Що їсти під час хвороби, а яких продуктів уникати?

Що їсти під час хвороби, а яких продуктів уникати?

Головний біль та біль у горлі, закладений ніс, підвищена температура, дратівливий кашель або озноб… Це неприємні та поширені симптоми, які виникають при найпоширеніших захворюваннях, таких як грип або застуда. Однак будь-яке захворювання може спричинити втрату апетиту, що, в свою чергу, призводить до дефіциту поживних речовин. Саме під час хвороби важливо запустити наш організм, тому вживання правильних продуктів є ключем до відновлення здоров’я.

Інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів досить поширені цієї зими. При низькій температурі ви схильні до них частіше. Найкращі ліки від таких захворювань, як риніт, грип або застуда – це профілактика. Але що робити, якщо хвороба вже проникла у ваш організм? Окрім повноцінного відпочинку та часу на одужання, важливе значення має правильне харчування. У цій статті ми порадимо вам, що можна і що не можна їсти під час хвороби.

Що їсти під час хвороби

Чому ви втрачаєте апетит, коли хворієте?

Якщо ви лежите в ліжку і боретеся з хворобою, зазвичай у вас також знижується апетит. Смакові рецептори не функціонують належним чином, і ви схильні відмовлятися від звичайних харчових звичок. Чому так відбувається? Під час хвороби змінюється хімічний склад мозку, і організм піддається запальним реакціям. Під час них організм виробляє хімічні речовини, які називаються цитокінами. Вони мають широкий спектр дії і відповідають за втрату апетиту.

Ще один побічний ефект грипу та застуди – часткова втрата нюху. Смачний бульйон або свіжа броколі на тарілці раптом пахнуть не так добре, як зазвичай. Оскільки запах і смак тісно пов’язані між собою, ви, ймовірно, будете їсти менше. Однак така “дієта” не допоможе вам у боротьбі з хворобою. Організм – це як двигун автомобіля, який потребує якісного пального (навіть якщо він ламається). [1-2]

Зимова пора року приносить чимало захворювань. Аптеки та амбулаторії переповнені людьми більше, ніж зазвичай, саме тому необхідно збільшити споживання вітамінів, мінералів та мікроелементів. Їх дефіцит призводить до швидкої стомлюваності, в результаті чого послаблюється імунітет, а отже, ви також стаєте більш сприйнятливими до різних захворювань.

вітаміни та мінерали для підтримки імунітету

3 причини, чому ми частіше хворіємо взимку

1. Ми проводимо більше часу в приміщенні

Дослідники з Китаю та США виявили, що студенти коледжів піддаються більшому ризику поширених захворювань, якщо їхні приміщення погано провітрюються. У приміщеннях з нижчою вологістю і сухим повітрям бактерії з крапель, що вилітають при чханні, можуть виживати довше. Тому більш регулярне перебування в приміщенні збільшує ризик захворювання. У той же час, ми інтенсивно стикаємося з бактеріями в приміщенні, оскільки частіше торкаємося речей, наприклад, дверних ручок або клавіатури комп’ютера. [3]

2. Віруси поширюються швидше

Ви, напевно, чули про це, і не буде несподіванкою, що взимку віруси поширюються активніше. Експерти пояснюють це тим, що ліпідний профіль вірусу твердішає при більш низьких температурах. Це означає, що вірус стає більш стійким і активним, а отже, з більшою ймовірністю інфікує людей взимку.

3. Зниження імунітету

Взимку наші ноги більше піддаються впливу холоду, що може знизити імунітет нашого організму. До такого висновку прийшла команда вчених з Університету Кардіффа. 90 студентів пройшли цікавий тест на стійкість до холоду, коли вони замочували ноги в холодній воді на 20 хвилин. У наступні п’ять днів вони набагато частіше застуджувалися порівняно зі студентами, які не проходили цей тест. Вчені обґрунтовують свої висновки тим, що вплив холодної температури на ноги спричинив звуження кровоносних судин у носі, що, в свою чергу, знизило їхній імунітет. [4]

Їжа як ліки

Відомий античний лікар, якого вважають засновником медицини, Гіппократ висловив таку думку: “Нехай їжа буде вашими ліками, а ліки – вашою їжею”, понад 2 000 років тому. Хоча медицина в той час була скоріше справою інстинкту та експериментів, ніж результатом емпіричних досліджень, експерти сьогодні погоджуються з цим твердженням. Незалежно від того, наскільки погано ви себе почуваєте під час хвороби, важливо дотримуватися регулярної дієти, щоб ваш організм не втрачав життєво важливих вітамінів, мінералів, мікроелементів або білків – основного будівельного матеріалу для деяких клітин імунної системи.

Зменшення споживання калорій може обмежити здатність організму до самовідновлення. Одужання після хвороби – це важке випробування для організму, і щоб воно пройшло успішно, йому потрібна допомога. Тому рекомендується споживати менші, але регулярні порції їжі, щоб підтримувати організм енергією для боротьби з вірусом. До спортзалу ви потрапите не скоро, а будь-які спроби схуднути варто відкласти. Під час хвороби на це точно немає ні місця, ні часу, навпаки, всі зусилля потрібно спрямувати на отримання необхідних поживних речовин та енергії з продуктів харчування.

дієта має вирішальне значення під час хвороби

Які продукти допомагають долати хвороби?

  • Фрукти та овочі є якісним джерелом клітковини, яка підтримує травлення і допомагає очистити товстий кишечник. Антиоксиданти допомагають організму боротися з хворобами і захищають клітини від шкідливого впливу окислювального стресу. Справа в тому, що влітку ми їмо набагато більше фруктів і овочів, ніж взимку. Однак організм таким чином втрачає дорогоцінні вітаміни, що знижує його опірність до хвороб. Експерти радять споживати щонайменше 5 порцій фруктів та овочів на день, не менше 400 г овочів і 200 г фруктів.
  • Хороші бактерії – пробіотики допомагають при діареї або здутті живота, але вони пропонують набагато більше. До 80% наших клітин знаходиться в кишечнику, а пробіотики допомагають підтримувати та відновлювати кишкову мікрофлору. Продукти, що містять корисні бактерії, такі як L. bulgaricus, L. casei та S. thermophilus, допомагають зменшити частоту розладів травлення, пов’язаних з прийомом антибіотиків. Крім того, вони також підтримують засвоєння вітамінів і мінералів, а отже, сприятливо впливають на імунну систему та захисні сили організму. Хороші бактерії можна знайти, зокрема, в йогуртах і пробіотичних напоях, квашеній капусті, а також у харчових добавках.
  • Пребіотики звучать подібно до пробіотиків, але відіграють іншу роль в організмі. Пребіотики – це речовини, отримані з певних видів вуглеводів, переважно клітковини. Кишечник не може їх перетравити, тому пребіотики служать їжею для бактерій травної системи і позитивно впливають на наше здоров’я та імунну систему. Джерелами пребіотиків є, в основному, спаржа і часник, якщо мова йде про овочі. З фруктів – це яблука, банани та ягоди, а також квасоля, пшениця, льон і насіння чіа.
  • Білки використовуються нашим організмом для побудови та відновлення тканин. Вони є важливим будівельним елементом кісток, м’язів, хрящів, а також шкіри, крові та деяких клітин імунної системи. Вони також сприяють виробленню ферментів і гормонів. Хорошим джерелом білка є нежирне м’ясо, птиця, риба, боби, яйця і шпинат. Однак, якщо ви не можете споживати достатню кількість білка через свій раціон, спробуйте протеїновий напій або будь-які інші білкові продукти.
  • Вітамін С – життєво важливий антиоксидант, який допомагає клітинам відновлюватися після боротьби з хворобою. Цей водорозчинний вітамін стимулює білі кров’яні тільця, а вони допомагають атакувати і знищувати будь-які патогени. Споживання вітаміну С можна збільшити за допомогою броколі, перцю, полуниці, цитрусових або дієтичних добавок.
Вітамін С - гімнастична балка
  • Гідратація також важлива для запобігання втоми, слабкості або нудоти. Зневоднення може статися через втрату апетиту або діарею і блювоту. Ми рекомендуємо пити переважно воду та трав’яний чай. [5-6]

Харчові добавки також допоможуть запустити вашу імунну систему, коли ви страждаєте від застуди або грипу.

Одним із найпоширеніших симптомів хвороби є лихоманка. Вона описує температуру тіла, яка вища за норму. Це щось на кшталт перегріву двигуна. Різниця в тому, що причина не в системі охолодження двигуна або термостаті, а в потраплянні в організм мікробів – бактерій, вірусів тощо. Хороша новина полягає в тому, що ми не тільки знаємо, як полагодити перегрітий двигун, але й як боротися з лихоманкою. [7]

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Які 5 прийомів їжі ми рекомендуємо вживати при підвищеній температурі?

Коли температура тіла сягає близько 40 °C, це призводить до печіння в очах і сильного головного болю, але не варто панікувати. Ці стани викликані бактеріальною або вірусною інфекцією, і наша імунна система, як солдат на полі бою, починає боротися з вірусом. Ви можете допомогти своєму організму, включивши в щоденне меню наступні страви.

1. Курячий бульйон

Курячий бульйон – це те, що доктор прописав. Він допомагає при інфекціях верхніх дихальних шляхів, оскільки містить багато вітамінів і мінералів та збагачений білком. Крім того, курячий бульйон підтримує водний баланс в організмі завдяки електролітам.

2. Кокосова вода

Користь кокосової води для здоров’я полягає, головним чином, в електролітах. Однією з переваг є також її приємний ароматний і солодкий смак, а також вміст калію та антиоксидантів.

Кокосова вода наповнює організм енергією

3. Часник

Часник відомий головним чином своїми антибактеріальними та противірусними властивостями. Він містить сполуку аліцин, яка підвищує імунітет і знижує ймовірність вірусної лихоманки.

4. Трав’яний чай

Найбільша “класика” в боротьбі з лихоманкою. Має схожу дію з курячим бульйоном. Трав’яний чай допомагає очистити слиз і заспокоює подразнення горла. Він містить поліфеноли, тобто антиоксиданти з протизапальними властивостями, які допомагають зміцнити імунітет.

5. Фрукти та овочі

Фрукти та овочі можуть стати вашими “найкращими друзями”, коли у вас підвищена температура. Вони багаті на вітаміни та мінерали, а більшість фруктів містять до 80% води, тому чудово зволожують організм. Якщо у вас підвищена температура, обирайте фрукти та овочі без шкірки та насіння, оскільки вони містять менше клітковини. Через високу температуру травна система може мати проблеми з перетравленням таких фруктів і овочів.

Як ми вже згадували, лихоманка є одним із симптомів таких поширених захворювань, як застуда та грип. Іншим симптомом може бути закладеність носа, кашель або біль у горлі. Наступні продукти можуть допомогти зняти перевантаження і запалення, а також позитивно вплинути на імунну систему.

Які продукти слід їсти, коли ви страждаєте від застуди або грипу?

Ми рекомендуємо такі продукти для лікування застуди та грипу:

Трав’яні чаї

Під час захворювань, спричинених крапельною інфекцією, важливо залишатися зволоженим. Трав’яний чай освіжить вас, а вдихання його пари допоможе зняти застійні явища, розріджуючи слиз. Чайне листя багате на природні рослинні сполуки, такі як поліфеноли, флавоноїди та катехіни, які стимулюють імунну систему.

Чашка води з куркумою також може допомогти, завдяки її протизапальним та антисептичним властивостям, які можуть полегшити біль у горлі. [8-9]

Вітамін С міститься в цитрусових і паприці

Мед

Мед – це, мабуть, класичний старовинний домашній засіб, яким користувалися ще наші бабусі, і не дарма. Ви оціните ефект меду при болю в горлі, спричиненому бактеріальною інфекцією. Ця солодка і липка рідина багата антимікробними речовинами, які допомагають усунути ці типи інфекцій. В огляді, опублікованому в 2018 році, порівнювали мед із загальнодоступними ліками від кашлю для дітей, плацебо та відсутністю лікування. Автори виявили, що мед виявився більш ефективним, ніж дифенгідрамін і сальбутамол – сполуки, які часто використовуються в ліках від кашлю. Прийом меду понад три дні полегшував симптоми кашлю порівняно зі згаданими ліками.

Однак ці результати слід сприймати з обережністю, оскільки більшість досліджень при порівнянні ефектів зосереджувалися лише на короткочасному гострому кашлі. Мед також може бути ефективним засобом для лікування кашлю у дітей. Однак його не слід давати дітям віком до одного року. [10]

Citrus fruits and berries

Апельсин, лимон, грейпфрути, а також деякі ягоди, такі як чорниця, журавлина і малина, містять високий рівень флавоноїдів і вітаміну С. Вони допомагають зменшити запалення і підвищити імунітет, що може допомогти вашому організму боротися з лихоманкою. [11]

Однак вам слід уникати цих продуктів і речовин:

Оброблені продукти харчування

Вироби з білого борошна та цукру, смажена їжа, фаст-фуд, солодощі, чипси тощо. Це пов’язано з тим, що промислово оброблені продукти містять лише мінімум поживних речовин, вітамінів, мінералів та ферментів.

Кофеїн

Кофеїн – це алкалоїд, який стимулює нашу нервову систему. Однак, якщо вам потрібно підвищити імунітет, трав’яний чай, багатий на антиоксиданти, буде більш підходящим вибором. [12]

Алкоголь

Алкоголь може зневоднювати організм і викликати запальну реакцію, що може погіршити симптоми застуди та грипу.

6 порад від нудоти, діареї та блювоти

Якщо у вас є хоча б один з цих симптомів захворювання, важливо вживати продукти, які заспокоять ваш травний тракт. Водночас вони мають активізувати смакові рецептори та підвищити апетит.

Імбир

Дослідження показують, що імбир може зменшити наслідки нудоти і блювоти, хоча для підтвердження цих висновків потрібні додаткові дослідження. Додайте 1-2 чайні ложки свіжого імбиру в чашку гарячої води, дайте охолонути протягом 5 хвилин і підсолодіть медом. Зверніть увагу на кристалізований імбир. Він містить велику частку цукру, тому його слід вживати в помірних кількостях. Ви також можете обрати імбирний шот, який містить сік імбиру, мед, лимон і кокосову воду, що чудово зволожує організм. [13-14]

Імбирний шот або імбир також чудово справляється з нудотою

Банани, рис, яблучний сік

.1

Кокосова вода

Ці продукти містять багато вуглеводів у вигляді крохмалю і клітковини, тому є ідеальним засобом від нудоти, блювоти і діареї. Подібні продукти включають печиво, вівсянку, кавун і варену картоплю. [15]

Однак ми не рекомендуємо такі продукти:

Жирна їжа

Вони містять велику кількість важкоперетравлюваних жирів, можуть подразнювати шлунок і посилювати нудоту.

Чилі

Чилі містить капсаїцин, який може неприємно подразнювати слизову оболонку шлунка. Це викликає біль у шлунку та загальний дискомфорт.

Молочні продукти

Молочні продукти містять цукор – лактозу, який може важче засвоюватися організмом після діареї. Побічними ефектами іноді є здуття живота та нудота.

Позбутися закрепів

Для полегшення закрепів необхідно збільшити споживання розчинної клітковини, яка сприяє очищенню кишечника, але її надмірне споживання викликає здуття живота. Потрібно набратися терпіння і збільшувати споживання розчинної клітковини поступово. [16]

Вівсянка та вівсяні висівки

Чашка вівсянки на воді містить близько 4 грамів клітковини, що становить близько 16 відсотків рекомендованої добової норми для дорослих. Вівсяні висівки, які також багаті на клітковину, ще кращі для травлення, ніж вівсянка.

Вівсянка або вівсяні висівки чудово допомагають при діареї

Сухофрукти

Усі фрукти є хорошим джерелом клітковини, але сухофрукти, такі як абрикоси, інжир та чорнослив, зазвичай містять її ще більше. Крім того, вони багаті на сорбіт, який може стимулювати роботу кишечника. Чорнослив та абрикоси також містять поліфеноли – групу хімічних сполук, які позитивно впливають на низку корисних кишкових бактерій, таких як лактобактерії та біфідобактерії. Ці бактерії сприяють оптимальному функціонуванню травного тракту. [17]

Насіння льону

Насіння льону має високий вміст розчинної клітковини, тому воно особливо корисне для підтримки регулярного випорожнення кишечника. Воно знижує рівень холестерину в крові, а також є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Дві столові ложки покривають 20% рекомендованої добової норми споживання клітковини і більше 100% у випадку омега-3 жирних кислот. [18-19]

Однак уникайте цих продуктів:

Оброблені продукти харчування

Вони, як правило, містять багато жирів, солі та мало клітковини. Жири важко перетравлюються, а сіль спричиняє зниження вологості калу.

Перероблене зерно

Білий хліб або білий рис також не є корисними під час хвороби. Вони не містять висівок і паростків, тобто частин, які містять найбільше клітковини.

Алкоголь

Алкоголь може спричинити зневоднення організму і сприяти закрепам, оскільки для всмоктування калу організму потрібна вода. [20]

Що потрібно пам’ятати про хвороби?

Найважливіше усвідомити, що профілактика завжди краща за лікування. Для того, щоб клітини нашої імунної системи функціонували належним чином, вони повинні отримувати достатню кількість вітамінів, мінералів, амінокислот, незамінних жирних кислот і білків.

Якщо у вас підвищилася температура або ви захворіли, організм підказує, що настав час “пригальмувати”. Правильна дієта допомагає організму швидко та ефективно реагувати на мікроби вірусів та бактеріальних інфекцій. Якісний відпочинок, регулярне пиття та дієта, багата на поживні речовини та вітаміни, допоможуть вам якнайкраще.

Ми сподіваємося, що ви дізналися все, що вам потрібно знати про найкращі продукти, які можна їсти під час хвороби. Якщо вам сподобалася наша стаття, поділіться нею з друзями, щоб допомогти їм.

Джерела:

[1] Klein Sarah - Why Do We Lose Our Appetite, When We Are Sick? – https://www.huffpost.com/entry/lose-appetite-cold-flu-sick_n_4525367

[2] Smith Kat - Why Do You Lose Your Appetite When You’re Sick? – https://blog.memd.me/lose-appetite-youre-sick/

[3] Sun Y., Wang Z., Zhang. Y, Sundell J., - In China, Students in Crowded Dormitories with a Low Ventilation Rate Have More Common Colds: Evidence for Airborne Transmission – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0027140

[4] Keck Medicine of USC - What Is a Bunion? – https://www.keckmedicine.org/what-is-a-bunion/

[5] O'Dwyer Jessica - What to eat to recover from illness – https://www.nuffieldhealth.com/article/what-to-eat-to-recover-from-illness

[6] Andrews R., MS, St. Pierre B. and col. - Eating when sick: Should you feed a cold? Or starve a fever? – https://www.precisionnutrition.com/what-to-eat-when-sick

[7] Mayo Clinic Staff - Fever treatment: Quick guide to treating a fever – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/fever/art-20050997

[8] Toden S., Theiss A. L., Wang X., Goel A. - Essential turmeric oils enhance anti-inflammatory efficacy of curcumin in dextran sulfate sodium-induced colitis – https://www.nature.com/articles/s41598-017-00812-6

[9] Brazier Y. - All you need to know about flu – https://www.medicalnewstoday.com/articles/15107

[10] Oduwole O., Udoh E. E., Oyo-Ita A., Meremikwu M. M. - Honey for acute cough in children – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub5/full

[11] Pérez-Cano F. J., Castell M. - Flavonoids, Inflammation and Immune System – https://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/659/htm

[12] Nordqwist J. - Health benefits and risks of drinking coffee – https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202

[13] Marx W., Kiss N., Isenring L. - Is ginger beneficial for nausea and vomiting? An update of the literature – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25872115/

[14] Lete I., Alluέ J. - The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy – https://journals.sagepub.com/doi/10.4137/IMI.S36273

[15] MacGill M. - What you should know about diarrhea – https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634

[16] Felman A. - What to know about constipation – https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322

[17] Saito Y. A. - Irritable bowel syndrome: new and emerging treatments – https://www.bmj.com/bmj/section-pdf/900007?path=/bmj/350/8014/Clinical_Review.full.pdf

[18] Barbalho S. M., Quesada K., and col. Inflammatory bowel disease: can omega-3 fatty acids really help? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700845/

[19] Grag M. A. - 17 Superfoods That Fight Disease – https://www.health.com/food/17-superfoods-that-fight-disease

[20] Lillis Ch. - What should you eat when you are sick? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/321786

[21] Arnarson A. - Artificial Sweeteners: Good or Bad? Artificial Sweeteners: Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-good-or-bad

[22] Lissiman E., Bhasale Al, Cohen M - Garlic for the common cold – https://www.cochrane.org/CD006206/ARI_garlic-common-cold

[23] Ghosh N. - 13 Best Foods To Eat When You Have Viral Fever – https://www.boldsky.com/health/nutrition/2018/foods-for-viral-fever-083637.html

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *