Сироваткові протеїни - шоколад - кокос

Сироваткові протеїни це категорія продуктів, що містить протеїнові порошки, вироблені з молока з використанням щадних технологічних процесів. У результаті виходять різні види порошків сироваткового протеїну найвищої якості, які незначно різняться за профілем інгредієнтів, засвоюваністю, швидкістю перетравлення і ціною. Залежно від ваших цілей ви можете вибрати конкретний вид сироваткового концентрату, ізоляту або гідролізату, який відповідатиме вашим потребам.

 показати більше

Як виробляється сироватковий протеїновий порошок?

Молоко для виробництва порошку сироваткового протеїну спочатку проходить процес пастеризації(короткочасне нагрівання), який запобігає росту бактерій. Після цього процесу молоко містить близько 20% сироваткових і 80% казеїнових білків. Потім у рідину додається фермент хімозин, який викликає згортання молока. Так сироватка відділяється від казеїну. Отримана рідка частина (сироватка) містить сироваткові білки, жир, а також вуглеводи. Після цього за допомогою фільтрації та інших щадних технологічних процесів з неї отримують сироватковий протеїн.

 

Які існують типи порошків сироваткового протеїну?

Окремі типи протеїнових порошків розрізняються за процесом виробництва, властивостями, а також за складом інгредієнтів. Тому вони можуть бути більш придатними для певних груп людей.

1. Концентрат сироваткового протеїну (WPC)

Концентрат сироваткового протеїну є одним із найпопулярніших протеїнових порошків, причому не тільки серед спортсменів. Насамперед це пов'язано з тим, що він містить значну кількість білка (70-80%), а також дуже доступний за ціною. Наразі під час його виробництва використовують щадні методи фільтрації, унаслідок чого виходить високоякісний протеїновий порошок, який добре засвоюється. Зразковим представником цього типу протеїнів є True Whey, вміст білка в якому досягає 78%.

2. Ізолят сироваткового протеїну (WPI)

Ізолят сироваткового протеїну отримують шляхом подальшої обробки сироваткового концентрату. Зокрема, це процес під назвою мікрофільтрація, який займає трохи більше часу. Кінцевим результатом цього процесу є продукт, який може похвалитися ще чистішим складом інгредієнтів, ніж сам сироватковий концентрат. Він вирізняється вищим вмістом білка (понад 80%). Порівняно з концентратом, він містить менше жиру і цукру. Це особливо цінується вимогливими спортсменами або людьми, які хочуть схуднути перед участю в змаганнях і ретельно стежать за кожною поживною речовиною у своєму раціоні. У процесі виготовлення сироваткового ізоляту протеїновий порошок позбавляється практично всього молочного цукру (як правило, залишається близько 2 г лактози на 100 г продукту). Цей вид протеїнового порошку дуже популярний серед людей, які страждають на непереносимість лактози. Зразковими представниками протеїнових порошків із цієї категорії є Pure IsoWhey.

3. Гідролізат сироваткового протеїну (WPH)

Гідролізат сироваткового протеїну виробляється в процесі гідролізу із сироваткового концентрату або ізоляту. Під час цього процесу молекула води використовується для розщеплення білкових зв'язків на коротші пептиди. У результаті виходить ще краще засвоюваний протеїновий порошок, який зазвичай містить 70-85% білка. Купуючи ці протеїнові порошки, ви часто можете побачити на пакуванні напис DH (ступінь гідролізу), який показує, наскільки сильно розщеплені білкові зв'язки. Що вищий цей показник, то краще засвоюється отриманий протеїновий порошок і тим швидше він надходить у м'язові клітини. Це робить його найпопулярнішим видом протеїнового порошку серед спортсменів, метою яких є якнайшвидше відновлення м'язів після тренування. Протеїновий порошок із найвищим ступенем розщеплених зв'язків - DH32. Однак, як правило, він має злегка гіркуватий смак, який може сподобатися не всім. Зразковими представниками протеїнових порошків цієї категорії є HydroFue і Hydro Whey DH 32.

4. Багатокомпонентні порошки сироваткового протеїну

У цій категорії представлені протеїнові порошки, які містять білки з декількох джерел. Найчастіше цекомбінація декількох видів порошків сироваткового протеїну, які включають сироватковий концентрат, ізолят і гідролізат. Поєднання декількох видів протеїнових порошків у багатокомпонентний протеїновий порошок може призвести до поліпшення властивостей кінцевого протеїнового порошку. Як правило, це комбінація білків зі швидким і повільним вивільненням. Це дає змогу створити протеїновий порошок зі складнішими властивостями, які напевно сподобаються всім вимогливим спортсменам. Зразковим представником протеїнових порошків цієї категорії є Just Whey.

 

Кому підходять сироваткові протеїнові порошки?

  • Спортсмени, які займаються силовими видами спорту або вправами на витривалість, які хочуть прискорити відновлення м'язів.
  • Усім, хто хоче отримати допомогу в досягненні оптимального споживання білка.
  • Люди, які намагаються скинути вагу і потребують збільшення споживання білка.
  • Кулінари, які хочуть збільшити вміст білка у своїх стравах.
  • Люди, які відновлюються після травм.
  • Усім, хто хоче забезпечити свій організм якісним і доступним білком.

 

Яка оптимальна кількість порцій сироваткового порошкового протеїну?

У разі порошків сироваткового протеїну звичайна рекомендована порція становить 0,25 - 0,3 г протеїну на кілограм маси тіла. Однак, якщо вам не хочеться щоразу діставати калькулятор, немає нічого поганого в тому, щоб взяти 20-40 г білкової суміші. Це відповідає більш-менш заповненому 30-грамовому мірному стаканчику. Верхня межа споживання білка в 40 г особливо сподобається спортсменам, які провели силове тренування всього тіла, що призводить до підвищеної потреби в білку.

 

Як приймати порошок сироваткового протеїну?

  • Класичний спосіб прийому протеїнових порошків - змішати їх з водою або молоком і створити смачний напій для вживання після тренування або в будь-який час дня.
  • Вони чудово поєднуються з вівсяною або іншими кашами, які набудуть смаку й отримають порцію необхідних білків.
  • Ви можете додавати їх у тісто і створювати десерти, насичені білком.
  • Неароматизовані протеїнові порошки - ідеальний вибір для приготування пікантних страв, наприклад, протеїнової піци.
  • Їх можна додавати в смузі або каву. Таким чином, ви легко збагатите ці напої необхідними білками. 

 

Ви хочете дізнатися більше про протеїнові порошки та про те, як правильно їх вибирати? Тоді вам обов'язково потрібно прочитати нашу статтю: Який протеїн вибрати? Сироватковий концентрат, ізолят або гідролізат?

 показати менше
Ми не можемо знайти продукти, що відповідають вашому вибору.