Який протеїновий порошок вибрати? Сироватковий концентрат, ізолят або гідролізат?

Який протеїновий порошок вибрати? Сироватковий концентрат, ізолят або гідролізат?

Порошок сироваткового протеїну заведено вважати найпопулярнішим. Це й не дивно. Це чудове джерело білка із чудовим спектром амінокислот. Ба більше, це ще й одне із найкращих співвідношень ціни та якості. Коли ви готові отримати сироватковий протеїн, ви можете бути здивовані величезним вибором. Раптом ви побачите концентрат, ізолят або навіть гідролізат. Це непросте завдання, чи не так? Якщо на етикетці написано Whey, це ще не означає, що це найкращий протеїн для вас. Сьогодні ми постараємося допомогти вам зробити вибір. Ми розповімо вам, як виробляють ці протеїни, в чому між ними різниця та дамо пораду, який тип протеїну кращий в тій чи іншій ситуації.

Що таке сироватковий протеїн та що в ньому міститься?

Сироватковий протеїн можна розглядати як концентроване джерело білка, що отримується із коров’ячого молока. По суті, це те, що залишається від молока, коли ви забираєте із нього все, крім сироваткового протеїну. Фільтруючи його, ви позбуваєтеся казеїнового протеїну, води та частини жирів, а також лактози. Різні типи протеїну відрізняються один від одного залежно від ступеня фільтрації або гідролізу, а також від співвідношення білка та інших компонентів. Аналогічно, співвідношення окремих амінокислот дещо змінюється.

Для кращого уявлення про вміст амінокислот ми створили таблицю, в якій ви можете знайти їх конкретну кількість. Це значення, отримані шляхом узагальнення декількох різних сироваткових концентратів. Для інших видів сироваткового протеїну, таких як ізоляти та гідролізати, вміст амінокислот, як правило, вищий. Це пов’язано з тим, що фільтрація та інші процеси видаляють частину жиру та лактози із сироваткового концентрату, тим самим збільшуючи частку амінокислот. [1-3]

Амінокислота

Кількість амінокислот в 100 г сироваткового протеїну

Кількість амінокислот в 30 г сироваткового протеїну

Ізолейцин49.7 – 57.3 мг/г14.9 – 17.2 мг/г
Лейцин79.8 – 106.6 мг/г23.9 – 32 мг/г
Валін18.4 – 59.3 мг/г5.5 – 17.8 мг/г
Лізин76.1 – 88.1 мг/г22.8 – 26.4 мг/г
Метіонін та цистеїн79.7 мг/г23.9 мг/г
Фенілаланін та тирозин58.2 мг/г17.5 мг/г
Треонін61.1 – 67.7 мг/г18.3 – 20.3 мг/г
Триптофан17.3 мг/г5.2 мг/г
Гістидин7.8 – 18.7 мг/г2.3 – 5.6 мг/г
Аланін42.1 – 55.5 мг/г12.6 – 16.6 мг/г
Аргінін22.0 – 27.1 мг/г6.6 – 8.1 мг/г
Глютамін141.4 – 158.4 мг/г42.4 – 47.5 мг/г
Гліцин13.8 – 53.2 мг/г4.1 – 16 мг/г
Пролін46.7 – 66.6 мг/г14 – 20 мг/г
Серин38.8 – 53 мг/г11.6 – 15.9 мг/г
Аспаргінова кислота94.1 мг/г28.2 мг/г

На кінцевий харчовий результат також впливає те, із чим ви п’єте протеїн.

Що таке сироватковий протеїн та що в ньому міститься?

Як виготовляється сироватковий протеїн?

Сироватковий протеїн виготовляється із молока. Він містить 20% сироваткового та 80% казеїнового протеїну. Для довідки, щоб зробити 1 кг сироваткового протеїну, потрібно приблизно 100 літрів коров’ячого молока. Більш детальна картина виробничого процесу допоможе вам отримати краще уявлення. [4-5]

1. Сироватка

Для виготовлення сироваткового протеїну спочатку потрібно отримати сироватку. Уявіть собі, що це така собі зеленувато-жовта рідина. Вона на 94% складається із води, а решта 6% – це суха речовина. Сама суха речовина складається в основному із лактози (близько 77%), 10% білків та решти небілкових азотистих та мінеральних речовин або ліпідів. Його отримують із коров’ячого молока шляхом коагуляції. [32-35]

2. Переробка сироватки

Для того, щоб переробляти сироватку далі, її потрібно спочатку очистити. В цьому процесі видаляються залишки білка казеїну та більша частина жиру, щоб запобігти засміченню мембран фільтрів. Іншим важливим етапом є пастеризація (короткочасне нагрівання), яка вбиває небажані організми та деактивує певні ферменти. Також частково видаляються деякі мінерали, які можуть мати негативний вплив на процес. Оброблена таким чином сироватка повинна бути сконцентрована шляхом випарювання. [32-35]

3. Виготовлення сироваткового протеїну

Основною сировиною для виготовлення протеїнового порошку є концентрована молочна сироватка, яка в процесі переробки позбавляється білків казеїну та частково жиру, лактози та мінеральних речовин. Для того, щоб отримати якісний білок із сироватки, вона повинна пройти дбайливу фільтрацію. Рівень фільтрації класифікується відповідно до того, наскільки зменшується розмір пор фільтрувальних мембран. [32-35]

Етапи фільтрації під час виготовлення сироваткового протеїну

  • мікрофільтрація (найнижчий рівень, який є найменш витратним саме тому використовується найчастіше), в рамках якої ми розрізняємо два типи фільтрації: перехресна або CFM (яка також використовується в ультрафільтрації) та тупикова
  • ультрафільтрація
  • нанофільтрація
  • зворотній осмос (найвищий рівень фільтрації)

Якість та ціна отриманого протеїну залежить від методу фільтрації, що використовується.

Вас можуть зацікавити ці продукти:

7 основних переваг сироваткового протеїну

Хоча багато хто сприймає протеїн лише як добавку для тих, хто бажає мати великі м’язи, це зовсім не так. Його переваги можуть відчути люди, які сидять на дієті, ті, хто прагне схуднути, або люди старшого віку, які бажають зміцнити опорно-руховий апарат. Давайте розглянемо основні переваги.

1. Прискорення метаболізму

Посилення метаболізму можна пояснити тепловим ефектом білка, який є найвищим із усіх макроелементів.

Термічний ефект макронутрієнтів:

  • Протеїн: 20-30%, що означає, що зі 100 ккал, отриманих у вигляді протеїну, організм використовує приблизно 70-80 ккал.
  • Вуглеводи: 5-10%, тобто зі 100 ккал, що надходять в організм у вигляді вуглеводів, організм використовує приблизно 90-95 ккал.
  • Жири: 0-3 %, це означає, що зі 100 ккал, які надходять у вигляді жирів, організм використовує приблизно 97-100 ккал.

Це просто означає, що для метаболізму білка наш організм використовує найбільше енергії з усіх макронутрієнтів. Таким чином, споживаючи їх, ви спалюєте більше енергії практично безкоштовно, що полегшує процес зниження ваги. Якщо ви споживаєте 150 г протеїну на день, ви можете спалити до 180 ккал додаткової енергії. [6-8]

2. Схуднення та підтримання ваги

Це дійсно має значення, чи ваше тіло на 25 або 45% складається із м’язової маси. Ваші енерговитрати при однаковій вазі, але різному складі тіла будуть відрізнятися. М’язова маса використовує більше енергії, ніж жирова. Чим вища частка м’язів, тим більше калорій ви спалюєте під час занять спортом та в стані спокою. Це те, що можна дуже корисно використовувати, особливо під час схуднення. Насправді, вживання протеїнового порошку в поєднанні із силовими тренуваннями може допомогти вам наростити та зберегти м’язи.

Під час схуднення ви також оціните той факт, що протеїн має найвищу серед усіх макроелементів здатність до насичення. Після комплексного прийому їжі із достатньою кількістю білка ви почуватиметеся більш ситими. [9-11]

7 основних переваг сироваткового протеїну

3. Ріст та підтримка м’язової маси

Цей момент, безсумнівно, очікують всі ті, хто мріє про великі біцепси та спину, на яку міг би приземлитися Боїнг 747. Білки, що містяться в протеїновому порошку, необхідні для нарощування м’язової маси. Крім того, сироватковий протеїн також допомагає підтримувати вже розвинені м’язи, що ви особливо оціните під час дієти. Коли ви споживаєте менше енергії, ваш організм має тенденцію звертатися до власних резервів та використовувати їх як джерело енергії. Адже ніхто не хоче втрачати так важко зароблені м’язи. Щоб максимально використати потенціал протеїну, ідеально додати до нього силові тренування, без яких м’язи не будуть рости. [12-13]

4. Покращена регенерація

Чи замислюєтеся ви, чому інші в тренажерному залі тягнуться за протеїновим коктейлем практично відразу після тренування? Тому що вони не наївні й не очікують чудесного набору м’язової маси. Головна причина полягає в здатності протеїну практично миттєво запускати процес регенерації пошкоджених тренуваннями м’язових волокон. А оскільки організм використовує протеїн для відновлення пошкоджених тканин, то за оптимального споживання протеїну він може стати чудовою підмогою навіть після травми, коли людина намагається якомога швидше прийти в форму. [14-15]

5. Підтримує імунітет

Можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що протеїни також мають вирішальне значення для вироблення імунних клітин, таких як білі кров’яні тільця. Тому їх споживання має важливе значення для нашого імунітету. Ви також чули, що кишечник має вирішальне значення для нашого імунітету. Тому вам буде приємно дізнатися, що якісний сироватковий протеїн містить альфа- та бета-лактоглобулін або лактоферин, які є корисними для імунної функції нашого кишечника. Тому вживання достатньої кількості протеїну в раціоні – це чудовий спосіб підтримати загальний стан здоров’я. [16]

Як позбутися постійного голоду та бажання їсти?

6. Зменшує апетит та потяг до солодкого

Ви один із тих нещасних, кого зранку до ночі переслідує потяг до солодких та солоних ласощів, а на додачу до цього вас мучить бурчання в животі? В цьому може бути винна неправильно побудована дієта із нестачею білка. Саме цей макронутрієнт має найбільшу насичувальну здатність й, таким чином, допомагає отримати задоволення від їжі. Оптимальне споживання білка також допомагає знизити рівень греліну, який також відомий як гормон голоду. В результаті це ще більше підкреслює здатність білка контролювати голод та потяг до їжі. [17-20]

7. Підтримує здоров’я кісток

Цей пункт порадує як активних, так й літніх людей, які мають проблеми із опорно-руховим апаратом. Крім м’язової маси, протеїни також допомагають підтримувати здоров’я кісток. Згідно із дослідженнями, вони навіть можуть певною мірою допомогти запобігти переломам та розвитку остеопорозу. Регулярна фізична активність, оптимальне споживання протеїну в поєднанні із достатньою кількістю кальцію, вітаміну К та вітаміну D виявляються ефективними для зміцнення здоров’я кісток. Це лише підтверджує той факт, що отримання достатньої кількості білка, навіть у вигляді сироваткового протеїну, є важливим в будь-якому віці. [21-23] [36-37]

Типи сироваткового протеїну

Існує не тільки один тип сироваткового протеїну. Існує три основні типи сироваткового протеїну, залежно від різних відмінностей у виготовленні та профілю кінцевих інгредієнтів:

  1. Сироватковий концентрат (WPC – Whey Protein Concentrate)
  2. Сироватковий ізолят (WPI – Whey Protein Isolate)
  3. Сироватковий гідролізат (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Окрему групу складають багатокомпонентні сироваткові протеїни, які є сумішшю окремих або всіх видів сироваткових протеїнів. Для того, щоб мати можливість вибрати протеїн, який ідеально підходить для вас відповідно до ваших цілей, давайте розберемо кожен тип більш детально.

1. Сироватковий концентрат (WPC – Whey Protein Concentrate)

Сироватковий концентрат є одним із лідерів за популярністю. В основному це пов’язано із чудовим співвідношенням ціни та якості, а також універсальним застосуванням. Якщо ви ще не вживаєте протеїн та хочете спробувати його вперше, сироватковий концентрат – чудовий вибір.

Як виготовляється концентрат сироватки?

Сироватковий концентрат, як і всі інші сироваткові білки, виготовляється із сироватки, отриманої з молока. Раніше, наприклад, для переробки використовувався метод іонного обміну, який був відносно дешевим, але не дуже щадним для білка. Це призводило до деградації білкових фракцій, таких як альфа-лактоглобулін, лактоферин тощо. Тому сьогодні перевага надається більш щадним методам фільтрації. До них відносяться вищезгадані мікрофільтрація, нанофільтрація та ультрафільтрація. Завдяки їм в протеїні зберігається значно більша частка корисних речовин, тому ви можете отримати із нього максимальну користь. Крім того, отриманий порошок можна ароматизувати різними способами. Якщо вам не подобається варіант без смаку, ви можете обрати шоколад, ваніль, солону карамель, банан та незліченну кількість інших смаків. Смак знайдеться майже для кожного. [24]

Скільки білка містить концентрат сироваткового протеїну?

Діапазон вмісту білка в сироватковому концентраті дуже широкий. Найчастіше ви напевно зустрінете 70-80%. Однак існують також концентрати, які містять значно менше. Наприклад, можна знайти концентрати із вмістом білка лише 35%. Оскільки він повинен використовуватися в першу чергу як джерело білка, ідеальним варіантом буде той, який містить, наприклад, близько 75% цього макроелемента.

Як швидко засвоюється концентрат сироваткового протеїну?

Сироватковий концентрат всмоктується відносно швидко, зі швидкістю приблизно 10 г на годину. [31]

Які переваги має сироватковий концентрат?

Для кого та коли підходить сироватковий концентрат?

  • Спортсмени, які хочуть накачати м’язи.
  • Сила спортсменів після тренувань для підтримки відновлення.
  • Силові тренування спортсменів в будь-який час доби для забезпечення оптимального споживання білка.  
  • Спортсмени на витривалість та інші спортсмени після тренувань для сприяння регенерації.
  • Спортсменам на витривалість в будь-який час доби для забезпечення оптимального споживання білка.
  • Для тих, хто намагається схуднути.
  • Люди, які хочуть зменшити тягу до цукру та відчуття голоду.
  • Всім, кому потрібно збільшити споживання білка.
  • Для всіх любителів кулінарії, які хочуть збільшити вміст білка в своїх стравах.
  • Тим, хто відновлюється після травми.
  • Всім, хто хоче забезпечити свій організм якісним та доступним протеїновим порошком.

Які переваги має сироватковий концентрат?

  • Серед всіх сироваткових протеїнів він, як правило, найдоступніший за ціною.
  • Він надзвичайно універсальний, тому його можна використовувати по-різному. Ви можете пити його у вигляді напою, додавати в їжу тощо.
  • Його можна включати в раціон тих, хто намагається набрати м’язову масу, а також людей, які зацікавлені в схудненні.
  • Він має чудовий смак. Порівняно із сироватковим гідролізатом, наприклад, він не гірчить, тому, якщо ви оберете свій улюблений смак, ви точно будете більш ніж задоволені.

Які недоліки має сироватковий концентрат? 

  • Серед усіх сироваткових протеїнів концентрат є найпростішою формою, яка може підійти не всім. Проте, це все рівно один із преміум-протеїнів, який обов’язково стане функціональною частиною вашого раціону.
  • Він містить лактозу та може погано засвоюватися деякими людьми.
  • Для деяких недоліком може бути те, що вміст жиру та цукру в ньому, як правило, трохи вищий, ніж в ізоляті та гідролізаті.

2. Сироватковий ізолят (WPI – Whey Protein Isolate)

Сироватковий ізолят – це ніби покращений двоюрідний брат сироваткового концентрату. Він має “чистіший” профіль інгредієнтів, що характеризується, наприклад, мінімальним вмістом лактози. Багато людей уникають його з різних причин. Таким чином, це протеїн, який зазвичай шукають спортсмени, які потребують більше, ніж звичайний стандарт. Однак він, безумовно, чудово підходить для тих, хто хоче отримати високу якість із першого разу.

Як виготовляється сироватковий ізолят? 

Сироватковий ізолят в основному виробляється так само, як і сироватковий концентрат. Однак є ще кілька процесів. Отриманий сироватковий концентрат проходить додатковий етап фільтрації.

У результаті виходить протеїн, який має вищий вміст ізольованого протеїну, ніж вихідний концентрат, але нижчий вміст цукру та жиру. Процес фільтрації також видаляє велику частку лактози. В середньому він містить близько 2 г лактози на 100 г. Це робить його високоякісним протеїном, який підходить для найвимогливіших споживачів, а також для людей, які мають проблеми із засвоєнням молочного цукру. [25-27]

Скільки білка міститься в ізоляті сироваткового протеїну?

Сироватковий ізолят зазвичай має вищий вміст білка порівняно із сироватковим концентратом. Зазвичай він становить 80% або більше.

Як швидко засвоюється сироватковий ізолят?

Швидкість засвоєння подібна до швидкості засвоєння сироваткового концентрату. Вона становить близько 10 г на годину. Таким чином, це відносно швидко засвоюваний протеїновий порошок. [31]

Скільки білка міститься в ізоляті сироваткового протеїну?

Для кого та коли підходить сироватковий ізолят?

  • Спортсмени, які тренуються при високих навантаженнях та прагнуть швидко почати відновлення.
  • Учасники змагань із фітнесу та бодібілдингу, які стежать за кожним грамом жирів та цукру в своєму раціоні.
  • Люди, які дотримуються дієти для схуднення та підтримки ваги, але не хочуть вживати зайвий цукор та жири. 
  • Людям, яким потрібен протеїн для схуднення із найнижчим вмістом жирів та цукру.
  • Особи, які не перетравлюють лактозу. 
  • Людям, які шукають найчистіше джерело концентрованого білка.

Які переваги має сироватковий ізолят?

  • У ньому дуже високий вміст білка (близько 90%).
  • Він задовольнить навіть найвибагливіших споживачів.
  • Як правило, він містить мало жирів та цукру.
  • Він також підходить для людей з непереносимістю лактози.
  • Завдяки вищому вмісту білка немає необхідності використовувати таку ж високу дозу, як у випадку із сироватковим концентратом з нижчим вмістом білка. Протеїн має більш тривалий термін служби для користувача.

У чому недолік сироваткового ізоляту? 

  • У порівнянні із сироватковим концентратом, він зазвичай дорожчий.

3. Сироватковий гідролізат (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Ви також можете знати сироватковий гідролізат під назвою “сироватка гідро”. Однак це не має нічого спільного із гідратацією чи чимось подібним. Назва походить від специфічного виробничого процесу, в результаті якого виробляється високоякісний та легкозасвоюваний білок.

Як виготовляють сироватковий гідролізат?

Сироватковий гідролізат створюється шляхом подальшої обробки сироваткового концентрату або ізоляту, зокрема, за допомогою процесу гідролізу. Це відбувається шляхом додавання до початкового білка інгредієнтів, які ферментативно розщеплюють білкові ланцюги на більш короткі пептиди. Вони легше засвоюються організмом, ніж білки, що складаються із довгих ланцюжків амінокислот. Це може бути корисно, наприклад, спортсменам після тренування, які хочуть якнайшвидше розпочати процеси відновлення. Це може бути пов’язано із тим, що на цей день в них заплановане ще одне тренування.

На гідролізатах ви також часто бачите позначення DH (ступінь гідролізу), яке також містить цифру. Воно показує, наскільки сильно білок був розщеплений. Чим вище число, тим більше зв’язків було розщеплено, а отже, тим швидше перетравлюється білок. Щоб дати вам уявлення про те, на які значення орієнтуватися, найвищий можливий ступінь гідролізу називається DH32. Якщо ви зустрічаєте такий протеїн, можете бути впевнені, що він найкраще засвоюється. Однак ви також можете зустріти, наприклад, DH5, де відсоток розщеплених зв’язків нижчий. Через розщеплення гідролізат зазвичай є хорошою альтернативою для тих, хто має алергію на білок коров’ячого молока. Це пов’язано із тим, що при гідролізі він втрачає свій потенціал викликати алергічну реакцію. [28-30] [38]

Скільки білка містить сироватковий гідролізат?

Сироватковий гідролізат зазвичай містить близько 70-85% білка.

Як виготовляють сироватковий гідролізат?

Як швидко засвоюється сироватковий гідролізат?

Сироватковий гідролізат виділяється серед сироваткових білків своєю чудовою швидкістю засвоєння. Зазвичай вона становить понад 10 г на годину. Ступінь гідролізу, наприклад, впливає на питому швидкість засвоєння.

Для кого та коли сироватковий гідролізат найкраще підходить?

  • Для спортсменів, які тренуються в екстремальних умовах та прагнуть максимального відновлення.
  • Вимогливі користувачі, які бажають ще більш швидкого засвоєння протеїну.
  • Всім, хто хоче якнайшвидше забезпечити свій організм протеїном преміальної якості.
  • Для людей із непереносимістю лактози (підходить, якщо протеїн виготовлений із сироваткового ізоляту).
  • Для тих, хто має алергію на білок коров’ячого молока.

Які переваги має сироватковий гідролізат?

  • Має високу абсорбуючу здатність.
  • Він практично може ініціювати відновлювальні процеси одразу після тренування.
  • Як правило, він також підходить людям із непереносимістю лактози або алергією на білок коров’ячого молока. Однак це має бути гідролізат, виготовлений із сироваткового ізоляту.

Які недоліки має сироватковий гідролізат?

  • Порівняно із концентратом та ізолятом сироватки, вона, як правило, дорожча.
  • Має характерний смак, злегка гіркуватий, що може бути неприємним для деяких.

Що таке багатокомпонентний сироватковий протеїн?

Якщо ви вже давно в світі протеїну, то могли помітити, що існує багатокомпонентний сироватковий протеїн. Як випливає із назви, це комбінація декількох або всіх типів сироваткового протеїну, про які ми говорили вище. Він створює білок, який поєднує в собі властивості певних типів, як позитивні, так і негативні. Тому ви завжди повинні враховувати, чи є багатокомпонентний протеїн кращим вибором для вас.

Як правильно приймати сироватковий протеїн?

Для сироваткового протеїну зазвичай рекомендується доза 0,25 – 0,3 г на кг маси тіла. Однак, якщо ви не хочете морочитися із математикою, ви не помилитеся, якщо побалуєте себе 20-40 г протеїну. Це більш-менш відповідає повній мірній ложці 30 г. Верхня межа в 40 г протеїну особливо цінується спортсменами після виснажливого силового тренування на все тіло, коли потреба організму в протеїні ще вища. Якщо вас цікавить рекомендоване дозування для конкретного протеїну, який ви маєте вдома, ви зазвичай можете знайти його на етикетці. [39]

Як правильно приймати сироватковий протеїн?

Як вибрати правильний сироватковий протеїн для своєї цілі?

Ціль

Тип

Зменшення вагиСироватковий концентрат, сироватковий ізолят, сироватковий гідролізат, багатокомпонентний сироватковий протеїн
Ріст м’язівСироватковий концентрат, сироватковий ізолят, сироватковий гідролізат, багатокомпонентний сироватковий протеїн
Після тренування (загальне)Концентрат молочної сироватки
Після тренування (найшвидше відновлення)Сироваткова гідролаза
Збагачення, приготування та випічка їжі протеїномКонцентрат молочної сироватки
Непереносимість лактозиСироватковий ізолят (або сироватковий гідролізат, виготовлений із ізоляту)
Алергія на білок коров’ячого молокаСироваткова гідролаза
Швидкий перекусСироватковий концентрат, сироватковий ізолят, багатокомпонентний сироватковий протеїн

Про що варто пам’ятати?

Як бачите, не існує універсального протеїнового порошку, який би ідеально підходив кожній людині. Всі ми пред’являємо різні вимоги. Для одних головним критерієм при виборі протеїну є ціна, для інших – смак, а треті не допускають нічого, крім найвищої якості. Саме тому в сьогоднішній статті ми детально розібрали різні види сироваткового протеїну, щоб ви змогли самостійно вирішити, який із них буде ідеальним для вас, враховуючи ваші цілі.

А якщо у вашому колі друзів є хтось, хто обирає сироватковий протеїн за упаковкою, тому що не знає, як в ньому розбиратися, не забудьте поділитися цією статтею з ними.

Джерела:

[1] Mikael Nilsson et al. – Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17413098/

[2] Séverin Sindayikengera, Wen-shui Xia, Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16421963/

[3] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/

[4] Hanne B Jensen et al. – Comparative proteomic analysis of casein and whey as prepared by chymosin-induced separation, isoelectric precipitation or ultracentrifugation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998726/

[5] Phil Kelly Manufacture of Whey Protein Products – https://www.researchgate.net/publication/330046067_Manufacture_of_Whey_Protein_Products

[6] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[7] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[8] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[9] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[10] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[11] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[12] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[13] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[14] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[15] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[16] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[17] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[18] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[19] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[20] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[21] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[22] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[23] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[24] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[25] C. V. Morr et al. – Whey protein concentrates and isolates: Processing and functional properties – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399309527643

[26] Nissim Silanikove et al. –The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[27] Cross Flow Microfiltration is considered the gold standard approach to producing whey protein – https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/innovative-technology/cross-flow-microfiltration-cfm

[28] Shane M Rutherfurd Methodology for Determining Degree of Hydrolysis of Proteins in Hydrolysates: A Review – https://academic.oup.com/jaoac/article/93/5/1515/5655787

[29] RhichaSinha – Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003050?casa_token=iURxfPjthXcAAAAA:T5aVEauJtBK9N2Y93tSmzaNpnvjHk6xnDUigTDQevx52QKAa55v_DV1AerwlNjQq_xcVzyk0iQ

[30] Zhi-jie Bao et al. – Effects of degree of hydrolysis (DH) on the functional properties of egg yolk hydrolysate with alcalase – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334225/

[31] Brad Jon Schoenfeld at. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

[32] Pieter Walstra et al. – Dairy Science and Technology – https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420028010/dairy-science-technology-walstra-pieter-walstra-jan-wouters-tom-geurts

[33] Kadlec Pavel et al. – Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin

[34] Šustová K. et al. – Mlékárenské technologie

[35] Suková Irena – Syrovátka v potravinářství.

[36] Ballard, T. L at al. – Effect of protein supplementation during a 6-mo strength and conditioning program on insulin-like growth factor I and markers of bone turnover in young adults. The American Journal of Clinical Nutrition

[37] Bonjour, J.P. – Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition.

[38] Giampietro, P.G. et al. – Hypoallergenicity of an extensively hydrolyzed whey formula. Pediatric Allergy and Immunology: Official Publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology.

[39] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *