Ліофілізовані фрукти: В чому їхня користь та як вживати ліофілізовані фрукти?

Ліофілізовані фрукти: В чому їхня користь та як вживати ліофілізовані фрукти?

Немає нічого кращого, ніж зірвати фрукт із куща чи дерева та одразу ж з’їсти його. Завдяки їхній солодкості та природному аромату, відчуття блаженства миттєво розливається по тілу. Гаразд, але що робити, коли так хочеться свіжозібраної полуниці чи малини, але вони не в сезоні? Звичайно, ви можете купити імпортні фрукти в супермаркеті, але всі ми можемо погодитися, що вони не приносять такого задоволення. Це просто не те саме. На щастя, в нас є рішення, воно називається сублімовані (ліофілізовані) фрукти. В сьогоднішній статті ми розглянемо його ближче.

Що таке ліофілізовані фрукти?

Ліофілізовані фрукти – це те саме, що сублімовані. Цей процес на сьогодні вважається одним із найбільш щадних, оскільки допомагає фруктам та іншим сушеним продуктам зберегти свій справжній смак, аромат та вміст поживних речовин.

Що таке ліофілізаційне сушіння та як воно працює із продуктами харчування?

Ліофілізаційне сушіння – це процес, який видаляє воду із продуктів харчування, надаючи їм висушену форму, тим самим зберігаючи їх. Існує кілька видів, найбільш щадною вважається вакуумна ліофілізація. Вона зберігає більшість корисних речовин, смак та текстуру.

Як працює ліофільна сушка (ліофілізація)?

  • При ліофілізаційному сушінні спочатку потрібно перевести воду із фруктів до твердого стану, тобто льоду.
  • Отже, насамперед температуру знижують так, щоб відбулося замерзання.
  • Потім тиск знижується, щоб лід перетворився на пару та ліофілізувався.
  • Далі йде вторинна сушка, коли змінюється температура та видаляються останні залишки води.
  • У результаті виходять хрусткі шматочки сухофруктів, які зберігають свій чудовий смак та натуральний аромат. [1-2]

Весь процес займає кілька годин та є досить енергоємним, що відображається на кінцевій ціні ліофілізованих фруктів. [7]

Як працює ліофільна сушка (ліофілізація)?

Чи не втратять фрукти всі свої поживні речовини при ліофільній сушці?

Дослідження показують, що ліофілізування є максимально щадним способом сушіння. Порівняно із сушінням гарячим повітрям, вона зберігає більше поживних речовин. Дослідники навіть спробували з’ясувати, яка різниця у вмісті мікроелементів між фруктами, висушеними шляхом ліофілізації та гарячого сушіння. Зокрема, вони зосередилися на плодах обліпихи. Результати показали, що при ліофілізації в плодах зберігається на 93% більше каротиноїдів, на 34% більше вітаміну С та на 11% більше фенольних речовин (наприклад, антиоксидантів), ніж при сушінні на повітрі. Хоча при ліофілізації відбувається певна втрата вітамінів, це не є чимось незвичайним або неприродним. Аналогічно, фрукти, які зберігаються протягом тривалого часу, втрачають свої мікроелементи. Тому немає необхідності турбуватися про співвідношення цих речовин. [1]

Однак вітаміни – не єдині корисні речовини в фруктах, не можна забувати про фенольні сполуки, які є одними із найважливіших біологічно активних речовин. Саме тут в нас є для вас хороша новина. Дослідження показали, що їхню частку можна навіть збільшити за допомогою ліофільного сушіння. Причому це стосується не тільки фруктів. Наприклад, в каві частка корисних фенольних кислот збільшилася на 41% після ліофільного сушіння в порівнянні зі свіжими зеленими кавовими зернами. [1]

Які продукти можна ліофілізувати?

Однак ліофілізація стосується не лише фруктів. Ви можете сублімувати наступні продукти:

  • овочі
  • сир
  • м’ясо
  • крупи
  • деякі цілісні продукти
  • спеції
  • чай
  • кава [1]

Крім того, біологічні матеріали, косметика, фармацевтичні препарати та деякі хімічні речовини також можуть бути висушені ліофілізацією. Таким чином, це процес, який використовується не тільки в харчовій промисловості.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Чи можна заморозити фрукти в домашніх умовах?

Коротше кажучи, так, можна. Ідеальним варіантом є використання ліофільної сушарки, яка може працювати із температурою та тиском для досягнення найкращого результату. Однак вона досить дорога та не є поширеним предметом домашнього вжитку. Якщо у вас вдома його немає, вам доведеться задовольнятися замороженими фруктами або фруктами, висушеними в сушарці із гарячим повітрям або в духовці. Однак, як ми вже говорили вище, при цьому втрачається більша частина корисних речовин, що містяться в фруктах.

Як зберігати ліофілізовані фрукти?

Ліофілізовані фрукти не повинні потрапляти під прямі сонячні промені. Тому ідеально зберігати їх в коморі, щоб уникнути зміни кольору, текстури або інших властивостей. Аналогічно, шматочки повинні бути сухими, щоб не вбирати вологу. Тому зберігайте їх в коморі в контейнері або коробці, що закривається. [3]

Яка поживна цінність ліофілізованих фруктів?

Для того, щоб отримати краще уявлення про вміст поживних речовин, давайте використаємо полуницю як приклад. [4]

Свіжа полуниця

Харчова цінність: 32 ккал

Жири: 0,22 г

Вуглеводи: 8 g

– із них цукрів: 5 г

Протеїн: 0,64 г

Свіжа полуниця

Ліофілізована полуниця

Енергетична цінність: 286 ккал

Жири: 3,7 г

Вуглеводи: 50.9 g

– із них цукрів: 50,6 г

Протеїн: 7,6 г

Як бачите, енергетична цінність ліофілізованих та свіжих фруктів відрізняється досить суттєво. Однак це не тому, що до ліофілізованих продуктів додають купу інших інгредієнтів для підвищення енергетичної цінності. Пояснення набагато простіше. Свіжі фрукти містять велику частку води, а саме близько 90%. Однак, якщо позбавити фрукти води, яка не має калорій, шляхом ліофілізації, вони стають набагато більш концентрованим джерелом поживних речовин. [5]

Для вас, мабуть, очевидно, що не варто їсти однакову кількість ліофілізованих та свіжих фруктів. Із ліофілізованими фруктами слід поводитися трохи обережніше та не їсти їх жменями, як свіжі фрукти. Однак, якщо покласти ліофілізовані фрукти у воду, йогурт або іншу рідину, вони збільшують свій об’єм та стають набагато більш ситними. Але він втрачає свій хрускіт. Тому ви повинні враховувати, яку текстуру ви хочете отримати в цей момент.

Яка поживна цінність ліофілізованих фруктів?

5 переваг ліофілізованих фруктів

Користь фруктів полягає не лише у вмісті поживних речовин, адже завдяки способу їхньої обробки вони мають й інші переваги.

1. Пахне та смакує як свіжі фрукти

Коли ви відкриваєте упаковку ліофілізованих фруктів, ви можете здивуватися, виявивши, що їхній смак та аромат нічим не поступається свіжим фруктам. Навіть якщо сушений шматочок полуниці легкий, як папір, а ви думаєте, що він практично не має смаку, це зовсім не так. Щойно ви покладете її в кашу, йогурт або до рота, вона вбере необхідну вологу та почне ще більше нагадувати свіжий фрукт.

2. Ви можете взяти його із собою в дорогу

Фрукти втрачають частину своїх властивостей через те, що позбавлені води. Хто коли-небудь клав шматочок свіжого фрукта в рюкзак, а коли ви його діставали, то це була неприваблива маса, а рюкзак вже дозрів для гарного прання? Із ліофілізованими фруктами такого не трапляється. Навіть якщо шматочки ліофілізованих фруктів потраплять у ваш рюкзак, не біда, просто витрусіть їх і все готово.

Коротше кажучи, ліофілізовані фрукти – це практична їжа, яку можна взяти із собою куди завгодно в якості перекусу. Вони ідеально підходять для роботи, навчання або подорожей, коли ви можете використовувати їх як швидке джерело енергії. Зверніть увагу, їх навіть можна брати в космос. Під час обробки вони втрачають до 90% води, тому вони максимально компактні. Ось чому ліофілізовані фрукти ще називають фруктами для космонавтів. Тож, якщо ви хочете відправитися в космічний політ, обов’язково візьміть із собою пакетик ліофілізованих фруктів.

5 переваг ліофілізованих фруктів

3. Ідеально підходить для десертів із кремом

Вам не подобаються різнокольорові шматочки, повні штучних барвників та цукру, якими прикрашають кекси чи різдвяні цукерки? Тоді спробуйте замінити їх ліофілізованими фруктами. Вони не лише чудово виглядають на десертах, кашах та інших стравах, але й мають кращий смак. Вони додають їжі солодкість або кислинку, залежно від того, які фрукти ви використовуєте. Також не забуваймо про запах. Ви не повірите, що десерт насправді не містить свіжих фруктів.

4. Має довший термін зберігання

Ще одна перевага ліофілізованих фруктів перед свіжими – це термін зберігання. Якщо ви принесете дуже стиглі фрукти із магазину або зірвете свіжі в саду, вони цілком можуть почати гнити або покритися пліснявою вже наступного дня. Із ліофілізованими фруктами, якщо їх правильно зберігати, це абсолютно не загрожує. Вони можуть залишатися свіжими протягом декількох місяців, якщо зберігати їх в коморі. Деякі виробники навіть стверджують, що ліофілізовані фрукти зберігаються 25-30 років. Однак ми не можемо це підтвердити. Враховуючи чудові смакові якості, жодна упаковка не протримається у вашій коморі дуже довго. [6]

Ліофілізовані фрукти - здоровіша альтернатива традиційним солодощам

5. Це здоровіша альтернатива традиційним солодощам

Ви відчуваєте тягу до солодкого? Тоді є безліч альтернатив, щоб задовольнити свій солодкий смак. Ви можете потягнутися до класичних солодощів. Але якщо ви хочете зменшити кількість жирів та цукру в своєму раціоні, то жменька ліофілізованих фруктів – ідеальний варіант солодкого перекусу. Залежно від ваших смакових вподобань, ви можете потягнутися до них:

А якщо ви відчуваєте, що одними фруктами вас не задовольнити, додайте джерело білка, наприклад, кварковий сир або скайр, щоб отримати ідеальний перекус, який втамує голод. Якщо ви перебуваєте в дорозі, протеїновий батончик та ліофілізовані фрукти – чудове поєднання.

Як можна використовувати ліофілізовані фрукти?

Вам не обов’язково просто посипати ліофілізованими фруктами кашу або їсти їх окремо, це було б трохи нудно, чи не так? Вони ідеально підходять для смузі, напоїв, приготування домашнього морозива, випічки та інших смаколиків. Щоб полегшити вам завдання, ми підібрали кілька смачних рецептів, які ви можете спробувати із ліофілізованими фруктами. У вас вже течуть слинки?

Пухкі мафіни із шоколадом та малиною

Пухкі мафіни із шоколадом та малиною

Французькі тости із вершками “Кварк” та малиною

Французькі тости із кварковим кремом та малиною

Вершково-малиновий тірамісу в келиху

Малиновий тірамісу в келиху

Бісквітний торт із кварковим кремом та полуницею

БІСКВІТНИЙ ТОРТ ІЗ КВАРКОВИМ КРЕМОМ ТА ПОЛУНИЦЕЮ

Банановий чіа-пудинг із мигдальним молоком

Фітнес рецепт: Швидкий банановий пудинг із чіа та мигдальним молоком

Солодкий кускус із маком, малиною та карамельним сиропом

Солодкий кускус із маком та малиною

Про що варто пам’ятати?

Фрукти повинні бути частиною вашого щоденного раціону. Якщо ви не вирощуєте малину та полуницю взимку, ліофілізовані фрукти – найкращий спосіб отримати справжній смак та запах свіжозібраних фруктів. На кухні ліофілізовані фрукти мають стільки ж застосувань, як і свіжі. В деяких рецептах, таких як хрустке печиво, вони підходять навіть краще. А якщо зберігати їх правильно, немає ризику, що вони швидко зіпсуються або пропадуть.

Чи знаєте ви когось, хто уникає сухофруктів, бо вважає їх шкідливими для здоров’я? Поділіться нашою статтею, щоб допомогти їм відкрити для себе важку правду.

Джерела:

[1] Sagar Bhatta et al. – Freeze-Drying of Plant-Based Foods – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022747/

[2] Dorota Nowak et al. – The Freeze-Drying of Foods—The Characteristic of the Process Course and the Effect of Its Parameters on the Physical Properties of Food Materials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603155/

[3] What Is Freeze Dried Fruit? – https://www.thespruceeats.com/what-is-freeze-dried-fruit-5193827

[4] Strawberries, raw – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346409/nutrients

[5] Sandulachi Elisavet et al. – Water activity concept and its role in strawberries food – https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/22770

[6] All About Freeze Dried Fruits Shelf LIfe – https://ratinkhosh.com/freeze-dried-fruits-shelf-life/

[7] Ovoce sušené mrazem namočte. Během chvíle je jako čerstvé a plné vitamínů – https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Ovoce-susene-mrazem-namocte.-Behem-chvile-je-jako-cerstve-a-plne-vitaminu__s10010x19583.html

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *