Травні ферменти: Як вони можуть допомогти при здутті живота і тяжкості після їжі?

Травні ферменти: Як вони можуть допомогти при здутті живота і тяжкості після їжі?

Хто не хоче мати здорове та безпроблемне травлення? Впевнений, ви погодитеся зі мною, що коли цей аспект здоров’я неправильно функціонує, то людині не до задоволення. Не дарма кажуть, що хороше травлення – це основа здоров’я. Це саме те, про що дбають травні ферменти. Однак іноді трапляється так, що у вас виникає їхній дефіцит, про що свідчить, наприклад, здуття живота або біль у животі. Хороша новина полягає в тому, що їх можна поповнити. У сьогоднішній статті ми розповімо все, що вам потрібно знати про травні ферменти.

Що таке ферменти?

Ферменти є важливими речовинами для організму і відіграють значну роль у багатьох біохімічних реакціях в організмі. Без них організм не зміг би ефективно перетворювати поживні речовини в енергію або позбавлятися шкідливих речовин, таких як алкоголь. Ферменти прискорюють ці важливі реакції, іноді в мільйони разів. Так, вони схожі на робітників в організмі, які необхідні для того, щоб ваш метаболізм працював швидко, безперебійно та ефективно.

Що таке ферменти?

Як працюють ферменти?

Ферменти є високоспецифічними, тобто кожен з них прискорює лише певний тип біохімічної реакції. Саме тому в організмі їх десятки тисяч. Фактично, ферменти можуть зв’язуватися лише з речовиною, що має певну структуру.

Уявіть, що вони поводяться подібно до замка і ключа. Фермент – це своєрідний замок, до якого підходить лише ключ певної форми, так само, як кожен з ваших ключів підходить лише до одного конкретного замка. В даному випадку цим ключем є так званий субстрат, тобто речовина, з якою зв’язується фермент. Це можуть бути протеїни, нуклеїнові кислоти, інший фермент, кисень, вода та багато інших речовин. Тільки за цих умов може відбуватися біохімічна реакція. Після того, як реакція відбулася, ключ (субстрат) звільняється від замка (ферменту) і чекає на наступний ключ для зв’язування.

Що таке травні ферменти?

Травні ферменти відіграють важливу роль у розщепленні та перетравленні їжі. Коли їжа проходить через травний тракт, вона контактує з травними ферментами, які поступово розщеплюють вуглеводи, протеїни та жири до менших одиниць. Потім вони всмоктуються в кров і далі виконують свою роботу (спалюються для отримання енергії, вбудовуються в м’язи і т.д.).

Травні ферменти діють у ротовій порожнині та шлунку. Однак найважливішими є панкреатичні ферменти, які виділяються підшлунковою залозою в тонкий кишечник. Саме там відбуваються найважливіші процеси перетравлення поживних речовин.

Які ферменти є в організмі?

Існує кілька різних травних ферментів, які працюють в організмі, допомагаючи максимально засвоювати поживні речовини. Зазвичай їх поділяють на три основні групи, кожна з яких займається перетравленням різних макроелементів. Водночас, кожен фермент призначений лише для певних частин травної системи.

  • Амілази розщеплюють складні вуглеводи на олігосахариди та дисахариди, тобто вуглеводи з меншою кількістю ланок у ланцюзі.
  • Протеази, такі як пепсин у шлунку, перетравлюють протеїни і розщеплюють їх на пептиди та окремі амінокислоти.
  • Ліпази розщеплюють жири на гліцерин і жирні кислоти.

У травній системі є й інші ферменти, такі як лактаза або сахараза, які розщеплюють дисахариди до простих вуглеводів (моносахаридів). Вони можуть всмоктуватися з кишечника в кров.

Огляд травних ферментів

Частина травної системи

Травні ферменти

На що вони діляться?

Що утворюється?

Ротова порожнинаАмілазаСкладні вуглеводи (крохмаль)Олігосахариди та дисахариди
ШлунокПепсин ПротеїнПептиди та амінокислоти
Підшлункова залозаТрипсин ПротеїнАмінокислоти
ЛіпазаЖириГліцерин і жирні кислоти
АмілазаСкладні вуглеводи (крохмаль)Олігосахариди, дисахариди та моносахариди
Тонкий кишківникСахаразаСахарозаМоносахариди (глюкоза і фруктоза)
ЛактазаЛактозаМоносахариди (глюкоза і галактоза)
МальтазаМальтозаМоносахариди (глюкоза і глюкоза)
[10]

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Як насправді працюють травні ферменти?

Чи знаєте ви, яку подорож, наприклад, регулярно здійснює ваш обід після того, як він зникає з вашої тарілки? Уявіть, наприклад, що ви з’їли лосося з картоплею та овочевим салатом. Яку роль у його перетравленні відіграють різні травні ферменти? Давайте разом подивимося, що відбувається в організмі, коли ви їсте таку їжу.

1. Ротова порожнина

Коли їжа, що містить вуглеводи, протеїни та жири, потрапляє до рота, то миттєво перетравлюються лише вуглеводи. У нашому випадку це картопля. Під час жування вони поглинаються амілазою слини і частково розщеплюють складні вуглеводи (крохмаль) до олігосахаридів. Складні вуглеводи схожі на ланцюжки з великою кількістю намистин, які фермент розрізає на коротші частини.

2. Шлунок

Після того, як вже пережована і злегка перетравлена їжа проходить через глотку і стравохід, вона потрапляє в шлунок. Шлунок в першу чергу займається перетравленням протеїнів. Там на них чекає фермент пепсин, який розщеплює протеїни на менші пептиди та амінокислоти. Так, у випадку цього уявного обіду, шлунок переважно присвячений лососеві, який є цінним джерелом протеїну.

3. Тонкий кишківник

Потім їжа потрапляє зі шлунка до дванадцятипалої кишки, яка є початковим відділом тонкого кишківника. Водночас підшлункова залоза виділяє тут травні ферменти. Вони відіграють найважливішу роль у процесі перетравлення їжі.

Фермент підшлункової залози амілаза розщеплює вуглеводи, трипсин перетравлює протеїни, а ліпаза розщеплює жири на гліцерин і жирні кислоти. Однак ферменти, що містяться в слизовій оболонці кишківника (лактаза, сахараза тощо), також відіграють важливу роль, розщеплюючи вуглеводи до найдрібніших одиниць – моносахаридів.

У тонкому кишківнику вся їжа розщеплюється на найдрібніші частини. Вони готові до наступної подорожі організмом.

4. Тканини-мішені

Коли протеїни, жири та вуглеводи розщеплюються на найдрібніші компоненти, вони можуть всмоктуватися в кров і виконувати свою унікальну роль в організмі.

  • Вуглеводи можуть далі використовуватися як безпосереднє джерело енергії, зберігатися у вигляді глікогену в м’язах і печінці або, при надмірному споживанні, перетворюватися в жирові запаси.
  • Протеїн використовується для відновленння та росту м’язів, а також низки інших тканин організму. Вони також потрібні організму для виробництва ферментів, гормонів та інших важливих компонентів. При надмірному споживанні або тривалому і напруженому фізичному навантаженні, вони теж можуть спалюватися для отримання енергії.
  • Жири також можуть використовуватися як джерело енергії або зберігатися для подальшого використання.

Ознайомтеся з нашими бестселерами:

Травні ферменти проти пробіотиків

Хоча пробіотики також допомагають травленню, їх не слід плутати з травними ферментами. Це корисні для здоров’я бактерії, які мешкають у товстому кишківнику і цікавляться переважно неперетравлюваною частиною нашої їжі – клітковиною. Саме ця їжа дозволяє їм розмножуватися і підтримувати оптимальний склад кишкового мікробіому. Коли шкідливі бактерії переважають над корисними в кишечнику, то ви можете відчувати такі симптоми, як розлад травлення, здуття живота або біль у животі.

Саме тому для належного травлення рекомендується вживати багато пробіотиків у раціоні. Наприклад, їх можна отримати з кисломолочних продуктів або таких продуктів, як кефір, темпе або капуста. Вони також можуть бути доповнені харчовими добавками, такими як ProbioTen або добре відомий Probiofix.

травні ферменти проти пробіотиків

Як проявляється нестача травних ферментів?

Організм найкраще перетравлює їжу, коли має достатню кількість травних ферментів. Однак, якщо деякі з них є в обмеженій кількості, то можуть виникнути такі проблеми з травленням.

  • метеоризм
  • здуття живота
  • спазми
  • діарея
  • біль у шлунку
  • важкість після їжі

Якщо вас турбують ці проблеми, то можливо, вашій травній системі потрібна допомога у вигляді травних ферментів ззовні. Ви можете спробувати вживати їх додатково і подивитися, який ефект вони матимуть на вас. Однак, якщо проблеми тривалі або вони не зникають навіть після вживання дієтичних добавок, то варто звернутися до лікаря.

У більш важких випадках дефіцит травних ферментів може також проявлятися у втраті ваги або навіть недоїданні. Коли дефіцит серйозний, то організм не може ефективно перетравлювати їжу і використовувати її як джерело енергії. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря.

прояви дефіциту травних ферментів

Коли слід вживати травні ферменти?

Однак згадані вище проблеми з травленням можуть мати різні причини, а не лише знижену кількість травних ферментів. Коли можна запідозрити дефіцит цих ферментів?

  • Молочні продукти можуть викликати проблеми з травленням. У цьому випадку це може бути непереносимість лактози (НЛ), коли відсутній фермент лактаза, який перетравлює молочний цукор (лактозу). У такому разі ви можете просто додавати лактазу як окрему харчову добавку.
  • Підвищене споживання протеїну також ускладнює ваше життя. Це не дивно, адже протеїн досить важко перетравлюється. У цьому разі можуть допомогти добавки, які містять протеази (ферменти, що перетравлюють протеїни).
  • Стресові періоди спричиняють ускладнення травлення. Це також можливо, оскільки стрес часто пов’язаний з тимчасовою нестачею травних ферментів. У такому разі можуть бути корисними препарати з комплексними ферментами підшлункової залози.
  • Раціон, багатий на жири, призводить до млявого і важкого травлення. Жири, як і протеїни, важче перетравлюються, тому природне вироблення ферментів може бути недостатнім для перетравлення жирної їжі. Тому доцільно вживати добавки, які містять ліпази.
  • Великі порції – ваш найлютіший ворог. Може статися так, що вашого запасу ферментів просто не вистачить на певну кількість їжі. Перш за все, розумно скоригувати свій раціон, щоб уникнути переїдання невиправдано великих порцій. Однак іноді добавки з широким спектром травних ферментів, такі як DigeZyme,, можуть допомогти полегшити дискомфорт після переїдання.
  • Люди з синдромом подразненого кишечника (СПК) також можуть отримати користь від вживання травних ферментів. Однак їхня дія при цьому розладі ще недостатньо вивчена, тому бажано проконсультуватися з лікарем щодо вживання ферментів.
Коли слід вживати травні ферменти?

Проблеми зі здоров’ям, пов’язані з дефіцитом травних ферментів

Дефіцит травних ферментів може бути вродженим або набутим протягом життя, наприклад, через стрес або спосіб життя.

Іноді це може бути легкий дефіцит, який можна вирішити за допомогою модифікації дієти або харчових добавок, але бувають і серйозні дефіцити травних ферментів. Зазвичай вони пов’язані з хронічними захворюваннями і в сукупності називаються екзокринною недостатністю (дефіцитом) підшлункової залози.

  • Останнє характерно, наприклад, для хронічного панкреатиту (запалення підшлункової залози), який є найпоширенішою причиною зниження вироблення ферментів підшлункової залози у дорослих.
  • Пухлина підшлункової залози пошкоджує клітини підшлункової залози, а отже, її здатність виробляти ферменти.
  • Хоча муковісцидоз – це захворювання легенів, приблизно у 80-90% випадків він супроводжується недостатністю підшлункової залози. Люди, які страждають на це захворювання, повинні вживати ферменти підшлункової залози.
  • Хвороба Крона, яка є хронічним запальним захворюванням кишечника, також зазвичай пов’язана із запаленням підшлункової залози.
  • Ця проблема також виникає при діабеті 1-го та 2-го типу. Причина цього ще до кінця не з’ясована, але, ймовірно, це пов’язано із запальними процесами в підшлунковій залозі або, можливо, з жиром, що відклався в підшлунковій залозі.

У якій формі слід вживати травні ферменти?

Ви можете придбати травні ферменти у формі капсул, або у вигляді добавок, що містять один фермент, або комбінацію декількох.

  • Наприклад, лактаза, яка корисна при непереносимості лактози, зазвичай продається окремо.
  • Також підходять комплексні препарати, такі як DigeZyme® . Вони поєднують у собі всі основні ферменти, такі як амілази, протеази та ліпази, а також лактазу та інші ферменти.
  • Лікарі зазвичай рекомендують, наприклад, часто використовувані безрецептурні препарати Креон або Панкреолан, які містять ключові ферменти підшлункової залози.

Продукти, що містять травні ферменти

Існують навіть деякі продукти, які містять травні ферменти. Ці природні ферменти також можуть допомогти з травленням. Де їх можна знайти?

  • Мед містить амілази та ліпази, які допомагають перетравлювати вуглеводи та жири.
  • Папайя багата на протеазу папаїн, яка допомагає перетравлювати протеїн.
  • Авокадо містить ліпазу. Вона може допомогти розщеплювати жири не тільки з цього фрукта.
  • Ананас містить бромелайн, який також є протеазою. Окрім перетравлення протеїнів, він також позитивно впливає на запальні процеси в організмі.

Як приймають травні ферменти?

Травні ферменти слід вживати разом з їжею, щоб відтворити функцію ферментів, які природним чином виробляються в організмі. Вони починають працювати лише тоді, коли в травній системі присутня їжа. Тому їх, звичайно, не потрібно приймати натщесерце. Не слід також запивати їх гарячими напоями. Висока температура може їх зруйнувати.

Для конкретних захворювань, які призводять до дефіциту травних ферментів, таких як вищезгаданий муковісцидоз, існують спеціальні рекомендації щодо вживання травних ферментів. З іншого боку, не існує рекомендацій щодо того, скільки ферментів слід приймати при легких проблемах з травленням. Тому бажано дотримуватися дозування, вказаного на упаковці препарату, одночасно спостерігаючи за реакцією свого організму.

Як довго слід вживати травні ферменти?

Якщо приймати травні ферменти в рекомендованих дозах, то вони допомагають поліпшити травлення, не спричиняючи при цьому побічних ефектів, і можуть додаватися на довгостроковій основі.

Чи може вживання травних ферментів мати побічні ефекти?

Існують також побічні ефекти, пов’язані з додаванням цих ферментів, особливо з боку травної системи. Надмірне вживання може призвести до болю в животі, діареї, нудоти, блювоти, закрепів і головного болю.

як вживати травні ферменти?

Про що варто пам’ятати?

Адекватний баланс травних ферментів має важливе значення для хорошого травлення. Коли їх бракує, організм реагує на це проблемами з травленням. Дефіцит цих ферментів характерний для багатьох хронічних захворювань, але часто трапляється і у здорових людей. Наприклад, може виникнути непереносимість лактози, проблеми з перетравленням протеїнів або жирів.

Саме тоді з’являється можливість додаткового вживання травних ферментів. Так, якщо вас турбує відчуття важкості після певних видів їжі або ви підозрюєте непереносимість лактози, то травні ферменти в капсулах можуть бути правильним вибором.

Чи дізналися ви щось нове з сьогоднішньої статті? Якщо вона вас зацікавила, то ми будемо раді, якщо ви поділитеся нею з друзями та колегами.

Джерела:

[1] COOPER, G.M. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts. In The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/

[2] FERRONE, M. et al. Pancreatic enzyme pharmacotherapy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17542772/

[3] FOUSEKIS, F.S. et al. Pancreatic Involvement in Inflammatory Bowel Disease: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135003/

[4] GRAHAM, D.Y. et al. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910206/

[5] IANIRO, G. et al. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

[6] PATEL, K. Bromelain Research Analysis. – https://examine.com/supplements/bromelain/

[7] RADLINGER, B. et al. Exocrine Pancreatic Insufficiency in Type 1 and Type 2 Diabetes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113197/

[8] SOMARAJU, U.R. - SOLIS‐MOYA, A. Pancreatic enzyme replacement therapy for people with cystic fibrosis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734127/

[9] Pancreatic Enzymes and Supplements: Uses & Side Effects. – https://www.cancercenter.com/cancer-types/pancreatic-cancer/treatments/pancreatic-enzyme-supplements

[10] GOODMAN, B.E. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. – https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00094.2009

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *