Спіруліна: як вона може покращити імунітет, спортивні результати та здоров’я?

Спіруліна: як вона може покращити імунітет, спортивні результати та здоров’я?

Спіруліна – це синьо-зелені водорості, багаті на різні поживні речовини. Цей суперпродукт набуває все більшої популярності у всьому світі завдяки своїм корисним властивостям. Її так шанують, що вона навіть потрапила в космос, де її вживають астронавти.

Однак, щоб відкрити для себе чудові властивості спіруліни, не обов’язково мандрувати галактикою. Ви можете побалувати себе, навіть маючи тверду землю під ногами. Доступна у формі практичних таблеток або універсальних порошків, які збагатять ваш раціон безліччю корисних поживних речовин.

У цій статті ви прочитаєте про вплив спіруліни на:

Що таке спіруліна?

Спіруліна – це синьо-зелені водорості, що ростуть у прісній та солоній воді. Сьогодні вона використовується як дієтична добавка у вигляді порошку або таблеток і популярна завдяки своїм численним перевагам для здоров’я. Завдяки своїм корисним властивостям та вмісту багатьох поживних і біологічно активних речовин, її навіть класифікують як суперфуд.

Спіруліна входить до раціону людей з 16 століття, коли французькі вчені задокументували її споживання у вигляді висушених на сонці морських водоростей корінним африканським населенням на території сучасної Республіки Чад. За деякими свідченнями, в цей період її також збирали і продавали ацтеки в Центральній Америці.

Спіруліна належить до групи так званих зелених суперпродуктів, де разом з нею ви також знайдете морську водорость хлорелу, зелений ячмінь і шпинат.

Спіруліна в порошку та таблетках

Які переваги та вплив на здоров’я має спіруліна?

1. Має антиоксидантну дію

Одним з основних компонентів спіруліни є речовина під назвою фікоціанін. Разом із хлорофілом вона відповідає за синьо-зелений колір водорості. Дослідження показали, що спіруліна має антиоксидантну дію, і саме велика кількість фікоціаніну пояснює деякі з цих властивостей. Так, спіруліна може допомогти організму боротися з вільними радикалами, що утворюються внаслідок окислювального стресу.

Як наслідок, спіруліна може бути корисною для зміцнення загального здоров’я та захисту від захворювань, пов’язаних з окислювальним стресом. Він може бути причиною розвитку проблем зі здоров’ям, що можуть призвести до раку або метаболічних захворювань.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Вітаміни, що належать до антиоксидантів – наприклад, вітамін С, який також корисний для імунітету, або вітамін Е.
  • Селен – сприяє нормальному виробленню сперми.
  • Цинк – також корисний для підтримання здоров’я волосся і нігтів. Чоловіки цінують його вплив на утримання нормального рівня тестостерону.
  • Біоактивні речовини, що мають антиоксидантні властивості, такі як кверцетин, астаксантин або ресвератрол.
  • Комплексні добавки, що пропонують поєднання декількох антиоксидантів.

2. Має імуномодулювальну дію

Спіруліна також діє на імунну систему кількома способами. Фікоціанін, що міститься в спіруліні, також має протизапальні властивості. Насправді він впливає на вироблення цитокінів – речовин, що впливають на запальні процеси в організмі. Спіруліна також сприятливо впливає на мікробіом кишечника, завдяки речовинам, що вона містить. Зараз добре відомо, що мікробіом відіграє важливу роль в імунних функціях організму. Спіруліна також містить вітаміни групи В, такі як вітамін В6 або В12, вітамін А, цинк і залізо, які є одними з речовин, що сприяють належному функціонуванню імунної системи.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Вітамін С, вітамін D і фолієва кислота – мають доведений позитивний вплив на захисні сили організму.
  • Омега-3 амінокислоти – мають протизапальну дію і допомагають білим кров’яним клітинам боротися з хвороботворними мікроорганізмами.
  • Пробіотики – дбають про склад мікробіома кишечника.
  • Імбир, ехінацея та інші рослинні добавки – сприятливо впливають на імунну систему.
  • Комплексні полівітаміни та мультимінерали – поєднують в собі кілька активних речовин, що допоможуть імунітету.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

3. Позитивно впливає на здоров’я серцево-судинної системи

Ця синьо-зелена водорість також позитивно впливає на здоров’я серця. Дослідження показують, що вона може допомогти знизити рівень триацилгліцеринів (найпоширеніший тип жиру в організмі людини) і ЛПНЩ (поганого) холестерину і, навпаки, підвищити рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину, що, зі свого боку, допомагає підтримувати належне функціонування і здоров’я серцево-судинної системи.

Крім того, вона також позитивно впливає на серце завдяки своїй здатності знижувати кров’яний тиск. Вчені виявили, що вживання від 1 до 8 г спіруліни щодня, протягом 2-12 тижнів, знижував як систолічний, так і діастолічний артеріальний тиск, особливо у людей з високим кров’яним тиском. Це підтверджується висновками групи вчених з Університету Салерно, які виявили, що спіруліна може бути корисною для людей з гіпертонією (підвищеним кров’яним тиском) і гіперліпідемією (підвищеним рівнем жирів у крові, зокрема холестерину і тригліцеридів).

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Омега-3 амінокислоти – корисні для здоров’я серця і судин.
  • Клітковина, така як псиліум або глюкоманнан, може зв’язувати жири і жовчні кислоти, допомагаючи знизити рівень холестерину.
  • Хітозан – розчинна клітковина, яка в кишечнику набуває гелеподібної консистенції і таким чином сприяє уповільненню всмоктування жирів.
  • Здоровий спосіб життя, який передбачає різноманітне і збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи, достатній і якісний сон та управління стресом, також важливі для оптимального рівня артеріального тиску.
  • Цитрулін та аргінін – завдяки своїм властивостям та впливу на вироблення оксиду азоту (NO), вони можуть бути корисними для регулювання артеріального тиску.

4. Полегшує симптоми алергічного риніту

Спіруліна також може бути корисною для зменшення симптомів алергічного риніту. Згідно з сучасними дослідженнями, це всесвітня проблема зі здоров’ям, від якої страждають приблизно 10-25% населення. Як показують дослідження, вживання цієї зелено-синьої водорості може покращити такі симптоми, як чхання, нежить або неприємний свербіж.

Цікаво, що одне дослідження виявило, що спіруліна була ефективнішою, ніж препарат цетиризин, антигістамінний засіб, що використовується при алергії. Однак є багато факторів, які могли вплинути на результати дослідження, і тому цей ефект спіруліни не можна узагальнювати. Водночас, завжди необхідно проконсультуватися з лікарем з приводу будь-якого захворювання.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Вітаміни, що мають доведений вплив на імунну систему, такі як вітамін С або вітамін D.
  • Цинк – допомагає піклуватися про захисні сили організму.
  • Антиоксидант кверцетин – стабілізує вивільнення гістаміну.
  • Куркумін – цій речовині також приписують позитивний вплив на зменшення симптомів алергії.
  • Бромеланін – може допомогти полегшити симптоми алергічного риніту, має муколітичні властивості, а також може допомогти зняти закладеність носових пазух.
Смузі зі спіруліною

5. Може бути корисним при лікуванні анемії

Дослідження показують, що спіруліна також може бути корисною при лікуванні анемії. Анемія – це стан, що характеризується зменшенням кількості червоних кров’яних тілець у крові і може спричинити різноманітні ускладнення, зокрема, тривалу втому або слабкість. Найчастіше вона спричинена дефіцитом заліза, а також інших мікроелементів, таких як вітамін В12. Однак інші фактори, такі як хронічне запалення, також можуть сприяти розвитку анемії.

Анемія виникає переважно (але не лише) у людей похилого віку. До інших груп ризику належать вагітні жінки, діти, жінки з сильними менструальними кровотечами, часті донори крові або люди з шлунково-кишковими розладами, такими як целіакія, виразковий коліт або хвороба Крона.

Спіруліна містить значну кількість заліза і не містить речовин, які б перешкоджали його засвоєнню. Тому вона може допомогти забезпечити оптимальне споживання заліза, а також є підходящим джерелом цього мінералу для людей, які покладаються лише на рослинні джерела заліза.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Крім того, є й інші вітаміни та мінерали, що сприяють виробленню еритроцитів і гемоглобіну, такі як вітамін В12, залізо і фолієва кислота.
  • Вітамін С – підвищує засвоєння заліза

6. Може позитивно впливати на силу та спортивні показники

Схоже, що спіруліна також може бути корисною під час тренувань та занять спортом. Виявляється, вживання цієї зелено-синьої водорості може позитивно впливати на збільшення м’язової сили та витривалості. Одне дослідження показало, що вживання спіруліни покращує поглинання кисню під час тренувань на механічному велосипеді, а отже, може діяти як ергогенний засіб для покращення спортивних результатів. Це пояснюється тим, що чим більшу кількість кисню ви здатні поглинати та використовувати, тим вищі показники витривалості ви можете продемонструвати.

В іншому дослідженні вивчався вплив добавки на велосипедистів протягом 21 дня. Воно показало, що спіруліна сприяла зниженню рівня лактату та частоти серцевих скорочень, одночасно збільшуючи пікову та середню потужність.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Креатин – може допомогти підвищити фізичну працездатність під час інтенсивних тренувань, оскільки сприяє відновленню АТФ, який є джерелом енергії для м’язів.
  • Кофеїн – допоможе стимулювати вас перед тренуванням і підтримувати концентрацію та бадьорість.
  • Аргінін і цитрулін – можуть допомогти підготувати і запустити м’язи до тренування.
  • З нього виробляється бета-аланін – карнозин, що допомагає регулювати підвищену закисленість м’язів під час фізичних навантажень.
  • Комплексні передтренувальні добавки містять комбінацію речовин, які допомагають підготувати організм до фізичних навантажень.

7. Може допомогти підтримувати рівень цукру в крові

Деякі дослідження також вказують на вплив спіруліни на зниження рівня цукру в крові (глікемії). Мета-аналіз кількох досліджень показав, що спіруліна в дозах від 0,8 до 8 г на день може допомогти знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу. Результати сучасних досліджень показують, що споживання спіруліни пов’язане з позитивним впливом на контроль глікемії. На думку команди італійських дослідників, спіруліна може бути корисною для людей з діабетом і, таким чином, може стати ще одним компонентом у загальному підході до лікування діабету 2 типу.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Клітковина – наприклад, псиліум або глюкоманнан – може уповільнити всмоктування цукру в кров.
  • Бета-глюкани – з вівса або ячменю, допомагають стримувати підвищення рівня цукру в крові післяїжі.
  • Аргінін – допомагає регулювати рівень цукру в крові.
  • Хром – сприяє підтриманню нормального рівня цукру в крові.

8. Сприяє здоров’ю шкіри

Спіруліна також позитивно впливає на здоров’я шкіри. Вона містить досить значну кількість йоду, який сприяє підтриманню нормального стану шкіри. Також виявляється, що спіруліна може затримати ознаки старіння шкіри. Однією з причин цього є те, що вона допомагає збільшити вироблення колагену, але її антиоксидантні властивості також відіграють певну роль. Так, видається, що спіруліна може бути корисною в контексті здорового старіння та боротьби зі старінням.

З чим поєднувати спіруліну для максимального ефекту?

  • Колаген – позитивно впливає на здоров’я шкіри.
  • Вітамін С – сприяє нормальному виробленню колагену.
  • Вітаміни, що підтримують здоров’я шкіри, такі як біотин (вітамін B7), ніацин (вітамін B3), рибофлавін (вітамін B2) і вітамін А.
  • Цинк – позитивно впливає на стан шкіри.

Які ще переваги має вживання спіруліни?

  • Допомагає в природній детоксикації організму – спіруліну часто приймають для очищення організму. Однак, як зазначає сучасна наука, в цьому питанні потрібні додаткові дослідження. Втім, деякі дослідження припускають, що спіруліна може бути корисною для виведення важких металів з організму. Як показало одне дослідження, спіруліна разом з цинком допомагала виводити миш’як у пацієнтів з хронічним отруєнням цим токсичним напівметалевим елементом. Крім того, було показано, що спіруліна може допомогти у збереженні здоров’я печінки, що може підтримувати природні процеси очищення, оскільки вона є одним з головних органів детоксикації в організмі.
  • Сприяє здоров’ю мозку – дослідження також вказують на позитивний вплив спіруліни на підтримання нормальної роботи мозку та розвиток нервової системи.
  • Може бути корисною при дріжджових інфекціях – спіруліна також може бути корисною при лікуванні надмірного росту дріжджів Candida в організмі, що призводить до дріжджових інфекцій.
  • Сприяє здоров’ю щитовидної залози – спіруліна містить значну кількість йоду, який допомагає у виробленні гормонів щитовидної залози та її нормальному функціонуванні.
  • Допомагає зменшити втому – завдяки вмісту мінералів, таких як залізо і магній, а також деяких вітамінів групи В, таких як вітамін В12, спіруліна також може бути корисною для зменшення втоми і стомлюваності.
Спіруліна в таблетках і порошку

Що містить спіруліна?

Спіруліна характеризується різноманітним набором макро- і мікроелементів та інших біологічно активних речовин. Вона містить значну кількість протеїну, а також може похвалитися різноманітним співвідношенням мінералів і вітамінів. Конкретний вміст поживних речовин залежить від низки факторів, таких як вид спіруліни, а також місце її вирощування. Нижче ми наведемо їхні середні значення.

Протеїни

Саме цього макроелементу в спіруліні найбільше. Протеїн становить в середньому 55-70% її сухої ваги. Це високоякісний рослинний протеїн з високою біологічною цінністю та засвоюваністю. Ці протеїни можуть похвалитися високоякісним амінокислотним спектром. Вони містять всі незамінні амінокислоти, які організм повинен отримувати з їжею або добавками.

Жири

Спіруліна містить відносно мало жирів. Цей макроелемент становить приблизно 9-15% її сухої ваги. Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) також містяться в спіруліні. Це також джерело омега-3 жирних кислот (ЖК), а саме, ліноленової кислоти, омега-6 ЖК гамма-ліноленової кислоти і ненасиченої олеїнової кислоти.

Вуглеводи

Вуглеводи складають досить низьку частку у складі спіруліни. Цей макроелемент становить в середньому 10 – 19% від сухої ваги спіруліни. Також міститься клітковина, в середньому приблизно 3 – 4 г/100 г.

Середній вміст мікроелементів у спіруліні

Значення стосуються порошку спіруліни

Поживна цінність

100 г

Енергетична цінність290 ккал
Протеїни57.5 г
Вуглеводи23.9 г
Жири7.7 г
Клітковина3.6 г
[26]

Вітаміни

Спіруліна багата на вітаміни. Вона містить вітаміни групи В, такі як вітамін В1, В3, В6 і В12. Серед них вона особливо виділяється вмістом вітаміну В12, який зазвичай міститься переважно в продуктах тваринного походження. Це робить спіруліну підходящим джерелом цього вітаміну для веганів. Спіруліна також є хорошим джерелом бета-каротину, який після засвоєння перетворюється на вітамін А. Крім того, вона також містить вітамін К.

Мінерали

Спіруліна також багата на мінерали. Найважливішими з цих неорганічних поживних речовин є залізо, кальцій і фосфор. Це чудове рослинне джерело заліза для людей, що не вживають тваринну їжу. Водночас інші рослинні джерела заліза також містять фітати та оксалати, які зменшують його засвоєння, спіруліна не містить їх, а отже, допоможе з надходженням цього мінералу в організм. Для порівняння, рослини, які зазвичай вважаються джерелами заліза, містять в середньому 150-200 мг/кг, тоді як синьо-зелені водорості – 580-1 800 мг/кг. Спіруліна також характеризується досить високим вмістом йоду, який корисний для здоров’я щитовидної залози. Крім того, спіруліна містить інші мінерали, такі як магній, цинк, селен, калій і натрій.

Інші біологічно активні речовини

Ця популярна синьо-зелена водорість також може похвалитися вмістом активних інгредієнтів. До них належать, наприклад, вищезгаданий антиоксидант фікоціанін, а також інші антиоксиданти, такі як хлорофіл і каротиноїди, такі як бета-каротин або зеаксантин.

Ознайомтеся з нашими бестселерами:

Як вживати спіруліну?

Точного протоколу дозування для вживання спіруліни не існує, але зазвичай рекомендується вживати 2-10 г спіруліни на день. Ви можете приймати її у формі таблеток або порошку.

Окрім користі для здоров’я, спіруліна користується популярністю завдяки своїй універсальності. Наприклад, порошок спіруліни можна додавати в різноманітні рецепти, щоб збагатити свій раціон. Ось кілька порад:

  • змішайте порошок спіруліни з водою або фруктовим соком,
  • можете додавати у фруктові або овочеві смузі,
  • додайте її в йогурт або кашу на сніданок,
  • також підходить для посипання салатів, супів та інших страв,
  • змішайте її з домашнім пудингом,
  • Її також можна використовувати для приготування солодких рецептів, таких як кекси, млинці та інші ласощі.

Якщо ви обираєте таблетки, то ви можете просто запивати їх водою.

Смузі зі спіруліною

Чи має спіруліна побічні ефекти?

Спіруліна зазвичай вважається безпечною харчовою добавкою. Дослідження показують, що її вживання не становить ризику для здоров’я. Однак вона може бути забруднена речовинами, які можуть становити ризик. Тому слід звертати увагу на якість. Неякісна спіруліна, забруднена такими речовинами, як важкі метали, пестициди або домішки з води, може викликати проблеми з травленням, такі як нудота, блювота або метеоризм.

Для кого спіруліна не підходить?

Незважаючи на те, що спіруліна загалом є безпечною добавкою, є групи людей, яким слід уникати її вживання з різних причин:

  • люди, які приймають ліки, що розріджують кров,
  • алергіки, оскільки були випадки алергії на водорості,
  • вагітні та жінки, що годують грудьми,
  • люди з аутоімунними захворюваннями.

Про що варто пам’ятати?

Спіруліна – популярна дієтична добавка, багата на протеїни, вітаміни, мінерали та інші біологічно активні поживні речовини. Завдяки цьому, ця зелено-синя водорість може похвалитися багатьма корисними для здоров’я властивостями та ефектами. Хоча її властивості та вплив на здоров’я все ще досліджуються вченими, ми вже знаємо, що спіруліна позитивно впливає на імунітет, серцево-судинну систему, знижує рівень холестерину та цукру в крові. У поєднанні зі збалансованим та різноманітним раціоном, вона може стати чудовим доповненням для покращення вашого загального здоров’я.

Чи є у вас досвід вживання спіруліни? Чи є вона частиною ваших харчових добавок або рецептів? Якщо вам була цікавою ця стаття, то поділіться нею з друзями, щоб вони могли дізнатися про численні переваги спіруліни для здоров’я. І хто знає, можливо, ви надихнете їх пройти додатковий кілометр заради свого здоровʼя.

Джерела:

[1] FAIS, G., MANCA, A., BOLOGNESI, F., BORSELLI, M., CONCAS, A., BUSUTTI, M., BROGGI, G., SANNA, P., CASTILLO-ALEMAN, Y.M., RIVERO-JIMÉNEZ, R.A., BENCOMO-HERNANDEZ, A.A., VENTURA-CARMENATE, Y., ALTEA, M., PANTALEO, A., GABRIELLI, G., BIGLIOLI, F., CAO, G., GIANNACCARE, G. Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143897/

[2] GROVER, P., BHATNAGAR, A., KUMARI, N., BHATT, N. A., NISHAD, K. D., PURKAYASTHA, J. C-Phycocyanin-a novel protein from Spirulina platensis- In vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7938138/

[3] NAEINI, F., ZAREZADEH, M., MOHITI, S., TUTUNCHI, H., MAMAGHANI, E.M., OSTADRAHIMI, A. Spirulina supplementation as an adjuvant therapy in enhancement of antioxidant capacity: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235823/

[4] LYMPAKI, F., GIANNOGLOU, M., MAGRIPLIS, E., BOTHOU, D.L., ANDREOU, V., DIMITRIADIS, G.D., MARKOU, G., ZAMPELAS, A., THEODOROU, G., KATSAROS, G., PAPAKONSTANTINOU, E. Short-Term Effects of Spirulina Consumption on Glycemic Responses and Blood Pressure in Healthy Young Adults: Results from Two Randomized Clinical Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787962/

[5] GURNEY, T., BROUNER, J., SPENDIFF, O. Twenty-one days of spirulina supplementation lowers heart rate during submaximal cycling and augments power output during repeated sprints in trained cyclists. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34399066/

[6] MACHOWIEC, P., RĘKA, G., MAKSYMOWICZ, M., PIECEWICZ-SZCZĘSNA, H., SMOLEŃ, A. Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468496/

[7] CINGI, C., CONK-DALAY, M., CAKLI, H., BAL, C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/

[8] NOUROLLAHIAN, M., RASOULIAN, B,, GAFARI, A., ANOUSHIRAVANI, M., JABARI, F., BAKHSHAEE, M. Clinical comparison of the efficacy of spirulina platensis and cetirizine for treatment of allergic rhinitis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7416373/

[9] SELMI, C., LEUNG, P.S., FISCHER, L., GERMAN, B., YANG, C.Y., KENNY, T.P., CYSEWSKI, G.R., GERSHWIN, M.E. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

[10] KALAFATI, M., JAMURTAS, A.Z., NIKOLAIDIS, M.G., PASCHALIS, V., THEODOROU, A.A., SAKELLARIOU, .G.K., KOUTEDAKIS, Y., KOURETAS, D. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/

[11] GURNEY, T., SPENDIFF, O. Spirulina supplementation improves oxygen uptake in arm cycling exercise. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7674321/

[12] HATAMI, E., GHALISHOURANI, S.S., NAJAFGHOLIZADEH, A., POURMASOUMI, M., HAD,I A., CLARK, C.C.T., ASSAROUDI, M., SALEHI-SAHLABADI, A., JOUKAR, F., MANSOUR-GHANAEI, F. The effect of spirulina on type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8212345/

[13] LIU, P., LEE, M.K., CHOI, J.W., CHOI, Y.H., NAM, T.J. Crude protein from spirulina increases the viability of CCD‑986sk cells via the EGFR/MAPK signaling pathway. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317665/

[14] SHARAFELDEIN, K., AYESH, H., SALAMA, S. et al. The collagen enhancement by Spirulina extract in intrinsic and extrinsic skin aging in albino rat. – https://basicandappliedzoology.springeropen.com/articles/10.1186/s41936-023-00347-5#citeas

[15] MISBAHUDDIN, M., ISLAM, A.Z., KHANDKER, S., IFTHAKER-AL-MAHMUD, ISLAM, N., ANJUMANARA. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16615668/

[16] MAZOKOPAKIS, E.E., PAPADOMANOLAKI, M.G., FOUSTERIS, A.A., KOTSIRIS, D.A., LAMPADAKIS, I.M,, GANOTAKIS, E.S. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188938/

[17] SORRENTI, V., CASTAGNA, D.A., FORTINGUERRA, S., BURIANI, A., SCAPAGNINI, G., WILLCOX, D.C. Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224803/

[18] SOLTANI, M., KHOSRAVI, A.R., ASADI, F., SHOKRI, H. Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518167/

[19] GUTIÉRREZ-SALMEÁN, G., FABILA-CASTILLO, L., CHAMORRO-CEVALLOS, G. Nutritional And Toxicological Aspects Of Spirulina (Arthrospira). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26262693/

[20] Spirulina. – https://examine.com/supplements/spirulina/

[21] Blue-Green Algae. – https://medlineplus.gov/druginfo/natural/923.html

[22] JAMES, C.A., WELHAM, S. & ROSE, P. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2#citeas

[23] PRETE, V., ABATE, A.C., DI PIETRO, P., DE LUCIA, M., VECCHIONE, C., CARRIZZO, A. Beneficial Effects of Spirulina Supplementation in the Management of Cardiovascular Diseases. – https://www.mdpi.com/2072-6643/16/5/642

[24] Zaric, B.L., Macvanin, M.T., Isenovic, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[25] Iron. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

[26] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, food data central – https://fdc.nal.usda.gov/

[27] JAFARINIA, M., SADAT HOSSEINI, M., KASIRI, N., FAZEL, N., FATHI, F., GANJALIKHANI HAKEMI, M., ESKANDAR,I N. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

[28] HAFTCHESHMEH, S.M., MIRHAFEZ, S.R., ABEDI, M., HEYDARLOU, H., SHAKERI, A., MOHAMMADI, A., SAHEBKAR, A. Therapeutic potency of curcumin for allergic diseases: A focus on immunomodulatory actions. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222010356

[29] Manzoor, Z., Nawaz, A., Mukhtar, H., Haq, I. Bromelain: Methods of Extraction, Purification and Therapeutic Applications. – https://www.scielo.br/j/babt/a/sqJsWgp9PVL9XN3k7R6yT5G/?lang=en#

[30] Arginine. – https://examine.com/supplements/arginine/research/#8lrKB29-interactions-with-glucose-metabolism

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *