11 порад, як заощадити гроші на харчуванні та їсти доступну і якісну їжу

11 порад, як заощадити гроші на харчуванні та їсти доступну і якісну їжу

Можливо, ви потрапляли в ситуацію, коли вважали, що було б непогано заощадити трохи грошей. Ви могли б використати їх, щоб купити щось, чого давно хотіли, або створити фінансовий резерв як страховий поліс на чорний день. Напевно, не дивно, що люди часто починають в першу чергу економити на їжі, навіть якщо вони не перебувають у повній фінансовій скруті. Тому вони можуть почати купувати продукти нижчої якості або виключити зі свого раціону м’ясо, фрукти, овочі тощо. Однак це також може зашкодити їхньому здоров’ю. Для нормального функціонування організму потрібна достатня кількість енергії, вітамінів, мінералів і мікроелементів, які надходять з повноцінною їжею. Тож у сьогоднішній статті ми поділимося з вами кількома простими порадами, які допоможуть вам добре харчуватися і водночас заощаджувати гроші.

11 порад, як харчуватися якісною та доступною їжею

Якісне не обов’язково означає дороге. Просто робіть покупки з розумом і не кидайте до кошика перше-ліпше, що попадеться під руку. У сьогоднішній статті ми поділимося з вами простими порадами, які допоможуть кожному заощадити на харчах.

1. Не купуйте готові страви

Хоча готові страви можуть здатися дешевим варіантом, та це далеко не так. Звичайно, якщо порівняти ціну банки тушонки і 500 г сирої яловичини або свинини, то цілком логічно, що готова страва коштує дешевше. Але тепер спробуйте подумати про порції. Зазвичай банку можна з’їсти за один присід, але з півкілограма м’яса можна приготувати чотири порції тушонки. Готова страва все ще здається дешевшим варіантом?

І так само з іншими харчами. Подивіться, скільки коштує заморожена піца в магазині. А тепер порівняйте з тим, скільки борошна, дріжджів і трохи цукру, солі та олії коштувало б вам, аби приготувати власне домашнє тісто і піцу в домашніх умовах. На зекономлені гроші ви можете додати шинку, сир та інші улюблені смаколики. Наприклад, зазвичай, магазинна піца з шинкою містить лише 12% шинки. Ви ж не хочете за це платити, чи не так? Не кажучи вже про те, що готові страви повинні містити більше добавок, щоб зберігатися довше. Вони часто мають більший вміст солі. Зрештою, ви можете з’їсти всі 5 г рекомендованої добової норми в одній готовій страві.

Те ж саме стосується і готових здорових страв. За відносно високу ціну в магазинах можна знайти різноманітні готові овочеві салати, наприклад, популярний “Цезар”. Хоча це чудова здорова альтернатива, та якщо ви нікуди не поспішаєте, то придивіться до них уважніше. Зазвичай у коробці ви знайдете лише кілька листків салату, заправку, кілька сухариків і трохи м’яса, що явно не відповідає ціні. Крім того, вони можуть містити невиправдано багато калорій через оливкову заправку. Тому варто купувати м’ясо, овочі та заправку окремо і готувати салат вдома самостійно. Так ви отримаєте свіжу, дешевшу, смачнішу та більш збалансовану страву.

11 порад, як харчуватися якісною та доступною їжею

2. Купуйте сезонні фрукти та овочі

Фрукти та овочі зазвичай є одними з найдорожчих товарів у вашому кошику. Але це не означає, що ви повинні перестати їх купувати, намагаючись заощадити. Просто треба вибирати з розумом. Спробуйте порівняти ціни на фрукти в сезон і поза сезоном. Вони можуть суттєво відрізнятися в ціні. Тому намагайтеся обирати фрукти та овочі в сезон, і ви будете здивовані, скільки ви заощадите. Ви навіть можете заморозити їх у цей період, щоб створити запас на період міжсезоння.

Ви можете знайти ще нижчу ціну, якщо купуватимете в місцевих магазинах, а не в супермаркетах, куди часто завозять імпортні фрукти та овочі. У сезон ви також можете прочесати свій сад або піти до лісу, щоб побачити, що можна взяти безкоштовно. Якщо ви будете уважними, то можете повернутися додому з повною чашкою суниці або чорниці. З них можна приготувати, наприклад, смачний тертий пиріг.

Консервовані або заморожені форми також можуть бути доступною альтернативою. Фрукти та овочі для цих цілей збирають під час піку стиглості. В результаті вони мають чудовий смак за відносно низьку ціну і не втрачають своїх корисних речовин. Це чудовий спосіб заощадити гроші та отримати користь від цих продуктів.

Використовуйте сезонні фрукти та овочі і заощаджуйте

3. Готуйте їжу та напої самостійно

Вирощуйте власні фрукти та овочі

Якщо у вас є будинок з садом, то ви можете заощадити багато грошей, вирощуючи власніпродукти. Не кажучи вже про чудові відчуття, які ви отримуєте, коли готуєте салат з власних овочів або печете пиріг з домашньої полуниці. Звичайно, ви також можете вирощувати деякі продукти у себе в квартирі на балконі. Як щодо висадки помідорів, перцю, редиски, гороху або полуниці? Ви також оціните горщики з травами для приготування їжі. Але це ще не все.

Приготуйте домашній йогурт

Окрім вирощування, ви можете заощадити гроші, виготовляючи власний йогурт. Все, що вам потрібно – це один літр напівзнежиреного молока та йогурт з живими культурами. Ви нагріваєте молоко до температури, близької до кипіння, потім даєте йому охолонути до 40 °C і додаєте кілька ложок йогурту з живими культурами. Наповніть сумішшю баночки і поставте в духовку за температури 40 °C приблизно на вісім годин. Потім просто охолодіть йогурт і все готово. Якщо ви хочете заощадити на електроенергії, то варто зробити принаймні дві партії йогурту одночасно. Ті, хто любить різні смаки, можуть додавати свіжі фрукти або джем Jammy Spread перед вживанням. Окрім йогурту, в домашніх умовах можна приготувати комбучу, кефір, ферментовані овочі (соління) та інші ферментовані продукти. Хоча це додаткова робота, результат того вартий.

Не купуйте мінеральну воду

Мінеральна вода – ще один доволі популярний товар у кошиках. Якщо у вас вдома є питна вода, то немає необхідності купувати напої. Звичайна вода з-під крана – один з найкращих і найдешевших способів підтримувати організм у гідратованому стані. Ті, хто звик до солодких напоїв, можуть додати у воду фрукти та трави і дати їй настоятися. А якщо ви хочете отримати більш цікавий смак, то додайте BCAA та лід, щоб створити освіжаючий напій.

Якщо ви купуєте мінеральну воду через бульбашки, то придбайте машину, яка перетворює воду на газовану. Початкові інвестиції незабаром окупляться, плюс ви нарешті не купуватимете мінеральну воду в пластику. Крім економії грошей, ви також можете почувати себе краще, будучи добрішими до планети і не виробляючи непотрібних відходів.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

4. Плануйте заздалегідь

Перш ніж йти за покупками, подумайте, що б ви хотіли приготувати протягом наступного тижня. Перегляньте рецепти і купіть всі необхідні інгредієнти. Так само подумайте про інші страви, які ваша сім’я їсть вдома. Якщо ви складете такий список заздалегідь, то ви знатимете, що купувати в магазині, і будете в безпеці. Ви не будете бездумно кидати до кошика занадто багато випічки, фруктів і свіжих продуктів, які ви не встигнете з’їсти і які опиняться у смітнику.

Я дам вам ще одну цінну пораду у зв’язку з вашим шопінгом. Ніколи не ходіть до магазину голодними. Якщо ви будете голодним, то, ймовірно, купите значно більше харчів, які вам навіть не потрібні, і витратите значно більше грошей, ніж якби перекусили перед походом до магазину. Не кажучи вже про те, що у вашому кошику, безсумнівно, буде більше смаколиків, які ви б не купили в іншому випадку.

Плануйте, що ви будете готувати заздалегідь і заощаджуйте гроші

5. Не викидайте їжу

Після того, як ви поклали певний продукт до кошика, намагайтеся використати його максимально. Те саме стосується приготованих страв, коли у вас закінчилося м’ясо чи гарнір. Ось кілька простих порад, як їх використовувати.

  • Зберігайте овочеві обрізки та шматочки в одному морозильному пакеті і використовуйте їх для приготування бульйону.
  • Змішайте залишки м’яса з обіду з приготованим кускусом, додайте овочі – і обід на наступний день готовий.
  • Залишки приготованого гарніру можуть стати основою для салату наступного дня. Неважливо, що це буде – рис, макарони, кіноа чи картопля. Додайте протеїн, овочі, заправку – і ваша наступна страва готова.
  • Коли ви купуєте курку, думайте про неї як про єдине ціле. Не використовуйте лише грудку, стегенця та крильця. Ви можете використати обрізки та скелет, щоб приготувати смачний бульйон, повний необхідних мікроелементів та колагену. Останній важливий для здоров’я суглобів, а також для зовнішнього вигляду вашої шкіри.

Щороку викидається 1,3 мільярда тонн харчів, що становить приблизно ⅓ від усього харчового виробництва, призначеного для споживання людиною. Найбільша частка з них припадає на фрукти та овочі. І, мабуть, не дивно, що індустріально розвинені країни викидають більше їжі, ніж країни, що розвиваються.

Для порівняння:

  • У Європі та Північній Америці кожна людина викидає в середньому від 95 до 115 кг їжі на рік.
  • У країнах Африки на південь від Сахари та Південно-Східної Азії кожна людина викидає лише 6-11 кг їжі на рік.

Що стосується питання відходів, не можна не згадати, що слід дивитися на дату на упаковці харчових продуктів.

  • Термін придатності зазвичай вказується на упаковці свіжих продуктів. Це найпізніша дата, до якої ви можете безпечно вживати їжу.
  • Мінімальний термін зберігання до певної дати вказується і на продуктах, що не псуються. Однак вам не потрібно турбуватися про те, щоб їсти, наприклад, рис, термін придатності якого минув на кілька тижнів, але який запакований і має гарний вигляд.

Тому не плутайте ці дві частини інформації і не викидайте, наприклад, макарони та інші продукти, що не псуються і які добре зберігаються. Так ви також можете легко заощадити гроші, а крім того, правильно зберігаючи продукти, продовжити життя, наприклад, фруктам і овочам.

Намагайтеся не сприяти утворенню відходів власною поведінкою. Ви врятуєте не лише планету, але й свій гаманець. Тому максимально використовуйте всі джерела їжі і пам’ятайте, що овочі, які не мають звичної ідеальної форми, смакують так само добре, як і ідеальні.

6. Купуйте продукти на знижках, але з розумом

Ви шукаєте барвисті вивіски в магазинах, що запрошують на знижки, або з нетерпінням читаєте флаєри і обводите кружечком, які особливі продукти ви придбаєте? Це, безумовно, може бути гарним способом заощадити гроші, але…

Не вірте всьому, що бачите. Якщо ви звикли купувати певну їжу, то маєте уявлення про те, скільки вона зазвичай коштує. Тому перевіряйте оригінальну ціну на розпродажах. Може виявитися, що вона була штучно завищена, і кінцева ціна буде такою ж або вищою, ніж якби продукт не був у продажу. Не дайте себе обдурити.

Якщо ви берете листівки з усіх супермаркетів у вашому районі і купуєте різні товари в різних магазинах, то варто подумати про додаткові витрати. Особливо, якщо ви їздете за кермом. Чи є сенс заправлятися заради курячих грудок на розпродажі зі знижкою 5%? Подумайте, чи справді ви так заощаджуєте, чи краще купити все в одному місці. Але якщо у вас є магазини в межах пішої досяжності, то ніщо не заважає вам довше ходити пішки до інших супермаркетів або їздити на велосипеді, щоб зробити обхід. Зважаючи на вагу покупок, це також може бути непоганим тренуванням.

Говорячи про знижки та спеціальні ціни, ми підготували для вас ще більше порад, як заощадити гроші та допомогти магазинам уникнути відходів. У різних частинах магазину ви знайдете полиці з товарами, термін придатності яких добігає кінця. Часто ці товари продаються за значно нижчою ціною. Якщо ви можете використати їх до цієї дати, то немає жодних причин уникати їх. Так маркують не лише запаковані продукти. Так само ви можете знайти в магазинах коробки з фруктами та овочами, які не ідеально пропорційні з естетичної точки зору, але в усьому іншому вони цілком придатні для вживання. Знову ж таки, ці товари, зазвичай, коштують вдвічі дешевше, ніж їхні ідеальні конкуренти. Тож не бійтеся тягнутися до них.

Купуйте на розпродажі та заощаджуйте

7. Їжте вдома

Звісно, ми розуміємо, що є спокуса відвідувати ресторани, фотографувати смаколики для соціальних мереж і просити інших готувати для вас. Бувають випадки, коли без святкового обіду не обійтися. Але чи справді потрібно ходити в ресторани на обід щодня? За ціну обіду ви могли б приготувати таку ж страву самостійно. Різниця, однак, полягає в тому, що вдома за ті ж гроші ви приготуєте щонайменше 2-3 порції, а часто і більше. Тож подумайте, чи достатньо було б для вас виходити на обід з колегами лише раз на тиждень, а в інші дні пробувати готувати їжу вдома?

Як щодо того, щоб влаштувати обідній челендж зі своїми колегами на роботі? Об’єднайтеся в групу з чотирьох осіб і готуйте по черзі з понеділка по четвер. Так, кожен з вас готуватиме обід лише раз на тиждень, і то у більших кількостях, що також є більш економним. Перевага полягає в тому, що вам не доведеться їсти одне й те саме протягом чотирьох днів, але ви завжди будете насолоджуватися свіжими стравами. Крім того, ви отримаєте натхнення для нових рецептів. А в п’ятницю ви можете зібратися всі разом на святковий обід і оцінити, хто з вас найкращий шеф-кухар тижня.

Але зменшення частоти відвідування ресторанів стосується не лише обідів. Якщо ви регулярно ходите снідати чи вечеряти, то спробуйте порахувати, скільки ви витрачаєте на ці страви. Можливо, ви здивуєтеся, скільки коштує відвідування цих закладів. Тоді подумайте самі, чи справді це необхідно і чи не варто було б скоротити відвідування ресторанів хоча б наполовину.

8. Готуйте на кілька днів

Багатьох людей відлякує той факт, що їм доведеться їсти одну і ту ж їжу протягом трьох днів. Це зовсім не так. Просто треба бути трохи креативним.

  • З м’ясом, яке ви приготуєте, ви можете щодня готувати різні гарніри та овочі. Ви завжди будете створювати оригінальну страву.
  • Логіка може бути і зворотною. Готуйте гарнір (наприклад, кускус, булгур, рис, кіноа) кілька днів, а потім просто додавайте різні овочі та варіюйте джерела протеїну. Одного разу ви можете приготувати рис зі свининою, другого разу – зі смаженим тофу, а третього разу – рисовий салат з тунцем і шпинатом. Вирішуйте самі, як вам більше подобається.

Так ви зможете значно полегшити процес приготування їжі та урізноманітнити меню. Завжди пам’ятайте, що приготовану їжу слід зберігати в холодильнику не більше 3-4 днів, щоб вона не зіпсувалася. Якщо ви знаєте, що не зможете з’їсти щось вчасно, то не обов’язково викидати це відразу. Ви можете заморозити це для свого ланч-боксу. Ви побачите, що в метушливі дні ви будете раді мати підготовлений обід.

Готуйте на кілька днів і зберігайте

9. Не спокушайтеся на упаковку

Ви помітили, якими популярними є харчі зі словом “протеїн” у магазинах? Ви можете побачити його навіть на хлібобулочних виробах або різноманітних спредах, які через це часто мають значно вищу ціну. Але чи є сенс їх купувати? Перш ніж ви потягнетеся за таким продуктом, подивіться на склад, щоб переконатися, скільки протеїну в ньому насправді міститься. Етикетки “протеїн” або “джерело протеїну” можуть бути присутніми вже тоді, коли на протеїн припадає щонайменше 12,5% загальної енергетичної цінності, що не є дуже великою кількістю. Багато продуктів, які не мають популярної протеїнової етикетки, перевищують цей поріг.

Використовуйте здоровий глузд при виборі харчів і подумайте – чи справді є сенс платити на третину більше за продукт, на якому написано “протеїн” і який містить, наприклад, на 5 г більше протеїну на 100 г, ніж його “звичайна” версія? Так само спокусливими можуть бути харчі з написом FIT, “у формі” і так далі. Це просто порожні слова, які часто не мають жодного значення для продукту. Не піддавайтеся на ці хитрощі і читайте склад самостійно, перш ніж покласти щось у кошик. Ваш гаманець буде вам вдячний.

Обирайте їжу не за упаковкою, а за інгредієнтами

10. Дайте шанс іншим маркам

У вас є улюблена марка йогурту, яку ви побачили по телевізору і відтоді купуєте тільки її? Якщо ви хочете заощадити трохи грошей, то можливо, настав час дати шанс дешевшим альтернативам. Не кожна компанія має бюджет, щоб регулярно платити величезні суми грошей за телевізійну рекламу. Але це не обов’язково означає, що у неї гірша продукція. Можливо, вона вкладає зекономлені за рахунок реклами гроші у вдосконалення технології виробництва.

Наступного разу, коли ви підете за покупками, спробуйте пошукати той самий продукт у інших марок. Вони можуть суттєво відрізнятися за ціною, навіть якщо не відрізняються за якістю. Наприклад, у супермаркетах продукт вітчизняної марки може бути дешевшою альтернативою. Тож спробуйте, можливо, ви знайдете нового фаворита і навіть заощадите гроші.

11. Не бійтеся експериментувати на кухні

Ви знайшли рецепт, який хотіли б спробувати, але не маєте всіх інгредієнтів? Не бійтеся імпровізувати та використовувати те, що у вас є. Часто в рецептах можна хоча б частково замінити борошно, підсолоджувачі, фрукти або інгредієнти для соусів. Так само для пікантних страв не обов’язково використовувати найдорожчу італійську шинку, м’ясо чи сир. Обирайте інгредієнти, які вам подобаються і які вам по кишені. І хто знає, можливо, ви відкриєте для себе нові рецепти, які в підсумку будуть смачнішими за оригінальні.

Говорячи про експерименти, не можна не згадати ще одну пораду для любителів м’яса, яка допоможе заощадити гроші. Якщо ви не уявляєте без нього жодного дня, то приєднатися до кампанії “Пісний понеділок” може стати справжнім викликом. Наприклад, ви можете використовувати різноманітні бобові або інші рослинні альтернативи як джерело протеїну, які повинні бути регулярною частиною вашого раціону. Так само можна готувати солодкі страви. Якщо ви додасте в них протеїн, то вам не доведеться турбуватися про його дефіцит.

Ви також можете приготувати вдома картопляні чіпси або спекти домашні булочки чи інші смаколики. Це заощадить ваші гроші, плюс ви отримаєте нові кулінарні навички, які оцінять ваші близькі.

Шукаєте поради щодо здорового харчування? Тоді не пропустіть наші фітнес-рецепти.

Не бійтеся експериментувати на кухні

Про що варто пам’ятати?

Як бачите, якісна їжа не обов’язково має бути дорогою. Потрібно просто думати, коли купуєш. Обираючи інгредієнти, враховуйте, що ви будете готувати з них їжу протягом кількох днів. Не можна порівнювати ціну однієї порції напівфабрикатів з кілограмом м’яса, з якого в підсумку вийде значно більше їжі. Так само добре обирати сезонні продукти і готувати вдома власні страви та напої. Це дасть вам нові навички, які ви зможете використовувати в майбутньому.

Не бійтеся робити покупки на розпродажах. Але завжди зважайте на те, чи справді ціни такі вигідні, як виглядають, і не потрапляйте на гачок. І, найголовніше, завжди пам’ятайте, що варто купувати лише ту кількість, яку ви справді будете використовувати у своєму домогосподарстві, щоб мінімізувати відходи. Якщо ви зможете впровадити наші прості поради у своє життя,то ви побачите, що зможете заощадити трохи грошей на харчах і накопичити на те, що ви давно хотіли купити.

Чи є серед ваших друзів хтось, хто витрачає багато грошей на їжу або викидає зайві речі? Поділіться цією статтею з ними.

Джерела:

[1] Min Zhang et al. – Global trends and future prospects of food waste research: a bibliometric analysis – https://www.researchgate.net/publication/326448573_Global_trends_and_future_prospects_of_food_waste_research_a_bibliometric_analysis

[2] Global food losses and food waste – https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/suistainability/pdf/Global_Food_Losses_and_Food_Waste.pdf

[3] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[4] Salt reduction – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *