10 продуктів, які лише здаються здоровими

10 продуктів, які лише здаються здоровими

Під час звичайного шопінгу ви можете знайти багато рядів і полиць зі смачними сухими сніданками FIT. Поруч з ними ви бачите молоко зі смаком полуниці, а трохи вище – популярний знежирений йогурт, який ви бачили по телевізору. Але і тут все не так, як здається. Багато з цих продуктів поводяться так, ніби вони суперкорисні і часто навіть підходять для схуднення.

Ви можете знайти багато подібних випадків у магазині. Однак поживний профіль окремих продуктів може мати значний вплив на вашу вагу, а також на загальний стан здоров’я. Ось чому важливо знати, які продукти дійсно варті того, а які лише здаються корисними. [1]

Підбірка продуктів, які можуть справляти враження здорових на перший погляд

Іноді буває досить складно визначити з першого погляду, чи є продукт, який ви тримаєте в руках, корисним для здоров’я чи ні. Золотим правилом залишається прочитати хоча б етикетку з інформацією про поживну цінність. Якщо вона містить велику кількість цукру, насичених або шкідливих транс-ненасичених жирів, солі або підозріло високу кількість калорій на порцію, це, ймовірно, не здоровий продукт. Ще однією підказкою може бути список інгредієнтів, особливо якщо він нагадує серіал “Гра престолів”. Отже, давайте розглянемо приклади продуктів, які лише виглядають здоровими.

1. Деякі види сухих сніданків, мюслі або гранола

Сухі сніданки мюслі для багатьох є ідеальним прикладом здорового сніданку. Вони часто приваблюють різноманітними фітнес-слоганами, які, зрештою, можуть ввести в оману. До того ж, вони мають красиву упаковку, прикрашену фото стрункої фітнес-моделі, яка з посмішкою на обличчі заманює вас купити цей “здоровий” продукт. Якщо ви уважно подивитеся на список інгредієнтів, то побачите, що багато таких сухих сніданків, мюслі або гранола містять велику кількість доданого цукру. Ці продукти також часто мають низький вміст клітковини або білка. У деяких випадках такий продукт можна порівняти зі звичайними солодощами.

У чому різниця між популярними гранолою, мюслі або сухими сніданками?

  • Сухі сніданки з високим ступенем обробки: вони часто є найменш корисними для здоров’я, оскільки містять зерно з високим ступенем промислової обробки, мають низький вміст білка, вітамінів і високий вміст цукру. Процес очищення також позбавляє їх клітковини, корисної для травлення. Саме через ці фактори це не є здоровим вибором, який не відповідає кільком критеріям здорового харчування. Крім того, такі сухі сніданки можуть спричинити проблеми в майбутньому через надмірне споживання цукру, який вони містять у великій кількості. До таких продуктів належать переважно популярні шоколадні шматочки, крихти з корицею тощо. Вони часто збагачені великою кількістю додаткового цукру та барвників. Хоча деякі з них можуть бути збагачені вітамінами, кількість цукру в них все одно досить висока.
  • Мюслі: окрім високого вмісту цукру, мюслі часто збагачені різними добавками. Однак корисні мюслі повинні містити лише злаки з додаванням фруктів, горіхів та насіння.
  • Гранола (запечені мюслі): часто містять цукор і велику кількість калорій. Однак, деякі види можуть також мати високий вміст жирів. Більшість гранол містять горіхи, джерело корисних жирів, але все ж таки цей вид сніданку слід вживати в помірних кількостях. Зазвичай до її складу входять ті ж інгредієнти, що й до мюслі, але різниця полягає в тому, що гранолу запікають (додають трохи кокосової олії, розтопленого вершкового масла). Саме так вона набуває характерної хрусткої скоринки. [2-3] [18]

Тому вибір сухих сніданків, мюслі або граноли може бути не таким корисним, як може здатися на перший погляд. Всесвітня організація охорони здоров’я розглядає можливість посилення обмежень на споживання доданих цукрів з 10% CEP (загальне споживання енергії) до 5%. Для дорослої людини ця норма становить в середньому 30 грамів на день, яку можна легко перевищити, просто з’ївши кілька пластівців на сніданок. Надмірне споживання цукру також пов’язане зі збільшенням ризику ожиріння. Воно також сприяє негативним змінам у метаболізмі жирів і вуглеводів. Ось чому загальне щоденне споживання цукру має бути обмежене. [19-21]

Чому пластівці для сніданку з високим ступенем промислової обробки можуть бути шкідливими?

Що з цим робити?

Перед тим, як купувати сухі сніданки, важливо завжди перевіряти список інгредієнтів самого продукту. Звертайте увагу на кількість цукру, білка, а також на загальну калорійність. Більшість здорових продуктів, як правило, не піддаються високій промисловій обробці. Вони зазвичай містять менше інгредієнтів. [3-4] [22]

Як обрати пластівці, гранолу чи мюслі?

Намагайтеся вибирати пластівці для сніданку щоб:

  • містили якомога менше доданого цукру, в ідеалі – взагалі без нього
  • містили харчові волокна
  • багаті на протеїн

Для мюслі та граноли варто обирати ті, що:

  • містять цільні зерна (наприклад, овес, жито, пшеницю, ячмінь), завдяки чому містять більше антиоксидантів, мінералів і клітковини, ніж їхні рафіновані варіанти
  • мають низький вміст цукру, який використовується як сполучна речовина, особливо в мюслі. В ідеалі його вміст має бути якомога нижчим;
  • мають низький вміст насичених жирів – мюслі та гранола з горіхами та насінням містять переважно корисні жири. Однак насичені жири з різних рослинних олій, які використовуються для покращення смаку, зовсім не є корисними;
  • мають низький вміст солі;
  • багаті на протеїн
  • містять клітковину
  • містять лише необхідний мінімум доданих інгредієнтів;

2. Фітнес-батончики

Фітнес-батончики також належать до категорії дуже популярних продуктів, і щодня з’являються нові. Їх часто називають “здоровими”, хоча це може бути зовсім не так. Люди люблять перекушувати батончиками під час подорожі або напруженого дня. Однак фітнес-батончики можуть приховувати деякі інгредієнти так само, як і пластівці для сніданку.

Ви правильно здогадалися. Проблема полягає у великій кількості доданого цукру, жиру, а також невеликій кількості білка і клітковини. Часто це промислово перероблений кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (HFCS). Це дешевша сировина для виробників, ніж класичний ріпаковий або тростинний цукор. Мало того, ще гірше, коли батончик вкритий шоколадом. Вміст цукрів і шкідливих жирів у такому випадку може легко збільшитися ще більше. [5]

Вас можуть зацікавити ці продукти:

Що з цим робити?

Якщо ви з’їдаєте фітнес-батончик лише час від часу, це, ймовірно, не зашкодить вам. Він може бути чудовим засобом для швидкого поповнення запасів енергії під час занять спортом, коли ви витрачаєте багато енергії. До таких видів спорту належать піші прогулянки, їзда на велосипеді тощо. Однак він не повинен замінювати повноцінну їжу, а людям, які не мають достатньої фізичної активності, слід бути обережними з його вживанням. Наприклад, спробуйте яблуко, банан або інший фрукт в якості швидкого перекусу, в ідеалі з яким-небудь молочним продуктом (сир, тощо). Грецький йогурт з вівсом також може бути чудовим вибором. У багатьох випадках фітнес-батончики можна замінити протеїновими батончиками, які мають високий вміст білка і надовго наситять вас.

Протеїновий батончик – ідеальний швидкий перекус, оскільки він зазвичай містить менше цукру, більше клітковини і може легко задовольнити тягу до солодкого. Однак важливо перевіряти етикетку та поживну цінність батончика.

3. Деякі каші швидкого приготування для сніданку

Каші швидкого приготування – дуже популярна їжа для початку дня, адже їх дуже легко готувати. Зазвичай все, що вам потрібно зробити – це залити кашу гарячою водою, перемішати і сніданок готовий. Але навіть у цьому випадку мушу вас розчарувати, адже така їжа на сніданок може бути не такою корисною, як здається.

Багато хто звик додавати в каші швидкого приготування цукор, мед, солодкий сироп або інші інгредієнти, що перетворює корисний сніданок на солодкий десерт. Не кажучи вже про те, що багато каш швидкого приготування вже містять підвищену кількість цукру, який додають просто для того, щоб зробити їх смачнішими. У списку інгредієнтів ви можете легко натрапити на невиправдано велику кількість солі та шкідливі штучні барвники. Крім того, каші швидкого приготування часто містять невелику кількість білка і клітковини. [6]

Чи корисні каші швидкого приготування?

Що з цим робити?

Як і в попередніх випадках, вам слід прочитати список інгредієнтів каші для сніданку, яку ви хочете купити. Намагайтеся вибирати кашу, яка не містить доданого цукру або великої кількості солі, а в ідеалі – взагалі не містить. Знову ж таки, переконайтеся, що каша багата на білок і клітковину.

Щоб зробити кашу складнішою, ви можете збагатити її білком, наприклад, додавши трохи сироваткового протеїну. Додавання білка також важливе для росту м’язів і відчуття ситості. Також можна додавати улюблені фрукти, завдяки яким можна збагатити кашу клітковиною, вітамінами або мінералами. Також спробуйте додати насіння льону, чіа або арахісову пасту і збагатити кашу корисними жирами та клітковиною. [6]

4. Ароматизовані молочні продукти та деякі продукти з низьким вмістом жиру

Молочні продукти мають відносно хорошу репутацію серед здорової їжі. Це правда, що за останні роки їхня якість значно підвищилася. Проте, ви все ще можете знайти деякі знежирені та ароматизовані молочні продукти, які містять занадто багато цукру та інших шкідливих інгредієнтів. Наприклад, йогурти можуть містити надмірну кількість загусників, крохмалю або навіть цукру.

Вже згадані шкідливі інгредієнти містяться в більшості знежирених йогуртів, щоб зробити їхню консистенцію густою навіть після видалення більшої частини жиру. Недоліком ароматизованих молочних продуктів є те, що вони часто містять добавки, які можуть принести ще більше цукру. Це може бути у випадку з різними йогуртами або молоком. Цукор у них в першу чергу виступає консервантом для фруктової складової, а також покращує кінцевий смак. [7]

Деякі знежирені та ароматизовані молочні продукти містять занадто багато цукру

Що з цим робити?

Знежирені та ароматизовані молочні продукти – це широка група продуктів, і вони можуть відрізнятися один від одного. Перш ніж судити про щось, завжди слід ознайомитися зі списком інгредієнтів та поживною цінністю продукту. Якщо з якихось причин ви не любите білий жирний йогурт, ви можете обрати якісну, нежирну альтернативу. Він часто може містити навіть більше білка або кальцію, ніж жирний варіант. Однак зосередьтеся на чистому молочному продукті, який не містить цукру або містить якомога менше доданого цукру.

0% грецький йогурт або знежирений сир ідеально підходять для цього. Щоб покращити їхній смак, можна спробувати додати фрукти або БІО-банановий порошок, соуси без цукру та калорій або смакові краплі. Отже, перш ніж тягнутися за ароматизованим молочним продуктом, спробуйте купити його неароматизовану версію, і додайте будь-які інгредієнти, які вам подобаються. Ви отримаєте збалансований і ситний перекус.

Втім, ви також можете обрати незбиране молоко або йогурт. Різниця між ними та знежиреними варіантами майже мінімальна. Незбиране молоко або йогурт мають кращий смак, а також дають відчуття ситості. Але майте на увазі, що вони повинні вписуватися у ваш збалансований раціон.

Кисломолочні продукти також є здоровим вибором. Вони легше засвоюються і мають нижчий вміст молочного цукру (лактози). Це одна з причин, чому вони популярні серед людей з непереносимістю лактози. Однак головна їхня перевага – високий вміст пробіотиків, живих мікроорганізмів.

Пробіотики також природним чином містяться в нашому травному тракті. У достатній кількості вони можуть позитивно впливати на наше здоров’я. Однак, якщо ви любите сир, важливо стежити за його жирністю. Намагайтеся обирати сир, який містить до 30% жиру, або навіть менше. Перевагою знежиреного сиру є не тільки менший вміст жиру, але часто і трохи більший вміст білка. [8]

5. Фруктовий сік

Багато людей вважають фруктовий сік корисним напоєм, який ідеально підходить, наприклад, для сніданку. Це ґрунтується на тому, що сік містить різні антиоксиданти або вітаміни. Виробники знають про це і намагаються привернути вашу увагу до цього факту за допомогою характерних графічних зображень на упаковці продукту. Так, добре, коли в напої є вітаміни, але не забувайте про те, що фруктові соки часто містять велику кількість цукру. У багатьох випадках він може бути таким самим, як і в класичних підсолоджених газованих напоях.

Не менш важливим є той факт, що не всі сокові напої є 100% соком. Вони відрізняються за способом переробки та інгредієнтами, які входять до їх складу. [2] [9]

У чому різниця між соком і морсом?

  • фруктові напої часто містять багато цукру та барвників
  • фруктовий нектар має 25-50% фруктового компонента. Решта його вмісту складається лише з води та доданого цукру або підсолоджувачів.
  • сік – це напій, який часто виготовляється з фруктового концентрату. Він утворюється шляхом випарювання води з фруктового соку, а потім знову розбавляється водою. Таким чином, відсотковий вміст фруктового компонента може бути різним.
  • фруктовий сік містить 100% соку

З цих напоїв фруктовий сік (100% сік) – найкращий вибір. Однак пити його все одно слід в помірних кількостях. Він все ще містить багато натурального цукру. Тим не менш, багато людей люблять купувати літрову пляшку або коробку і випивати її всю відразу. Але майте на увазі, що таким чином ваше споживання може легко збільшитися на кілька сотень калорій. Таким чином, отримана калорійність може бути еквівалентна одному повноцінному обіду, що принесе вам набагато більше калорій, ніж рідкі калорії з фруктового соку. [9]

Чи корисний апельсиновий сік?

Що з цим робити?

У випадку фруктових напоїв звертайте особливу увагу на кількість доданого цукру. З точки зору здоров’я, найкращим варіантом є 100% фруктовий сік. Він фактично на 100% складається з фруктового соку. Це повинен бути абсолютно чистий фруктовий продукт, який не містить ніякого доданого цукру, води або інших інгредієнтів. Тому, якщо ви хочете випити чогось солодкого, 100% фруктовий сік може бути ідеальним рішенням. Якщо ви випиваєте склянку соку як частину збалансованої здорової дієти, і при цьому він вписується в загальну денну норму споживання, це цілком нормально. Також можна розбавляти сік водою у співвідношенні 1:1. Це дозволить вам споживати менше калорій при більшому об’ємі напою. [9-10]

6. Смузі

Смузі – дедалі популярніший фітнес-тренд. Їх часто сприймають як суперкорисний напій, який можна приготувати вдома відповідно до своїх смакових уподобань. У той час як вищезгадані соки створюються за допомогою процесу пресування без твердого компонента, смузі виготовляються шляхом змішування фруктів або овочів.

Різниця між корисним і шкідливим смузі значною мірою залежить від якості та кількості інгредієнтів, а також від індивідуальних потреб людини. Різниця полягає в тому, чи робите ви смузі вдома, де у вас є контроль над інгредієнтами, чи купуєте його в магазині. Куплений, на перший погляд, безневинний “здоровий” смузі може легко перетворитися на калорійну бомбу. Він, як і фруктовий сік, може сприяти небажаному збільшенню загального споживання на кілька десятків грамів цукру і сотні калорій. Крім того, смузі часто містять мало білка.

Чи підходить смузі для дієти?

Один смузі може бути еквівалентом одного додаткового обіду. Однак, у порівнянні з їжею, смузі менше насичує, що призводить до швидшого настання почуття голоду. Навпаки, більший вміст цукру та частково розщеплена клітковина не є корисними для нашого організму. [11 – 12]

Що з цим робити?

Смузі не завжди може бути ідеальним вибором. Однак будьте обережні, щоб він вписувався у вашу добову норму калорій. Наприклад, у важкі дні, коли у вас не вистачає часу на їжу, смузі може легко замінити перекус. Однак його загальна кількість і поживна цінність повинні відповідати вашим цілям і відповідній калорійності. Ви зможете легко контролювати інгредієнти смузі, готуючи його самостійно. Вам навіть не обов’язково класти в нього стільки фруктів. Наприклад, змішайте шматочок банана з невеликим яблуком або грушею.

Майте на увазі, що популярні інгредієнти, такі як соки, підсолоджені мигдальні напої або ароматизоване молоко, містять багато цукру і можуть легко подвоїти кількість калорій. Якщо ви хочете більш легкий варіант, спробуйте замість них додати воду, неароматизоване молоко, лід або безкалорійні ароматизатори. 0% грецький йогурт, шматочок фрукта, нежирний сир або протеїн також можуть бути хорошим вибором для отримання більш густої консистенції. Таким чином, ви також збагатите свій смузі білком.

7. Овочеві салати

Овочевий салат – це, мабуть, перше, що спадає на думку багатьом, коли вони чують “здорове харчування”. Це не дивно, адже овочі насправді дуже корисні і містять відносно невелику кількість калорій. Однак не всі отримують задоволення від споживання овочів у чистому вигляді. Щоб покращити смак, багато хто тягнеться до різноманітних заправок, які здатні вмить перетворити салат на вишукану страву.

І саме заправки можуть все змінити. Вони часто насичені цукром, рослинними оліями, насиченими жирами, сіллю та іншими інгредієнтами. Таким чином, безневинний на перший погляд овочевий салат раптом потрапляє до списку шкідливих страв і стає зовсім іншою стравою. До того ж, за своєю калорійністю він може легко конкурувати з бургером. [3]

Чому овочевий салат може бути калорійною бомбою

Що з цим робити?

Споживання овочів має незліченну кількість переваг для нашого здоров’я. Однак поєднання з калорійними заправками значно підриває всі ці переваги. Рішення може бути простішим, ніж ви очікуєте. Ні, не обов’язково їсти овочевий салат без заправки і мучитися від його прісного смаку. Спробуйте приготувати заправку самостійно, щоб її інгредієнти були набагато кориснішими. Наприклад, можна використовувати чайну ложку олії, улюблені трави, дрібку солі та бальзамічний оцет. Чудово підійде йогуртова заправка з гірчицею та травами.

Друге рішення – звернути увагу на безкалорійні соуси. Вони не додадуть овочевому салату зайвих калорій. Крім того, вони не містять цукру, жиру, глютену або лактози. Це ефективний спосіб уникнути калорій звичайних заправок, не відмовляючись при цьому від чудового смаку овочевого салату.

8. Овочеві чипси

Напевно, кожен з нас добре знає, що в магазині є один гарний острівець, заповнений чипсами. На перший погляд, ніхто не шукатиме там здорову їжу. Аж раптом там з’являються овочеві чипси, які приваблюють вас слоганами, що містять такі слова, як “преміум”, “з низьким вмістом жиру” або “здорові”. Це звучить ідеально до того моменту, поки ви не візьмете до уваги факти – овочеві чипси можуть бути не більш корисними, ніж класичні картопляні чіпси.

Чому ж люди їх купують? Можливо, через те, як картопляні чипси змальовують. Нам часто представляють їх як шкідливі та жирні. Тоді, коли ви бачите в магазині овочеві чипси, у вашій голові вони одразу асоціюються зі здоровою їжею, і ви можете подумати, що вони не мають нічого спільного з картопляними чипсами. Однак, все навпаки.

Чи корисні овочеві чипси?

Класичні картопляні чипси зазвичай містять картоплю, сіль і якусь рослинну олію – найчастіше соняшникову, ріпакову або кукурудзяну. Існують також ароматизовані версії цих чипсів, які збагачені іншими інгредієнтами, такими як харчові барвники, цукор, смакові добавки та ароматизатори. Поживна цінність овочевих чипсів майже ідентична, а іноді навіть вища. Різниця в калорійності зазвичай зумовлена різницею в калорійності між картоплею та певним видом овочів, а також способом приготування.

Не кажучи вже про те, що перед тим, як стати хрусткими чипсами, свіжі овочі втрачають майже всю свою воду і отримують пристойну кількість олії. В результаті виходить калорійна їжа, яка часто зовсім не корисніша за класичні картопляні чипси. [14]

Що з цим робити?

Овочеві чипси можуть бути непоганим перекусом, але вони точно не настільки корисні, як може здатися з назви. Якщо вам дуже хочеться чипсів, не соромтеся потішити себе меншою порцією класичних картопляних або навіть овочевих чипсів, відповідно до вашої калорійності.

Крім того, ви можете спробувати приготувати чипси в домашніх умовах. Так ви зможете контролювати кількість калорій, які в них містяться. Замість того, щоб смажити чипси в олії, можна спробувати бланшувати їх, а потім підсушити в гарячій духовці. Також краще використовувати олію у формі спрею. Незалежно від того, купуєте ви чипси в магазині або готуєте їх самостійно, головне – стежити за вмістом жиру. Це все ж таки продукт харчування, який слід сприймати лише як урізноманітнення вашого раціону. [15]

9. Сироп агави

Є люди, які намагаються всіляко уникати класичного цукру. Тому вони шукають різні альтернативи, які використовують як підсолоджувач. Дуже поширеним і популярним рішенням у цьому випадку є сироп агави. Ви можете знайти його в різних здорових продуктах харчування, де він виступає як замінник цукру. Сироп агави популярний ще й тому, що він, як правило, має нижчий глікемічний індекс, ніж рафінований цукор, і не сприяє різкому підвищенню рівня цукру в крові. Якщо ви також маєте його на своїй полиці і вважаєте його нешкідливим, ми можемо вас розчарувати.

Агава в її природній рослинній формі зустрічається переважно на півдні Сполучених Штатів і в Латинській Америці. Її часто використовували в традиційній медицині через її потенційні цілющі властивості. Цукор, що міститься в ній, також ферментують для виготовлення текіли. Як і з іншими рослинами, з агавою пов’язують різні корисні ефекти. Проблема, однак, полягає в тому, що для приготування сиропу з агави вона проходить через операцію переробки, яка має тенденцію до швидкого зменшення або повного знищення частки вітамінів, що містяться в ній.

Сироп агави часто містить багато цукру. Його вміст становить близько 74 г / 100 г. Крім того, понад 80% цього вмісту – фруктоза. Її споживання останнім часом обговорюється серед вчених у зв’язку з тим, що надлишок фруктози пов’язаний з кількома захворюваннями. До них відносяться, наприклад, проблеми з правильною роботою нирок. Однак необхідно усвідомлювати, що в даному випадку мова йде саме про надмірне споживання фруктози. Часто винні підсолоджені напої, неправильні харчові звички та малоактивний спосіб життя. Однак, якщо ви фізично активна людина, регулярне вживання фруктози не повинно бути для вас проблемою. [16] [23-25]

Сироп агави

Що з цим робити?

Калорійність сиропу агави в основному визначається його кількістю. Кілька крапель вам точно не зашкодять, але, як і з усіма підсолоджувачами, не варто перестаратися. Якщо вам потрібен підсолоджувач з меншим вмістом калорій, то кращим вибором в цьому плані є різні натуральні підсолоджувачі, такі як еритрит, ксиліт або стевія. Вони підходять для продуктів харчування та напоїв і, крім того, мають набагато нижчу калорійність, ніж сироп агави. Також варто спробувати різні безкалорійні ароматизатори або смакові краплі.

10. Сухофрукти

Сухофрукти – один з улюблених перекусів багатьох з нас. Звісно, це здоровий варіант і, безумовно, кращий за класичні солодощі. Вони містять багато клітковини, а також антиоксидантів. Ненавиджу це робити, але навіть у цьому випадку мушу зруйнувати вашу ідилічну ідею.

Проблема номер один полягає в тому, що цей фрукт зменшує свій об’єм у процесі сушіння, видаляючи воду, яка становить більшу частину його ваги. Тому його легко спожити більше, що призводить до більшої кількості калорій, які потрапляють в організм. Таким чином, після видалення води цей сухофрукт має набагато вищий вміст простих цукрів на 100 г, ніж 100 г свіжого фрукта. Отже, якщо ви з’їсте цілу упаковку сухофруктів протягом дня, ви споживете від кількох десятків до сотень зайвих калорій. [17]

Цукати з фруктів

Що з цим робити?

У цьому випадку все досить просто. Звісно, зовсім уникати вживання сухофруктів не обов’язково. Все, що вам потрібно зробити – це контролювати їх споживання, враховуючи загальну кількість калорій, яку ви з’їдаєте щодня. Крім того, намагайтеся обирати сухофрукти без додавання цукру. Споживання сухофруктів може бути чудовим, наприклад, як джерело енергії в різних подорожах. Однак є випадки, коли краще споживати свіжі фрукти, оскільки вони містять більше води і можуть наситити вас ще більше.

Висновок

У кожної монети є дві сторони, і їжа – не виняток. Особливо це стосується продуктів, які лише виглядають здоровими. Для більшості з них проблемою є доданий цукор та високий вміст калорій. У такому випадку, безумовно, варто шукати альтернативи, про які ми згадували. Пам’ятайте про помірне споживання відповідно до збалансованого та комплексного раціону, а також вчіться обирати кращі варіанти їжі.

А як ви обираєте їжу? Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею з друзями, щоб вони могли дізнатися ефективні поради, як розпізнати справді здорову їжу.

Джерела:

[1] How Does Food Impact Health? – https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-food-impact-health

[2] Kris Gunnars - 20 Foods That Are Bad for Your Health – https://www.healthline.com/nutrition/20-foods-to-avoid-like-the-plague#TOC_TITLE_HDR_6

[3] Nizam Khan - 15 ‘Health Foods’ That Are Really Junk Foods in Disguise – https://www.healthline.com/nutrition/15-health-foods-that-are-really-junk-foods#15.-Most-processed-breakfast-cereals

[4] Hrefna Palsdottir - Breakfast Cereals: Healthy or Unhealthy? – https://www.healthline.com/nutrition/are-breakfast-cereals-healthy#tips

[5] Nutrition Bars: Healthy or Hype? – https://www.webmd.com/diet/features/nutrition-bars-healthy-hype

[6] What You Need to Know About Instant Oatmeal and Your Health – https://www.onegreenplanet.org/natural-health/what-you-need-to-know-about-instant-oatmeal-and-your-health/

[7] Franziska Spritzler - 10 ‘Low Fat’ Foods That Are Low In Nutrients – https://www.healthline.com/nutrition/10-unhealthy-low-fat-foods#TOC_TITLE_HDR_4

[8] Megan Ware - Everything you need to know about yogurt – https://www.medicalnewstoday.com/articles/295714#benefits

[9] Gerhard Braun - Fruit Juice and Nectar – Lots of Fruit and Nothing Else? – https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=0&Thema_ID=2&ID=1738&Pdf=No

[10] Alina Petre - Is Fruit Juice as Unhealthy as Sugary Soda? https://www.healthline.com/nutrition/fruit-juice-vs-soda#nutrition

[11] Ansley Hill - Are Smoothies Good for You? – https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you#recipes

[12] Smoothies: Are They Good for You? – https://www.webmd.com/diet/smoothies-good-for-you

[13] Natalie Stein - The Skinny on Smoothies: Use with Caution! – https://www.lark.com/blog/the-skinny-on-smoothies-use-with-caution/

[14] Carolyn L. Todd - I'm Just Gonna Say It: Veggie Chips Are No More or Less Healthy Than Regular Chips – https://www.self.com/story/potato-chips-vs-veggie-chips

[15] Marissa Laliberte - Why You Should Stop Eating Vegetable Chips ASAP – https://www.thehealthy.com/nutrition/are-veggie-chips-healthy/

[16] Joe Leech - Agave Nectar: A Sweetener That’s Even Worse Than Sugar? – https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar#production

[17] Is eating dried fruit healthy? – https://www.health.harvard.edu/nutrition/is-eating-dried-fruit-healthy

[18] Sally Wadyka - Is Granola Good for You? – https://www.consumerreports.org/granola/is-granola-good-for-you/

[19] Isabelle Aeberli, Philipp A Gerber, Michel Hochuli, Sibylle Kohler, Sarah R Haile, Ioanna Gouni-Berthold, Heiner K Berthold, Giatgen A Spinas, Kaspar Berneis - Low to moderate sugar-sweetened beverage consumption impairs glucose and lipid metabolism and promotes inflammation in healthy young men: a randomized controlled trial – https://academic.oup.com/ajcn/article/94/2/479/4597872

[20] Bovi, A. P. D., Michele, L. D., Laino, G., & Vajro, P. - Obesity and Obesity Related Diseases, Sugar Consumption and Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixtures: The Pediatric and Odontologist Point of View.

[21] Ludwig, D. S., Peterson, K. E., & Gortmaker, S. L. - Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. – https://doi.org/10.1016/S0140-6736

[22] A Guide to Buying Healthier Muesli From the Supermarket – https://goodnessme.com.au/blogs/news/a-guide-to-buying-healthier-muesli-from-the-supermarket

[23] Lustig, R. H. - Cukor - náš zabijak.

[24] Thuy, S., Ladurner, R., Volynets, V., Wagner, S., Strahl, S., Königsrainer, A. - Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Humans Is Associated with Increased Plasma Endotoxin and Plasminogen Activator Inhibitor 1 Concentrations and with Fructose Intake.

[25] Jamie L. Willems and Nicholas H. Low - Major Carbohydrate, Polyol, and Oligosaccharide Profiles of Agave Syrup. Application of this Data to Authenticity Analysis – https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf3027342

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *