумовно, оціните, що цей гриб також має так званий антивіковий ефект. [85-88]

Якщо ви хочете максимально подбати про здоров’я нервової системи, підтримати когнітивні функції, імунітет або молодий вигляд, цей гриб може стати чудовим вибором.

Як використовувати білий гриб?

Невідомо, скільки екстракту цього гриба потрібно приймати щодня. Тому завжди дотримуйтесь рекомендацій виробника на упаковці.

Білий гриб - популярний гриб, який використовується для зміцнення здоров'я та довголіття

Який висновок можна зробити?

Як бачите, гриби не лише додають смаку вашим стравам. Вони також можуть мати багато переваг для вашого організму. Згідно із дослідженнями, лікарські гриби можуть певною мірою слугувати підтримуючою добавкою для пацієнтів, які страждають на рак, оскільки вони можуть впливати на належне функціонування імунітету. Однак вони також діють як антиоксидант, сприяють правильному функціонуванню системи кровообігу, травного тракту та допомагають знизити рівень поганого холестерину. Завдяки вітамінам, які вони містять, вони можуть слугувати засобом, що потенційно зменшує втому, виснаження, підтримує здоровий стан шкіри, а також когнітивні функції. Тому деякі із них належать до категорії ноотропів. Тож, напевно, кожен може знайти причину, щоб дати лікарським грибам шанс.

І якщо ви не знаєте, який із них найкращий, можете спробувати, наприклад, комплекс, в якому ви знайдете 7 таких лікарських грибів. Вони часто доповнюють один одного за ефектом та діють синергічно, тому ви дійсно можете отримати максимальну користь від добавки.

Якщо ви хочете розширити кругозір своїх друзів, поділіться із ними цією статтею. Їм точно буде корисно дізнатися щось нове про лікарські гриби.

Джерела:

[1] A. Ganeshpurkar et al. – Medicinal mushrooms: Towards a new horizon – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/

[2] Paul Stamets et al. – Medicinal Mushrooms: Ancient Remedies Meet Modern Science – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684114/

[3] Dorothy McMeekin – The perception of Ganoderma lucidum in Chinese and Western culture – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269915X04004069

[4] Sissi Wachtel-Galor et al. – Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

[5] Yuan-Yuan Wang et al. – Studies on the immuno-modulating and antitumor activities of Ganoderma lucidum (Reishi) polysaccharides: functional and proteomic analyses of a fucose-containing glycoprotein fraction responsible for the activities – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11836115/

[6] Bhagwan S Sanodiya et al. – Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19939212/

[7] Bojana Boh et al. – Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17875480/

[8] X Bao et al. – Structural and immunological studies of a major polysaccharide from spores of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11403089/

[9] J W M Yuen, M D I Gohel – The dual roles of Ganoderma antioxidants on urothelial cell DNA under carcinogenic attack – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18550308/

[10] Yihuai Gao et al. – Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12916709/

[11] Wenbo Tang et al. – A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857210/

[12] Ganoderma lucidum – https://examine.com/supplements/ganoderma-lucidum/

[13] Mushrooms, shiitake, dried – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2487/2

[14] EvaGuillamón et al. – Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X10001358

[15] Tiane Cristine Finimundy et al. – A Review on General Nutritional Compounds and Pharmacological Properties of the Lentinula edodes Mushroom – https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=47339

[16] Xiaofei Xu et al. – Polysaccharides in Lentinus edodes: isolation, structure, immunomodulating activity and future prospective – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24236998/

[17] Xiaojun Huang and Shaoping Nie – The structure of mushroom polysaccharides and their beneficial role in health – https://sci-hub.se/https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/FO/C5FO00678C

[18] Xiaoshuang Dai et al. – Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

[19] Solomon P. Wasser – Shiitake (Lentinus edodes) – https://фунго.рф/upload/files/Wasser_2013_09_shiitake.pdf

[20] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[21] Shiitake Mushroom Extract: Benefits, Side Effects & Dosage – https://community.bulksupplements.com/shiitake-mushroom/

[22] 4 Shiitake Mushrooms Benefits + Nutrition & Side Effects – https://supplements.selfdecode.com/blog/shiitake-mushrooms/

[23] Shiitake Mushrooms: Health Benefits, Nutrition, and Uses – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms#2

[24] M. Ya. Shashkina – CHEMICAL AND MEDICOBIOLOGICAL PROPERTIES OF CHAGA (REVIEW) – https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11094-006-0194-4.pdf

[25] Nine potential health benefits of chaga mushrooms – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318527

[26] Ivan V. Zmitrovich et al. – Chaga and its bioactive complexes: history and perspectives – https://www.researchgate.net/publication/342576414_Chaga_and_its_bioactive_complexes_history_and_perspectives

[27] Liya Liang et al. – Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo – https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591?reload=true∂%3D1

[28] Mi Ja Chung et al. – Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells – https://synapse.koreamed.org/articles/1051060

[29] Suk-kyung Ko et al. – Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

[30] Health Benefits of Chaga Mushrooms – https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chaga-mushrooms#2

[31] Mushrooms & the Neurological System – https://focussupplements.co.uk/2019/08/21/exploring-nootropic-mushrooms/

[32] Shengjuan Jiang et al. – Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals – https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00253-014-5955-5

[33] Pit Shan Chong et al. – Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/

[34] Md Asaduzzaman Khan et al. – Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23735479/

[35] Cheng-Chen Zhang et al. – Chemical Constituents from Hericium erinaceus Promote Neuronal Survival and Potentiate Neurite Outgrowth via the TrkA/Erk1/2 Pathway – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578049/

[36] Koichiro Mori et al. – Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2634

[37] Mayumi Nagano et al. – Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/

[38] Pit Shan Chong et al. – Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/

[39] Sung Phil Kim et al. – Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells – https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2011/FO/c1fo10030k

[40] Bin Liang et al. – Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/

[41] Mahmood Ameen Abdulla et al. – Potential activity of aqueous extract of culinary-medicinal Lion's Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) in accelerating wound healing in rats – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22135902/

[42] Jian-Hui Liu et al. – Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26364939/

[43] Won-Sik Choi et al. – Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/

[44] Lion's Mane – https://examine.com/supplements/lionsmane/

[45] Jarca günbu: Parazitující houba jak vystřižená z hororu se stala ekonomickým zázrakem Tibetu – https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme/94962/jarca-gunbu-parazitujici-houba-jak-vystrizena-z-hororu-se-stala-ekonomickym-zazrakem-tibetu.html

[46] Gui-min Qian et al. – Anti-inflammatory and antinociceptive effects of cordymin, a peptide purified from the medicinal mushroom Cordyceps sinensis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22348255/

[47] YeJin et al. – Anti-tumor and anti-metastatic roles of cordycepin, one bioactive compound of Cordyceps militaris – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X1830127X?via%3Dihub

[48] Jovana D Vasiljevic et al. – Cordyceps sinensis: Genotoxic Potential in Human Peripheral Blood Cells and Antigenotoxic Properties Against Hydrogen Peroxide by Comet Assay – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27433838/

[49] Xiao-Feng Yan et al. – Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23192916/

[50] Y C Kuo et al. – Cordyceps sinensis as an immunomodulatory agent – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8874668/

[51] Yi Liu et al. – The Chemical Constituents and Pharmacological Actions of Cordyceps sinensis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415478/

[52] 3 things you didn’t know about the ‘dancing mushroom’ – https://medium.com/@tdminc/the-dancing-mushroom-116f901bcfa

[53] Grifola frondosa – https://www.mushroomexpert.com/grifola_frondosa.html

[54] Maitake Mushroom – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-560/maitake-mushroom

[55] Jian-Yong Wu et al. – Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/

[56] Mushrooms, Maitake, Raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/9874/2

[57] Derek M. Johnson et al. – Abstract 3515: Maitake D-Fraction, a natural mushroom extract, synergizes with Interleukin-2 for increased lytic activity of peripheral blood mononuclear cells against various human tumor cell histologies – https://cancerres.aacrjournals.org/content/72/8_Supplement/3515

[58] Catherine Ulbricht, PharmD et al. – Maitake Mushroom {Grifóla frondosa): Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration – https://www.researchgate.net/profile/Wendy-Weissner/publication/26248013_Maitake_mushroom_Grifola_frondosa_Systematic_review_by_the_natural_standard_research_collaboration/links/00b4953324ec239c18000000/Maitake-mushroom-Grifola-frondosa-Systematic-review-by-the-natural-standard-research-collaboration.pdf

[59] Eliana Noelia Alonso et al. – Genes Related to Suppression of Malignant Phenotype Induced by Maitake D-Fraction in Breast Cancer Cells – https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.0222

[60] K Kubo, H Aoki, H Nanba – Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7820117/

[61] Kubo, K.; Nanba, H. – Anti-diabetic mechanism of Maitake (Grifola frondosa) – https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US1997065907

[62] Mark Mayell – Maitake Extracts and Their Therapeutic Potential - A Review – http://anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/MaitakeExtract.pdf

[63] Mayumi Sato et al. – Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice – https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/62/12/62_1049/_article

[64] Maitake Mushroom – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-560/maitake-mushroom

[65] TURKEY TAIL MUSHROOM: IDENTIFICATION AND USES – https://practicalselfreliance.com/turkey-tail-mushroom/

[66] International Journal of Medicinal Mushrooms – https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,3d8e7b4f6342518e,4675f12b644a5c81.html

[67] Aleksandar Knežević – Antigenotoxic Effect of Trametes spp. Extracts against DNA Damage on Human Peripheral White Blood Cells – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517545/

[68] Artem Blagodatski et al. – Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/

[69] Carolyn J. Torkelson et al. – Phase 1 Clinical Trial of Trametes versicolor in Women with Breast Cancer – https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/251632/

[70] Linda Zhong et al. – Coriolus Versicolor and Ganoderma Lucidum Related Natural Products as an Adjunct Therapy for Cancers: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333449/

[71] Francisco J. Pérez-Cano, Margarida Castell – Flavonoids, Inflammation and Immune System – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084045/

[72] Kumar Pallav et al. – Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006989/

[73] Do turkey tail mushrooms benefit health? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/turkey-tail-mushroom

[74] Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus – https://www.ediblewildfood.com/oyster-mushroom.aspx

[75] Mushroom, oyster, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3050/2

[76] Iwona Golak-Siwulska et al. – Bioactive compounds and medicinal properties of Oyster mushrooms (Pleurotus sp.) – https://sciendo.com/pdf/10.2478/fhort-2018-0012

[77] Nuhu Alam et al. – Antioxidant Activities and Tyrosinase Inhibitory Effects of Different Extracts from Pleurotus ostreatus Fruiting Bodies – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3741522/

[78] IngaSchneider et al. – Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humans – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464610000630

[79] K Khatun et al. – Oyster mushroom reduced blood glucose and cholesterol in diabetic subjects – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17344789/

[80] Aiko Tanaka et al. – Enhancement of the Th1-phenotype immune system by the intake of Oyster mushroom (Tamogitake) extract in a double-blind, placebo-controlled study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067930/

[81] Tremella fuciformis – https://www.mushroomexpert.com/tremella_fuciformis.html

[82] Dandan Yang et al. – Tremella polysaccharide: The molecular mechanisms of its drug action – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030755/

[83] Yu-ji Wu et al. – Structure, bioactivities and applications of the polysaccharides from Tremella fuciformis mushroom: A review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014181301834087X?via%3Dihub

[84] Yang et al. – Tremella polysaccharide: The molecular mechanisms of its drug action – https://sci-hub.se/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877117319300365

[85] Jangho Lee et al. – Protective effect of Tremella fuciformis Berk extract on LPS-induced acute inflammation via inhibition of the NF-κB and MAPK pathways – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27334265/

[86] Yang Ruan et al. – Tremella fuciformis Polysaccharides Attenuate Oxidative Stress and Inflammation in Macrophages through miR-155 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954968/

[87] Yaxiang Jin et al. – Studies on the purification of polysaccharides separated from Tremella fuciformis and their neuroprotective effect – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27035561/

[88] Lingrong Wen et al. – Effect of polysaccharides from Tremella fuciformis on UV-induced photoaging – https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-06a3f7eb-e64a-39ea-b907-cc7c912d51d9

[89] L.Donato-Capel et al. – Chapter 14 - Technological Means to Modulate Food Digestion and Physiological Response – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124046108000141

[90] CANDIDATES FOR CULTIVATION: THE REISHI MUSHROOM – https://learn.freshcap.com/growing/candidates-for-cultivation-the-reishi-mushroom/

[91] Lentinula edodes: 14 Shiitake Mushroom Benefits – https://healing-mushrooms.net/lentinula-edodes

[92] Chaga – https://examine.com/supplements/chaga/

[93] Let's Compare Two Different Types of Cordyceps Mushrooms – https://www.mushroomrevival.com/blogs/blog/lets-compare-two-different-types-of-cordyceps-mushrooms

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *