Фолієва кислота – чому варто знати про її важливість?

Фолієва кислота – чому варто знати про її важливість?

Фолієва кислота є синтетичною формою фолатів, в обох випадках це назва вітаміну B9. Фолати дуже важливі для людини і особливо для вагітних жінок, оскільки вони фундаментально сприяють профілактиці вроджених вад розвитку дитини. У статті ви дізнаєтеся більше про джерела фолатів, їхню користь та іншу цікаву інформацію, пов’язану з вітаміном В9.

Фолієва кислота – Фолати – Вітамін B9

Фолієва кислота – це відома назва одного з вітамінів групи В, а саме вітаміну В9. Інша назва – фолат, але фолат і фолієва кислота – це не зовсім одне й те саме. Фолати – це форма вітаміну B9, що природно міститься в продуктах харчування, а фолієва кислота – їхня синтетична форма. Термін “фолати” є загальною назвою і відноситься до декількох форм вітаміну B9, зокрема до фолієвої кислоти, тетрагідрофолат (THF) або дигідрофолат (DHF). Фолієва кислота – це синтетична форма фолатів, що міститься в харчових добавках або збагачених продуктах. Незалежно від того, чи це фолати, чи фолієва кислота, їхній вплив на організм однаковий. Вживання фолієвої кислоти особливо рекомендується вагітним жінкам, але на цьому переваги вітаміну В9 не закінчуються. Окрім підтримки вагітності, він також корисний при депресії або втраті пам’яті.

Фолієва кислота - Фолати - Вітамін B9

Важливість фолатів для організму людини відкрила доктор Люсі Віллс у 1931 році. Вчена продемонструвала, що пивні дріжджі можуть запобігти анемії під час вагітності. Таки, фолати та їхня важливість відомі вже майже 100 років.

Функції фолатів в організмі

Фолати важливі для організму з кількох причин, вони допомагають функціонуванню клітин і росту тканин. Вони корисні для профілактики анемії, оскільки сприяють виробленню еритроцитів, а разом з вітамінами В12 і С сприяють розщепленню, використанню і виробленню нових білків. І останнє, але не менш важливе: вони сприяють виробленню ДНК, що відповідає за генетичну інформацію.

Природні джерела фолієвої кислоти

Фолієва кислота міститься у формі фолатів у різних продуктах харчування і входить до складу багатьох харчових добавок. Вона входить до складу мультивітамінів, B-комплексів, а також ви можете придбати її в окремо. Якщо ви віддаєте перевагу натуральним джерелам вітаміну B9, то в таблиці, доповненій його вмістом, ви знайдете кілька прикладів:

ВМІСТ ФОЛАТІВ У 100 Г
Печінка (куряча, сира)588 мкг
Нут (сирий)557 мкг
Печінка (яловича, сира)290 мкг
Горох (стиглий, колотий, сирий)274 мкг
Печінка (свиняча, сира)212 мкг
Шпинат (сирий)194 мкг
Горох (зелений, сирий)65 мкг
Броколі (сира)63 мкг
Брюссельська капуста (сира)61 мкг
Капуста білоголова (сира)43 мкг
Капуста (червоноголова, сира)18 мкг
Фолієва кислота в продуктах харчування

Переваги вживання фолієвої кислоти

Фолієва кислота та вагітність

Споживання фолієвої кислоти є найбільш популярним завдяки її важливості до і під час вагітності, оскільки вона запобігає вродженим дефектам головного і спинного мозку. Вроджені дефекти дитини виникають у першому триместрі, а точніше в перші 3-4 тижні вагітності. З цієї причини важливо приймати фолієву кислоту не тільки під час вагітності, але й принаймні за місяць до зачаття.

Фолієва кислота та вагітність

Вроджені вади розвитку центральної нервової системи мають загальну назву – вади нервової трубки (ВНТ). Це аномалії головного, спинного мозку або хребта, що виникають під час ембріогенезу – розвитку ембріона. Під час внутрішньоутробного розвитку головний і спинний мозок формуються з нервової трубки. Вищезгадані дефекти виникають через збій процесу її закриття. Простіше кажучи, дефекти виникають, коли певна частина трубки не закривається, внаслідок чого може утворитися, наприклад, отвір у спинному мозку. Нейроепітелій схильний до дефіциту нейронів і дегенерації, оскільки він піддається впливу навколишнього середовища.

Вживання фолієвої кислоти до і під час вагітності є профілактикою розвитку більшості цих дефектів. Слід також додати, що точні причини дефектів нервової трубки не відомі. Однак ризик цих помилок зростає при ожирінні, вживанні певних ліків від судом або погано контрольованому діабеті.

Ускладнення, пов’язані з адекватним розвитком нервової трубки, – не єдина проблема під час вагітності, яку може вирішити вживання фолієвої кислоти. Важливо знизити потенційний ризик порушення серцевого ритму, розщеплення піднебіння або передчасних пологів. Тому споживання фолієвої кислоти корисне для запобігання деяких ускладнень, пов’язаних з оптимальним розвитком плоду. Хоча вона не є універсальним засобом від цих розладів, її роль, безумовно, є значною.

Переваги вживання фолієвої кислоти

Ми знаємо, що читати про серйозні дефекти розвитку дитини складно і неприємно. Хоча вроджені дефекти нервової трубки не виліковні, однак існує лікування для запобігання подальшим ускладненням. Пошкодження нервів є незворотнім, і якщо фолієва кислота може знизити ризик його розвитку, то підвищення обізнаності про нього має вирішальне значення.

Фолієва кислота та серцево-судинні захворювання

Дія фолієвої кислоти не обмежується сприянням оптимальному розвитку плоду під час вагітності. Вона також може бути корисною для профілактики захворювань серця і судин. Вони пов’язані з високим рівнем гомоцистеїну, а фолати відіграють важливу роль у його метаболізмі. Крім фолієвої кислоти, вітаміни В6 і В12 також контролюють нормальний рівень гомоцистеїну в крові. Була досліджена гіпотеза про зниження ризику серцево-судинних захворювань і, як видається, вплив на ризик інсульту. Результати дослідження показали, що споживання фолієвої кислоти у жінок з ризиком серцевих захворювань не знижувало ризик. Є кілька висновків з досліджень, що показують, що рівень гомоцистеїну знижується, але без впливу на ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Вживання фолієвої кислоти та інших вітамінів групи В позитивно впливає на ризик інсульту, та, на жаль, це, ймовірно, не стосується інших серцево-судинних проблем.

Вплив фолієвої кислоти на рак

Деякі наукові дослідження вказують на вплив фолатів на певні види раку, такі як рак легенів, підшлункової залози, молочної залози або сечового міхура. Вплив фолатів на канцерогенез ще не був точно науково підтверджений. За деякими даними, фолати корисні для придушення ранніх стадій деяких видів раку. Однак після розвитку переднеопластичних уражень більш високі дози фолієвої кислоти мали протилежний ефект і, навпаки, підтримували його перебіг. Хоча правильне застосування фолієвої кислоти може мати позитивний ефект у певних випадках, необхідно також додатково дослідити і зрозуміти взаємозв’язок між фолієвою кислотою і раком.

Розлади аутистичного спектру та фолієва кислота

Аутизм, а точніше розлади аутистичного спектру, мають кілька симптомів. Це проблеми зі спілкуванням і “функціонуванням” з людьми, але вони також характеризуються, наприклад, повторюваною поведінкою. Деякі обсерваційні дослідження вказують на зв’язок між меншим ризиком розладів аутистичного спектру у дітей та вживанням фолієвої кислоти до і під час вагітності. Хоча для підтвердження і перевірки цих висновків необхідні подальші дослідження, наукові дані свідчать про можливий зв’язок між вживанням фолієвої кислоти і ризиком виникнення цього розладу. Як наслідок, вчені поки що не можуть однозначно підтвердити прямий вплив, але в майбутньому ми можемо побачити кращі докази.

Дефіцит фолієвої кислоти

Як і у випадку з іншими мікроелементами, якщо фолієвої кислоти в раціоні недостатньо, то це також може призвести до її дефіциту. Крім того, це може спричинити ще одне ускладнення – анемію. Це стан, пов’язаний з низьким рівнем червоних кров’яних тілець. Анемія спричиняє низький вміст гемоглобіну, що може призвести до нестачі кисню в органах і тканинах. Ви можете підвищити рівень фолатів у своєму організмі, змінивши раціон харчування або приймаючи фолієву кислоту.

Найкращий спосіб перевірити рівень фолієвої кислоти у вашому організмі – звернутися до лікаря та здати аналіз крові. Хоча ознаки дефіциту фолієвої кислоти менш очевидні, ми все ж виявляємо симптоми дефіциту фолієвої кислоти та анемії:

Симптоми дефіциту фолатів:

  • втома
  • набряк язика та виразки в роті
  • сивина
  • проблеми зростання

Симптоми анемії:

  • втома і слабкість
  • задишка
  • бліда шкіра
  • дратівливість

Дефіцит фолатів може бути наслідком не тільки неповноцінного харчування, але й інших факторів:

  • Надмірне вживання алкоголю – викликає проблеми з засвоєнням фолатів і надмірним виведенням з сечею.
  • Мальабсорбція – недостатнє всмоктування фолатів, спричинене захворюваннями травного тракту, такими як целіакія або хвороба Крона.
  • Вживання ліків – дефіцит фолатів може бути спричинений вживанням певних ліків для лікування епілепсії.
  • Генетика – навіть генетична мутація може бути причиною дефіциту, оскільки вона перешкоджає перетворенню в корисну форму – метилфолат.
Брак фолієвої кислоти

Рекомендовані дози фолієвої кислоти

Фолієва кислота належить до вітамінів групи В, її споживання є важливим, але водночас не потрібно перебільшувати його значення. Справді, споживання фолієвої кислоти з їжею не має негативних наслідків, але споживання понад 800 мкг у людей до 18 років і 1000 мкг у дорослих може “замаскувати” дефіцит вітаміну В12. У разі вживаня фолієвої кислоти слід пам’ятати, що добова норма становить 1000 мкг. Водночас цікаво, що фолієву кислоту в обов’язковому порядку додають до продуктів харчування в кількох країнах світу. Наприклад, у США додають 140 мкг фолієвої кислоти на 100 г збагачених зернових продуктів. Причина – забезпечення 100-200 мкг фолієвої кислоти на день жінок дітородного віку. Обов’язкові програми збагачення продуктів харчування фолієвою кислотою існують також у Канаді, Чилі та Південній Африці.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

У США перевищення рекомендованої добової дози фолієвої кислоти є невеликою проблемою, оскільки вона збагачує зернові. Деякі каші навіть містять 400 мкг фолієвої кислоти на порцію. Так, якщо ви споживаєте каші та мультивітаміни з 400 мкг фолієвої кислоти, то ви можете легко досягти 800 мкг. Споживання фолієвої кислоти важливе для кожного з нас, але її високі дози пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку. З цієї причини ми представляємо огляд рекомендованих доз вітаміну В9 за віком, а також під час вагітності та лактації:

РЕКОМЕНДОВАНА ДОБОВА ДОЗА ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ
До 6-ти місяців65 мкг
7 – 12 місяців80 мкг
1 – 3 роки150 мкг
4 – 8 років200 мкг
9 – 13 років 300 мкг
Старше 14 років 400 мкг
Під час вагітності 600 мкг
Під час грудного вигодовування500 мкг

Найважливіші факти про фолієву кислоту

Фолієва кислота є важливим вітаміном не лише для жінок під час вагітності. Тому в кінці статті ми підібрали кілька цікавих фактів про вітамін В9, які повинні знати всі, а не тільки вагітні жінки:

  • Фолієва кислота міститься в кількох видах овочів і бобових. Ви можете підтримати її рівень, вживаючи продукти, збагачені вітаміном B9. Чудова порада на сніданок – збагачені каші та апельсиновий сік.
  • 0,4 мг фолієвої кислоти на день знижує ризик, пов’язаний з певними видами раку, серцевими захворюваннями та інсультом.
  • Щороку в США народжується 4 000 дітей з вадами нервової трубки (ВНТ). Вживаючи 0,4 г фолієвої кислоти щодня принаймні за місяць до вагітності та протягом першого триместру, можна було б запобігти до 70% цих випадків.
  • Надлишок фолієвої кислоти також небезпечний для жінок, тому добова доза не повинна перевищувати 1 мг на добу. Високі дози пов’язані з проблемою діагностики дефіциту вітаміну В12.
  • До групи ризику також належать жінки з ожирінням, гестаційним діабетом або жінки, які піддаються впливу високих температур під час першого триместру.
  • Крім запобігання дефектам нервової трубки, фолієва кислота корисна для поділу клітин і формування органів у дітей, що розвиваються.
Фолієва кислота

Фолати є важливими мікроелементами, особливо для підтримання правильного розвитку плоду. Однак адекватне споживання вітаміну В9 важливе для кожного з нас. Наявні джерела свідчать про те, що краща обізнаність про фолати може принаймні частково запобігти вродженим порушенням. Чи була вам цікава стаття, і чи вважаєте ви також важливими знання про фолати та фолієву кислоту? Не соромтеся підтримати статтю, поділившись нею.

Джерела:

[1] FOLIC ACID – https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid

[2] B vitamins and folic acid – https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/

[3] Spinach, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2

[4] Cabbage, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2371/2

[5] Cabbage, red, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2373/2

[6] Broccoli, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2

[7] Brussels sprouts, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2362/2

[8] Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4325/2

[9] Peas, green, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2520/2

[10] Peas, split, mature seeds, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4353/2

[11] Chicken, liver, all classes, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/666/2

[12] Pork, fresh, variety meats and by-products, liver, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2195/2

[13] Beef, variety meats and by-products, liver, raw – https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3468/2

[14] Top 10 Facts About Folic Acid Your Women Patients Should Know – https://www.health.ny.gov/publications/1340/

[15] Folic Acid and Pregnancy – https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy#1

[16] Adam Felman – https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853

[17] About Neural Tube Defects (NTDs) – https://www.nichd.nih.gov/health/topics/ntds/conditioninfo

[18] Nicholas D.E. Greene, Andrew J. Copp - Neural Tube Defects – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486472/

[19] Neural Tube Defects – https://medlineplus.gov/neuraltubedefects.html

[20] Folate – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

[21] Folate (folic acid) – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625

[22] Jillian Kubala - Folic Acid: Everything You Need to Know – https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid

[23] Krista S. Crider, Lynn B. Bailey, Robert J. Berry - Folic Acid Food Fortification—Its History, Effect, Concerns, and Future Directions – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257747/

[24] Megan Ware - Why is folate good for you? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/287677

[25] Folate and Cancer – https://www.oncologynutrition.org/erfc/healthy-nutrition-now/folate-and-cancer

[26] Beth Kitchin - Folic Acid and Cancer: Too Much of a Good Thing? – https://www.uab.edu/shp/nutritiontrends/nutrition-know-how/consumer-concerns/folic-acid-and-cancer

[27] Anemia – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics#1

[28] Causes - Vitamin B12 or folate deficiency anaemia – https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/causes/

[29] Folate deficiency – https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm

[30] Ananya Mandal - Folic Acid Biology – https://www.news-medical.net/health/Folic-Acid-Biology.aspx

[31] Folic acid in diet – https://medlineplus.gov/ency/article/002408.htm

[32] Claire Sissons - Folate vs. folic acid: What to know – https://www.medicalnewstoday.com/articles/327290

[33] What is the difference between folate and folic acid? – https://www.webmd.com/diet/qa/what-is-the-difference-between-folate-and-folic-acid

[34] What Is Folic Acid Deficiency Anemia? – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/folic-acid-deficiency-anemia#1

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *